Nothing Phone (1) er den mest hypede mobilen i manns minne. Før lanseringen tidligere denne måneden summet det så mye av forventning blant mobilnerder på sosiale medier at bakgrunnsstøyen kunne forveksles med lyden fra en bisverm på jakt etter nektar. Og det er spesielt bemerkelsesverdig fordi Nothing, selskapet bak den nye mobilen, frem til nå kun har ett produkt på samvittigheten. Nemlig de gjennomsiktige øreproppene Nothing Ear (1).
Men det er naturligvis en grunn til at en ennå ikke lansert mobil fra et nytt og relativt ukjent tech-selskap fikk så mye oppmerksomhet, og grunnen heter Carl Pei.
Svensk-kinesiske Carl Pei var nemlig i sin tid medstifter av OnePlus, som siden den spede begynnelsen mot slutten av 2013 har blitt et populært mobilmerke i Norden. Pei forlot imidlertid OnePlus i 2020, i forbindelse med at selskapet begynte et tettere samarbeid med Oppo, en annen kinesisk mobilprodusent, som er blant verdens største.
I stedet stiftet Carl Pei teknologi-virksomheten Nothing med det erklærte målet om å utfordre markedet og gjenskape entusiasmen for teknologi-produkter. I et marked som riktig nok er blitt litt kjedelig, er det en nobel hensikt som vi selvfølgelig hilser velkommen.
Men en viss porsjon skepsis er alltid på sin plass når marketingkanonene skyter så mye med skarpt som tilfellet har vært opp til lanseringen av Nothing Phone (1). Vi er blitt lovet intet mindre enn en modig, varm og sjelfull mobil, og selv om det kan være vanskelig å vurdere på andres vegne, om de føler seg modige, varme og sjelfulle med en Nothing Phone (1) i hånden, så kan vi i det minste gi vår vurdering av om årets mest hypede mobil leverer den ønskede nytenkningen. Og om den for øvrig duger til noe som mobiltelefon, bare sånn rent praktisk …
Utseende og konstruksjon
Sett forfra ligner Nothing Phone (1) en iPhone 13 Pro Max så mye at det akkurat nå må være et helt lag med advokater hos Apples hovedkvarter i Cupertino som holder på å gå ut av sitt gode skinn i iveren over å skrive søksmål om krenkelse av opphavsrett, varemerkebeskyttelse, patentrettigheter og hva de nå ellers kan finne på å anklage Nothing for.
Formgivningen med de avrundede hjørnene, samt metallrammen som omkranser hele telefonen, er i hvert fall … øh, inspirert av iPhones ikoniske design. Det samme gjelder knappenes utforming og plassering på mobilen.
Nåvel, når man nå skal kopiere en design, så er Apples ikke det verste man kan låne, og Nothing Phone (1) fremstår virkelig lekker og overbevisende. Det er nesten ikke til å tro at den kun koster knappe 5000 kroner med den byggekvaliteten. Nothing Phone (1) er i tillegg litt lettere enn sitt forbilde, og rammen er forøvrig fremstilt av gjenbrukt aluminium. Selvfølgelig er den det! Vi er vel klimabevisste?
Det er først når man snur Nothing Phone (1) og tar en titt på baksiden, det er klart at vi ikke er i Cupertino lenger. Den Gorilla Glass 5-bekledde baksiden er nemlig gjennomsiktig, og bak glasset gjemmer det seg 900 små LED-lamper som kan lyse opp i et utall av kombinasjoner og mønstre. Den lysende baksiden betegnes av Nothing som Glyph Interface, og det er den helt store nyskapelsen ved Nothing Phone (1), lover produsenten. Vi kommer tilbake til Glyph Interface om litt, for et så spesielt designvalg krever selvfølgelig litt ekstra oppmerksomhet.
Først må vi si at selv om baksiden er av glass, samler den ikke så mye på fingeravtrykk. Dessuten er mobilen helt flat – det gjelder både for- og bakside – og bare en diskré kameramodul med to linser stikker litt ut øverst til venstre på baksiden. Nothing Phone (1) er IP53-sertifisert, så den er godt beskyttet mot støv, som helst ikke skal kunne komme inn til LED-lampene under glasset på baksiden, og kan også tåle noen regndråper. Man kan imidlertid ikke regne med å kunne bruke den igjen hvis man mister mobilen i toalettet.
Skjerm og lyd
Selv om Nothing Phone (1) er flat som en pannekake, er skjermen fremstilt av et fleksibelt OLED-panel, som beskyttes av Gorilla Glass 5. Ifølge produsenten er det for å kunne gjøre skjerm og ramme helt symmetriske, slik at det er like stor avstand til kanten av mobilen hele veien rundt skjermen. Det er et ganske lekkert og konsekvent designvalg vi bare kan ta av oss hatten for.
Skjermen måler 6,55″, og kommer med en oppdateringfrekvens på 120 Hz og FHD+-oppløsning (2400 x 1080 piksler). Den støtter dessuten HDR10+, og har en maksimal lysstyrke på hele 1200 nits. Med andre ord er den lyssterk, og fargegjengivelse og kontrast er på topp når man for eksempel ser video.
Nothing Phone (1) kommer med innebygde stereohøyttalere. Dessuten støtter mobilen aptX fra Qualcomm, som optimerer lyden når man strømmer trådløst via Bluetooth. Generelt er lydkvaliteten god, men man må imidlertid venne seg til at stereolydbildet er litt “skjevt”. Det er rett og slett mer trøkk i høyttaleren i bunnen av telefonen enn i den over, noe som resulterer i at lyden “velter” litt hvis man lytter til de innebygde høyttalerne. En litt merkelig skavank vi ikke kan huske å ha opplevd før.
Kamera
I stedet for å utstyre telefonen med tre eller fire middelmådige kameralinser, har Nothing valgt å satse på to solide sensorer, henholdsvis en 50 Mp IMX766 vidvinkel fra Sony og en 50 Mp 114° JN1 ultravidvinkel fra Samsung.
Det er et klokt valg, for bildekvaliteten er bedre enn hos mange andre konkurrerende mobiler i prisklassen. Her tenker vi for eksempel på OnePlus Nord 2T og Samsung Galaxy A53.
Nothing Phone (1) gir nemlig gode bilder over hele linjen. Både innendørs og utendørs leverer den primære linsen varene med skarphet, gode farger og dybde, og portrettbilder tatt med frontkameraet på 16 Mp blir livaktige med en solid bokeh-effekt. Ultravidvinkellinsen briljerer spesielt med sin makrofunksjon, som lar deg komme helt tett på motivet. Også innendørs, hvor en spesiell Glyph Interface-funksjon kommer til sin rett. I stedet for å bruke blits kan man i kamera-appen nemlig aktivere alle LED-lampene på baksiden for å belyse motivet, noe som gir et langt mykere og mer naturlig lys.
Optisk zoom kan man til gjengjeld bare glemme. Opptil 2x eller 3x digital zoom går an, mens resultatet etter det blir kornete og nærmest ubrukelig.
NothingOS og Glyph Interface
Nothing Phone (1) er basert på Android 12, men produsenten har utviklet sitt eget brukergrensesnitt, NothingOS, som kommer med sitt helt eget designspråk og estetiske uttrykk.
Til gjengjeld er det ingen overflødige apper. Fans av en helt ren Android-opplevelse bør altså se til Nothing Phone (1), for den kommer med en nærmest minimalistisk versjon av operativsystemet, utelukkende med Googles egne apper. Bare grensesnittet består i den svært særegne NothingOS-designen blant annet av egne skrifttyper og widgets tegnet med prikker i en sort/hvit fargekombinasjon.
Som nevnt innledningsvis er det imidlertid det såkalte Glyph Interface, bestående av 900 små LED-lamper på mobilens gjennomsiktige bakside, som gjør krav på å være mobilverdens mest innovative nyskapelse i nyere tid.
Det er det ikke, kan vi avsløre. I hvert fall ikke ennå. Ideen er god, men den er fortsatt under utforming.
LED-lampene tegner en figur på baksiden som vel nærmest ligner en C med en liten hatt samt en arm og et ben som på en fyrstikkmann. Nothing Phone (1) kommer med ti forskjellige ringetoner og ti meldingslyder, som hver for seg avvikler en unik kombinasjon av lyd, lys og vibrasjon når man mottar en telefonsamtale eller en tekstmelding.
Meningen er at man skal kunne gi bestemte ringetoner til bestemte kontaktpersoner, og når mobilen ligger med baksiden opp, vil man basert på det blinkende mønsteret kunne se hvem som ringer eller skriver. Man kan naturligvis innstille telefonen til utelukkende å gjøre oppmerksom på en samtale ved hjelp av Glyph Interface når den er satt i lydløs modus.
Det er kanskje en god idé, for Nothings forprogrammerte ringetoner og meldingslyder er rett og slett forferdelige. Det er selvfølgelig et svært subjektivt standpunkt, men døm selv. I videoen under kan du se eksempler på tre forskjellige ringetoner og tilhørende Glyph-kombinasjon. Vi synes det er ulidelig å høre på.
Man kan heldigvis også bruke sin egen musikk eller andre brukerdefinerte lyder som ringetone, men da tildeles lyden bare et standard Glyph-mønster. Det er ingen mulighet for selv å definere en Glyph-kombinasjon.
Glyph Interface støttes i skrivende stund heller ikke av noen tredjeparts-apper, så reelt er brukermulighetene begrenset.
Imidlertid er det et par praktiske ting Glyph Interface også kan brukes til, der Nothings nyskapelse viser sin verdi. Vi har allerede nevnt at man kan aktivere alle LED-lampene i kamera-appen og bruke dem som blits. Ved siden av det viser en LED-lampe i bunnen hvor mye strøm det er på mobilen når den lader, og man kan aktivere en liten rød lampe ved siden av kameraet så andre kan se hvis man tar opp video.
Ytelse
Under panseret sitter en Snapdragon 778G+-prosessor, mens batteriet er på 4500 mAh. Det kan lades med opptil 33 W, men støtter også opptil 15 W trådløs lading. Det følger imidlertid ingen lader med når man kjøper telefonen.
Prosessoren passer til prisklassen, og det er for eksempel den samme som sitter i Motorola Edge 30, som nettopp har vunnet vår gruppetest av mobiler i mellomklassen. Imidlertid kan ikke Nothing Phone (1) helt følge med Motorolas mobil, som får vesentlig mer ytelse ut av Qualcomms prosessor. Det er imidlertid ikke verre enn at Nothing-mobilen yter på nivå med de to andre mobilene i førnevnte gruppetest.
Den leverer altså varene uten avbrytelser, og også store spill som Asphalt 9 kjører flytende. Hvis man ikke straffer mobilen for mye, kommer man neppe til å merke mye til at det ikke er Qualcomms raskeste prosessor som sitter under panseret.
Batteriet er på 4500 mAh, noe som er på det jevne, men likevel holder det lenge (8 timer og 41 minutter i vår PCMark batteritest). Og ellers kan mobilen lades fra 0 til 50 % på en halv time med en kompatibel lader. Det er absolutt godkjent.
Konklusjon
Nothing Phone (1) er et friskt pust i en tid hvor mobilmarkedet ellers er blitt litt kjedelig, med få store produsenter som nøyer seg med små årlige oppdateringer av sine etter hvert velkjente produkter.
Rent designmessig er det kanskje ikke mye nytenkning over å lage en Android-mobil som til forveksling ligner en iPhone, men den gjennomsiktige baksiden og det lysende Glyph Interface ligner ikke noe vi har sett før. Nothing skal ha ros for å prøve, selv om nytteverdien av Glyph Interface er noe begrenset.
Utover det er Nothing Phone (1) en virkelig solid mobil på alle de punktene som teller. Den kommer med en ren og nærmest minimalistisk Android uten overflødige apper, og ytelsen er absolutt godkjent. Spesielt batteritiden.
Den iPhone-inspirerte designen er robust, brukervennlig og lekker, og både skjerm og kamera er kvalitetsmessig i det høye sjiktet av hva man kan forvente til prisen. Lyden er også god. Det er bare merkelig at de to stereohøyttalerne ikke spiller like høyt.
Les videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)
LB+Total måned / 185,-
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser