Den første iPhone-utgaven ble aldri solgt her hjemme, men iPhone 3G som ble lansert for ett år siden, har solgt i bøtter og spann både her og i andre land. Så populær har den blitt at konkurrentene har lansert sine egne utgaver av mobiler med stor berøringsskjerm. Mange av dem som Samsung, HTC og LGs tilsvarende mobiler med pekeskjerm, har på enkelte områder vært bedre enn iPhone 3G.
Inn til nå.
Med iPhone 3GS – S står for Speed – har Apple forbedret mobilen på vesentlige punkter og luket vekk neste alle svakhetene. Resultatet er en iPhone som på ny legger seg i tetsjiktet blant så kalte smartmobiler, hvor det å ringe bare er en liten del av hva mobilen kan gjøre.
Men er en iPhone 3GS noe for deg? Les testen og finn ut.
Hva er nytt?
Utseendet og kvalitetsfølelsen er den samme som på forgjengeren, og man betjener den med markedets mest betjeningsvennlige pekeskjerm. Akkurat som før. Men under glasskjermen sitter helt ny elektronikk som en raskere prosessor, dobbelt så stor lagringskapasitet på minnekortet, og et forbedret kamera med autofokus og videoopptak.
iPhone 3GS har i tillegg fått stemmestyring slik at man kan ringe opp eller starte avspillingen av musikk, ved å holde inn ”hjemknappen” på fronten og si talekommandoen ”ring hjem”, ”spill musikk med Michael Jackson”. Praktisk når man for eksempel sitter i bilen og har handsfree tilkoblet, men dessverre fungerer ikke stemmestyringen med Bluetooth-headset, men den fungerer med de medfølgende øreproppene med mikrofon og styreknapper.
Stemmestyringen er ikke det eneste som kan være nyttig. Nå kan man bruke iPhone som diktafon med Apple integrerte Voice Memos, og lagre opptakene. Nike + iPod er nå integrert i iPhone 3GS, slik at man bare trenger en iPod sensor i tillegg for å holde styr på treningsopplegget.
Nytt er også det digitale kompasset, som faktisk fungerer som et vanlig kompass, men man trenger ikke å mobilen det vannrett for å få nøyaktig visning. Kompassfunksjonen fungerer også med Google Maps kartvisning, da roterer kartet i kompassretning når man beveger mobilen, og den blå nålen viser retningen man står i når mobilen holdes foran en, slik at man vet hvilken vei man beveger seg.
I korte trekk er dette de vesentligste endringene på 3GS sammenlignet med 3G-utgaven, men mange av de mest nyttige forbedringene kan også iPhone 3G-brukere nyte godt av. Alt de trenger å gjøre er å installere iPhone operativsystem i versjon 3.0, så får iPhone-en merkbart kjappere respons, man kan sende MMS, videresende SMS, bruke alle programmer unntatt ringeskjermen (!) også i horisontalt bredformat når mobilen legges på siden. Og man kan endelig klippe ut og lime inn tekst, og søke etter filer, navn, e-poster og hva det måtte være med søkefunksjonen i versjon 3.0.
En iPhone er nemlig like mye en plattform for programvare, som en elektronisk enhet med prosessorer, kretser og annen avansert elektronikk som gjør det mulig å ringe med den. Skalerbar programvare og muligheten til å oppgradere og installere programmer og spill – akkurat som på en datamaskin – gjør iPhone både unik og langt mer anvendelig. Man kan både oppdatere mobilens brukermiljø og installere programvare man finner både nyttig og morsom.
Finn iPhone
Hvis man bruker Apples MobileMe-tjeneste, kan man sette opp iPhone-en slik at den kan spores hvis man har mistet den. Et søk på MobileMe vil vise hvor mobilen befinner seg, og man kan legge inn en ”velkomstmelding” på skjermen til finneren slik at sjansen for å få den tilbake øker. Er den stjålet kan alt innhold slettes via MobileMe slik at tyven ikke får tilgang til noe innhold på mobilen.
Merkbare forbedringer
Fra utsiden er det ikke lett å se hva som er forbedret på iPhone 3GS. Skjermen er den samme 3,5-tommers LCD-skjermen med 480 x 320 punkters oppløsning, i seg selv ikke særlig imponerende, men skjermen fungerer likevel bra også når man ser video på den. Overflaten er belagt med noe som skal gjøre skjermen oljeavisende, slik at fingermerker ikke setter seg på skjermen og samtidig skal være lettere å tørke vekk. I praksis fungerer belegget godt, merker som er veldig synlige på en iPhone 3G, er enten så vidt eller ikke synlig i det hele tatt på 3GS.
Glasset på skjermen er ripebestandig. Etter ett år med den forrige iPhone 3G finnes det mange fingermerker på skjermen, men ikke en eneste liten ripe.
Skjermen er fremdeles veldig blank, noe som gir et kraftig gjenskinn i sollys og gjør GPS-anvisning litt vanskeligere å se klart i alle situasjoner, som Navigons utmerkede GPS-navigering for iPhone, som vi testet.
Den berøringsfølsomme skjermen brukes til å navigere mellom programmer, musikk, bilder og innhold. Og er fremdeles den mest responsive berøringsfølsomme skjermen vi har testet.
Mobilen er også blitt langt kvikkere i steget. Den nye prosessoren er betydelig kjappere enn på forgjengeren iPhone 3G, og starter og skifter mellom programmer lynkjapt – omtrent på halvparten av tiden en iPhone 3G bruker. iPhone-versjoner av nettsider i nettleseren Safari som vg.no og andre tunge sider, er ferdiglastet på to-tre sekunder. Dagbladet.no er like kjapt oppe på skjermen, og det er ikke det eneste som er merkbart bedre på iPhone 3GS.
Batteritiden er i følge Apple forbedret på de fleste punkter, unntatt på 3G-bruk hvor den fremdeles er oppgitt til 5 timer. Mobilens innebyggede batteri har vært en av de største ulempene, ikke fordi det er innebygget, men de av oss som har hatt iPhone 3G i lengre tid har ofte måttet lade mobilen på ettermiddagen etter mange telefonsamtaler, mye trådløs bruk og nedlasting av e-poster.
På iPhone 3GS merkes det godt at batteriet har bedre kapasitet, men det er fremdeles rom for forbedring. Å måle forbedringen nøyaktig er ikke mulig, men jeg vil anslå den økte batteritiden til 20-30 prosent lengre enn på forgjengeren iPhone 3G. Der man før måtte lade etter 10 timers intensiv bruk, kan man med 3GS klemme ut 12-13 timers intensiv bruk før lading.
Forbedret kamera
Kameraet på iPhone 3G hadde 2 megapiksler. På den nye iPhone 3GS er det 3 megapiksler, men de virkelige forbedringene er autofokus med makro, mindre bildestøy og jevnere og finere fargegjengivelse. Vel og merke i godt lys. Bildestøy fører til grumsete bilder innendørs i lite lys, og bildefilene fra kameraet mister også noe av fargemetningen når lysforholdene er dårligere. Men bildekvaliteten er faktisk ikke dårligere enn vi har sett fra mobiler med 5 megapiksler, kanskje tvert i mot, og de vellykkede bildene kan bli så bra at de egner seg godt til fargeutskrifter i A4-format. Noe vi ikke anbefaler med bildene fra iPhone 3G.
Fokuspunktene kan man faktisk velge selv, bare pek på objektet du vil ha skarpt på skjermflaten, så fokuserer kameraet der.
Videoopptak
En nyhet, og ikke en forbedring, er videoopptak med monolyd. Riktignok bare i VGA-oppløsning, som tilsvarer 0,9 megapiksler fra 640 x 480 bildepunkter. Men mobilen vil ta opp video med 30 bilder per sekund og i MPEG4-format, som under gode lysforhold gir fullt brukbare videosnutter til nettpublisering og ren og skjær underholdning for familie og venner.
Kameraet og videofunksjonen har ingen bildestabilisering, så man må holde mobilen stødig, men da blir resultatet riktig bra. Videoklippene kan redigeres ved at man reduserer klippets lengde, mer avansert redigering – også av bilder – krever programvare nedlastet fra App Store. Som for tiden teller over 65.000 programmer for iPhone.
Den beste iPoden
Selv med de medfølgende øreproppene, spiller mobilen greit nok til at de fleste vil være fornøyd. Bedre ørepropper avslører derimot at 3GS lyder litt mer raffinert og detaljert enn forgjengeren, hvor små detaljer og nyanser kommer bedre fram i lydbildet. Betjeningen er forbilledlig, og 3GS støtter også fjernkontrollen med volumregulering på dyrere Apples In-Ear ørepropper, som er ekstrautstyr.
I menyen finnes de flere equaliserinnstillinger man kan velge blant, men fremdeles ingen manuell innstillingsmulighet av lyd. Som på alle nyere iPoder kan man lage spillelister, lytte på lydbøker, lese elektroniske bøker på skjermen og bytte låt eller hoppet til kapitler ved å riste på mobilen. Denne funksjonen kan også deaktiveres.
Rom for ytterligere forbedringer
Alt med iPhone 3GS er ikke like perfeksjonert. Bildekvaliteten kan naturligvis forbedres, det sammen kan vi som om videokvaliteten, men begge funksjonene er hva mange vil kalle mer enn gode nok. Så lenge man ikke tenker på å bruke mobilen som erstatning for et digitalkamera, men snarer til snapshots og videosnutter, vil nok de fleste finne kvaliteten tilfredsstillende. Men det finnes altså bedre mobilkameraer enn dette.
Og hvor ble det av blitslampen?
Stemmestyringen krever en del tilvenning. For ikke bare skal man snakke tydelig og ikke for fort, men mobilens mikrofon kan forstyrres av støy og da fungerer ikke alltid talekommandoene.
Den fungerer heller ikke med Bluetooth headset, men nå er det i det minste støtte for avspilling av musikk i stereo via Bluetooth på iPhone 3GS.
Batteritiden er riktignok forbedret, men også den kan med fordel forbedres ytterligere i neste generasjon. Har man en iPhone så brukes den også mye på internett, man laster ned filer, e-post og surfer mye mer enn andre mobilbrukere – i følge statistikker – og da tømmes batteriet fort. Man må derfor regne med å lade 3GS daglig.
De medfølgende øreproppene er de samme som på iPhone 3G, hvilket betyr at de som er over gjennomsnittet interessert i lydkvalitet, bør sjekke ut Sennheiser MM 50 IP eller Apple mye bedre In-Ear ørepropper til 629 kroner hver på Apple Store.
Designet har ikke endret seg på 3GS bortsett fra logo og skrift i samme blanke utførelse som Apple-logoen på baksiden. Men Apple kunne kostet på seg en mer gripevennlig overflate, for selv om dette muligens er flisespikkeri, ville en mattere eller en overflate lik den Apple bruker på MacBook-ene i aluminium være gi et bedre grep.
Konklusjon
iPhone 3GS er en fantastisk gjennomført mobiltelefon. De aller fleste ankepunktene fra forgjengeren er borte. Vurderer man 3GS som en ren mobil uten å skjele til de mange ekstra funksjonene, er mobilfunksjonen, SMS- og MMS-funksjonaliteten god, men ikke nødvendigvis bedre enn på andre mobiler. Bare annerledes. Den støtter heller ikke multitasking hvor programmer kan kjøre i bakgrunnen, og kan saktens få et enda bedre kamera, bedre batteritid, høyere skjermoppløsning og kanskje en OLED-skjerm som har enda bedre fargegjengivelse. Egenskaper som likevel står til en femmer etter vår vurdering.
Men iPhone 3GS er mye mer enn bare en kameramobil med musikkavspilling. Den er en Mac i mikroformat som man også kan ringe med, og den omfattende og elegant løste funksjonaliteten med markedets mest betjeningsvennlige pekeskjerm, gjør 3GS overlegen for de som vil ha en smartmobil med alt inkludert. Slik står den til en klar sekser.
Hva får du?
Foruten 16 eller 32 GB lagringskapasitet på det integrerte minnekortet, har iPhone 3GS et 3 megapiksel kamera med autofokus og videoopptak i VGA-oppløsning. Pekeskjermen med 163 ppi og 480 x 320 punkters oppløsning, har et belegg som ikke viser fingermerker så tydelig.
iPhone 3GS har støtte for HSDPA, eller turbo-3G som det også kalles. Noe som gir opptil 7,2 Mbps nedlastingshastighet når mobilen er tilkoblet internett med trådløs nettforbindelse – Wi-Fi. Den kan – i noen markeder og hos noen operatører – brukes som trådløst modem på for eksempel en laptop slik at man kan laste ned e-post og annet innhold, eller sende det til en mottaker via iPhone.
Apple leverer iPhone 3GS i en slanket eske for å spare volum og miljøet, som de sier, som inneholder Apples ørepropper med fjernkontroll på ledningen, lader, dokking-til-USB-kabel, SIM-kortjekk og selvsagt iPhone 3GS.
Les videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser