Motorola hadde på midten av 2000-tallet stor suksess med klappmobilen Motorola Razr, som i løpet av en årrekke ble solgt i 120 millioner eksemplarer på verdensbasis.
Nå er det selvfølgelig stor forskjell på datidens klappmobiler og våre dagers brettbare mobiler. Spesielt er det en utfordring å fremstille en brukbar touchskjerm som kan brettes.
Motorola gjorde sitt første forsøk i 2019 med en helt ny Motorola Razr med brettbar skjerm til betraktelige 16.000 kroner! Klappmobilen ble dessverre fremstilt i så få eksemplarer at vi aldri fikk mulighet til å teste den. I fjor gjorde Motorola et nytt forsøk med Motorola Razr 5G, som viste seg å være en vaskeekte skuffelse. Prisen var fortsatt 16 000 kroner, og ved siden av selve den brettbare skjermen bød klappmobilen ikke på nevneverdige funksjoner som utnyttet den brettbare designen. I fjor kom også Motorola Razr 2022, og tredje gangen lyktes det for Motorola. Prisen falt med 20 prosent, og stort sett alle forgjengernes feil og mangler var blitt rettet opp.
Men Motorola hviler ikke på laurbærene, så nå har vi fått årets etterfølger Motorola Razr 40 Ultra på testbenken. Det er mest av alt snakk om en oppdatering av Razr 2022, men på enkelte punkter skiller den nye klappmobilen seg markant fra fjorårets modell. Og det vel å merke på den positive måten.
Utseende og konstruksjon
Først og fremst kan man kjøpe Motorola Razr 40 Ultra i tre forskjellige farger –nemlig Infinite Black, Glacier Blue og Viva Magenta – hvor forgjengerne bare var tilgjengelige i sort.
Klappmobilen er omkranset av aluminium og beskyttes av Gorilla Glass Victus både foran og bak (når den er brettet sammen) – bortsett fra Magenta-modellen, som har en bakside av vegansk ‘lær’. Forsiden domineres av en frontskjerm, som til forskjell fra i fjor nå måler hele 3,6”, mens baksiden er matt så mobilen ikke samler på unødige fingeravtrykk.
Det hengslet som står for mobilens foldemekanisme, virker robust og er litt stramt, så man faktisk må ha god vridning i håndleddet for å kunne åpne mobilen i en bevegelse. Til gjengjeld trenger man neppe å være redd for at den faller fra hverandre. Og som Motorola Razr 2022 kan Motorola Razr 40 Ultra selvfølgelig også holde seg åpen i stort sett alle vinkler når den er brettet ut. Dessuten er den både sprut- og støvsikker (IP52-sertifisering). Klappet sammen passer den i de fleste bukselommer.
Skjerm og lyd
Hvor Motorola Razr 2022 hadde en frontskjerm på 2,7”, er størrelsen nå vokst til hele 3,6” (til sammenligning var skjermen på den aller første iPhone 3,5″!), og oppløsningen er 1066 x 1056 piksler.
Frontskjermen har fått enda flere funksjoner enn tidligere. Allerede med forgjengeren kunne man bruke kameraet samt utvalgte apper som meldinger, lommeregner og YouTube uten å åpne mobilen. Med Motorola Razr 40 Ultra har det kommet flere muligheter, for eksempel små spill som kan spilles direkte på den lille frontskjermen. Sammenlignet med siste års modell har frontskjermen også fått oppgradert oppdateringshastigheten til 144 Hz.
Noen apper, for eksempel Chrome, YouTube, samt en del forskjellige spill, støtter app-kontinuitet slik at man går direkte til den relevante appen hvis man åpner mobilen etter å ha brukt appen på frontskjermen. Og disse ‘app-overgangene’ virker selvfølgelig også den andre veien.
Den brettbare hovedskjermen på 6,9″ har FHD+-oppløsning og en lynrask oppdateringsfrekvens på 165 Hz. Og som vi vet, betyr det at brukeropplevelsen blir raskere og mykere. AMOLED-skjermen byr på kraftige farger og god kontrast, og så er skjermen spesielt lyssterk (opptil 1400 nit, som også er en markant forbedring i forhold til fjorårets modell), så den uten vanskeligheter også kan brukes utendørs i solskinn.
Når skjermen på Motorola Razr 40 Ultra er brettet ut, kan man nesten ikke se med det blotte øye at det er snakk om en fleksibel mobilskjerm. Og stryker man langs kanten med fingeren, må man kjenne godt etter for overhodet å legge merke til den meget diskré folden.
På lydsiden byr Motorola Razr 40 Ultra på Dolby Atmos og Spatial Sound, så man føler seg helt omringet av det kraftige lydbildet når man gamer eller ser videoer.
Kamera
Man kjøper ikke en klappmobil for kameraets skyld alene. Det gjelder også for Motorola Razr 40 Ultra, men når det er sagt, må vi innrømme at vi likevel fikk oss en positiv overraskelse da vi testet mobilen.
Her er det snakk om et kamera med to linser på henholdsvis 12 Mp, 1/2.55″ sensor, 1,4 μm piksler samt optisk bildestabilisering og 13 Mp 108° ultravidvinkel. Selfiekameraet på innsiden av den utbrettede mobilen er på 32 Mp.
Selv om vi altså med tanke på prisen har et relativt enkelt kameraoppsett, og kameraet for øvrig må unnvære optisk zoom, ble våre testbilder overraskende gode. Det er kvalitet over både farger og kontrast, og Razr 40 Ultra kan også levere gode makrobilder. Imidlertid er det ikke mye ultravidvinkel over ultravidvinkel-bildene. Forgjengeren hadde en synsvinkel på 120°, hvor Razr 40 Ultra altså må nøye seg med 108°, så her er det snakk om en reell nedgradering.
Det smarteste er mobilens formfaktor i seg selv. Spesielt frontskjermen som kan fungere som kamera-display slik at man kan se hva man fotograferer eller filmer. Dermed er det så lett som ingenting å ta virkelig gode bilder av seg selv med mobilens primære kamera.
Motorola har også implementert andre nyttige detaljer, for eksempel små endringer i kamera-appen, som utnytter klappmobilens formfaktor. Man kan for eksempel flytte ikoner i kamera-appen fra toppen av skjermen og ned på den nederste delen når man lar klappmobilen være halvåpen for å ta selfies. Da befinner bildesøkeren seg på den øverste halvdelen av skjermen, mens all betjening foregår på nederste halvdel.
Ytelse og funksjoner
Akkurat som Motorola Razr 2022 er Motorola Razr 40 Ultra blitt utstyrt med Qualcomms Snapdragon 8+ Gen 1-prosessor. I tillegg kommer 8 gigabyte minne samt 256 gigabyte innebygd lagerplass som ikke kan utvides.
Snapdragon 8+ Gen 1 var den raskeste prosessoren fra Qualcomm da Razr 2022 kom på markedet i fjor høst, men siden den gang har Snapdragon 8 Gen 2 kommet til verden. Og den aller nyeste prosessoren, som vi blant annet finner i Motorolas egen flaggskipmodell Motorola Edge 40 Pro, er da også litt raskere enn Snapdragon 8+ Gen 1, men ikke så mye at det utgjør noen reell forskjell for brukeren. Både når det gjelder Benchmark-test og daglig bruk er Motorola Razr 40 Ultra i skrivende stund nok den raskeste brettbare mobilen på markedet, og den yter også under spissbelastning uten å klage eller bli for varm.
Med et batteri på bare 3800 mAh kunne man til gjengjeld forvente at batteritiden ville være et problem, men den er overraskende god. Hele åtte timer oppnår Motorola Razr 40 Ultra i vår Benchmark-test av batteriet, som vel og merke utsetter mobilen for spissbelastning med konstant tent skjerm. Det er mer enn to timer bedre enn Razr 2022 kunne prestere.
Konklusjon
Motorolas nyeste klappmobil byr på en virkelig stor og ekstremt lyssterk brettbar skjerm. Frontskjermen er nå så stor at den gjør mobilen skikkelig brukbar, også når den er brettet sammen. Og Motorola har virkelig sørget for at den brettbare formfaktoren har mer å by på enn bare lek og moro. For eksempel kan frontskjermen brukes som bildesøker når man vil bruke det primære kameraet til å ta selfies, og Motorola Razr 40 Ultra støtter app-kontinuitet mellom frontskjermen og den brettbare skjermen.
Klappmobiler blir nok aldri så populære som i den opprinnelige Motorola Razrs velmaktsdager på midten av 2000-tallet. Men hvis man synes det kunne være spennende å prøve krefter med den alternative formfaktoren, skal man kjøpe Motorola Razr 40 Ultra.
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser