Selv om kinesisk-eide Motorola er til stede i det absolutte dyre sjiktet av mobilmarkedet med flaggskipmodeller som Motorola Razr 5G og Motorola Edge+, står den tidligere amerikanske mobilprodusenten sterkest når det gjelder mobiler i mellomklassen. Spesielt med Moto G-serien – hvor vi har testet flere modeller, inkludert Moto G 5G Plus, Moto G8 Plus og Moto G7 Plus – leverer Motorola forbausende mange funksjoner og høy ytelse til prisen.
For få uker siden lanserte Motorola så Moto G100, som er den hittil villeste modellen i Moto G-serien. Moto G100 er en (nesten) flaggskipmodell til (nesten) budsjettpris, noe som betyr at den rent prismessig ligger tett på mobiler som Huawei Nova 5T, mens Moto G100 når det gjelder spesifikasjonene er tett på å kunne måle seg med noe dyrere mobiler som OnePlus 8T og Samsung Galaxy S20 FE.
Men altså bare nærme og bare nesten, for enkelte kompromisser og savn må man tross alt finne seg i, hvis man vil ha toppytelse for under 5000 kroner.
Vi har hatt Motorola Moto G100 under lupen, og her kan du lese vår dom over mobilens (mange) sterke og (få) svake sider.
Utseende og konstruksjon
Vårt testeksemplar av Moto G100 kom i fargen «Iridescent Ocean», som byr på et sjarmerende fargespill mellom dyp blå og fiolett på baksiden når man vender og snur på mobilen.
På mobilens høyre side finner man knappen til justering av lydstyrken samt av/på-knappen med innebygd fingeravtrykkleser, mens en dedikert knapp til Google Assistant er plassert på den motsatte siden.
Kameramodulen på baksiden har fire store linser, men stikker likevel så lite ut fra kroppen at telefonen ikke vipper når den ligger på et bord. Det skyldes også at telefonen er usedvanlig tykk, nesten 1 cm, da den blant annet inneholder et ekstra stort batteri. Chassiset er laget av plast, men med en virkelig høy følelse av kvalitet, og takket være behagelig avrundede kanter er mobilen ganske behagelig å holde i hånden.
Skjerm og lyd
Her kommer vi til det som nok er mobilens største svakhet. Men noe må det jo spares på for å holde prisen nede.
Skjermen er på 6,7”, og som på Motorola One Vision fra 2019 i det avlange 21:9-formatet, som vi kjenner fra kinoene. Det gir mer plass til din feed i Facebook-appen, og det samme gjelder websider. Både YouTube og Netflix har også en del innhold tilgjengelig i 21:9-formatet. På Netflix gjelder det f.eks. to tredjedeler av de tilgjengelige filmene. Dessuten er det også en rekke spill, som tilpasser seg 21:9-skjermen.
Til gjengjeld må man leve med sorte stolper til høyre og venstre for bildet i forbindelse med innhold (både apper, spill og video), som ikke støtter formatet.
Men 21:9-formatet er ikke problemet. Det er til gjengjeld den kjensgjerningen at panelet er av typen LCD IPS. Kombinert med en oppløsning på bare 2520 x 1080 piksler og en lysstyrke som maksimalt kan svinge seg opp på 500 nits, er resultatet en temmelig tynn kopp te.
Skjermen er ubrukelig utendørs hvis solen skinner, og selv en oppdateringsfrekvens på 90 Hz kan ikke kompensere for den manglende lysstyrken, som er anstrengende for øynene. Det hjelper heller ikke at fargegjengivelsen er ganske upresis. Man kan enten velge mellom et par innstillinger som gir en overgiret og unaturlig dynamisk fargegjengivelse, eller man må ta til takke med en “naturlig” innstilling, hvor resultatet er flatt og kjedelig.
Det samme er lyden, dessverre. Motorola Moto G100 kommer ellers med 3,5 mm jack til hodetelefoner, men den kablede forbindelsen utnyttes ikke til å forbedre lydkvaliteten, og lydstyrken er også for svak. Og da mobilen kun har høyttalere innebygd i bunnen, får man heller ikke stereolyd ut av den kraftfulle mobilen, uansett om man gamer, lytter til podcasts eller ser video uten et par hodetelefoner i eller på ørene.
Kamera
På papiret kommer Motorola Moto G100 med fire kameraer, inkludert en hovedsensor med en oppløsning på 64 Mp og Quad Pixel-teknologi. I tillegg kommer et 16 Mp ultravidvinkelkamera. De to andre linsene er henholdsvis en dybdesensor og en Time-of-Flight (ToF). Så reelt fotograferer man kun med to linser, mens de andre brukes til avstandsmåling og fokusering.
Derfor tar Moto G100 f.eks. glimrende bilder med bokeh-effekt, og bilder tatt i dagslys er skarpe og velbalanserte med god dynamikk.
Ultravidvinkelkameraet kommer for øvrig med såkalt innebygd ringlys, som angivelig skal gjøre det lettere å ta gode makrobilder helt tett på motivet. I virkelighetens verden blir bildet bare overbelyst, så glem alt om lysende ringer hvis du investerer i Moto G100.
Ytelse og funksjoner
Alt Motorola har spart på skjerm og lyd er brukt til å gjøre Moto G100 til den mest kraftfulle mobilen i G-serien noensinne. Den er blitt utstyrt med en Snapdragon 870-prosessor fra Qualcomm, som nok er langsommere enn årets hurtigste Qualcomm-CPU, Snapdragon 888, men likevel er på nivå med – og til dels faktisk raskere – enn fjorårets Snapdragon 865+. Og det kan merkes. Her taler Benchmark-tallene for seg selv.
En spesielt hederlig omtale tilfaller det 5000 mAh store batteriet, som gir Moto G100 en helt vanvittig høy batteritid på over 19 timer i vår Benchmark-test. Denne mobilen bare kjører og kjører, og kan ikke slites ut. Fett! Da kan man godt leve med at telefonen ikke har trådløs lading.
Som noe helt nytt har Motorola også lansert den såkalte Ready For-plattformen, som lar brukeren koble Motorola-mobilen til TV-en, dataskjermen eller den bærbare – en teknologi som i utgangspunktet minner en del om Samsung DeX.
Moto G100 er den eneste mobilen i G-serien som støtter teknologien, en slags desktop-software, som lar deg bruke de fleste appene og filene på mobilen din i et Windows-lignende grensesnitt via din vanlige datamaskin eller på din smart-TV eller PC-skjerm.
I motsetning til Samsung DeX krever Ready For dog at man kobler mobilen til skjermen via HDMI-kabel, men så kan man også bruke Moto G100 som en slags mini-computer eller spillkonsoll, noe som bestemt bare gjør mobilen til et enda bedre kjøp.
Konklusjon
Motorola Moto G100 er beviset på at man ikke alltid kan få i både pose og sekk. En mobil til under 5000 kroner med så høy ytelse som Moto G100 presterer – som nevnt stort sett på nivå med langt dyrere mobiler som OnePlus 8T og Samsung Galaxy S20 FE – er et funn til denne prisen, men man må unnvære den superskarpe og høyopppløste skjermen og den glimrende lyden som ellers kjennetegner premiumklassen.
Men når det er sagt, er det vanskelig å komme på en annen mobil som gir deg like mye for så få penger som Motorola Moto G100. Kameraet er glimrende og tilstrekkelig for de aller fleste brukere, og den imponerende batteritiden har vi nærmest ikke sett maken til siden 90-tallet. Det var den gangen vi alle sammen sprang rundt med Nokia-mobiler i lommen som kunne holde på strømmen i en uke. Så skitt med at Moto G100 ikke har trådløs lading.
Vil bare si. Skjermen er ikke dårlig. Brukt i sollys og ikke noen problemer. Var skeptisk til all omtale om skjermen, men den overrasket positivt. Men så om batteriet som fekk god score, ikke helt enig. Hatt bedre mobiler der. Trådløs ladning… Hmm, mer tungvint enn kabel. Kan nå bruke telefonen med kabel. Liker vidvinkel på selfie kamerat, er ikke på jakt på ultra kvalitet, men å få meget godt bilde med venner.