Det kan skje mye på et år i tech-bransjen. Og på tross av – eller kanskje heller fordi – så mange mobiler ligner hverandre til forveksling, er det ofte de helt små marginene som utgjør forskjellen når man kjøper ny mobil.
I fjor var Motorola først på markedet med en mobil med den på daværende tidspunkt splitter nye Snapdragon 8 Gen 1-prosessor. Det var snakk om Motorola Edge 30 Pro, som var lynrask – vi omtalte den som den raskeste Android-mobilen på markedet – men som også dessverre kom til kort når det gjaldt kameraet, som for eksempel måtte unnvære optisk zoom, samt skjermen, som ikke var lyssterk nok.
Siden den gang er det gått noen måneder, og da ser verden plutselig helt annerledes ut. Mobilprosessoren Snapdragon 8 Gen 2 er blitt lansert, og den er cirka 10 til 15 prosent raskere enn forgjengeren. Samsung har lansert Galaxy S23, som har denne prosessoren under panseret i stedet for koreanernes egen Exynos, og OnePlus 11 5G har også kommet på markedet med Snapdragon 8 Gen 2. Vi hadde problemer med å få ned armene da vi testet sistnevnte for bare to måneder siden.
Nå har Motorola kommet på banen med sin nyeste premium-mobil, Motorola Edge 40 Pro, som også kan skryte av å ha den raskeste Snapdragon-prosessoren til å drive verket.
Rent prismessig plasserer Motorolas mobil seg akkurat under både OnePlus 11 5G og Samsung Galaxy S23, som begge koster mer enn Motorola-mobilen. Så selv om Edge 40 Pro faktisk er dyrere enn sin forgjenger fra 2022, er den likevel det billigere valget, sammenlignet med andre mobiler på markedet med noenlunde samme konfigurasjon.
Absolutt en interessant utvikling, ikke minst sett i lys av at Motorola Edge 40 Pro på de fleste punktene ikke bare er bedre enn sin egen forgjenger, men også gir de to førnevnte konkurrentene kamp til døren.
I dag eies mobilprodusenten av kinesiske Lenovo, men slik har det absolutt ikke alltid vært. Faktisk var Motorola blant de største mobilprodusentene som helt tilbake på 90-tallet konkurrerte med Ericsson og Nokia om markedsandeler på det allerede den gang verdifulle mobilmarkedet.
Opprinnelig var Motorola et amerikansk selskap som ble grunnlagt tilbake i 1928. Virksomheten fremstilte radioutstyr, og allerede i 1983 presenterte Motorola sin første mobiltelefon. I 1998 kom to tredjedeler av selskapets omsetning fra salg av mobiltelefoner.
På midten av 00-tallet hadde Motorola stor suksess med klappmobilen Motorola Razr, som ble solgt i 120 millioner eksemplarer på verdensbasis. Men etter at Apple lanserte den første iPhone i 2007, og mobilene i de kommende årene kom til å dominere mobilmarkedet, gikk det nedover bakke for Motorola, som i 2011 ble kjøpt av Google.
I de etterfølgende tre årene lanserte Motorola under Googles eierskap flere mobiler under eget navn – for eksempel Motorola Moto X – men også en forløper til de aktuelle Google Pixel-mobilene, nemlig Google Nexus 6, ble produsert av Motorola.
I 2014 ble det imidlertid offentliggjort at Google ville selge Motorola til Lenovo. Kjøpet ble endelig høsten 2014, og i de etterfølgende årene lanserte Motorola en lang rekke mobiler, primært i budsjett- og mellomklassen.
I skrivende stund har Motorola en markedsandel på cirka 2,4 % av det samlede mobilmarkedet på verdensbasis. Til sammenligning var virksomheten vekselvis den nest og tredje største mobilprodusenten i verden da den var på amerikanske hender.
Konstruksjon og utseende
Man kan se med det blotte øye at Motorola Edge 40 Pro er annerledes og mer luksuriøs enn de tidligere mobilene i Edge-serien – eller noen annen Motorola-mobil for den saks skyld. Med unntak av luksusmodellen Motorola Edge 30 Ultra, som den henter en del inspirasjon fra.
Mobilen er tilgjengelig i to lekre farger, Lunar Blue og Interstellar Black, og baksiden på vårt sorte testeksemplar er matt med en diskré Motorola-logo i midten. Med andre ord: ingen fingeravtrykk fra fettfingre!
Mobilen er slank, men da kameramodulen holder seg innenfor rimelighetens grenser, unngår vi den irriterende tendensen til at mobilen vipper hvis den ligger på en hard overflate, som vi kjenner det fra så mange andre mobiler. Ikke minst førnevnte Edge 30 Ultra.
Generelt er det snakk om en særdeles velkonstruert og robust mobil med lett buet skjerm, aluminiumsramme og begge knapper (til henholdsvis justering av lydstyrke og av/på) sitter på høyre side, som er en fin liten finesse.
Telefonen er IP68-sertifisert, mens både skjermen og mobilens bakside er beskyttet av Gorilla Glass Victus. Det er markant bedre enn begge forgjengerne, og blant de nærmeste konkurrentene kan kun Samsung Galaxy S23 skryte av en tilsvarende konfigurasjon.
Skjerm og lyd
Panelet av typen pOLED måler 6,67 tommer og har FHD+-oppløsning, samt en oppdateringshastighet på opptil vanvittige 165 Hz (dette stilles inn manuelt, men man kan også velge dynamisk oppdateringsfrekvens på opptil 120 Hz), noe vi ellers bare kjenner fra ville gaming-mobiler som Asus ROG Phone 6 Pro.
Vi undrer oss litt over oppløsningen, som ikke akkurat skriker high-end. Til gjengjeld byr Motorola Edge 40 Pro på kraftige farger og god kontrast, og så er skjermen særdeles lyssterk (opptil 1015 nit), så den også uten problemer kan brukes utendørs i solskinn. Det er for øvrig en markant forbedring i forhold til forgjengeren Motorola Edge 30 Pro, hvor et av våre kritikkpunkter nettopp var skjermens svake lysstyrke (maks 660 nit).
Som nevnt er skjermen lett buet langs kantene, og byr dessuten på såkalte kantlys, som for eksempel lyser opp ved inngående samtaler, alarm eller app-meldinger.
Edge 40 Pro leverer dessuten en glimrende stereolyd fra de innebygde høyttalerne, noe som gjør den velegnet til både spill og annen underholdning.
Kamera
Det er samme kamera i Motorola Edge 40 Pro som i forgjengeren, 30 Pro, med et vesentlig unntak. Den litt likegyldige 2 megapiksler dybdesensoren fra fjorårets modell er skiftet ut med en ekte 12 megapiksler telelinse med 2x optisk zoom. Det er selvfølgelig ingen grunn til å sprette champagnen – 2x optisk zoom er fortsatt i det lave sjiktet sammenlignet med andre modeller i samme prisklasse – men nettopp fraværet av optisk zoom var som nevnt et av våre vesentligste kritikkpunkter av forgjengeren.
Alt i alt byr Motorola Edge 40 Pro altså på en kameraløsning bestående av tre kameralinser på henholdsvis 50 megapiksler (vidvinkel med såkalt Quad Pixel-teknologi samt OIS), 50 megapiksler (ultravidvinkel og makro) og 12 megapiksler tele samt et frontkamera på hele 60 megapiksler (også med Quad Pixel-teknologi).
I praksis betyr det at Motorola Edge 40 Pro leverer akseptable bilder i de fleste hverdagssituasjoner, og for eksempel portrettfunksjonen med bokeh-effekt gir et godt resultat, akkurat som kameraet byr på masser av små finesser som for eksempel slowmotion-videoer med helt opptil 960 fps.
Men der Motorola lover at kameraet vil levere skarpe og lyse bilder, opplever vi at våre testbilder blir litt flate, selv om motivene i virkeligheten er fargerike og detaljerte og byr på masser av naturlige kontraster.
Kort sagt lever Motorola Edge 40 Pro ikke opp til forventningene når det gjelder kameraet. Selvfølgelig kan det brukes av de aller fleste til å ta tilfredsstillende bilder i hverdagssituasjoner, men fotoentusiaster må nok se seg om etter en annen mobil.
Ytelse og funksjoner
Er man derimot mest interessert i høy ytelse og rask lading, er Motorola Edge 40 Pro et opplagt valg, spesielt til prisen. Husk at den er billigere enn både OnePlus 11 5G og Samsung Galaxy S23, men det er bare sistnevnte som presterer bedre i våre Benchmark-tester. Motorola Edge 40 Pro er bedre enn OnePlus 11 5G over hele linjen, og da den er billigere enn Galaxy S23, er det til å leve med at Samsungs mobil er et hårstrå hvassere enn Motorolas nyeste mobil.
Ytelsen hjelpes på vei av 12 gigabyte RAM og 256 gigabyte innebygd lager. I tillegg kommer 5G, og da Edge 40 Pro er ‘Wi-Fi 7 ready’, støtter den selvfølgelig også Wi-Fi 6E, den raskeste kommersielle tilgjengelige trådløse nettverksstandarden akkurat nå.
I tillegg er batteritiden på topp, og Edge 40 Pro byr også på ekstremt rask lading, uansett om vi snakker kablet eller trådløs. Det følger derfor med en 125 W lader i pakken, som lader batteriet fra 0 til 100 prosent på under en halvtime.
Mobilen er altså nesten ikke mulig å bruke opp, og når man likevel mangler strøm på slutten av dagen, kan Edge 40 Pro lades helt opp på den tiden det tar å drikke en kopp kaffe. Imponerende.
Vær imidlertid klar over at Motorolas mobiler alltid kommer med en nesten “ren” versjon av Android, noe som også er tilfellet denne gangen. Med få unntak er det altså Googles egne apper som driver verket, mens tilstedeværelsen av Motorola-spesifikke apper er minimal.
Konklusjon
Motorola Edge 40 Pro er et fremragende alternativ på en toppmobil fra den Lenovo-eide mobilprodusenten. Spesielt den skyhøye ytelsen, lange batteritiden og raske ladingen løfter det samlede inntrykket markant. Det samme gjør den lekre og elegante designen, som til og med er både IP68-sertifisert og beskyttet av Gorilla Glass Victus.
Skjermen er flott og lyssterk, mens den raske oppdateringshastigheten sikrer en fløyelsmyk brukeropplevelse. Så er det til å leve med at skjermoppløsningen kunne vært høyere.
Dessverre trekker kameraet ned i den samlede vurderingen. Ambisjonene har sikkert vært høye, men kanskje burde Motorola vurdert å gå i samme fotspor som Xiaomi og OnePlus, som begge har alliert seg med kameraeksperter fra henholdsvis Leica og Hasselblad. Det har gitt de to produsentenes flaggskipsprodukter et løft, noe som Motorola også kunne trenge.
Er kameraet derimot ikke så viktig, er Motorola Edge 40 Pro kanskje den beste Android-mobilen man kan kjøpe akkurat nå. Her får man virkelig mye for pengene.
Les videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)
LB+Total måned / 185,-
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser