TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Motorola Edge 30 Ultra

Ultragod?

Motorola Edge 30 Ultra er det mest ambisiøse produktet fra den kinesiske mobilprodusenten til dags dato. Og mobilen lever (nesten) opp til forventningene.

Av / 06.11.22 - 11:23
Motorola Edge 30 Ultra

Home mener

  • Blant de raskeste mobilene vi har testet. Dessuten lang batteritid og lynrask lading. I tillegg kommer fantastisk skjermkvalitet med 144 Hz oppdateringsfrekvens. Designen er elegant og robust på samme tid.
  • Det er blitt gjort kompromisser for å holde prisen nede, og derfor må mobilen nøye seg med IP52-sertifisering og glassbeskyttelse med Gorilla Glass 5. OLED-panelet hadde også fortjent en høyere oppløsning enn FHD+. Det største problemet er imidlertid kameraet. La deg ikke narre av de 200 megapikslene.

Vi har så mange ganger kalt Motorola for ‘kongen av mellomklassen’ at det etter hvert begynner å bli pinlig. Det er på tide å finne på en ny formulering. For selvfølgelig regner vi sterkt med at kinesiskeide Motorola vil fortsette med å lansere rimelige mobiler av høy kvalitet. Som Edge-serien, hvor vi bare i år har testet to telefoner – Motorola Edge 30 og Motorola Edge 30 Pro – som begge har fått høye karakterer og henholdsvis har vært Best i test og Spesielt anbefalt.

Motorola Edge 30 Ultra
Mobilen er slank, og det betyr at kameramodulen virker litt voldsom. (Foto: Peter Gotschalk)

Men den fremadstormende mobilprodusenten har større ambisjoner enn å innynde hos de brukerne som bare gjerne vil ha en god mobil til en rimelig pris. Det er nemlig i det dyre sjiktet av mobilmarkedet pengene tjenes og et sterkt varemerke etableres, så Motorola forsøker seg så smått med ekte toppmodeller som skal kunne konkurrere med iPhone og Samsungs Galaxy S-modeller. Det startet med klappmobilen Motorola Razr, som dessverre ikke var vellykket, men nå har kineserne kommet på banen med en ny toppmodell i Edge-serien, Motorola Edge 30 Ultra, som vi med spenning har hatt på testbenken. Og vi kan love at det dreier seg om andre boller.

I dag eies mobilprodusenten av kinesiske Lenovo, men slik har det ikke alltid vært. Faktisk var Motorola blant de største mobilprodusentene som helt tilbake på 90-tallet konkurrerte med Ericsson og Nokia om markedsandeler på det allerede den gang verdifulle mobilmarkedet.

Opprinnelig var Motorola et amerikansk selskap, som ble grunnlagt i 1928. Virksomheten produserte radioutstyr, og allerede i 1983 presenterte Motorola sin første mobiltelefon. I 1998 kom to tredjedeler av selskapets omsetning fra salg av mobiltelefoner.

Annonse

På midten av 2000-tallet hadde Motorola stor suksess med klappmobilen Motorola Razr, som ble solgt i 120 millioner eksemplarer på verdensbasis. Men etter at Apple lanserte sin første iPhone i 2007, og mobilene i de kommende årene kom til å dominere mobilmarkedet, gikk det nedoverbakke for Motorola, som i 2011 ble oppkjøpt av Google.

I de påfølgende tre årene lanserte Motorola under Googles eierskap flere mobiler under eget navn – for eksempel Motorola Moto X – men også en forløper til de aktuelle Google Pixel-mobilene, nemlig Google Nexus 6 som ble produsert av Motorola.

I 2014 ble det imidlertid offentliggjort at Google ville selge Motorola til Lenovo. Kjøpet ble sluttført høsten 2014, og etterpå har Motorola lansert en lang rekke mobiler, primært i budsjett- og mellomklassen.

I skrivende stund har Motorola en markedsandel på cirka 2,4 % av det samlede mobilmarkedet på verdensbasis. Til sammenligning var det den gang amerikanske selskapet for 15–20 år siden vekselvis den andre og tredje største mobilprodusenten i verden.

Konstruksjon og utseende

Man kan allerede med det blotte øye se at Motorola Edge 30 Ultra er annerledes og mer luksuriøs enn de andre mobilene i Edge-serien – eller noen annen Motorola-mobil for den saks skyld.

Mobilen er tilgjengelig i to lekre farger, interstellar black og starlight white, og baksiden er matt med en diskré Motorola-logo i midten. Mobilen er slank, og det betyr at kameramodulen virker litt voldsom. Det er også et lite irritasjonsmoment at Motorola Edge 30 Ultra derfor vipper når den ligger på en hard overflate.

Motorola Edge 30 Ultra
Motorola Edge 30 Ultra byr på kraftige farger, god kontrast, og så er skjermen spesielt lyssterk. (Foto: Peter Gotschalk)

Men ellers er det snakk om en særdeles velkonstruert og robust mobil med lett buet skjerm, aluminiumsramme, og begge knapper (til henholdsvis justering av lysstyrke og på/av) sitter på høyre side, som er en fin liten finesse.

Telefonen er IP52-sertifisert, og skjermen er beskyttet av Gorilla Glass 5. Det er ikke den nyeste standarden, men sikrer imidlertid at Edge 30 Ultra skal tåle å bli mistet fra halvannen meters høyde, og den er også støv- og sprutsikker. Pass altså på at mobilen ikke blir altfor våt i kraftig regn, og vær spesielt forsiktig med ikke å miste den i toalettet.

Mer robust Gorilla Glass (femte generasjon er fra 2016, mens den aktuelle Gorilla Glass Victus-versjonen fra 2020 kan tåle høyere fall og er mer motstandsdyktig overfor skraper og riper). En bedre IP-sertifisering hadde helt sikkert gjort Motorola Edge 30 Ultra dyrere, og om ikke annet har mobilen en IP-sertifisering, noe en annen toppmodell i samme prisklasse, nemlig OnePlus 10 Pro, må unnvære.

Motorola Edge 30 Ultra
Skjermen er lett buet langs kantene. (Foto: Peter Gotschalk)

Vi synes at Motorola har valgt en fornuftig balanse mellom robusthet og pris, og under alle omstendigheter er det snakk om en markant forbedring i forhold til tidligere modeller i Edge-serien. Motorola Edge Pro måtte for eksempel nøye seg med Gorilla Glass 3.

Skjerm og lyd

Og det er da også god grunn til å betale litt ekstra for å beskytte skjermen, for den er nemlig god! Panelet av typen pOLED måler 6,67″ og kommer med FHD+- oppløsning samt en oppdateringshastighet på 144 Hz (dette innstilles manuelt, men man kan også velge dynamisk oppdateringsfrekvens på opptil 120 Hz).

Vi undrer oss litt over oppløsningen, som ikke akkurat skriker high-end. Til gjengjeld byr Motorola Edge 30 Ultra på kraftige farger, god kontrast, og så er skjermen særdeles lyssterk (opptil 1250 nits), så den også kan brukes utendørs i solskinn uten vanskeligheter. Det er for øvrig en markant forbedring i forhold til den billigere Motorola Edge 30 Pro, hvor et av våre kritikkpunkter nettopp var skjermens svake lysstyrke (maks. 660 nits).

Som nevnt er skjermen lett buet langs kantene, og byr dessuten på såkalte kantlys, som lar brukeren velge mellom fem fargemuligheter som så skal gjøre oppmerksom på en ny melding. Man tildeler en bestemt farge til en bestemt melding, så mobilen for eksempel lyser rødt når sjefen ringer …

Motorola Edge 30 Ultra 1
Motorola Edge 30 Ultra har fingeravtrykkleseren bygd inn i skjermen, hvor tidligere modeller i Edge-serien hadde integrert sensoren i på/av-knappen. (Foto: Motorola)

Edge 30 Ultra leverer selvfølgelig glimrende stereolyd fra de innebygde høyttalerne, noe som gjør den velegnet til både spill og annen underholdning.

Kamera

Det mest ambisiøse ved Motorola Edge 30 Ultra er nok kameraet. Ikke fordi kineserne er begynt å samarbeide med selskaper som Leica eller Hasselblad – det overlater de til de kinesiske kollegaene fra Xiaomi og OnePlus – men fordi mobilen har fått de villeste kameraspesifikasjonene på en Motorola-mobil noensinne.

Først og fremst kommer Edge 30 Ultra med en hovedkamerasensor på vanvittige 200 megapiksler. Sensoren er designet til å fange opp mer lys ved å kombinere 16 piksler i en 2,56μm Ultra Pixel, sier Motorola. Ergo leverer kameraet normalt bilder i 12 megapikslers oppløsning – med kvaliteten forbedret ved hjelp av 16x piksel binning – men det er også mulig å innstille kameraet manuelt til å ta bilder med samtlige 200 megapiksler. Det gir imidlertid bare mening hvis man har masser av lys til rådighet og skal fotografere et motiv fylt med detaljer. Ikke minst fordi hver bildefil krever rundt 60 megabyte!

Motorola Edge 30 Ultra 2
Slik ser monumentet ‘Grotta’ i parken Havlicek Gardens i Prag ut fotografert med samtlige 200 megapiksler. Bildet her er imidlertid nedskalert i etterkant, da originalen er på 60 megabyte! (Foto: Peter Gotschalk)

Dessuten er mobilen utstyrt med en 50 megapiksler ultravidvinkellinse (som også fungerer som makroobjektiv), samt med en 12 megapiksler telelinse med 2x optisk zoom. Frontkameraet er på hele 60 megapiksler.

Det høres jo særdeles lovende ut, men ambisjonene til tross kommer Motorola heller ikke denne gangen i mål med kameraet. Det er nemlig ikke første gang vi må kritisere Motorolas kameraprestasjoner. Så sent som i vår måtte vi konstatere at Motorola Edge 30 Pro kom til kort når det gjaldt bildekvaliteten. Motorola Moto G200 5G med 108 megapiksler linse var også en gedigen skuffelse på kamerafronten.

Bevares, Motorola Edge 30 Ultra leverer fine bilder i de fleste hverdagssituasjoner, og for eksempel portrettfunksjonen med bokeh-effekt gir et godt resultat. Men hvor Motorola lover at den store sensoren skal levere skarpe og lyse bilder, opplever vi at våre testbilder blir litt uskarpe og flate, selv om motivet i virkeligheten er detaljert og byr på masser av naturlige kontraster.

Motorola Edge 30 Ultra 3
Ultravidvinkellinsen på 50 megapiksler brukes også til å ta makrobilder. (Foto: Peter Gotschalk)

Bilder i full 200 megapikslers oppløsning byr selvfølgelig på en høy grad av detaljrikdom, men de mange pikslene endrer ikke mye på hverken fargegjengivelsen eller mangelen på kontrast.

Kort sagt lever Motorola Edge 30 Ultra ikke opp til forventningene når det gjelder kameraet. Selvfølgelig kan det brukes av de aller fleste til å ta tilfredsstillende bilder i hverdagssituasjoner, men fotoentusiaster vil nok se seg om etter en annen mobil.

MotorolaEdge30ultra_vidvinkel MotorolaEdge30ultra_ultravidvinkel
<
>
Der Motorola lover at den store sensoren skal levere skarpe og lyse bilder, opplever vi at våre testbilder blir litt uskarpe og flate, selv om motivet i virkeligheten er detaljert og byr på masser av naturlige kontraster. (Foto: Peter Gotschalk)

Ytelse og funksjoner

Går man derimot opp i høy ytelse og rask lading, er Motorola Edge 30 Ultra ikke til å komme utenom. Våre Benchmark-tester viser at mobilen når det gjelder rå prosessorkraft, er på nivå med Samsung Galaxy Z Fold 4 og Asus Zenfone 9 – begge mobiler som vi har gitt høye karakterer, og som kommer med Qualcomms nyeste Snapdragon 8+ Gen 1 prosessor akkurat som Edge 30 Ultra – og det gjelder også i daglig bruk, hvor Motorola Edge 30 Ultra er blant de raskeste Android-mobilene vi har testet.

I tillegg er batteritiden på topp, og Edge 30 Ultra også byr på ekstremt rask lading, uansett om vi snakker kablet eller trådløs. Det følger med en 125 W lader i pakken, som lader batteriet fra 0 % til 100 % på under en halv time.

Mobilen er altså nesten ikke slites ut, og når man likevel mangler strøm på slutten av dagen, kan Edge 30 Ultra lades fullt opp på den tiden det tar å drikke en kopp kaffe. Imponerende.

Motorola Edge 30 Ultra 4
Portrettfunksjonen med bokeh-effekt gir et godt resultat. (Foto: Peter Gotschalk)

Konklusjon

Motorola Edge 30 Ultra er den Lenovo-eide mobilprodusentens beste bidrag på en absolutt toppmobil i nyere tid. Spesielt den skyhøye ytelsen, lange batteritid og raske lading løfter det samlede inntrykket markant. Dessuten har Edge 30 Ultra en lekker og elegant design, og selv om det ikke er de aller nyeste teknologiene som er brukt for å beskytte mobilen, er den imidlertid godt sikret mot skraper og glasskader, og den er støv- og sprutsikker. Skjermen er flott og lyssterk, mens den raske oppdateringshastigheten sikrer en fløyelsmyk brukeropplevelse. Så er det til å leve med at skjermoppløsningen kunne ha vært høyere.

Dessverre trekker kameraet ned i den samlede vurderingen. Ambisjonene har tydeligvis vært høye, men kanskje skulle Motorola vurdere å gå i samme fotspor som Xiaomi og OnePlus, som begge har alliert seg med kameraeksperter fra henholdsvis Leica og Hasselblad. Det har gitt de to produsentenes flaggskipprodukter et løft, som Motorola også kunne trenge. Det ville i så fall ha garantert Motorola Edge 30 Ultra vår absolutte toppkarakter hvis bildekvaliteten hadde vært bedre. Nå må den “nøye” seg med vår nest beste karakter samt en spesielt varm anbefaling.

Karakter
Motorola Edge 30 Ultra
Premium
Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Populært!

Årets beste tilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr

LB+Total måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Tilbake på toppen

Det perfekte kompromisset?

Brettbar magi?

For sent og for dyrt

Enda smidigere til å ha kontroll på helsen

En iPhone du godt kan hoppe over

Kronen på verket

En mobil du kan ha lenge

Virker Pixel-magien også på det brettbare formatet?

Pen og tøff treningsklokke

Flere forbedringer i samme pakke

For godt til å være sant?