TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Motorola Edge 20 Pro

Motorola har snudd skuta

Motorola Edge 20 Pro er på de viktigste punktene markant bedre enn sin forgjenger. Og så koster den vesentlig mindre.

Av / 17.09.21 - 21:20
Motorola Edge 20 Pro

Home mener

  • Sylskarp pris kombinert med skyhøy ytelse, skarp skjerm med høy oppdateringsfrekvens, absolutt brukbart kamera med 108 Mp vidvinkel og telelinse med 5x optisk zoom. I tillegg kommer ekstrafunksjoner som Ready For.
  • Mangler stereolyd og trådløs lading. Den glimrende skjermen hadde også fortjent mer enn FHD+-oppløsning. Kameramodulen stikker så mye ut at mobilen vipper på bordet.

Motorola har vi gjentatte ganger kalt for kongen av mellomklassen, og selskapet har gitt oss atskillige glimrende mobiler i det fornuftige prissegmentet – som budsjettmodellen Moto G30, premiummobilen Moto G100 og den superbillige 5G-mobilen Moto G 5G Plus.

Men inntil nå har Motorola hatt større vanskeligheter med å gjøre seg gjeldende på markedet for mobiler i den absolutte high-end-klassen. Derfor var den svindyre brettbare Motorola Razr 5G en grusom skuffelse, mens selskapets første forsøk på en ekte toppmobil, Motorola Edge+, var en lunken og ikke minst uferdig affære.

Blant annet opplevde vi betydelige feil i kameraprogramvaren da vi testet Edge+, og 5G var heller ikke var aktivert på den ganske dyre mobilen da den kom på markedet. Og den voldsomt buede skjermen var definitivt ikke brukervennlig.

Motorola Edge 20 Pro
Edge 20 Pro har en ganske stor kameramodul som sitter lengst til venstre på baksiden, noe som dessverre betyr at mobilen har det med å vippe når den ligger på et bord. (Foto: Motorola)

Motorola har imidlertid ikke gitt opp Edge-serien av den grunn, men har åpenbart vært en tur i tenkeboksen før den direkte etterfølgeren til Edge+, Motorola Edge 20 Pro, ble lansert.

Masser av irriterende feil har nemlig blitt rettet, og prisen er senket til nesten det halve! Der Edge+ kostet knappe 13 000 kroner da den kom i butikkene sist sommer, må man bare gi knappe 7000 kroner for etterfølgeren, og det er en forskjell som er til å ta og føle på.

Annonse

Utseende og konstruksjon

Der Motorola Edge+ var både smal og klumpete, ligner Edge 20 Pro mer en helt normal mobil. Den måler også kun 7,99 mm i tykkelsen, der forgjengeren hadde en livvidde på hele 9,6 mm, og det utgjør en stor forskjell i praksis.

I motsetning til Edge+ kommer Edge 20 Pro uten inngang til hodetelefoner, og på venstre side finner man bare en liten knapp som aktiverer Google Assistant, mens man både slår på og av samt regulerer lydstyrken ved hjelp av de to større knappene på mobilens høyre side. Fingeravtrykkleseren sitter integrert i på/av-knappen og ikke i skjermen, noe som fungerte fint for oss da vi testet mobilen.

Motorola Edge 20 Pro
Både bak- og forside på Motorola Edge 20 Pro er fremstilt av Gorilla Glass 5. Den glatte baksiden til tross er ikke mobilen så ivrig på å samle på fingeravtrykk fra fettfingre. (Foto: Peter Gotschalk)

Edge 20 Pro har en ganske stor kameramodul som sitter lengst til venstre på baksiden, noe som dessverre betyr at mobilen har det med å vippe når den ligger på et bord, og den er ganske glatt, da både bak- og forside består av Gorilla Glass 5, så man føler ikke alltid at man har det beste grepet om telefonen.

Det er litt irriterende – spesielt siden mobilen ellers føles både velbygd og robust, og den glatte baksiden til tross, samler den heller ikke så lett på fingeravtrykk fra fettfingre.

En nevneverdig forbedring i forhold til forgjengeren er for øvrig at Motorola Edge 20 Pro har blitt IP-sertifisert, noe Edge+ ikke var. Det er imidlertid bare snakk om en IP52-sertifisering, noe som kan oversettes til at Edge 20 Pro er beskyttet mot støv (og ergo ikke støvtett), og at den er dryppsikker. Den tåler altså ikke å bli mistet i toalettet, men går ikke fra hverandre bare fordi det regner litt. Ikke helt uvesentlig når man tar været på våre breddegrader i betraktning.

Skjerm og lyd

OLED-skjermen har samme størrelse som på Edge+, nemlig 6,7″, og FHD+- oppløsningen har de to mobilene også til felles, men her slutter også likhetene.

Den nye Edge 20 Pro kommer nemlig med en skjermoppdateringshastighet på opptil imponerende 144 Hz, noe som får all navigering og betjening til å føles lynrask. Samtidig har Motorola droppet de ekstremt buede skjermkantene fra forgjengeren, noe som helt klart er en forbedring. Ikke minst i forhold til brukervennligheten.

Oppdateringshastigheten kan man innstille manuelt, og man kan velge mellom 60 Hz, 120 Hz og de maksimale 144 Hz. Det er imidlertid ikke nevneverdig forskjell på de to siste mulighetene, og ettersom Edge 20 Pro kommer med et mindre batteri enn sin forgjenger – men med en skjerm som på grunn av den høyere oppdateringsfrekvensen sluker mer strøm – kan det anbefales å velge 120 Hz som et kompromiss hvis mobilen skal kunne holde på strømmen hele dagen.

Når det gjelder lyden, representerer Edge 20 Pro hele to tilbakeskritt i forhold til forgjengeren. Mobilen kommer som nevnt uten hodetelefoninngang, og så mangler den også stereohøyttalere, til stor irritasjon hvis man spiller spill eller ser video. Det er en synd, for nettopp lydopplevelsen var et av forgjengerens store fortrinn.

Motorola Edge 20 Pro
Mobilen har tre objektiver med sensorer på hhv. 108, 16 (ultravidvinkel) og 8 megapiksler tele med 5x optisk zoom. (Foto: Motorola)

Kamera

Akkurat som sin forgjenger kommer Edge 20 Pro med en stor vidvinkel-sensor på 108 megapiksler. Dessuten har mobilen en ultravidvinkel på 16 megapiksler og en telelinse på 8 megapiksler.

Forgjengeren kjempet med en feil som resulterte i at den optiske zoomen ikke virket etter hensikten. Men det problemet er løst nå, og den primære sensoren kommer nå med 9x pikslers binning (hvor ni piksler fra sensoren kombineres til én piksel hver gang man tar et bilde) til å skape sylskarpe og bedre belyste bilder.

Motorola Edge 20 Pro 1
Slik ser Københavns Rådhus ut fotografert med samtlige 108 megapiksler. Bildet her er imidlertid nedskalert i etterkant, da originalen er på hele 30 megabyte! (Foto: Peter Gotschalk)

Telelinsen er dessuten Motorolas første teleskoplinse i periskop-stil noensinne. Den bøyer lyset 90 grader, noe som har muliggjort 5x optisk zoom i Motorola Edge Pro 20. Og sikkert og visst er det at zoom-funksjonen lar brukeren komme helt tett på motivet, uten at det går på kompromiss med skarphet og dynamikk i bildene.

Kameraet kan ta opp video i 8K-oppløsning, og det kan også produsere slow-motion-videoer med helt opptil 960 fps, noe man kan se et eksempel på nedenfor. Også her får man med alle detaljene, og alt i alt må vi konstatere at Motorola virkelig har hatt hell med å produsere et effektivt og særdeles brukbart kamera til Edge 20 Pro.

Trærne vokser imidlertid ikke helt inn i himmelen, for vi kjempet fortsatt med litt programvare-problemer i forbindelse med zoom-funksjonen. Men det handlet mest om at det tar litt for lang tid, i hvert fall over et sekund, å skifte fra de andre linsene og så til telelinsen ved 5x optisk zoom. Men man kan jo håpe på at Motorola kan få fikset det problemet med en programvare-oppdatering på et senere tidspunkt.

Motorola Edge 20 Pro 2
Den nye periskop-telelinsen med 5x optisk zoom lar brukeren komme helt tett på motivet, uten at det går på kompromiss med skarphet og dynamikk i bildene. (Foto: Peter Gotschalk)

Ytelse og funksjoner

Motorola Edge+ var den hurtigste mobilen vi hadde testet til dags dato da vi hadde den på testbenken i fjor sommer. Edge 20 Pro er med sin Snapdragon 870 prosessor og 12 gigabyte RAM like rask som sin forgjenger, men er blitt forbikjørt av mobiler fra andre produsenter. Med andre ord er den nye modellen definitivt lynrask, noe våre Benchmark-resultater også vitner om. Den er bare ikke den absolutt raskeste mobilen på markedet høsten 2021, men den fungerer likevel.

I daglig bruk oppleves mobilen som en absolutt toppmodell. Selv store apper starter på et øyeblikk, og Edge 20 Pro blir ikke engang varm selv om man kjører et stort spill som Asphalt 9 på den.

Til gjengjeld betyr den raske skjermoppdateringen, kombinert med et mindre batteri som nevnt i forrige avsnitt, at Edge 20 Pro langt fra holder på strømmen like lenge som sin forgjenger. Bare vel seks timer ble det til i vår stresstest, hvor Edge+ faktisk kunne holde på strømmen i nesten ni og en halv time.

Motorola Edge 20 Pro 3
Med ultravidvinkelobjektivet tar Motorola Edge 20 Pro fine makrobilder på få centimeters avstand. (Foto: Peter Gotschalk)

Den støttet også trådløs lading, noe Edge 20 Pro ikke gjør, men Motorola redder skinnet ved å selge mobilen sammen med en 30 W lader, som kan lade mobilen fra 0 til 60 % på bare 30 minutter. Da er det til å leve med at den må unnvære trådløs lading.

Forgjengeren kritiserte vi sønder og sammen fordi Motorola sendte den på markedet uten at 5G var ferdig godkjent og dermed aktivert på de store operatørenes nettverk, men det problemet har ikke Edge 20 Pro. Vi har da også testet mobilen på 5G-nettverket (Telias nettverk i Danmark), og den oppfører seg akkurat som den skal. I vår Benchmark-test oppnår den en nedlastingshastighet på 756 Mbps. Ikke blant det beste vi har sett, men absolutt godkjent.

Sist, men ikke minst må det nevnes at Edge 20 Pro kommer med Motorolas Ready For-plattform, som lar brukeren koble Motorola-mobilen sin til TV-en, dataskjermen eller den bærbare – en teknologi som i utgangspunktet minner en del om Samsung DeX.

Vi testet Ready For i forbindelse med vår anmeldelse av Moto G100, men teknologien byr nå også på trådløs forbindelse og PC-kompatibilitet. Dermed kan man blant annet få adgang til mobil-apper og PC-filer fra samme skjerm ved å opprette trådløs forbindelse og åpne Ready For. Man kan også jobbe med to filer på samme tid eller flytte filer frem og tilbake mellom enhetene.

Konklusjon

Motorola har utført en genistrek ved å ribbe Edge 20 Pro til benet når det gjelder enkelte spesifikasjoner i forhold til forgjengeren. Det har fått prisen så langt ned at det er vanskelig å komme på en annen mobil i prisklassen hvor man får like mye for pengene.

Nåvel, mobilen har ikke den mest elegante designen, skjermoppløsningen kunne være høyere, og det er spesielt irriterende at den kommer uten innebygde stereohøyttalere. Men ytelsen er på topp, kameraet fungerer fremragende, og så er Motorola Edge 20 Pro den første mobilen vi har testet i prisklassen som byr på 144 Hz oppdateringsfrekvens. Og Ready For-funksjonen er bare glasur som gjør den samlede pakken enda lekrere.

Vi tar hatten av for at Motorola har fått snudd noe som lignet en fadese til å være tett på en fulltreffer.

Karakter
Motorola Edge 20 Pro
Premium
Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

1 hendelser på “Motorola Edge 20 Pro”

  1. Vil du kjøpe sånn mobilen, kan du få kjøpe min.
    Kjøpte dessverre denne mobilen uten å se nærmere på hva eg kjøpte. Eg angrer VELDIG på det kjøpet. Den er tungvint å bruke, innstillinger og apper er uoversiktlig og det går vekk myyye tid bare på å leite etter handlinger som eg er vant med er lett å finne.
    Og den stråler KRAFTIG. Det kribler i fingrene når den stråler verst. Og det gjør den ofte….
    Skulle ønske eg ALDRI kjøpte denne, dessverre 😐

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Tilbake på toppen

Det perfekte kompromisset?

Brettbar magi?

For sent og for dyrt

Enda smidigere til å ha kontroll på helsen

En iPhone du godt kan hoppe over

Kronen på verket

En mobil du kan ha lenge

Virker Pixel-magien også på det brettbare formatet?

Pen og tøff treningsklokke

Flere forbedringer i samme pakke

For godt til å være sant?