TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Lenovo ThinkPhone

Makkeren til ThinkPad-PC

Lenovo ThinkPhone er et godt eksempel på begrepet "forretningsmessig".

Av / 26.04.23 - 09:06
Lenovo ThinkPhone

Home mener

  • Stilfull og elegant. Moderne prosessor med masser av krefter. Integrasjon med ThinkPad-maskiner. 68 watt lynlader følger med.
  • Ganske dyr. Kameraseksjonen er ikke spesielt imponerende.

En av de mest suksessrike og lengstlevende PC-produktseriene er ThinkPad, som ble lansert av IBM i 1992, men som fortsatt produseres i dag av Lenovo, som overtok IBMs PC-avdeling i 2005. Den sorte kantede maskinen er blitt et ikonisk symbol på bedrifts-PC-er.

Men hvilken mobil skal du velge for å være sikker på at den matcher både dressen og PC-en?

Det spørsmålet har Lenovo nettopp funnet svaret på med Lenovo ThinkPhone. Den er nesten like sort og firkantet som en klassisk ThinkPad. Det er første gang Lenovo setter sitt eget navn på en mobiltelefon, men som eiere av Motorola er de på ingen måte nykommere i dette spillet.

Lyssterk skjerm

Fronten på ThinkPhone er selvfølgelig helt dekket av skjermen, som er på 6,6 tommer. I denne prisklassen forventer man en rask OLED-skjerm og FHD+- oppløsning (2400 x 1080 piksler). Og det er akkurat hva man får. Skjermen er  for øvrig virkelig lekker og lyssterk, så på det punktet består Lenovo med glans.

Det er på baksiden av telefonen at ThinkPad-slektskapet blir synlig. Den er matt sort og laget av kevlar med en flettet struktur. ThinkPhone-logoen nederst i hjørnet proklamerer stolt slektskapet med ThinkPad-PC-ene.

Annonse
THINKPHONE BY MOTOROLA_BasicPack_Carbon Black_Dyn Backside Right THINKPHONE BY MOTOROLA_BasicPack_Carbon Black_Dyn_Frontside Left THINKPHONE BY MOTOROLA_BasicPack_Carbon Black_Frontside THINKPHONE BY MOTOROLA_BasicPack_Carbon Black_Backside
<
>
(Foto: Lenovo)

Klarer selv de barskeste møtene

Selv om ThinkPhone er skapt for møtelokaler og kontoret, er den like robust som andre toppmodeller. IP68-tetthet betyr at du ikke trenger å bekymre deg for om mobilen blir våt, så lenge du ikke akkurat dykker med den. Og frontglasset er av Gorilla Glass Victus, som er det nest sterkeste skjermglasset på markedet akkurat nå.

Lenovo ThinkPhone 1
Lenovo ThinkPhone er vann- og støvtett i den høyeste klassen. (Foto: Lenovo)

Kamerabroen stikker et par millimeter ut fra baksiden, noe som betyr at mobilen ligger og vipper på bordet. Det er imidlertid ikke et designproblem som Lenovo er alene om, og alternativet hadde vært en tykkere telefon.

Rask maskinvare

Selv om utseendet er konservativt i ekstrem grad, er elektronikken up-to-date. Hjertet i Lenovo ThinkPhone er en Snapdragon 8+ Gen 1. Selv om generasjon 2 av Snapdragon er lansert, og blant annet finnes i Samsung Galaxy S23, er det fortsatt en kvikk prosessor.

ThinkPhone fås i forskjellige minnevarianter; den testede modellen hadde 8 GB RAM og 256 GB lagerplass.

Nøkternt kamera

IMG_20230329_110405984_HDR IMG_20230402_145849462_HDR IMG_20230402_145923270 IMG_20230408_112456879 IMG_20230408_110404305_HDR
<
>
HDR-bilde på en solskinnsdag. De klare gule og grønne fargene blir litt matte. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B Home)

Mens det ikke er spart på prosessorkraften, virker kameravalget litt puslete ut fra prisen. En 50 Mp hovedoptikk og en 13 Mp ultravidvinkel er helt normalt. Men i det øverste sjiktet av premium-klassen forventer man nok en tredje optikk dedikert til langskudd. Eller i det minste en optisk zoom på hovedoptikken. Ingen av delene er til stede, og det er heller ikke en dedikert teleoptikk, så vi står tilbake med en mobil som tar fornuftige snapshots og nærbilder, men som blir forbigått av langt billigere mobiler på selv korte zoom-avstander. Google Pixel 7 fikk lunkne ord for zoomen, men den gjør det stadig bedre – og til tre fjerdedeler av prisen på ThinkPhone.

Lenovo ThinkPhone 2
Hvis du tenker mer på Excel enn på selfies, er ThinkPhone noe for deg. Men den tar også utmerkede selfies. (Foto: Lenovo)

Benchmark

Lenovo ThinkPhone er bygget over Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1, som var høstens sterkeste prosessorplattform til Android-mobiler. Den har gitt oss mange sterke mobiler, for eksempel Asus Zenfone 9. Selv om Snapdragon 8+ Gen 1 i 2023 som nevnt er avløst av Snapdragon 8 Gen 2, er det fortsatt en hurtig plattform. Og forskjellen i ytelse på de to ligger i de fleste tilfellene innenfor 5–10 prosent.

Geekbench 6-testen ender med et resultat på 1787 i single-core og 4643 i multi-core. Det er på linje med de beste i dag. Det gjelder også grafikktesten AnTuTu 9, hvor ThinkPhone med en score like over en million er i stand til å lage ting som er langt artigere enn regneark. Det er nemlig på nivå med fjorårets gaming-mobiler.

PCMark Work 3.0-kontorsimulering er også i en flott klasse. Her blir resultatet 15 819, som er på nivå med årets high end-mobiler som Samsung Galaxy S23 Ultra.

Batteritesten ender på 9:37 timer. På den ene siden er det mer enn rikelig til en hel dag på jobben. Men det er på den andre siden litt mindre enn vi hadde forventet med et stort 5000 mAh-batteri.

Lenovo ThinkPhone 3
Men med en ThinkPhone i hånden og en ThinkPad på skrivebordet får du adgang til langt mer gnidningsfri integrasjon. (Foto: Lenov

Integrasjon

En konservativ design og et tillitsvekkende navn er betryggende. Men ThinkPhones trumfkort er integrasjon. De brukerne som kjøper alle sine enheter hos samme produsent, belønnes med ekstrafunksjoner. Det er en strategi som Apple har brukt med suksess i mange år. Og som blant annet Samsung og Google har kopiert. Nå følger Lenovo etter.

Windows tilbyr allerede integrasjon med alle Android-mobiler til å få lett adgang til anrop, SMS og bilder fra PC-en. Men med en ThinkPhone i hånden og en ThinkPad på skrivebordet får du adgang til langt mer gnidningsfri integrasjon.

Det var i hvert fall hva vi fikk inntrykk av ved presentasjonen av ThinkPhone. I virkeligheten er funksjonene mindre eksklusive enn som så. Krumtappen er Windows-appen Ready For Assistant, som kan hentes i Microsoft Store. Og den kan kjøres på en hvilken som helst PC med Windows 10 og trådløst nettverk. Så du behøver ikke å ha en ThinkPad for å få mobil og PC til å smelte sammen. Og faktisk heller ikke en ThinkPhone. Men det må imidlertid være snakk om en Motorola-mobil.

Lenovo ThinkPhone 4
Ready For Assistant åpner en ‘tunnel’ ned i mobilen, og gir adgang til både filsystem, apper og kamera. (Foto: Lenovo)

En tunnel til telefonen

Ready For Assistant åpner en ‘tunnel’ ned i telefonen, og gir adgang til både filsystem, apper og kamera. Man kan bla i mappene på mobilen og kopiere eller flytte filer fra for eksempel bildemappen. Man kan også åpne mobil-apper på PC-en. Men de kjører ikke på PC-en – det du ser på PC-skjermen strømmes fra mobilen. Det er fortsatt imponerende, og selv AnTuTu-grafikktesten lot seg spille på den måten (imidlertid langsommere enn direkte på mobilen). Men du kan dessverre ikke utnytte PC-ens potensielt bedre skjermoppløsning og prosessorkraft. Og det er vanskelig å betjene Android-apper med musen når de er skapt for å bli styrt fra en touchskjerm.

Konklusjon

Lenovo ThinkPhone er en spennende nyhet i en verden hvor vi sjelden ser etablerte produsenter gå nye veier. Den lille sorte er akkurat så trygg konservativ at den kan bli et innlysende mobilvalg for IT-avdelinger som allerede har bestemt at alle medarbeidere skal ha ThinkPad-PC-er.

Det vil heller ikke være et dårlig valg, da telefonen er både solid og rask. Samtidig gir integrasjonen mellom PC og mobil en rekke nyttige funksjoner som kan gjøre arbeidsdagen mer behagelig.

Når vi ikke heiser flagget til topps, henger det sammen med at ThinkPhone er så dyr at man kan tillate seg å stille høye krav over hele linjen – også til kameraseksjonen, som lider under mangelen på optisk zoom. Her blir den slått ettertrykkelig av Samsung Galaxy S23, som på alle andre områder enn prisen ligger over ThinkPhone.

Karakter
Lenovo ThinkPhone
Premium
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

925,-
79,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Årets basis-iPhone haler innpå Pro-serien

Tilbake på toppen

Det perfekte kompromisset?

Brettbar magi?

For sent og for dyrt

Enda smidigere til å ha kontroll på helsen

En iPhone du godt kan hoppe over

Kronen på verket

En mobil du kan ha lenge

Virker Pixel-magien også på det brettbare formatet?

Pen og tøff treningsklokke

Flere forbedringer i samme pakke

Lyd & Bilde