TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi
L&B Julekalender 2024 Delta her!

TEST: Lenovo Tab P11 Pro

Fleksibelt og pent fra Lenovo

Jeg har et problem. Problemer er til for å løses. Kan det være at Lenovo Tab P11 Pro er svaret på mitt i-landsproblem?

Av / 28.06.21 - 10:00
Lenovo Tab P11 Pro

Home mener

  • Fleksibelt ”alt i ett”-produkt om du kjøper alt tilbehør. Både lyd og bilde gir deg fine og minnerike filmkvelder. Pent og gedigent.
  • Karakteren dras ned da det ikke er hodetelefonuttak.

I pandemiens spor har vi i familien mistet TV-rommet vårt, eller ja, det har blitt forvandlet til et hjemmekontor, noe som gjør min morgenrutine med en stor kopp kaffe og nyhetene ganske umulig å gjennomføre. Mobilen kan selvfølgelig funke, men i ærlighetens navn er den litt liten. Et nettbrett synes å være den absolutt beste løsningen!

Personlig blir jeg alltid litt “kjerringa mot strømmen” når noen prøver å få meg inn i en ny rutine eller begrense mine valgmuligheter. Eller om noe blir litt for hypet og dermed dyrere, uten at det er noen egentlig grunn for det. Og det er akkurat slik Apple jobber – ifølge meg selv.

Ved å kjøpe en iPhone, som har iOS som operativsystem, blir jeg mer eller mindre tvunget til å kjøpe en iPad om jeg vil ha et nettbrett som kan jobbe sammen med mobilen min. Eller iMac om jeg vil ha en datamaskin. Ofte blir hele familier låst til iOS-slekten for at produktene deres skal kunne kommunisere med hverandre. Og i hvert fall i Norden har Apple lyktes med kunststykket å bygge seg et såpass sterkt varemerke at vi gjerne legger en større sum penger i et produkt som det finnes et eple på, enn å velge noe annet. Til tross for at det blant annet innebærer at du bare kan laste ned de appene fra App Store som Apple har bestemt, da de har blokkert eksterne leverandører.

Har du yngre barn i familien som trenger en enklere mobil til for eksempel å ringe hjem på veien til og fra bussen til skolen for å si at alt er ok, blir du da tvunget til å kjøpe en fullverdig iPhone, da enklere budsjettmodeller ikke eksisterer.

Velger du i stedet en mobil med Android som operativsystem, har du betydelig flere produsenter å velge mellom, og dermed i mange ulike prisklasser. Android-systemet er ikke låst på samme måte som iOS, men basert på et såkalt open source-system som enkelt kan beskrives som mer fleksibelt for personlig tilpasning for ditt produkt enn iOS. Har du ikke fått med deg laderen når du er på vei ut, trenger du heller ikke lete etter noen med en mobil fra samme produsent som du har. Android-mobiler har, i de aller fleste tilfellene, samme type lader.

Annonse

Det handler naturligvis ikke om galt eller riktig, og jeg påstår ikke at fruktproduktene er dårlige på noen måte, men selve tanken og opplegget forstyrrer meg.

I mitt tilfelle har jeg en Samsung-mobil, og er altså nå på jakt etter et nettbrett. Da min mobil har Android som operativsystem, trenger jeg ikke velge en plattform fra samme produsent om jeg ikke vil det (eller om budsjettet ikke tillater det). Da Lenovo nylig lanserte Tab P11 Pro, føltes det som en kjempeidé å teste akkurat den.

Fleksibilitet er det nye sorte

Aldri har vi vel fått være så fleksible som nå, og naturligvis vinner også produkter på å være så fleksible som mulig. Om tanken når helt frem, i det minste …

Om du ikke bestiller hele pakken fra starten, kan du i ettertid bestille tastatur, bordstativ/futteral samt Lenovo Precision Pen 2 til din Lenovo Tab P11 Pro. Prislappen for disse kan naturligvis variere avhengig av hvilken side du ser på, men uten rabatter dreier det seg om cirka 500 kroner for tastaturet, 700 kroner for pennen og 200 kroner for futteralet. Nå kan nytte kombineres med hygge, tenker jeg!

Lenovo Tab P11 Pro
Lenovo Tab P11 Pro kan absolutt ligge fremme på stuebordet uten at det skjemmer seg ut. I alle fall om du kjøper tilbehøret. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Det første inntrykket

Jeg vi ikke påstå at jeg er snobbete, men jeg setter pris på pene saker som er gjennomtenkte og ikke føles plastaktige og billige. Med sine 5,8 mm er dette et svært tynt nettbrett. Materialvalget med mørk aluminium er pent, føles gedigent og litt luksuriøst. Ikke plastaktig eller “budsjett” i det hele tatt. Baksiden av tastaturet og futteralet er kledd med gråmelert tekstil som gjør helheten tidløs og sober. Om man kan kategorisere et nettbrett som pent, så passer dette Lenovo-brettet inn i det segmentet. og kan godt få ligge fremme på stuebordet.

Både tastatur og futteral fester du magnetisk til nettbrettet ditt, uten å parkoble, sette i noen kontakter eller gjøre noe annet. Lenovo velger å kalle tilbehøret du fester på baksiden av nettbrettet for futteral. Men jeg hadde i ærlighetens navn valgt å kalle det for stativ. Da det festes til baksiden av nettbrettet, beskytter det jo ikke skjermen mot for eksempel riper. Derimot fungerer det ypperlig som bordstativ med trinnløs helling. Tastaturet derimot blir en beskyttelse på framsiden, så med både tastatur og futteral er ditt nettbrett ferdig til å putte ned i vesken uten at du trenger å uroe deg for riper. Mens selve futteralet har en stor kontaktflate å feste mot, har tastaturet desto mindre. Imidlertid sitter tastaturet meget bra fast, og det er bare om du er generelt uforsiktig det kan løsne, noe du raskt lærer deg.

Lenovo Tab P11 Pro
5,8 mm er ikke mye. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Men å bruke Lenovo Tab P11 Pro da?

Selv om dette Lenovo-nettbrettet er svært pent, kreves det kanskje litt mer enn som så for å bli verdt pengene – det må gjerne fungere og være brukervennlig også.

For å låse opp enheten kan du blant annet velge fingeravtrykk eller ansiktsgjenkjenning. Av erfaring vet jeg at det kan være visse utfordringer med akkurat ansiktsgjenkjenning. En portabel enhet får jo bli med mer eller mindre overalt, noe som innebærer at den helst skal kjenne meg igjen når jeg er nyvasket og usminket, og vil oppdatere meg om hva som har hendt i verden i løpet av natten. Eller når jeg senere på dagen fått makeupen på plass og satt opp håret i en hestehale. Eller, når jeg med alderens rett har på meg briller. Og jeg må si at det fungerer meget bra, kanskje ikke 10 av 10, men nesten, som må regnes som helt akseptabelt med tanke på de utfordrende forutsetningene jeg utsetter det for.

Lenovo Tab P11 Pro 1
Et nettbrett er kanskje ikke noe du springer rundt med for å fotografere, og ingen av kameraene er noe utover det vanlige. Men jeg ville jo i alle fall prøve ”selfie-kameraet”, og det er absolutt godkjent. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Tastaturet er av høy kvalitet, men av naturlige årsaker lite, og det er ganske trangt mellom tastene. Men til tross for at jeg var ganske skeptisk fra starten, var det faktisk ingen større problemer å finne flyten, noe som gjør dette til en meget bra følgesvenn når jeg trenger å være fleksibel og flytte rundt på arbeidsplassen min. Museplaten ga meg derimot flere grå har enn jeg har allerede! Til tross for at jeg brukte produktet i en lengre periode, ble vi aldri skikkelige venner, museplaten og jeg. Min opplevelse var at musepekeren levde sitt eget liv, og mens jeg trykte på en sak, skjedde det noe helt annet enn jeg hadde regnet med.

Lenovo Precision Pen 2
Lenovo Precision Pen 2 er ingen lett plastpenn, men føles gjennomtenkt i materialvalg, og har en behagelig tyngde. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Derimot er pennen, Lenovo Precision Pen 2, fantastisk fin, og den benyttet jeg mye i stedet for å bruke fingertuppen på skjermen, eller å bruke museplaten. Selve pennen føles ekstra luksuriøs, gedigen og gjennomtenkt. Den er passe tung og deilig å holde i.

Lenovo Tab P11 Pro
Hvordan man har tenkt å feste pennholderen på futteralet, vet jeg ikke helt. Man fester den nemlig med en limt remse, og jeg kan se for meg hvordan den løsner etter en tids bruk, da et nettbrett er noe som puttes ned i vesken og henger med på diverse ferier. Jeg har ingen god løsning, men det finnes absolutt utviklingspotensiale. (Foto: Lenovo)

Når du klikker på plass tastaturet, skifter grensesnittet til en “produtivitetsmodus” eller jobbmodus, med flyttbare vinduer omtrent som på hvilken som helst PC. Veldig smidig om du skal være produktiv, og kanskje skrive en tekst som denne samtidig som du trenger Google for informasjon. Når du er i denne modusen, og for eksempel åpner Instagram, får du bare opp en liten rute til å begynne med, og appen sier fra at den kanskje ikke fungerer som den skal i produtivitetsmodus. Litt fiffig likevel, da Instagram, Facebook og mange andre apper faktisk i de aller fleste tilfeller ikke er jobbrelaterte … Men du trenger virkelig ikke uroe deg for å miste noe. Gå inn under innstillinger og hak bort “produktivitetssmodus”, så fungerer de fleste appene som ønsket.

Personlig er jeg ingen dataspiller, men spiller du litt for moro skyld, og ikke altfor krevende spill, blir du ikke skuffet. Lenovo Tab P11 Pro henger bra med. Er du en skikkelig gamer som deltar i Counter-Strike-turneringer, er ikke et nettbrett et spillalternativ uansett.

Akkurat som du kan forvente av en OLED-skjerm, har denne 11,5″-skjermen utmerket kontrast og meget bra sortnivå. Du trenger ikke sitte midt foran den for å se hva som pågår, og med støtte for både HDR 10 og Dolby Vision blir filmkvelden meget behagelig. I fullt dagslys kan du måtte vri og vinkle litt for at omgivelsene ikke skal speile seg i skjermen.

Nettbrettet er utstyrt med fire JBL-høyttalere som leverer overraskende fyldig og kraftfull lyd til å komme fra et nettbrett. Det spiller kanskje ikke en kjempestor rolle i forbindelse med morgennyhetene, men når det er på tide å se på en fin film, spiller lyden så absolutt en avgjørende rolle.

Jeg har jobbet, googlet, surfet, sett på film, skrollet og sosialisert, og må si at Lenovo Tab P11 Pro leverer i alle de modusene jeg ønsker. Utenom en. Jeg er en lydboknerd, og mine ører trives best med over-ear-hodetelefoner. Mine favoritter er et par trådede Sony med noise cancelling. Dette krever imidlertid 3,5 mm-kontakt – og det har ikke dette nettbrettet!? Her må man skaffe seg et par Bluetooth-hodetelefoner for å fortsette med å lytte uten å forstyrre omgivelsene.

Konklusjon

Lenovo Tab P11 Pro er et nettbrett som sammen med alt tilbehør virkelig gjør at du kan kombinere nytte med moro – jobb og fritid. Det og min Samsung mobil hadde ingen problemer med å bli enige. Naturligvis er det en innlæringsperiode hvor du trenger å bli kjent med visse funksjoner, og visst finnes det feil og utviklingspotensiale. Men jeg må nok likevel si at Lenovo lyktes ganske bra med å tenke nesten hele veien frem. I alle fall om du søker et nettbrett som skal brukes til å jobbe, surfe og se på film.

Karakter
Lenovo Tab P11 Pro
Premium
Åsa Warme Hallén
(f. 1972): Endte i 1995 tilfeldigvis opp i magasinet "Elektronikvärlden" (som til slutt endret navn til Ljud & Bild). Helt fram til 2013 da hun valgte å prøve seg andre steder, i mellomtiden hadde hun da vært prosjektleder, journalist og sjefsredaktør. Siden mars 2021 er hun tilbake på frilansbasis. Åsa skriver for det meste om smarte gadgets som gjør livet morsommere. Hun har en evne til å se ting fra et litt annet perspektiv enn sin kolleger.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

925,-
79,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Årets basis-iPhone haler innpå Pro-serien

Tilbake på toppen

Det perfekte kompromisset?

Brettbar magi?

For sent og for dyrt

Enda smidigere til å ha kontroll på helsen

En iPhone du godt kan hoppe over

Kronen på verket

En mobil du kan ha lenge

Virker Pixel-magien også på det brettbare formatet?

Pen og tøff treningsklokke

Flere forbedringer i samme pakke

Lyd & Bilde