Ingen har vel den siste tiden kunnet unngå å få med seg at en ny iPhone-modell har vært på trappene. Først lekket det bilder av en prototype som ble gjenglemt på en pub. Etter at den ble lansert i USA, kom det raskt kritiske rapporter om dårlig signalmottak. Nå er den endelig kommet til Norge, og vi kan selv teste telefonen.
Liten, men tøff
Det første man legger merke til er at iPhone 4 er mindre og lettere enn forgjengeren 3GS, men at den likevel føles stødigere og mer robust. Etter et sekunds tvil slår vi den i bordet med full kraft, og det blir ikke en ripe i aluminiumssilikatet. Det er ikke så rart, i og med at det er samme type glass som brukes i vinduer til høyhastighetstog. Stålrammen rundt kantene er ikke bare en designdetalj, men gir også stabilitet og inneholder dessuten de to antennene. Det fører oss til spørsmålet om antennene i iPhone 4 er feilkonstruert. Det som har blitt rapportert er at om man holder hånden over et visst punkt på rammen, så mister man flere streker i signalstyrken. Apples svar er at det ikke betyr at signalstyrken virkelig faller så mye, men at signalstyrkeikonet viser feil. Altså har man sluppet en programvareoppdatering som retter opp visningsfeilen. Etter å ha tatt med telefonen rundt på steder med dårlige dekningsforhold, kan vi konstatere at man faktisk kan få signalstyrken til å falle ved å holde mobilen på en viss måte, men den faller ikke veldig mye. Den mister ikke dekningen fullstendig, og man beholder 3G-oppkoblingen. Vi kommer tilbake med en grundigere rapport når vi har testet telefonen over en lengre periode.
Skjermen
En av de mest omtalte nyhetene, og den det kanskje er stilt størst forventninger til, er den forbedrete skjermen som Apple har kalt Retina skjerm. Oppløsningen er hele 960 x 640 bildepunkter, 326 punkter per tomme, hvilket sies å være det mest høyoppløste for noen smarttelefon til dato. Gjennom en enkel test med en nettside i Safari, kan vi konstatere at teksten på 3GS er uleselig grøt mens man faktisk kan skille ut bokstavene på iPhone 4. Skjermen har dessuten bedre kontrast (800:1) og større betraktningsvinkel. Det er ganske enkelt mer krutt i fargene og ikonene ser ut til å ligge direkte på utsiden istedenfor under en glassplate.Selv om oppløsningen er blitt økt, er det ingen problemer med app-er laget for lav oppløsning. Disse skaleres på en god måte for å passe den nye skjermen. Gradvis tilpasses dessuten app-er til iPhone 4 og iPad.
Kameraet
Om vi bare kikker på tallene, har oppløsningen økt fra 3 til beskjedne 5 megapiksler, men det er på den andre siden en fornuftig verdi for en mobiltelefon. Mer interessant er den nye bildesensoren som skal gi bedre bilder i dårlige lysforhold. En rask test i et dårlig opplyst rom viser at vi får et tydeligere bilde med mindre støy med iPhone 4. Holder ikke det, så kan man bruke LED-blitsen. Den brukes for øvrig også når man filmer under dårlige lysforhold. Videooppløsningen er nå økt til 720p, og man kan redigere videoer direkte på telefonen takket være iMovie. iPhone 4 har også et ekstra kamera på fremsiden, som kan brukes til å ta selvportretter eller til videosamtaler. Når man ringer en annen iPhone 4 får man opp et spørsmål om man vil bytte til FaceTime, hvilket fungerer omtrent som å snakke med noen over Skype på datamaskinen. FaceTime krever dog wi-fi-oppkobling, og det er uklart om man i fremtiden kommer til å kunne bruke dette over 3G-nettet.
Ny mobil med gammelt tilbehør?
Det nye formatet på mobilen kan muligens skape litt krøll med alt tilbehøret som er laget for den gamle modellen. Man kan likevel kjøpe nye universal dock-adaptere for at den skal passe til gamle iPod-høyttalere og lignende. Vi har prøvd med våre testfavoritter Bose SoundDock Portable og Harman Kardon MS100, og det fungerte utmerket.
Når det gjelder en annen favoritt, Tomtoms GPS-bilholder, så er problemet klemmen som holder rundt toppen og bunnen av mobilen. Har man en såkalt bumper (omslag) på sin iPhone 4 så må man ta den av, ellers blir den for stor. Gjør man imidlertid det, så passer mobilen over all forventning, og sitter ordentlig fast. Vil man i tillegg at den skal få støtte også i bakkant, så fungerer det faktisk utmerket å sette på en helt vanlig møbelknott.
Annet
På oversiden sitter det en ny mikrofon som snapper opp bakgrunnslyd og eliminerer den, på samme måte som ørepropper med noice-cancelling (støyreduksjon) gjør.
iPhone 4 bruker den samme A4-prosessoren som finnes i iPad, noe som gjør at telefonen kan håndtere flere app-er samtidig uten å bli treg. Den er også strømgjerrig, noe som faktisk gjør at iPhone 4 har bedre batterilevetid enn tidligere modeller.
Den inneholder til og med en treveis gyro som skal gi bevegelsesspill og andre applikasjoner bedre kontroll. Eksakt hvordan det skiller seg fra den gamle aksellerometeren, er noe uklart.
Man bør også være oppmerksom på at iPhone 4 bruker et mikro-simkort. Å klippe til sitt gamle simkort anbefales ikke. Bestill heller et mikro-simkort fra mobiloperatøren din.
Selvsagt kjører telefonen iOS 4 ut av esken, hvilket gir alle fordeler med mapper for applikasjoner og mulighet for multitasking, slik at man kan kjøre programmer i bakgrunnen, mens man for eksempel laster ned epost..
Konklusjon
iPhone4 ser ut til å innfri alle løfter. Den er mindre, mer robust og har enda bedre batterilevetid. Skjermen er fantastisk og kameraet begynner nå å føles virkelig anvendelig. Så lenge man kan oppgradere til en grei pris, er den et selvsagt kjøp for Apple-fans, in-folk og teknofriker generelt.
Hvor bra er kameraet?
Med både 8 og 12 megapiksler i andre mobiler, virker 5 Mp litt snaut. Men Apple hevder at de har lagt mer vekt på bildekvalitet enn bare oppløsning på iPhone 4s kamera.
Ingen vet hvor mange millioner bilder som tas med mobiltelefoner, men siden nesten alle mobiler har et kamera integrert, er det ikke usannsynlig at det tas flere bilder med mobiler i løpet av et år, enn de fleste tar med et vanlig digitalkamera.
De fleste har alltid mobilen med seg, så å ta et bilde hvor som helst blir både enkelt og praktisk. Dessverre er bildekvaliteten fra de aller fleste mobilene vi har testet, langt unna kvaliteten man får fra selv et billig kamera. Apple har sagt at kameraet på iPhone 4 skal gi bedre bilder på de områdene som betyr noe, fargegjengivelse, bildestøy og skarphet. Oppløsningen på 5 Mp er uansett mer enn høy nok til utskrifter i A4-størrelse, og kameraet skal være bra nok til at man kan legge igjen kompaktkameraet hjemme.
En ambisiøs påstand, derfor tok vi de samme testbildene med testvinneren Sony Cyber-shot WX1 – et 10 mp kompaktkamera – og Olympus PEN E-P1 hybridkamera. Som har 12 Mp og en mye større bildebrikke.
Sammenligning
Sammenlignet med bildekvaliteten fra de to kameraene, er kvaliteten på kameraet i iPhone 4 bedre enn man skulle tro. Vel og merke så lenge det er nok lys. For i lite lys, blir autofokusen tregere og man får mer bildesstøy. Resultatet er uskarpe og kornete bilder. I godt lys, som dagslys både ute og inne, blir bildene både skarpe og rene. Fargemetningen er litt overmettet, og det dynamiske omfanget begrenset sammenlignet med Olympus-kameraet, men sammenlignet med WX1 er det ofte vanskelig å se forskjellen i bildekvalitet. Zoomer man inn i bildet kan man raskt se at Sony-kameraet har høyere oppløsning og skarpere gjengivelse av detaljer, men til å ha 5 Mp er kameraet på iPhone svært bra.
Objektivet
Bildevinkelen tilsvarer omtrent 28-29mm sammenlignet med et vanlig kamera, og største lysåpning er f2,4. Linjefortegningen er tønneformet, relativt moderat og det er ikke nevneverdig vignettering (lystap i hjørner) sammenlignet med WX1 på tilsvarende vidvinkel.
Den automatiske hvitbalansen kan gi noe magentaskjær på bilder tatt innendørs, og blitsens rekkevidde er begrenset til drøye to meter. Bruker man blits innendørs skifter fargestikket fra magenta til grønt. Bildekvaliteten er altså på nivå med et godt kompaktkamera, med unntak for oppløsning i grove trekk. Autofokusen er kjapp utendørs og i godt lys, men den digitale zoomen bør brukes med forsiktighet. Ellers får man bare grums i bildene.
HD-video
Med HD-video er i det minst oppløsningen på videoopptak god nok. Bildestrømmen på 30 bilder per sekund, sørger for jevne bevegelser uten noe flimmer, men i motsetning til kameraet, fant vi ut at videoopptakene ofte ble for lyse (overeksponert), bruk derfor pekeskjermen til å sette lysmålingen i lyse deler av motivet når det er mulig. Slik man peker på motivet i skjermen for å fokusere og eksponere på det viktigste i motivet.
Så lenge det ikke blåser friskt, blir man ikke plaget av for mye vindstøy på videoopptakene. Mikrofonen plukker opp lyder fra miljøet rundt hovedmotivet, så et lite tips er å krumme hånden rundt kanten på mobilen – ser mikrofonen sitter – slik at man skaper en paraboleffekt og således får klarere lyd.
Apple har laget en mobilversjon av videoredigeringsprogrammet iMovie for iPhone 4, som kan lastes ned fra App Stor for 29 kroner. Se lydogbilde.no for en test av iMovie-appen for iPhone 4.
Oppsummering
Apple har lyktes godt med kameraet på iPhone 4. Selv om det ikke er den soleklare erstatteren til et godt kompaktkamera som Sony WX1, er bildekvaliteten langt bedre enn vi har sett fra mange mobilkameraer med bedre spesifikasjoner. Og i godt lys er bildefilene fullt brukbare slik at man kan henge blindskuddene på veggen, og more seg med å spørre gjester om de kan tenke seg til hva slags kamera bildene er tatt med.
Les videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)
LB+Total måned / 185,-
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser