Hver gang en datamaskin oppdateres, handler det stort sett bare om én ting: En litt raskere prosessor. Sånn er det tilsynelatende med den nye 2022-modellen av iPad Pro også, og ser man på spesifikasjonene er det ikke lett å se andre forbedringer.
Men de finnes, og det er ikke bare på detaljnivå heller.
Den mest åpenbare forbedringen er prosessoren. Som her er Apples nyeste 5nm M2-prosessor, fremdeles med åtte prossesorkjerner, men nå med 10 GPU-kjerner, og opptil 35 prosent bedre grafikkytelse.
Forbedret ytelse i prosessorens Media Engine og flere grafikkjerner, betyr også at iPad Pro nå kan brukes til langt mer krevende bilde- og videoredigering, som 4K-innhold, også i Apple ProRes, med Dolby Atmos lyd. For Pro-modeller med minimum 256GB lagring, vel og merke.
Det er bare én hake ved det, Apple ProRes ser ikke ut til å være støttet i kameraappen på nettbrettet. Man må hvert fall foreløpig bruke en tredjeparts app, som svært anvendelige Filmic Pro, for å utnytte nettbrettets mulighet til å redigere Apple ProRes-opptak.
BlackMagic Designs DaVinci Resolve, er en annen app – som snart kommer for iPad, som også støtter ProRes.
Flyvende Apple Pencil
Så inntil da er det ytelsen som står i fokus. For stort sett alt annet er likt 2021-modellen. iPad Pro kommer fremdeles i to størrelser, 11 og 12,9-tommer. Med mini LED-skjerm som støtter ProMotion, variabel oppfriskningsfrekvens fra 24 til 120 Hz, og utvidet P3-fargerom.
Skjermen er svært skarp med over 10.000 mini-LED, fordelt over 2596 soner på skjermflaten, og en lysstyrke på maks 1600 nits.
Det eneste som er nytt her, er en fiffig løsning for Apple Pencil 2, som jeg trodde var en gimmick. I stedet viste den seg å være mye nyttigere enn jeg hadde forestilt meg.
På 2022-modellen av iPad Pro behøver man bare å føre pekepennen nær skjermen. Innenfor 12 mm fra skjermen. Da registrerer iPad-en at en Apple Pencil er i nærheten, og da reagerer de fleste apper med en forhåndsvisning av innstillingen når pennespissen kommer i nærheten. Faner kan åpnes mens pannespissen er i nærheten, og lukkes når pennen trekkes unna, og så videre.
iPad med iPadOS 16 har også støtte for Stage Manager, som gjør multitasking litt enklere. Nå kan man endelig ha flere apper oppe samtidig, og se dem i en fanerekke på siden av den aktive appen. Man kan også veksle mellom apper ved å legge den aktive over og den inaktive i bakgrunnen. iPadOS 16 på iPad Pro støtter også ekstern 6K-skjerm koblet iPad-en via USB-C.
Ytelsestest
I de fleste apper er et knapt mulig å merke at M2-prosessoren er raskere enn forgjengeren med M1-prosessor. Man må bruke noen av de mer krevende appene, og da snakker vi straks om apper som Capture One, Adobe Photoshop, Affinity eller Pixelmator. Altså apper for kreative brukere som driver med bilde- og videoredigering, blant annet.
Skal man ha en iPad til surfing, film- og TV-serier, er en iPad Air et bedre valg.
Men da får man ikke ytelse i laptopklassen.
I vår test med Geekbench 5 viser det seg at 2022-modellen er litt raskere. I single-core-testen er ikke forskjellen stor sammenlignet med 2021-modellen, men i multi-core-testen scorer den nye Pro-modellen 8482 punkter, og 33231 i Compute-testen. Det er i det minste en forbedring på papiret, men hva med praksis?
Start av apper som Capture One og Photoshop er ikke noe raskere enn før, men oppgaver som å legge til filtre og lagre oppleves som kjappere. Å sette sammen 4K-opptak er like enkelt som før, men å legge til og lagre endringer foregår mer sømløst, og iPad-en spiller etterpå av 4K-opptaket uten noen synlige artefakter eller lag.
Hva med kameraene?
De har ikke endret seg og er de samme 12 megapiksler kameraene på baksiden og framsiden. Det ene kameraet bak er et vidvinkelkamera med 2 x zoom, og det andre et ultravidvinkelkamera. Ved siden av det en blits, og Apples Lidar-skanner som kan brukes til å vise objekter i AR – utvidet virkelighet – på skjermen. Det kan for eksempel være visning av et møbel i AR, som viser hvordan det vil se ut i stuen.
iPad Pro eller MacBook Pro?
Hvis man står mellom valget av en ny iPad Pro, eller MacBook Pro, er det noen helt åpenbare forskjeller som betyr mye for hva man kan bruke dem til. iPad-ens pekeskjerm og pekepenn, gir muligheter man ikke får på en laptop som en MacBook Pro.
Nettbrettet er utvidbart med tilbehør som et enkelt tastatur, eller et med styreflate. Såkalt Magic Keyboard. Da ser iPad-en nesten ut som en MacBook, bare med færre tilkoblinger. Nemlig bare én: USB-C med Thunderbolt 4. Som er mer enn raskt nok, men betyr at man ikke kan lade når de 9-10 timene med batteritid går mot slutten, uten å koble fra eventuelle andre enheter.
iPad-en mangler også kortleseren og HDMI-utgangen man finner på en nyere MacBook Pro.
Men man skal ikke glemme at med samme M2-prosessor og integrert minne med 50 prosent raskere minnehastighet (opptil 16 GB på iPad Pro med mer enn 512 GB), vil det i mange praktiske tilfeller ikke være rare forskjellen i ytelse.
En bonus man kan få med iPad Pro, er kombinasjonen av Wi-Fi 6 og 5G. Da kombinerer man rask wifi-tilgang med tilgang til 5G-nettet, og da kan man være påkoblet hvor som helst.
Konklusjon
Det største minuset med 2022-modellene av iPad Pro, er den heftige prisøkningen. Det har gjort en fullastet iPad Pro 12,9 med 2 TB lagring og 5G dyrere enn en MacBook Pro med 14-tommers retinaskjerm og 2 TB lagring. Og det er før du har kjøpt tastatur til iPad-en. Tross det, er det ikke til å komme fra at 2022-utgaven av iPad Pro i 12,9-tommers form, er et formidabelt verktøy for kreative profesjonelle, som trenger en kraftpakke i et hendig format.
Apple iPad Pro 12,9″ (2021)
Et sykt nettbrett for de med tykkest lommebok
Apples M1-prosessor har gjort monsteret iPad Pro enda mer monstrøst.
Les videre med LB+
Årets beste tilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr
LB+Total måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser