TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: Huawei Mate 10 Pro

Nesten perfekt toppmodell

Huawei Mate 10 Pro gjør utrolig mange ting riktig.

Av / 19.12.17 - 12:40
Huawei Mate 10 Pro

Home mener

  • Lynrask telefon med et solid kamera, lekker skjerm og god batteritid.
  • Det mangler utgang til hodetelefoner, og det hadde vært fint å kunne utvide minnet.

Huawei satt i fjor på en av de aller beste Android-mobilene på markedet. Mate 9 Pro hadde stor skjerm, fremragende kamera og batteritid på et par dager. Nå er etterfølgeren klar, og den har helt klart vært verd å vente på. Den nye toppmodellen Mate 10 Pro leverer akkurat hva man kan forvente, og i tillegg til en rimelig pris. Samsung og Apple skal ikke føle seg for trygge.

Lang flott skjerm

Starter vi med det innlysende og ser på designen, har Huawei sett på konkurrentene, som stort sett alle nå har tatt det nesten rammeløse utseendet til seg. Som på de tynne TV-flatskjermene er det etter hvert bare navet nederst som avslører produsenten. Det er med andre ord en minimal sort ramme rundt skjermen, som har vokst en halv tomme i forhold til tidligere. De seks tommene gir det spesielle skjermformatet 18:9, som dessverre ikke alltid egner seg like godt til apper og videoinnhold. Heldigvis er kvaliteten på skjermen helt på topp. Da det igjen er snakk om LED-typen, er det mettede og naturlige farger samt et dypt svartnivå.

Rask som forventet

Det gir seg nesten selv, men Mate 10 Pro er en lynrask telefon. Som våre Benchmark-tester også avslører, er den nye Kirin 970-prosessoren ufattelig kraftig, og hamler fint opp med pendanten fra Qualcomm. I tillegg har Huawei valgt å sette i 6 GB RAM, som også sørger for problemløs navigering og rask databehandling.

Annonse

Glimrende batteritid

Som nevnt var nettopp batteriet et av de helt store plussene på forgjengeren, og et punkt Huawei var alene om i forhold til konkurrentene. Mate 10 Pro er utstyrt med samme batteri på 4000 mAh, som gir over to dagers batteritid. Man kunne kanskje ha ønsket mer, men vi er fornøyde. Det ville vært fint om også Samsung og Apple fokuserte mer på batteriets størrelse og levetid. Det er naturligvis mulig å lynlade samme batteri, så du trenger aldri å være altfor bekymret for å gå tom for strøm. I motsetning til Samsung og Apple har Huawei imidlertid ikke satset på trådløs lading. Noen vil se på dette som et minus, selv om hastigheten på trådløs lading fortsatt er for dårlig.

En solid annenplass

Huawei er også med helt i front når det gjelder kameraet. Det har fått en DxOMark-score på 97, og deler med det annenplassen med iPhone X. De blir begge slått av Google Pixel 2, som dessverre ikke fås i vår del av verden. I praksis betyr denne karakteren utrolig flotte og skarpe bilder. Telefonen er som tidligere utstyrt med dual-kamera. Den ene linsen er på 20 Mp og er sort/hvit, og den andre i farge er på 12 Mp. Til sammen klarer de å fange langt flere detaljer og mer informasjon om kontrast og skygger, slik at du både kan ta gode bilder med masse lys og under vanskeligere lysforhold. Fargene virker svært presise, og skarpheten er helt på topp. Som en morsom detalj kan du kjøpe et spesielt 360-graders kamera til mobilen. I visse telebutikker har du til og med kunnet få det med gratis ved bestilling av en Mate 10 Pro. Kameraet kobles til i USB-c-porten, og fungerer via sin egen app. Bilder og video blir overraskende gode, selv om det fortsatt er snakk om en gimmick.

Huawei Mate 10 Pro 1
Slik ser 360-kameraet ut. Foto: Huawei

 

Noe med A.I.

En ting Huawei har lagt spesielt vekt på ved lanseringen av Mate 10 Pro, er den innebygde kunstige intelligensen. Men hva betyr det egentlig? I korte trekk er A.I. en kombinasjon av kraftig maskinvare, algoritmer og data i skyen. Telefonen kan via algoritmer gjette seg frem til hva du vil ha den til å gjøre, og lener seg opp mot data utenfra for å gjette riktig. Dette kan så igjen få den til å handle “selvstendig”, slik at du slipper meningsløse hverdagsoppgaver, og har mer tid til det du gjerne vil bruke tiden din på. Er det fortsatt innviklet? Et konkret eksempel finnes i kameradelen. Telefonen har lært seg å gjenkjenne visse typer motiver, og stiller inn kameraet deretter. Tar du bilde av en blomst, en hund, en katt, et menneske eller bare av himmelen? Det kan telefonen i store trekk gjette seg frem til. Og det går lynraskt. Dette betyr at kameraet bedre kan kategorisere bildene dine, og det blir raskere å finne frem i dataene. Det er smart, men også noe som kan være vanskelig å forholde seg til på kort sikt. Huawei sier da også selv at den ekte verdien av A.I. først kan ses etter lenger tids bruk, hvor det vil bety optimert bruk av telefonen som helhet, bedre allokering av ressurser samt optimering av batteriforbruket.

Ingen roser uten torner

Dessverre er vi også nødt til å klage litt. For selv om Mate 10 Pro på mange områder er den perfekte Android-telefonen, er det også områder hvor den kommer litt til kort. For det første har Huawei denne gangen valgt å skrote hodetelefonutgangen. Det var forventet, men likevel ergerlig. Det andre gjelder det innebygde minnet. 128 GB høres mye ut, men det hadde vært fint hvis man kunne utvide med SD-kort. Vi får ikke trådløs lading, og må nøye oss med en eldre versjon av Bluetooth-radioen. I det store og hele er det imidlertid detaljer, som ikke taler imot en klar og tydelig anbefaling. Synes du likevel prisen er for høy, kan du vurdere den litt nedtonede utgaven Mate 10 Lite, som har mange av de samme styrkene, men til en litt lavere pris.

Konklusjon

Huawei Mate 10 Pro er en fremragende Android-telefon som treffer riktig på nesten alle punkter. Den har en stor og flott OLED-skjerm, et stort batteri med lang levetid, og et solid kamera som tar skarpe og fargerike bilder. Prisen kan naturligvis diskuteres, men vi mener at Mate 10 Pro er riktig prissatt. Til syvende og sist er det derfor småting som trekker ned. Vi savner en minijack-port til hodetelefoner, trådløs lading og port til SD-kort slik at man kan utvide minnet.

Mikael Hansen
(f.1982): Frilansjournalist i L&B Home. Mikael begynte som teknologijournalist i Gamereactor i 2006. Derfra gikk han til magasinet GEAR, der han også fikk bred erfaring foran kamera. En mastergrad senere kom han tilbake som journalist i Lyd & Bilde og senere som redaktør for TechRadar. Mikael skriver om alt fra PC-er til smartmobiler, smart home, lyd og gaming.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Apple iPad mini 7 har masser av krefter, men mangler innovasjon

Årets basis-iPhone haler innpå Pro-serien

Tilbake på toppen

Det perfekte kompromisset?

Brettbar magi?

For sent og for dyrt

Enda smidigere til å ha kontroll på helsen

En iPhone du godt kan hoppe over

Kronen på verket

En mobil du kan ha lenge

Virker Pixel-magien også på det brettbare formatet?

Pen og tøff treningsklokke

Lyd & Bilde