TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: HTC U11

Et flott comeback

HTC er på rett kurs, selv om designen burde være mer gjennomtenkt.

Av / 11.08.17 - 09:20
HTC U11

Home mener

  • HTC U11 er et flott comeback for HTC. Skjermen er flott, kameraet på topp, og batteritiden godkjent.
  • Designen er litt kjedelig, og baksiden problematisk. Den er altfor glatt og glad i fingeravtrykk.

HTC har lenge hatt behov for et comeback på mobilscenen, men har ikke helt klart å introdusere den mobilen som kunne bli en reell trussel for de regjerende kongene. Samsung og Apple sitter godt på tronen, men bør kanskje likevel begynne å skule litt til Taiwan. For med HTC U11 kommer det endelig et seriøst bidrag på en telefon i toppklassen, som treffer kombinasjonen av form, funksjoner og pris som må til for å bli en toppmobil anno 2017. Fremtiden ser igjen lys ut for HTC.

Glatt som en ål

På overflaten ligner U11 en klassisk metervare, imidlertid med noen få unntak. Den metalliske baksiden er bokstavelig talt speilblank og suger til seg fete fingeravtrykk. At den samtidig er svært glatt, er også et problem. Vårt testeksemplar skøytet rundt på sofabordet og havnet mange ganger på gulvet.

Som hjelp til begge problemene er det et gjennomsiktig cover med i esken. Det ser imidlertid ikke spesielt bra ut, og tilfører ekstra vekt og fylde. Vi hadde derfor foretrukket at HTC hadde valgt et annet materiale til baksiden.

En STOR telefon

Hva dimensjonene angår, er U11 noenlunde like stor og tykk som Samsungs Galaxy S8+ og Apples iPhone 7 Plus. Likevel føles den litt mer kantete. Det skyldes primært de avrundede hjørnene, og er en ren estetisk ting. Uttrykket er knapt så elegant som på de to andre, og U11 ser faktisk litt foreldet ut.

Som Apple har HTC valt å droppe minijack-porten i bunnen. Det er det nok mange som ergrer seg over, og vi hadde også foretrukket at de hadde latt den bli værende. I stedet må man fare rundt med en dongle hvis man vil benytte ikke-trådløse hodetelefoner.

Annonse

Flott LCD-skjerm

Du får en meget stor og ganske flott skjerm med HTC U11. Den er på 5,5 tommer, og i motsetning til Samsung, som satser beinhardt på AMOLED, har HTC valgt LCD. Det må man heldigvis ikke la seg skremme for mye av, og ved direkte sammenligning klarer HTCs skjerm seg da også ganske glimrende.

Displayet er av Quad HD Super LCD-typen, og fremstår både skarpt og fargerikt. Betraktningsvinkelen er fin, selv om den ikke helt kan måle seg med Samsungs, og spesielt utendørs i direkte sollys var vi imponert.

Forventet innmat

Hva den indre mekanikken angår, klarer HTC også å levere varen. Mobilen er utstyrt med en lynrask Qualcomm Snapdragon 835-prosessor og 4 gigabyte RAM. Våre Benchmark-tester viser her at den er helt i hælene på Samsung Galaxy S8+ og Sonys Xperia XZ Premium. Spesielt i forhold til Samsung er det interessant, da telefonen samtidig er vel 1.000 kroner billigere.

Den innebygde lagringsplassen er på 64 gigabyte, noe som burde være nok til de flestes behov. Har man likevel bruk for mer, kan den utvides med opp til 2 TB via microSD.

Litt innovasjon er det heldigvis også blitt plass til, og HTC U11 kommer derfor med HTCs egen nye Edge Sense-teknologi. I all sin enkelthet går det ut på at du kan klemme rundt kabinettet og derved aktivere apper og funksjoner i mobilen. Standardfunksjonen lar deg starte kameraet og ta bilder, men du kan selv justere dette i programvaren. Det er litt gimmick over det, men vi var likevel overrasket over hvor godt det fungerer.

Glimrende lyd

Et annet punkt som fungerer bedre enn forventet, er lydkvaliteten. Som på forgjengeren HTC 10 er lyden et fokusområde i U11, som derfor er utstyrt med samme woofer- og tweeter-kombinasjon. Selv om de færreste nok vil bruke telefonen alene, låter de innebygde høyttalerne faktisk overraskende godt.

De medfølgende øreproppene bør man også gi en sjanse, da de til forskjell fra de fleste medfølgende propper er av ganske god kvalitet. Den lille donglen til USB-C-porten har innebygget DAC. Sammen med et par gode hodetelefoner – vi brukte et par Beoplay H6 – spiller den helt fremragende. Man må imidlertid ikke underkjenne at samme resultat kunne oppnås med den tradisjonelle minijack-porten som har måttet bøte livet.

Fremragende kamera

Der hvor HTC U11 imidlertid for alvor skiller seg ut, er på kameraet, noe HTC også gjorde mye ut av å fortelle oss opp til lanseringen. U11 har fått den hittil høyeste DxOMark-score for en kameramobil, noe som naturligvis stiller store forventninger.

U11 skuffer heldigvis ikke. Hovedkameraet på 12 megapiksler har innebygget optisk bildestabilisering og kan ta opp video i 4K. Bildene er rike på detaljer, ultraskarpe, og spesielt fargene virker meget naturtro. HDR-funksjonen er med på å få bildene til å stå enda flottere.

De helt skarpe og fargerike bildene oppnås spesielt under optimale lysforhold midt på dagen, men også under vanskeligere lysforhold klarer U11 seg forbausende godt. Bildene blir definitivt mer kornete, men slett ikke så fylt med støy som man ellers ofte opplever fra mobiltelefoner.

Frontkameraet til selfies er på hele 16 megapiksler. Det gir noen meget skarpe og detaljrike bilder. Igjen merket vi oss spesielt den god fargegjengivelsen.

Om HTC U11 så har det beste kameraet på markedet nettopp nå, er tross DxOMark-scoren ikke helt enkelt å svare på. Vi sammenlignet med bilder tatt med en Samsung Galaxy S8+. På papiret er de to baksidekameraene stort sett like. Bildene ser da også veldig like ut, og vi endte derfor med å kalle det dødt løp.

Konklusjon

HTC U11 er et flott comeback for HTC, som de siste par årene har kjempet med å finne ut av hvilket ben de skulle stå på. Mobilen er rask, har en flott stor skjerm og et glimrende kamera. Det eneste som reelt trekker ned er av designmessig karakter. Den blanke og glatte baksiden er ikke heldig, og HTC burde vurdere igjen om tiden nå også var inne for å skrote hodetelefonutgangen.

Dette til tross er HTC U11 en glimrende telefon som fullt fortjent kommer til å gi Apple og Samsung verdig konkurranse.

Mikael Hansen
(f.1982): Frilansjournalist i L&B Home. Mikael begynte som teknologijournalist i Gamereactor i 2006. Derfra gikk han til magasinet GEAR, der han også fikk bred erfaring foran kamera. En mastergrad senere kom han tilbake som journalist i Lyd & Bilde og senere som redaktør for TechRadar. Mikael skriver om alt fra PC-er til smartmobiler, smart home, lyd og gaming.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Apple iPad mini 7 har masser av krefter, men mangler innovasjon

Årets basis-iPhone haler innpå Pro-serien

Tilbake på toppen

Det perfekte kompromisset?

Brettbar magi?

For sent og for dyrt

Enda smidigere til å ha kontroll på helsen

En iPhone du godt kan hoppe over

Kronen på verket

En mobil du kan ha lenge

Virker Pixel-magien også på det brettbare formatet?

Pen og tøff treningsklokke

Lyd & Bilde