TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Honor 200 Pro

Bedre enn andre mobiler i samme prisklasse

Honor 200 Pro kan bli en viktig brikke i den kinesiske produsentens comeback på det skandinaviske markedet.

Av / 12.08.24 - 08:29
Honor 200 Pro

Home mener

  • Kameraets lekre Harcourt-portrettfunksjon samt 50 megapiksler selfie-kamera. Skjermbildet er skarpt og ekstremt lyssterkt. God ytelse og stort innebygd lager ut fra prisen, og stort 5200 mAh batteri støtter både 100 W lynlading og 66 W trådløs lading.
  • Ingen Gorilla Glass-beskyttelse og “bare” IP65-sertifisert. Buet skjerm med tendens til blåstikk vil ikke falle i smak hos alle, og kameraet har ikke den beste digitale zoomfunksjonen. MagicOS-grensesnitt er fylt med så mange Honor-apper at det minner om bloatware.

Kinesiske Honor er på vei tilbake på det skandinaviske markedet. I Danmark og Sverige selges selskapets mobiler for tiden av mindre parallellimportører, men Honor er i full gang med å åpne et offisielt kontor i Norge, hvor Power-kjeden er blitt den første offisielle distribusjonspartneren. Og i løpet av annet halvår 2024 skal den nødvendige organisasjonen og infrastrukturen – blant annet kundeservice – også være på plass i Danmark og Sverige.

Merket ”Honor” ble lansert av Huawei for vel ti år siden, og i 2019 solgte Huawei nesten 70 millioner Honor-mobiler på verdensplan. Da den amerikanske boikotten traff Huawei som en bredside samme år, ble Honor utskilt i et selvstendig selskap og solgt til et konsortium av kinesiske virksomheter. Fra november 2020 har Honor vært et uavhengig selskap med en stor internasjonal tilstedeværelse. Også i Europa, hvor Honor blant annet har en sterk markedsposisjon i land som Finland og Tyskland.

Honor 200 Pro, som er den tredje mobilen etter Honor Magic6 Pro og Magic6 Lite vi tester i år, ble lansert i midten av juni i Paris. I motsetning til de to foregående modellene, som begge ble lansert i vinter, er det altså snakk om en aktuell modell. Den befinner seg i samme prisklasse som Motorola Edge 50 Pro og OnePlus 12R, så det er snakk om en mobil i den øvre mellomklassen, mens man for bare omkring 2000 kroner mer kan kjøpe en toppmodell som Samsung Galaxy S24.

Med andre ord er det snakk om en prisklasse hvor Honor ikke har kunnet unngå å inngå et kompromiss eller to, selv om Honor 200 Pro helt klart skal appellere til de som gjerne vil ha en flaggskipsopplevelse uten å betale skjorta. Heldigvis har Honor tatt noen fornuftige beslutninger da det skulle avgjøres hvor man skulle spare for å holde prisen nede.

Honor 200 Pro
Baksiden er fremstilt i hard plast, uten å være beskyttet av Gorilla Glass eller andre former for glasslegeringer. (Foto: Peter Gotschalk)

Utseende og konstruksjon

Mobilen fås i tre farger; blågrønn, hvit og sort, hvor vi heldigvis har fått utlevert den hvite modellen, som er virkelig elegant med en matt finish på baksiden.

Annonse

Baksiden er fremstilt av hard plast uten å være beskyttet av Gorilla Glass eller andre former for glasslegeringer, og mobilen er heller ikke vanntett, men bare IP65-sertifisert, noe som betyr at den er beskyttet mot vannsprut, men ikke tåler å bli mistet i toalettet.

Honor 200 Pro
Der mange andre mobilprodusenter etter hvert beveger seg vekk fra buede skjermer, holder Honor fast på konseptet. (Foto: Peter Gotschalk)

Imidlertid virker ikke Honor 200 Pro billig eller skrøpelig. Mobilen er ganske slank, og føles med sine 199 gram også lett, men selv om det altså er blitt spart litt på materialene, virker byggekvaliteten fortsatt solid.

Skjerm og lyd

Der hvor mange andre mobilprodusenter etter hvert beveger seg vekk fra buede skjermer, holder Honor fast på konseptet med 200 Pro. Det vil i praksis si at skjermen på den lange siden har en liten krumning nærmest kanten. Det gjør mobilen litt mer behagelig å holde i hånden, men det gjør også touch-betjeningen vanskelig hvis man skal treffe noe helt ute i kanten av skjermbildet, og i tillegg reduseres det aktive skjermarealet litt. Vi er ikke fans, men det er nok smak og behag hva man foretrekker.

Skjermoppløsningen er FHD+ (2700 x 1224 piksler), og i tillegg har den flotte OLED-skjermen dynamisk oppdateringshastighet (1–120 Hz) samt HDR og en maksimal lysstyrke på 4000 nit.

Honor 200 Pro
Skjermoppløsningen er FHD+ (2700 x 1224 piksler), og utover det har den flotte OLED-skjermen dynamisk oppdateringshastighet (1–120 Hz) samt HDR og en maksimal lysstyrke på 4000 nit. (Foto: Peter Gotschalk)

Sammenligner man imidlertid Honor 200 Pro side om side med for eksempel iPhone 15 Pro, legger man raskt merke til at skjermbildet på den kinesiske mobilen har et blålig skjær. Det er ikke snakk om fullstendig blåstikk, og man kan da også manuelt justere både fargemodus og fargetemperatur, men selv ved den “varmeste” innstillingen virker skjermbildet på Honor 200 Pro “kjøligere” enn på iPhone. Det er et spørsmål om smak og behag om man foretrekker iPhones litt mer naturlige fargegjengivelse, men de fleste velger nok ikke bort  Honor 200 Pro bare av den grunn.

Til gjengjeld byr den kinesiske mobilen på ganske saftig og høy lyd fra de små innebygde høyttalerne, uten at det går utover kvaliteten. Lekkert når man ser video eller spiller spill uten hodetelefoner.

Honor 200 Pro
”Magic Capsule” er nærmest er en kopi av Apples ”Dynamic Island” fra iOS. (Foto: Peter Gotschalk)

Kamera

Honor 200 Pro har et tredobbelt kamera utstyrt med et 50 megapiksler hovedobjektiv (f/1.9), et 50 megapiksler teleobjektiv som gir 2,5x optisk zoom, samt et 12 megapiksler ultravidvinkelobjektiv. På forsiden er det et 50-megapikslerkamera paret med et 2D-dybdekamera i en sentral pilleformet utskjæring øverst på skjermen.

Honor 200 Pro
Honor 200 Pro er utstyrt med et tredobbelt kamera bestående av et 50 megapiksler hovedobjektiv (f/1.9), et 50 megapiksler teleobjektiv som gir 2,5x optisk zoom, samt et 12 megapiksler ultravidvinkelobjektiv. (Foto: Peter Gotschalk)

Honor markedsfører 200 Pro som en kameramobil som skal være spesielt god til portrettfotografering, noe som selfie-kameraet på 50 megapiksler da også er et uttrykk for. Den kinesiske produsenten har dessuten inngått et samarbeid med et fransk fotostudio ved navn Harcourt, som er spesielt kjente for sine sort-hvite portrettbilder av kjente stjerner som Roger Federer og Dronning Rania av Jordan. Studio Harcourt har hjulpet Honor med å utvikle et sett portrettfiltre som hjelper brukeren med å etterligne den ikoniske Harcourt-stilen, hvor fotografen kommer veldig tett på den portretterte, som ofte nærmest omkranses av en glorie av lys.

Det har vi selvfølgelig testet ut, og resultatene er faktisk ikke så dårlige. Det er reelt snakk om filtre som bruker AI til å gi hvert bilde den ønskede Harcourt-looken, men hånd i hånd med den høyoppløste telelinsen og den gode optiske zoomen skaper Harcourt-innstillingene virkelig flotte portrettbilder uten at man trenger å gjøre noe annet enn å velge filter og trykke på utløserknappen.

Honor200pro_harcourt1 Honor200pro_harcourt2
<
>
Portrettbilder tatt med to Harcourt-filtre – henholdsvis Dynamisk og Klassisk. Bildene fremhever motivets kontraster, spesielt lys og skygge, og resultatet utstråler dybde og liv. (Foto: Peter Gotschalk)

For øvrig er kameraet bra uten å være fantastisk. Prøver man å bruke digital zoom til å komme tettere på motivet enn det er mulig med de 2,5x optisk zoom, blir resultatet halvdårlig. Men kameraet håndterer vanskelige lysforhold uten altfor store problemer, og gode skarpe makrobilder kan det også levere.

Honor har også utstyrt kameraet med diverse AI-funksjoner, blant annet ”ta bilder automatisk”, som ved hjelp av bevegelsesregistrering automatisk tar bilder, for eksempel når en person hopper eller beveger seg. Den funksjonen passer perfekt til sportsarrangement og lignende, og det virker glimrende.

Ytelse

Det sitter samme Snapdragon 8s Gen 3-prosessor i Honor 200 Pro som vi kjenner fra den brettbare Motorola Razr 50 Ultra. Det er en nedskalert utgave av Snapdragon 8 Gen 3, som ytelsesmessig ligger tettere på Snapdragon 8 Gen 2, selv om den tilhører nyeste generasjon, og derfor også er bedre rustet til nåtidens AI-oppgaver.

Som nevnt innledningsvis ligger Honor 200 Pro prismessig tett på OnePlus 12R og Motorola Edge 50 Pro, hvor førstnevnte er basert på fjorårets Snapdragon 8 Gen 2 og sistnevnte på Snapdragon 7 Gen 3, og dermed har Honor fortsatt et forsprang rent ytelsesmessig i forhold til konkurrentene, selv om den altså må klare seg uten den helt raske Snapdragon 8 Gen 3. Det viser også Benchmark-testene våre. Her presterer Honor 200 Pro like godt eller bedre enn de førnevnte mobilene, og i daglig bruk er det heller ingen slinger i valsen. Den leveres også med hele 512 gigabyte innebygd lagerplass, som er i det absolutt høye sjiktet – og praktisk for dem som tar mange bilder.

Kun batteritiden skuffer litt, spesielt tatt i betraktning at Honor 200 Pro leveres med imponerende 5200 mAh. Heldigvis kan mobilen lades med opptil 100 W, og den også støtter trådløs lading med opptil 66 W.

honor200pro_1xzoom honor200pro_2_5xzoom honor200pro_5xzoom honor200pro_10xzoom
<
>
Motivet er fotografert med henholdsvis vidvinkellinsen uten zoom samt med telelinsen med henholdsvis 2,5 optisk zoom, 5x digital zoom og 10x digital zoom. Det er tydelig at kameraet kjemper med skarphet og fokus når det går tomt for optisk zoom. (Foto: Peter Gotschalk)

Prestasjonen er med andre ord godkjent. Det er Honors MagicOS-grensesnitt og -features som får 200 Pro til å skille seg ut fra de fleste andre mobiler på markedet.

Funksjoner

Det er litt som med den buede skjermen. Smak og behag er forskjellig fra person til person, og hvis du tidligere satte pris på din Huawei-mobil og det daværende EMUI-grensesnittet, vil du raskt føle deg hjemme i MagicOS.

For andre vil Honors grensesnitt kreve litt tilvenning, da det på vesentlige punkter skiller seg fra Android-standarden. For eksempel finner man alle apper på mobilens startskjerm, der du på de fleste andre Android-mobiler i stedet må sveipe oppover fra skjermens bunn for å åpne det fullstendige app-biblioteket.

MagicOS byr også på flere iPhone-lignende funksjoner. Som for eksempel ”Magic Capsule” som er lik med førnevnte pilleformede utskjæring i skjermen og nærmest er en kopi av Apples ”Dynamic Island” fra iOS. Altså den lille sorte boblen på toppen av iPhone-skjermen, som for et par år siden erstattet den såkalte notch på iPhone Pro-modellene, og kollapser og ekspanderer for å vise meldinger, aktiviteter og annet som du ikke må ha fullskjermsvisning for å følge. Slik virker også ”Magic Capsule” også – den kan blant annet vise musikkavspilling eller nedtelling – men appstøtten og dermed brukervennligheten er likevel ganske begrenset.

Honors grensesnitt er også preget av mange av selskapets egne apper. Onde tunger vil påstå at det er så mange av dem at det minner om bloatware, og Honor har også sin egen appbutikk installert på mobilen som alternativ til Google Play.

Honor 200 Pro 1
Selvportrett tatt uten filter. 50 megapiksler-linsen og dybdemåleren viser nådeløse resultater. (Foto: Peter Gotschalk)

På den andre siden byr MagicOS også på adskillige egne funksjoner, som alle sammen selvfølgelig heter noe med ”Magic”, for eksempel ”Magic Text” som lar brukeren markere og trekke ut tekst fra bilder (ikke spesielt revolusjonerende), eller ”Magic Portal” som lar deg dra og slippe bilder fra for eksempel sosiale medier til andre apper (for eksempel e-mail), noe som er litt mer revolusjonerende.

Konklusjon

Honor 200 Pro er en fremragende mobil ut fra prisen fra den kinesiske produsenten. Den er spesielt velegnet til et skandinavisk marked hvor vi gjerne betaler litt ekstra for en god skjerm og et godt kamera, og mange tidligere Huawei-brukere vil også føle seg hjemme med den kinesiske mobilen.

Kameraet er allsidig, og de spesielle Harcourt-portrettfunksjonene virker etter hensikten. Det er også plass til rikelig med bilder på mobilen, som leveres med imponerende 512 gigabyte innebygd lagringsplass. Skjermen er skarp og lyssterk, og ytelsen er godkjent til denne prisen.

Ok, mobilen kan føles litt plastaktig, og kameraets zoom-funksjon er ikke den beste på lengre avstander. Og så bør man helst ikke miste Honor 200 Pro i toalettet. Alt i alt har Honor imidlertid truffet fornuftige beslutninger i forhold til hvor det kunne spares for å holde prisen nede, og 200 Pro er helt sikkert et bedre kjøp enn andre mobiler i samme prisklasse.

Karakter
Honor 200 Pro
Premium
Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Apple iPad mini 7 har masser av krefter, men mangler innovasjon

Årets basis-iPhone haler innpå Pro-serien

Tilbake på toppen

Det perfekte kompromisset?

Brettbar magi?

For sent og for dyrt

Enda smidigere til å ha kontroll på helsen

En iPhone du godt kan hoppe over

Kronen på verket

En mobil du kan ha lenge

Virker Pixel-magien også på det brettbare formatet?

Pen og tøff treningsklokke

Lyd & Bilde