TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: HMD Pulse Pro

HMD uten Nokia – I’m just HMD!

Hvor mye mobil får man for 2090 kroner?

Av / 29.07.24 - 08:47
HMD Pulse Pro

Home mener

  • Stort batteri, overkommelig pris, pen design.
  • Middelmådig ytelse, dårlig skjerm, skuffende kamera.

Finske Nokias mobilselskap ble i 2016 solgt til finske HMD Global, som gjenopplivet det gamle mobilmerket og introduserte verden for Android-baserte Nokia mobiler. Det ble aldri noen dundrende suksess, nok mest på grunn av et overfylt mobilmarked dominert av produsenter som Apple, Samsung, Huawei og OnePlus, og grunnen til at de i fjor meldte at det nå ville være slutt på Nokia-mobiler fra deres hånd. I stedet ville HMD nå produsere telefoner under eget navn, hvor vi her akkurat har fått den første til test.

Navnet er HMD Pulse Pro, og på overflaten ligner den mye de tidligere Nokia- mobilene. Den later da også til å appellere til noenlunde samme målgruppe. Her er det snakk om en mobil som er bra ut fra prisen, og på papiret kan krysse av ved de viktigste funksjonene. Men kan en mobil bli for billig? Og er du kanskje bedre tjent med å ofre litt ekstra og investere i en dyrere mobil? La oss ta en titt på den.

HMD Pulse Pro 1
HMD selger godt og alt ser helt nydelig ut. Synd kvaliteten ikke kan følge med. (Foto: HMD)

Nydelig design

På overflaten ser alt pent og velkjent ut. Den slanke mobilen måler 163 x 75 x 8,6 mm og veier 196 gram. Forsiden prydes av en 6,56 tommer stor IPS LCD-skjerm med en litt skuffende oppløsning på 1612 x 720 piksler, en oppdateringshastighet på 90 Hz, og en lysstyrke på maksimalt 600 nit.

På baksiden finner vi mobiltelefonens to kameraer. Hovedkameraet på 50 megapiksler og et dybdekamera på 2 megapiksler. På forsiden sitter et selfiekamera på 50 megapiksler. Produsenten av linsene er ukjent.

HMD Pulse Pro 2
Lader følger ikke med, denne må kjøpes separat hvis du ikke har en fra før. USB-C til USB-C kabel følger med. (Foto: Mikael Hansen)

Den finske mobilen fås i tre moteriktige farger, grønn (som vårt testeksemplar), lilla og sort. Baksiden er av glass, og telefonen hevdes å være støv- og sprutsikker – det nevnes imidlertid ikke noe om sertifiseringer.

Annonse

Den innebygde lagerplassen er på ikke så prangende 128 gigabyte, men det kan utvides med ytterligere 256 gigabyte via den innebygde micro-SD-porten. Fingeravtrykkleseren er plassert i på/av-knappen på høyre side, og i bunnen finner vi noe som er forvist fra konkurrentenes langt dyrere modeller – en gammeldags hodetelefonutgang.

HMD Pulse Pro 3
Et lite lysglimt er den innebygde utgangen til gammeldagse hodetelefoner. (Foto: Mikael Hansen)

Middelmådig og langsom

Som nevnt i innledningen, setter jeg spørsmålstegn ved hvor mye mobil man kan få for 2090 kroner. Svaret er ikke fullt så enkelt. For på papiret ser alt ganske bra ut, men realiteten er en annen, og jeg er ikke spesielt imponert over HMD Pulse Pro. Ytelsen er ikke så stor, noe som nok primært skyldes Unisoc T606-prosessoren paret med 6 gigabyte RAM. Telefonen føles gjennomgående langsom, og man fornemmer konstant millisekunders forsinkelse, enten man blar i menyene eller browser på internett. Spesielt i skiftet mellom kameraets opptaksmoduser. Hastighetsproblematikken går igjen i de trådløse forbindelsene, hvor vi må nøye oss med 4G, og altså ikke har adgang til det noe raskere 5G-nettverket.

HMD Pulse Pro 4
HMD Pulse Pro i fargen Black Ocean. (Foto: HMD)

Også kameraene later til å være påvirket av det gjennomsnittlige chipsettet, selv om det også bare kan være et resultat av kvaliteten på de innebygde linsene. HMD skryter faktisk av 50 megapiksler i både hoved- og selfiekamera, men det er ikke noe som imponerer nevneverdig i praksis. Fargene er mot den overstyrte eller matte siden, og bildene fremstår kornete med manglende skarphet – et godt bevis på at oppløsning ikke er alt. I tillegg er mobilen altfor langsom til å fokusere, noe som ofte resulterer i slørede og ubrukelige bilder. Vi får reelt sett bare ett kamera på baksiden, og prisen tatt i betraktning er det egentlig ok. Dessverre er den ekstra dybdesensoren heller ikke noe å skrive hjem om. Jo visst, med en noenlunde rolig hånd kan den under optimale forhold gi et brukbart resultat, men da må man ruste seg med stor tålmodighet.

HMD Pulse Pro 5
HMD Pulse Pro fås i fargen Glacier Green . (Foto: HMD)

Også skjermen fortjener omtale. Som tidligere nevnt er det her snakk om en IPS LCD-skjerm. I denne prisklassen kan man godt argumentere for at det er rikelig og rimelig, men jeg er likevel litt skuffet. Ser man ikke på den direkte forfra, blir den på grunn av dårlige betraktningsvinkler mørk og utydelig, og det eneste positive jeg kan si om den lave oppløsningen, er at det betyr et lavt strømforbruk så mobilen med det store batteriet på 5000 mAh kan fungere i opptil tre dager – det er faktisk litt imponerende.

HMD Pulse Pro 6
Du skal ikke vri mye på mobilen før skjermen blir vanskelig å lese. (Foto: Mikael Hansen)

Konklusjon

HMD Global fikk ikke den store suksessen med Nokia-mobiler på lisens, og skal jeg vurdere ut fra deres første forsøk med eget navn, blir det nok også litt i motbakke. På papiret ser det ellers ganske bra ut. En stor skjerm, stort batteri og 50 megapiksler kamera.

HMD Pulse Pro 7
HMD Pulse Pro fås i fargenTwilight Purple. (Foto: HMD)

Dessverre føles mobilen ganske langsom, skjermen skuffer, og kameraet tar middelmådige bilder. Men hvis budsjettet ditt makser ut på rundt 2000 kroner, er det kanskje likevel ok. Det er grenser for hva man kan få, og er du på utkikk etter en billig mobil til sønnen/datteren, eller bare en ekstra til bilen i tilfelle en nødsituasjon, kan man kanskje klare seg med at det ikke er den raskeste og skarpeste kameramobilen på markedet.

Karakter
HMD Pulse Pro
Basic
Mikael Hansen
(f.1982): Frilansjournalist i L&B Home. Mikael begynte som teknologijournalist i Gamereactor i 2006. Derfra gikk han til magasinet GEAR, der han også fikk bred erfaring foran kamera. En mastergrad senere kom han tilbake som journalist i Lyd & Bilde og senere som redaktør for TechRadar. Mikael skriver om alt fra PC-er til smartmobiler, smart home, lyd og gaming.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Apple iPad mini 7 har masser av krefter, men mangler innovasjon

Årets basis-iPhone haler innpå Pro-serien

Tilbake på toppen

Det perfekte kompromisset?

Brettbar magi?

For sent og for dyrt

Enda smidigere til å ha kontroll på helsen

En iPhone du godt kan hoppe over

Kronen på verket

En mobil du kan ha lenge

Virker Pixel-magien også på det brettbare formatet?

Pen og tøff treningsklokke

Lyd & Bilde