TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Google Pixel Watch 2

Endelig en elegant smartklokke

Etter et års ventetid kom Googles smartklokke til Norge. Pixel Watch 2 gjør mange ting helt riktig, men ikke alle.

Av / 01.11.23 - 09:00
Google Pixel Watch 2

Home mener

  • Superelegant. Det har faktisk lyktes å lage en smartklokke som ikke skriker ”nerd!” Stort arsenal av sensorer.
  • Batteritiden burde være lengre. Vi vil gjerne ha en større utgave med større skjerm. Fitbit-appen er dyr og trøblete.

Da Google i oktober i fjor inviterte tech-pressen til premiere på årets nye maskinvare, var vi litt skuffet. Det var kanskje urettferdig. For Google Pixel 7 Pro, som ble lansert ved den anledningen, var en fremragende mobil som endte med å bli kåret til årets beste i sin prisklasse.

Men den lille fikse Pixel Watch, som vi hadde hørt rykter om, ble ikke lansert i Norden. Ikke den gang. Men det gjorde etterfølgeren, Pixel Watch 2, til gjengjeld i år. Og vi har nå hatt mulighet til å teste den.

Og det er på mange måter den smartklokken jeg har lett etter. Eller i hvert fall et skritt i den riktige retningen.

Hvor smart er den i virkeligheten?

Smartklokker handler ikke så mye om å se hva klokken er. Det kan selv den billigste Swatch fint klare. Eller man kan bruke mobilen, som alle under 30 år gjør.

Les også For deg med Samsung-mobil Vi ønsker oss nok litt mer av Samsung Galaxy Watch 6, men den er en finfin kombinasjon av smart, brukervennlighet og stilren.

Smartklokker handler om å ha all informasjon nærme (eller på) hånden på James Bond-maner. Og om klokken ikke kan avfyre en laserstråle som skjærer gjennom stål, kan man i det minste lese e-mailer på den frimerkestore skjermen.

Annonse

Det handler også om trening og helse. En god smartklokke kan ikke bare måle pulsen, men analysere hjerterytmen, søvnmønsteret, oksygenmetningen i blodet og mye mer. Pixel Watch 2 jobber sammen med treningsappen Fitbit. Den kommer vi tilbake til.

Samle hele serien!

For produsentene handler smartklokker også om ”tie-in” – altså å skape en sammenheng mellom flere produkter, og få forbrukerne til å kjøpe en hel produktfamilie. Apple og Samsung er eksperter på det, og Google er i gang med å gjøre dem kunsten etter. Midlet er integrasjon og samarbeid. Og hvis du har en Pixel-telefon, vil Google gjøre alt for å få deg til å velge Pixel Buds Pro som ørepropper og Pixel Watch som smartklokke.

Les også Pixel Pro fortsetter å imponere Noen ganger er det bedre med en mobil som er smartest i stedet for bare raskest.

Nerd – men ikke fitness-nerd

For mitt eget vedkommende faller jeg klart inn i den første gruppen. Overdreven fysisk aktivitet er noe jeg bare gjør av nødvendighet. Og jeg blir ikke oppstemt av å vite at jeg har forbrent 2113 kalorier i dag. Til gjengjeld er jeg nerd til fingerspissene. Og jeg gikk derfor til oppgaven med forventning om en 007-opplevelse.

Så hva har du av gadgets til meg, Q?

Google Pixel Watch 2 er mindre enn Apple Watch og Samsung Galaxy Watch. Klokken er 41 mm i diameter og sirkelrund. Den øverste halvdelen er dekket av sort glass, og den nederste er av metall. Og med den myke avrundede formen er Pixel Watch 2 det nærmeste jeg har sett en elegant smartklokke.

Matte Black w_ Obsidian Band Champagne Gold w_ Hazel Band Polished Silver w_ Bay Band Polished Silver w_ Porcelain Band
<
>
Klokken leveres med en rem av silikongummi, men man kan kjøpe remmer i andre farger og materialer. (Foto: Google)

Klokken leveres med en rem av silikongummi, men man kan kjøpe remmer i andre farger og materialer, og remmen kan klikkes av med et trykk på en knapp, og skiftes på få sekunder. Når man først har lært seg trikset. Pixel Watch 2 bruker samme type klokkeremmer som fjorårets utgave, så det finnes allerede et omfattende utvalg.

Klar på få minutter

Oppsettet av Google Pixel Watch 2 er så lett som vi har vent oss til å forvente fra nettopp Google. Fra klokken slås på til den er paret med mobilen og innlemmet på Google-kontoen din, går det under 10 minutter. Og man blir holdt trygt i hånden hele veien. Den tiden hvor man måtte taste inn nettverkskoder hver gang ny maskinvare skulle settes opp, er også forbi. Telefonen kjenner koden allerede – og den er ny bestevenn med klokken.

Dette forutsetter naturligvis at du allerede har en Google-konto. Men ettersom det kreves en Android-mobil for å bruke klokken, kan vi ta det for gitt. iPhone-eiere er ikke invitert. På samme måte som Apple Watch ikke fungerer med Android-telefoner.

Nyeste teknologi

Google leverer operativsystemer til flere telefoner og klokker enn noen annen – ganske gratis. Men deres egen maskinvare får den før alle andre. Det gjelder også Pixel Watch 2, som er den første smartklokken som leveres med Google Wear OS 4.0 installert.

Det betyr at så godt som alle eksisterende klokkeapper vil være kompatible med Pixel Watch 2. Og Google har klokelig valgt å bruke det samme formatet på urskiver som Samsung, så du har adgang til en uendelighet av urskiver. Vær imidlertid oppmerksom på at selve skjermen på klokken bare er 32 mm i diameter, så noen Samsung-urskiver kan være vanskelige å lese.

Google Pixel Watch 2 1
Pixel Watch 2 er den første smartklokken som leveres med Google Wear OS 4.0. (Foto: Google)

Innmaten i klokken er en Snapdragon Wear 5100-prosessor med Cortex M33 co-prosessor, og det er 2 gigabyte RAM og 32 gigabyte lager. Det betyr at de fleste appene kjører glatt og uten problemer, noe som er avgjørende for illusjonen om at du bærer en klokke med utvidede funksjoner. Og ikke en datamaskin med håndleddsrem.

Store apper tar imidlertid fortsatt litt tid å laste inn og starte. Google Maps brukte første gang så lang tid at jeg trodde at klokken var koblet ned.

Google Pixel Watch 2 fås i to utgaver: en versjon med Bluetooth og Wi-Fi, og en som også har innebygd 4G-modem til eSIM. Den opplyste prisen gjelder for Wi-Fi-utgaven.

Øyne om natten

Google Pixel Watch 2 inneholder et så omfattende arsenal av sensorer at ikke alle kan nevnes her (de er listet opp i faktaboksen under artikkelen), men jeg var blant annet spent på det nye innebygde termometeret.

Google Pixel Watch 2 2
Pixel Watch 2 inneholder et omfattende arsenal av sensorer. (Foto: Google)

Hvis du, som jeg, trodde at klokken kunne vise temperaturen din, må du tro om igjen. Det eneste temperatursensoren akkurat nå kan brukes til, er å registrere om hudtemperaturen varierer i løpet av natten i forhold til tidligere døgn.

Generelt sett skjer en stor del av målingene i Pixel Watch 2 i løpet av natten, hvor også pustefrekvens, hvilepuls, oksygenmetning i blodet samt variasjon i hjertefrekvens, analyseres. Om morgenen får man så adgang til nattens resultat, og programvaren tegner et mer og mer personlig bilde i takt med at den lærer variasjonsrommet å kjenne.

Ikke et medisinsk instrument

Målingene brukes til å tegne et bilde av brukerens helsetilstand. En diagnose, fristes man til å si. Selv om Google og Fitbit understreker at målingene på ingen måte er beregnet til medisinske formål. Og at man for øvrig må ta kontakt med fastlegen hvis man er bekymret for helsen sin.

Les også Når nesten hele veien En svært bra treningsklokke som har alt. Inkludert katastrofal batteritid og høy prislapp.

Det var likevel en beroligende opplevelse å få vite at min hjertemessige sunnhet er ”excellent” for en mann på 59 år. Så forvent å se mange tester fra min hånd i årene fremover …

Fitbit følger med

Som kjøper av Pixel Watch 2 blir man tilbudt seks måneders gratis prøveabonnement på Fitbit Premium. Deretter koster medlemskapet 89 kroner i måneden. Det er ikke absolutt påkrevd å bruke premiumversjonen, men man får i de fleste tilfeller adgang til mer utdypende informasjon. For eksempel får gratisbrukere bare vurdert søvnkvaliteten med en enkelt score mellom 0 og 100, mens premiumbrukere får adgang til en graf over fordelingen mellom dyp søvn, REM-søvn, lett søvn og våkne perioder. At Google, som eier Fitbit, vil tjene penger, er forståelig, og analysene virker grundige. Men velger man gratisversjonen, får man faktisk færre opplysninger enn på andre smartklokker.

Google Pixel Watch 2 3
Man får et halvt års prøve på treningsprogrammet Fitbit Premium med på kjøpet. (Foto: Google)

I Fitbit Premium følger det også med personlig treningsveiledning og rådgivning. Jeg fikk derfor medaljen ”Boat shoe” (seilersko) som belønning for å ha gått 5000 skritt den første dagen. Hvis det var meningen at jeg dermed skulle få mer lyst til å trene, virket det overhodet ikke. På det punktet prediker Fitbit til koret av allerede innviede som bruker appen og klokken til å forbedre sitt eksisterende treningsprogram.

Uspiselig slankeplan

Fitbit-appen inneholder også en kaloriteller som beregner antallet forbrente kalorier i forhold til aktiviteten. Og det er også meningen at man skal kunne bruke den til å styre en slankekur ved å taste inn kalori- og væskeinntaket. På det punktet feiler Fitbit totalt! Det er ganske enkelt håpløst å legge inn opplysninger om måltidene.

Min frokost i dag besto for eksempel av ristet brød med smør, kaffe og juice. Ingen av delene finnes i Fitbit-appens univers! Med litt søk finner man ”toast”, og blir presentert for menyforslag fra et dusin amerikanske restaurantkjeder. Og tilsvarer min kaffe mon tro til den hos TGI Friday? Og selv om jeg med problemer finner frem til både kaffe og et glass juice (de fleste valgmulighetene var i amerikanske Oz), forblir væskeinntaket fortsatt på null. All drikke som ikke er fra springen, må dermed legges inn to steder.

Google Pixel Watch 2 4
Slankeplanen i Fitbit trenger en AI-oppgradering. (Foto: Google)

I en verden hvor ethvert teknologiprodukt markedsføres med skryt om nesten gudelignende kunstig intelligens, er dette ganske enkelt for dumt! Det må og skal være mulig å forklare på normalt språk hva man har spist, og så få et kvalifisert forslag til kalori-innholdet. Og helst burde det være mulig å ta et bilde av måltidet med kameraet og la den kunstige intelligensen sørge for resten.

Rekkeviddeangst

Hos bensinbileiere som vurdere å skifte til elbil, er rekkeviddeangst en utbredt lidelse. Altså frykten for ikke å nå frem til målet på en lading. Google Pixel Watch 2 når frem til målstreken, men bare det. Batteritiden er oppgitt til ”opptil 24 timer”, noe som i praksis viste seg å holde ganske godt. Til sammenligning lover Samsung Galaxy Watch 6 opptil 40 timers batteritid, mens Apple Watch 9 klarer omkring 36 timer.

At de fleste smartklokker uansett merke har en brukstid på en ladning på under to døgn, er ganske enkelt ikke godt nok. Og kun trangen til å prøve et nytt leketøy kan få oss til å akseptere det innlysende ulogiske i å ha en gadget som krever å bli båret døgnet rundt for å kunne analysere helsen vår, men samtidig må lades minst en time i døgnet med en spesiell ladekabel, som bare passer til nettopp den modellen og derfor må tas med og ligge øverst i bagasjen på enhver reise – også selv om den bare består av en enkelt overnatting borte fra hjemmet.

Konklusjon

Samlet sett er Google Pixel Watch 2 en smartklokke som gjør mange ting lett og elegant, mens det på andre områder er rom for store forbedringer. Designen får alle andre til å virke klossete, og arsenalet av sensorer er så omfattende at det er vanskelig å finne på flere. Hastigheten og skjermens kvalitet kan man ikke sette en finger på. Og med Google Wear OS 4.0 er du først med den nyeste programvaren.

Fitbit-appen er beregnet til seriøs trening, og den rommer langt mer enn det er bruk for hvis man bare vil kjenne til litt om helsen sin. Men kaloriregnskapet trenger virkelig en AI-oppdatering.

Google Pixel Watch 2 5
(Foto: Google)

Men der hvor de fleste er frustrerte over smartklokkene sine – uansett merke – er batteritiden. Og her er Pixel Watch 2 på sitt beste bare på nivå med konkurrentene. Skal Google for alvor gjøre seg gjeldende overfor Apple og Samsung, må man legge halve eller hele dager til brukstiden. En ønskedrøm ville være en større ”manneutgave” á la Apple Watch Ultra – bare penere. Da kunne man fylle det ekstra volumet med batteri – og samtidig få plass til en større skjerm.

Karakter
Google Pixel Watch 2
Premium
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

1 hendelser på “Google Pixel Watch 2”

  1. Garmin Epix Gen2/PRO – da får man 12-14 dager med batteri, samtidig som at alt av funksjoner KNUSER Google/Apple/Samsung

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Apple iPad mini 7 har masser av krefter, men mangler innovasjon

Årets basis-iPhone haler innpå Pro-serien

Tilbake på toppen

Det perfekte kompromisset?

Brettbar magi?

For sent og for dyrt

Enda smidigere til å ha kontroll på helsen

En iPhone du godt kan hoppe over

Kronen på verket

En mobil du kan ha lenge

Virker Pixel-magien også på det brettbare formatet?

Pen og tøff treningsklokke

Lyd & Bilde