TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Google Pixel 9 Pro XL

Pixel 9 Pro XL er mindre oppgradert enn forventet

Få betydelige forbedringer av maskinvaren reddes av AI-programvaren.

Av / 21.08.24 - 19:00
Google Pixel 9 Pro XL

Home mener

  • Inkludert hele 7 års oppdateringer. Utmerkede kameraer. Omfattende AI-funksjoner.
  • Få nyheter på maskinvaresiden. Dårligere batteritid enn Pixel 8 Pro.

Vi har nå kommet til tredje generasjon Pixel-mobiler som selges i Skandinavia, og i år kommer de uvanlig tidlig. Det kan vel ikke ha noe med en viss konkurrent som alltid slipper sine i september å gjøre? Nytt i år er at Pro-modellen nå kommer i to størrelser, hvor den testede XL er den største. Og har samme størrelse som fjorårets Pro. Vi får også i år se den brettbare Pixel 9 Pro Fold i våre butikker, men den testen kommer først om et par uker.

Google Pixel 9 Pro XL 1
Vi synes nok at den gamle designen skilte seg ut fra mengden. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Utseende og konstruksjon

Pixel 9-serien har fått en mer kantet form enn fjorårets Pixel 8, en trend vi har sett hos mange produsenter. I en tid når man først og fremst kjenner igjen en mobil på kameramodulen, har Google lyktes bra med å få Pixel til å skille seg ut fra mengden. I år slutter modulen rett og slett med en kant, i stedet for å ha en runding som går helt ut på mobilen. Litt synd for vi likte virkelig den gamle stilen. Pro-modellene har nå en matt bakside, mens vanlige Pixel beholder den glansfulle versjonen. De er imidlertid fortsatt glatte, så det anbefales virkelig å ha på et cover. Google lover imidlertid at 9-serien er dobbelt så holdbar som 8-serien.

Google Pixel 9 Pro XL 2
Kameramodulen føles mer som om den har blitt klistret på i etterkant enn å være en del av mobilen. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Skjerm

Som i fjor har Pixel 9 en høykvalitets OLED-skjerm som gir avgrunnsdyp svart og uendelig kontrast, noe som gjør at HDR+-video ser fantastisk ut. Ettersom det er et LTPO-panel, kan oppdateringsfrekvensen endres trinnløst fra 1–120 Hz slik at den blir strømsparende eller veldig rask. Den eneste egentlige forskjellen er at lysstyrken har økt fra 1600 til imponerende 2000 nit (med topper på 3000 nit). Dermed er skjermen mer lesbar i solskinn.

Google Pixel 9 Pro XL 3
Foto: Google

Kamera

Kjedelig nok er det bare selfie-kameraet som har fått en oppgradering. Den er imidlertid ganske stor, med en økning fra 10,5 til 42 megapiksler og en bredere vidvinkel. Det takker vi for. Hovedkameraet har fortsatt 50 megapiksler, og både vidvinkelen og telekameraet er på 48 megapiksler. Det må imidlertid sies at vidvinkelen har blitt litt mer lysfølsom. Vi sutrer nok mest fordi alle liker forbedringer, for kamerasystemet er veldig bra.

Google Pixel 9 Pro XL 4
Mange innstillinger fra helt manuelt til AI-hjelpemiddel. (Skjermbilde: L&B Home)

Hovedkameraet er nemlig en av våre favoritter. Det mislykkes sjelden med eksponeringen, tar velbalanserte bilder med utmerket skarphet og fargegjengivelse. Ultravidvinkelen er en av de mest høyoppløste, som gjør at man får med mange detaljer når man tar utsiktsbilder, og fin skarphet på gruppebilder. Og i en tid der mange produsenter drar ned på telezoomen, er vi glade for at Google holder fast ved 5x optisk zoom. Dermed får man mye høyere kvalitet når man trenger å komme nærme et fjernt objekt.

Annonse
PXL_20240815_163101294 20240815_182944 IMG_4972 PXL_20240815_162756523 20240815_183003 IMG_4973
<
>
Samsung Galaxy S24 Ultra ultrawide (Foto: Jonas Ekelund)

 

Men det som tar Pixels kamera til nye høyder, er Googles programvare. Eller rettere sagt redigeringsmulighetene. Fra tidligere har vi et av de beste magiske viskelærene for å ta bort uønskede objekter fra et bilde. Nå får vi Add Me, hvor fotografen automatisk kan legges til på et gruppebilde. Auto Frame som kan komponere om bildet i ettertid om du er misfornøyd med utsnittet. Samt Reimagine som bruker generativ AI for å endre for- og bakgrunner helt. Du kan også øke oppløsningen på inn-zoomede bilder der du har mistet detaljer.

PXL_20240819_220737812 20240820_001000 IMG_5011 PXL_20240819_221501040 20240820_001645 IMG_5014
<
>
Samsung Galaxy S24 Ultra color (Foto: Jonas Ekelund)

Bruk

Den store grunnen til å anskaffe en Pixel-mobil er imidlertid programvaren, og da snakket vi naturligvis om AI. Det er til Googles egne mobiler at de nye finessene kommer først, og Pixel 9 sies å være bygd for å kjøre sitt eget AI Gemini Advanced. Med Pixel Pro-modellene får man en to-måneders prøveperiode på Google One AI Premium.

Google Pixel 9 Pro XL 5
I Pixel 9 Pro kan man bruke Gemini Advanced. (Skjermbilde: L&B Home)

Og da snakker vi ikke engang om de forbedrede søkefunksjonene, som Circle to Search, som ble lansert på begynnelsen av året. Det handler i stedet om at Chatbot er integrert i Android på en dypere måte, og at den kan interagere med Google Maps, Youtube, Gmail, Documents og Flights. Dermed kan den hente informasjon fra flere kilder og gi dem mer personlige svar. Man kan også få opp Gemini i et bilde med en knappefunksjon slik at den kan svare på spørsmål om hva som er på skjermen, eller gi mer informasjon om videoen man akkurat ser på. Eller snakke med Gemini Live som man, til forskjell fra gamle Google Assistant, kan ha mer naturlige konversasjoner med. Man kan avbryte assistenten eller stille oppfølgingsspørsmål. Dette er fremtiden.

Google Pixel 9 Pro XL 6
Gemini kan lastes opp i et vindu, men brukes også for eksempel for personlige værprognoser. (Skjermbilde: L&B Home)

Fingeravtrykkleseren under glasset har blitt forbedret, og er nå betydelig raskere og sikrere. Den lader med høyere hastighet, selv om man da må kjøpe laderen som tilbehør. Og vil man lade trådløst raskt, trenger man Pixel Stand-ladestativ. Man kan spørre seg hvorfor den ikke i stedet har den nye trådløse QI2-standarden som er kompatibel med Magsafe.

Ytelse

Det ryktes at den Tensor 4-systemkretsen som sitter i Pixel 9 ikke er den prosessoren som Google hadde tenkt seg. De har nemlig jobbet med å få frem en helt egen systemkrets. Men den ble tydeligvis ikke klar i tide før lanseringen, så derfor er Tensor 4, som tidligere, produsert av Samsung. Om det er slik at denne prosessoren derfor ble stresset frem, forklarer det mye. For den er ingen stor oppgradering fra fjorårets Tensor 3.

Google Pixel 9 Pro XL 7
Ytelsene er i noen tilfeller et skritt frem og to tilbake. (Grafikk: L&B Home)

Når det gjelder rå ytelse, målt med Geekbench, har faktisk vanlige Pixel 9 blitt langsommere (!). Derimot har Pro-modellen gått forsiktig fremover. Men det innebærer at den er langsommere enn mobilene fra Asus, Honor, Samsung og Xiaomi som vi har testet tidligere i år. Det gjelder også spillgrafikken hvor vi har sett dobbelt så høy ytelse fra andre mobiler. Det strålende unntaket er i stedet AI. Ifølge den nylig lanserte Geekbench AI, springer nemlig Pixel 9 i ringer rundt andre Android-mobiler, noe som faktisk også Pixel 8 Pro gjør. Akkurat som vi konstaterte i fjor, satser Google på at Pixel skal vinne over konkurrentene ved å være smartest mer enn sterkest.

Google Pixel 9 Pro XL 8
Tensor-prosessoren springer imidlertid i ringer rundt konkurrentene når det gjelder AI-ytelse. (Grafikk: L&B Home)

Det de derimot har mislyktes med, er batteritiden. Til tross for løftet om strømsparende kretser og lengre batteritid er faktisk batteritiden dårligere enn på Pixel 8. Om vi ser bort fra Samsungs brettbare Fold 6, er det faktisk den korteste batteritiden til noen av mobilene vi har testet hittil i 2024. Det må sies å være mislykket.

Konklusjon

Selv om Pixel 9 Pro XL naturligvis er bedre enn Pixel 8 Pro, som vi valgte som beste mobiltelefon i 2023, må vi senke karakteren. Det er helt enkelt for få forbedringer, noe som gjør at mange konkurrenter har tatt igjen, eller til og med passert, når det gjelder maskinvaren. Det som tross alt sikrer en femmer i testen, er i stedet programvaren. Pixel-mobilene kommer alltid til å være først med nye funksjoner, og oppgraderes i flere år enn konkurrentene. Dessuten kan Google integrere sin Gemini AI i alt på mobilen. Noe som gjør at den trolig er den smarteste mobilen. Og det holder lenge.

Karakter
Google Pixel 9 Pro XL
High End
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhetsredaktør. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Populært!

Årets beste tilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr

LB+Total måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Tilbake på toppen

Det perfekte kompromisset?

Brettbar magi?

For sent og for dyrt

Enda smidigere til å ha kontroll på helsen

En iPhone du godt kan hoppe over

Kronen på verket

En mobil du kan ha lenge

Virker Pixel-magien også på det brettbare formatet?

Pen og tøff treningsklokke

Flere forbedringer i samme pakke

For godt til å være sant?