Med tredje årgang i handelen er Googles Pixel-telefoner i ferd med å bli et etablert navn på det skandinaviske mobilmarkedet.
Google Pixel 9, som vi tester her, er den billigste i serien. Den er litt mindre enn toppmodellen Pixel 9 Pro XL. Men i samme størrelse som den nye kompakte Pro-modellen. Skjermen måler 6,3 tommer i diagonal.
Pixel 9 og Pixel 9 Pro har også samme skjermoppløsning (2400 x 1080 piksler); forskjellen mellom de to ligger primært i kameraseksjonen.
Prosessoren i telefonen er til gjengjeld den samme som i toppmodellen. Google bruker sin egen Tensor G4-prosessorer, som er optimert til kunstig intelligens fremfor rå regnekraft. Den eneste umiddelbare forskjellen er mengden RAM, som er 12 gigabyte i stedet for Pro-modellens 16 gigabyte. Google Pixel 9 fås med 128 gigabyte eller 256 gigabyte lagerplass.
Mer kantet utseende
Googles Pixel-telefoner har gradvis fått mer kant – bokstavelig talt. Pixel 8 hadde rette kanter på skjermen i stedet for avrundede. Og Pixel 9 har en flat ”støtfanger” av metall hele veien rundt. Dermed følger Google mobilmoten, og det gjør sannsynligvis også telefonen mer robust mot støt og slag.
Skjermglasset på for- og baksiden er dessuten blitt oppgradert til annen generasjon av Gorilla Glass Victus.
Kameraseksjonen er også mer kantet. I stedet for en tverrgående metallstripe i hele mobilens bredde ligger kameraene nå i en oval ”bro” – igjen med en skarp kant. Designen er fortsatt umiskjennelig Google Pixel, men mer ”edgy”.
Den skarpe kanten på kameraseksjonen betyr også at telefonen ikke kan ligge flatt på bordet, men hviler på kamerakanten på en måte som gir bekymringer med tanke på riper på enten kamera eller bordplate. Et beskyttende etui er den innlysende løsningen, men da har designernes arbeid og omhyggelige valg av farger vært forgjeves.
Forbedret supervidvinkel
Inne i kamerabroen finner man en 50 megapiksler vidvinkel (stort sett den samme som i fjor) og en 48 megapiksler supervidvinkel, noe som er en betydelig oppgradering fra fjorårets 12 megapiksler supervidvinkel. Selfiekameraet er på 10 megapiksler. Det er som på Pixel 8, men som en nyhet har også dette fått autofokus. Så sjansen for å virke klar på bildene er forbedret.
Baksidekameraene dekker sammen zoom-området fra 0,5x vidvinkel til 2x optisk zoom. Men ingen teleoptikk da den utgjør den vesentligste forskjellen på standardmodellen og Pro-versjonene. I stedet må man nøye seg med en digital zoom på opptil 8x.
Det er ok til ferie-snapshots, men ikke til paparazzi-skudd av detaljer. For å gjøre bot på dette har Pro-modellene (inkludert Pixel 8 Pro) nettopp fått en AI-basert zoom-forbedring, som tryller detaljer frem fra zoomede bilder.
Å ja, de som allerede har, skal få mer …
Programvaren er nesten magisk
Google er et programvareselskap, og det som skiller deres telefoner fra konkurrentenes, er i realiteten programvaren.
Bevares, kameraene er veldig gode, men det er programvaren og dens AI-behandling som gjør de gode bildene til fremragende bilder.
Lyden i mikrofonen og høyttalerne er også fin nok, men den kunstige intelligensen løfter igjen resultatet dramatisk. Noe som for eksempel betyr at sjenerende trafikkstøy på telefonsamtaler er et problem som er så godt som forsvunnet!
Og bildemagien fortsetter etter at bildet er tatt. Vanskelige gjenstander og irriterende personer kan fjernes sporløst. Og skolefotografer vil elske muligheten til å kombinere flere skudd av samme gruppe til ett bilde – der alle ser bra ut samtidig.
En helt ny funksjon gir i tillegg fotografen mulighet for selv å være med på bildet. Det ser nesten skremmende ekte ut!
Benchmark
Google Pixel 9 har den samme prosessoren (Tensor 4) som de to Pro-modellene. Og for den saks skyld også som den kostbare Pixel 9 Pro Fold. Så ut fra dette kan man vel forvente flaggskipytelse til budsjettpris?
Ikke helt. For det første er det bare en liten forskjell i ren, rå regnekraft, sett i forhold til fjorårets modeller. Og for det andre er Google Pixel 9 ca. 10 prosent langsommere enn Pixel 9 Pro.
Om hastighetsforskjellen i forhold til Pro-utgaven skyldes at Pixel 9 bare har 12 gigabyte RAM, mens Pixel 9 Pro har 16 gigabyte, eller at Google rett og slett har nedskalert den billige modellen for å gi Pro-kjøperne noe for pengene, vites ikke. Men tallene er entydige. Og vi har for sikkerhets skyld gjennomført hastighetstestene på flere uavhengige mobiler – med samme overraskende resultat.
Som min kollega Jonas Ekelund konstaterte i sin test av Google Pixel 9 Pro, er ytelsen på Tensor 4-prosessoren betydelig bak konkurrentene når det handler om tallbehandling. Og du bør heller ikke kjøpe en Pixel-telefon for å få den raskeste spillgrafikken. På det punktet er Snapdragon 8 Gen 3-baserte mobiler som Asus ROG Phone 8 mer enn dobbelt så hurtige!
Annerledes gjelder det med beregninger til kunstig intelligens. I den splitter nye Geekbench AI-testen stikker Pixel 9-mobilene fra resten av feltet.
Batteritiden er middelmådig: like under fem timer tok det å tømme batteriet med vår intense simuleringstest med fullt bluss på skjermen.
Laderen mangler – fortsatt
Mobilprodusentene har etter hvert gjort det til en norm at det ikke følger med en lader i esken når man kjøper mobil. Kun en USB-C-kabel.
Google er dermed ikke alene om dette, så det trekker ikke ned på karakteren. Men det gjør ikke gjerrigheten mer akseptabel.
På plussiden er ladetiden blitt litt forbedret. Man kan nå ”lynlade” ved 45 watt i stedet for ved 30 watt. Begge deler er imidlertid mye langsommere enn konkurrentene. Lader man over natten, eller har man en trådløs lader ved datamaskinen på jobben, har det reelt ikke den store betydningen. Det vil i de aller fleste tilfellene være energi nok i batteriet til en hel dag.
Til orientering for Googles ingeniører er verdensrekorden i lynlading 320 W, og innehas av kinesiske Realme.
Batterikapasiteten er oppgitt til 4700 mAh, noe som er litt mindre enn Pixel 8, som var oppgitt til 5000 mAh.
Konklusjon
Googles Pixel-mobiler er ikke som flertallet, og det kan gjøre det vanskelig å felle en rettferdig dom. AI-funksjonene står for en så stor del av brukeropplevelsen, og gir så mange fordeler, at det kan være vanskelig å velge noe annet når man først har vent seg til støyfrie samtaler, perfekte bilder i mørke, og bilder hvor man kan flytte rundt på motivet i etterkant.
AI-motoren i Tensor 4-prosessoren er bedre enn fjorårets Tensor 3, men utover det er det smått med forbedringer. Google har sagt at de fra Pixel 10 vil skifte til en helt nyutviklet og antagelig mye kraftigere prosessorplattform. Så har du allerede en Pixel 8 (eller 8 Pro) i lommen, kan det være god grunn til å beholde den enda et år.
Har du ikke en Pixel 8, og mangler du en mobil akkurat nå, er Pixel 9 et glimrende valg. Og har du råd, er Pixel 9 Pro – i begge utgaver – et enda bedre valg.
Les videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser