Ideen er som man kunne ønske: en lomme- og lommebokvennlig kompaktutgave av toppmodellen – men med like mange krefter på alle vesentlige punkter.
Google Pixel 8, som vi tester her, er bygget over den samme plattformen som Google Pixel 8 Pro, som for kort tid siden ble kåret til årets high-end-mobil.
Det er ikke en idé som Google kan ta æren for å ha funnet opp på egen hånd, da alle de store mobilprodusentene de siste årene har gitt oss to eller flere kompaktversjoner av sine toppmodeller.
Mer kantete utseende
Google Pixel 8 ligner sin forgjenger, men skjermen har rette kanter i stedet for avrundede. En metallramme hele veien rundt telefonen fungerer som en beskyttende støtfanger. Skjerm og bakside er dekket av Gorilla Glass Victus. Kameraseksjonen er rammet inn av en tverrgående metallstripe som gir Pixel-mobilen et gjenkjennelig preg. Alt virker tillitvekkende, som det skal på en mobil i det øvre sjiktet av premium-segmentet.
Den mest synlige forskjellen på Pixel 8 og Pixel 8 Pro er størrelsen. Pro-modellen er 6,7 tommer i diagonalmål, mens Pixel 8 måler 6,2 tommer. Samme størrelsesforskjell som på fjorårets modeller. Og selv om en halv tomme ikke er mye, er forskjellen tydelig merkbar når telefonen ligger i hånden – eller i lommen.
Samme ”hjerne” i begge modellene
Prosessoren i mobilen er til gjengjeld den samme som i toppmodellen. Eller vi bør kanskje si ”hjernen”, da Googles Tensor G3-prosessorer er optimert til kunstig intelligens fremfor rå regnekraft. Den eneste forskjellen i maskinrommet er mengden RAM, som er åtte gigabyte i stedet for Pro-modellens 12 gigabyte.
Google Pixel 8 fås med 128 gigabyte eller 256 gigabyte lagringsplass. 512 gigabyte er bare tilgjengelig på Pro-utgaven, hvor den nettopp gir mening i kraft av muligheten for å ta bilder i superhøy oppløsning. Den muligheten har ikke Pixel 8.
OLED-skjermen på Google Pixel 8 er ikke fullt så høyoppløst og lyssterk som på Pixel 8 Pro; de er henholdsvis 1080 x 2400 pixel / 1400 nit og 1344 x 2992 / 1600 nit. Men det er fortsatt en knivskarp skjerm med en lysstyrke som brenner gjennom på en solskinnsdag.
Laderen mangler – fortsatt
Google Pixel 8 fås i tre farger: obsidian (sort), hazel (grå) og rose (sart rosa). Tettheten er IP68, så mobilen kan uten bekymringer brukes i alle miljøer og all slags vær. Det er plass til et fysisk SIM-kort og et eSIM. Men ikke et SD-kort.
Batteriet er det samme som i Pixel 8 Pro, som er oppgitt til 5050 mAh. Altså i praksis det samme som i fjor. Det kan lynlades med 30 watt. Men man ser forgjeves etter en lader i esken. Det følger bare med en USB-kabel. Til prisen virker det dårlig. Selv om det ikke er så relativt dårlig som på den dyrere Pixel 8 Pro, som heller ikke leveres med lader. Eller for den saks skyld også Apple og Samsung.
Nedrustet kameramodul
Der Google i fjor hadde valgt å bruke identiske kameramoduler i de to modellene, men utstyrt toppmodellen med en ekstra teleoptikk, er bildet mer uklart i år.
Det kan virke som om Google har lagt seg ekstra i selen for å synliggjøre forskjellen mellom Pixel 8 og Pixel 8 Pro, og dermed berettige prisforskjellen. Pixel 8 er ikke bare en mindre Pixel 8 Pro uten teleoptikk. Kameramodulen er tydelig nedskalert.
Pixel 8 har nok samme 50 Mp-hovedkamera som Pixel 8 Pro. Men Pro-funksjonene mangler; vi savner spesielt muligheten for å jobbe med bilder i full 50 Mp-oppløsning. Her må vi nøye oss med 12 Mp.
Og mens Pro-modellen fikk en ny supervidvinkel på 48 Mp, må Pixel 8 nøye seg med den samme 12 Mp-supervidvinkelen som var i Pixel 7 og 7a.
Selfiekameraet på 10 Mp er det samme for Pixel 8 og Pixel 8 Pro.
I rettferdighetens navn må det sies at kameramodulen i forrige generasjon av Pixel-telefonene var blant de absolutt beste på markedet. Og de kvalitetene finnes selvfølgelig fortsatt, uansett om Pixel 8 Pro har kommet foran.
På normaldistansen og ved brede vidvinkelskudd får man bilder med fremragende dynamikk og farger, som med AI-prosessering nesten er enda bedre enn i virkeligheten!
Magien er fortsatt der!
AI-funksjonene er fortsatt nesten på grensen til magi. For eksempel Fjern Sløring, som kan løfte kvaliteten på et skudd som bare nesten var i fokus.
Og Pixel 8 har heldigvis også fått de nye AI-baserte funksjonene Beste bilde (hvor man kan samle flere utgaver av familiebildet til ett som er det beste fra alle verdener) og Magisk viskelær til lyd (som kan fjerne de delene av bakgrunnslyden man ikke ønsker).
Og nettopp AI-funksjonene – og her skal det være flere på vei – er det som skiller Google Pixel-mobilene fra resten av markedet.
Benchmark
Med samme prosessor som i Google Pixel 8 Pro inneholder hastighetsmålingene veldig få overraskelser: På stort sett alle felter er de i praksis like. Og da toppmodellen akkurat nå er den beste mobilen i sin klasse, er resultatene på den billigere modellen slett ikke dårlige!
I tørre tall kommer prosessortesten Geekbench 6 ut med en score på 1336 i single-core og 4284 i multi-core. Målt på ren regnekraft er Pixel-mobilene ikke så raske som de Snapdragon 8 Gen 2-baserte modellene inkludert Asus Zenfone 10. Men det er fortsatt pent.
Samme tendens kan man se på PC Mark Work 3.0-testen, hvor resultatet er 11 257.
Som min kollega Jonas Ekelund bemerket i sin test av Pixel 8 Pro, svarer grafikkytelsen på Google-telefonene til fjorårets toppmodeller fra Samsung. Pixel 8 klarer seg derfor akkurat over en million i score på Antutu-grafikktesten.
På ett punkt passerer Pixel 8 sin storebror: batteritesten. Med et resultat på 15 timer og tre kvarter er den mer enn fire timer bedre enn toppmodellen. Selvfølgelig på grunn av den mindre skjermen.
Konklusjon
Google Pixel 8 er en fremragende mobil på de fleste punktene. Og trenger du en moderne mobil i et lommevennlig format, er den blant de beste alternativene. Men der forgjengeren tørket gulvet med konkurrentene i prisklassen, er årets juniormodell så ubehagelig mye dyrere at den må nøye seg med fem av seks stjerner. Det har Google bare seg selv å takke for, ettersom de har forbedret kameramodulen i Pro-modellen så mye at det virker mer attraktivt å legge 25 prosent flere kroner på disken og kjøpe Pixel 8 Pro.
Er budsjettet begrenset – og vi har her med temmelig kostbare mobiltelefoner å gjøre – er Google Pixel 7 Pro et interessant alternativ, som med litt hell kan finnes billigere enn Pixel 8. Velger man 7 Pro, må man imidlertid gi avkall på den nyeste AI-magien; for eksempel muligheten for å sette sammen gruppebilder ut fra flere forsøk.
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser