TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: 5 smarte armbånd

Ta kontroll over livet ditt!

Vi tester fem smarte armbånd som vet mer om deg enn du selv gjør!

Av / 20.05.14 - 06:21
5 smarte armbånd

Kjære leser. Undertegnede veier 116 kilo. Ja, du leste riktig! Og nei, jeg er verken 2 meter høy eller spesielt muskuløs, så de fleste av kiloene er dessverre lokalisert rundt mageregionen. Kombinert med tynn hårvekst i toppetasjen, betyr det at jeg lever opp til mange av de klisjéaktige fordommene om nerdete tekno-journalister.

Derfor var det også med en solid porsjon skepsis jeg sa ja til å teste en helt ny produkttype som vi tidligere ikke har ofret mange ord i Lyd & Bilde. Vi snakker om såkalt ”wearable technology”, eller smarte armbånd som vi har valgt å kalle dem. Produktene blir primært brukt av idrettsfolk og mosjonister for å holde styr på en aktiv livsstil, til å måle kaloriforbrenning under treningen, og for å tilfredsstille visse fitness-freakers besettelse av å designe den perfekte kroppen.

Slik var i alle fall fordommene mine inntil jeg begynte å se nærmere på produktene. Men etter å ha prøvd dem på egen hånd må jeg innrømme at disse var grunnløse. Og ikke minst, at det var helt riktig å la nettopp meg teste disse produktene.

Ikke bare for mosjonistene
De smarte armbåndene er nemlig ikke kun for de engasjerte eller semi-proffe utøverne som vil overvåke knallharde treningsøkter. Det kan jeg skrive under på, etter å ha prøvd en håndfull av disse produktene i løpet av en tidagers periode. Jeg fant ut at de smarte armbåndene passer både til deg og meg, fordi de gir en helt annen og dypere innsikt i egen hverdag, aktivitetsnivå og livsstil enn tidligere var mulig.

Testen
Testen vår viste at det er stor forskjell i funksjonalitet mellom de ulike armbåndene, Vi fant i tillegg ut at appen som er knyttet til det bestemte armbåndet har meget stor betydning for nytteverdien og brukervennligheten til hver enkelt funksjon.

Annonse

Felles for alle produktene er som med, er at de ikke bare skal holde styr på fitness-treningen, men også tegner et bilde av brukerens aktivitetsnivå i løpet av et døgn. Smartarmbåndet i seg selv får deg ikke i bedre form, men den gir deg verdifull kunnskap som du kan bruke til å få størst mulig utbytte av trening og livsstilsendringer.

Hva er et smart armbånd?
Vi har valgt å bruke begrepet ”smart armbånd” for å beskrive denne produkttypen , men mange kaller også de smarte båndene for ”wearables”. Oversatt fra engelsk betyr det et elektronisk produkt man har på seg, vanligvis direkte på kroppen. Som regel i form av et armbånd, selv om vi også kjenner til produkter man har på som et smykke eller også går rundt med i lommen.

Det fysiske produktet kan ha forskjellige utførelser, men som regel inneholder de fleste smarte armbånd den samme teknologien: Et akselerometer, en elektronisk komponent som måler akselerasjon og registrerer brukerens bevegelser. Og Bluetooth 4.0 Low Energy, også kjent som Bluetooth Smart, som er en trådløs teknologi som uten å bruke for mye energi gjør armbåndet i stand til å opprette forbindelse og sende opplysninger om aktiviteten til din smartmobil.

Selv om noen armbånd også kommer med eget display som gjør det lett å få aktuelle opplysninger, fungerer alle de smarte armbåndene sammen med en app til enten iPhone eller Android. Appen bruker man vanligvis til å innstille og betjene armbåndet samt til å holde styr på og gi et overblikk over de opplysninger om brukeren, som armbåndet leverer.

Noen av armbåndene er vanntette, mens andre må legges igjen når man hopper i poolen eller skal i dusjen. De fleste holder ganske lenge uten å måtte ha nytt batteri eller lades opp, men batteritiden kan likevel svinge mellom 3 til 4 dager opp til et helt år!

Slik fungerer smarte armbånd
Man skal helst ha det smarte armbåndet på hele døgnet, og så leverer det en jevn strøm av informasjon om bærerens daglige, fysiske aktivitet. Et smarte armbånd har vanligvis disse funksjonene:

  • Skritteller, som teller antall skritt per dag, og som i samme åndedrag holder styr på hvor mange meter eller kilometer man har beveget seg samt hvor mange kalorier man har forbrent.
  • Søvnmåler som registrerer hvor lenge man sover, og i noen tilfeller også søvnkvaliteten, deriblant om man eventuelt har vært våken og da i tilfelle når og hvor ofte.
  • Alarmer som basert på brukerens konkrete aktivitetsnivå, for eksempel gjør oppmerksom på at man ikke har beveget seg av flekken i en hel time. Eller som kan vekke brukeren om morgenen på det mest gunstige tidspunktet basert på bærerens søvnrytme.

Slik testet vi
Det avgjørende testkriteriet for denne stortesten har derfor også vært meget enkel: Hvilket produkt kan beste hjelpe meg med å få kontroll på livet mitt? Det er sakens kjerne, og derfor har brukervennlighet og tilgjengelighet vært en avgjørende faktor.

Selvfølgelig ser vi på det fysiske produktet med hensyn til design, byggekvalitet, vanntetthet, batteritid og så videre, og vi går tett på produktets funksjoner med hensyn til hva det kan og hvor godt det gjør det. Til slutt ser vi på appen med hensyn til betjening, tydelighet og kompatibilitet med smartmobiler og operativsystemer.

Vi har gitt karakterer for funksjonalitet, brukervennlighet og kvalitetsinntrykk, og den samlede vurdering er både et gjennomsnitt av disse karakterene samt et utrykk for hvor godt det gjeldende armbånd løser oppgaven vi har kalt sakens kjerne.

Jeg har nemlig bestemt meg for å bruke denne testen til å finne nettopp det smarte armbåndet som kan hjelpe meg personlig -til å bevege meg mer, blir mer aktiv og ikke minst bli kvitt noen av de nevnte 116 kiloene. Hvis et av de testede armbåndene kan hjelpe meg, kan det hjelpe alle!

(Vi har dessverre ikke vært i stand til å få så mange produkter med i denne testen som vi gjerne ville ha. Selv om produsentene for lengst har lansert sine produkter, var det likevel mange som ikke var klare tidsnok til denne testen. Disse produktene vil derfor bli testet senere hver for seg etter hvert som de dukker opp. Det dreier seg blant annet om Sony SmartBand, Razer Nabu og LG Lifeband.)

Fitbit Flex

Billigløsningen

Fitbit Flex viser hvor viktig det er at den medfølgende appen er innbydende og oversiktlig. Noe som dessverre ikke er tilfellet her.

Fitbit Flex har en lav pris og gir deg de viktigste funksjonene.
Mangel på avanserte funksjoner som smarte alarmer og detaljert logging av søvn. Det største problemet er imidlertid appen som er ulogisk oppbygd og lite brukervennlig.
Les hele testen

Samsung Galaxy Gear Fit

God idé, men lykkes ikke helt

Samsung Galaxy Gear Fit virker umiddelbart som en drøm av et smart armbånd, men savner et par viktige funksjoner.

Knivskarp S-AMOLED skjerm, varsling fra mobilen ved anrop og beskjeder, pulsmåler og mediekontroll.
Mangler viktige funksjoner som logging av søvn og alarmer. Synkronisering med S Health appen fungerer heller ikke optimalt.
Les hele testen

Misfit Shine

Enkel, elegant og effektiv

Misfit Shine har ikke alt vi kunne ønske oss, men oppgaven løses elegant og effektivt, og det er ikke noe i veien med prisen.

Liten og lett enhet som kan tas med overalt og som ser godt ut. Appen er brukervennlig og Shine har også et par artige gimmicks.
Shine velter seg ikke i smarte funksjoner, og man kan bli lei av at enheten må være meget nær mobilen for å synkronisere.
Les hele testen

Jawbone UP 24

Vi ble stumme

Jawbone UP 24 er et eksempel på hvor godt et produkt kan bli når stil og funksjon går opp i en høyere enhet.

Dette smykket av et smart-armbånd kombinerer lekker og robust design med god brukervennlighet og mengder av praktiske funksjoner.
Er ikke vanntett, og kunne gjerne hatt et litt mer nyttig display på selve armbåndet.
Les hele testen

Garmin Vivofit

Til fitnessnerdene

Det er bra at dette armbåndet kommer med eget display, for den tilhørende appen krever tilvenning.

Armbåndet har eget display, det er vanntett ned til 50 meter og batteriet kan holde et helt år. Appen byr på ganske detaljerte muligheter for å holde styr på treningen.
Den tilhørende appen, Garmin Connect, er ikke laget spesielt for Vivofit, og det skinner igjennom, blant annet må man synkronisere manuelt mellom app og armbånd. Ingen mulighet for å stille alarmer.
Les hele testen
Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Apple iPad mini 7 har masser av krefter, men mangler innovasjon

Årets basis-iPhone haler innpå Pro-serien

Tilbake på toppen

Det perfekte kompromisset?

Brettbar magi?

For sent og for dyrt

Enda smidigere til å ha kontroll på helsen

En iPhone du godt kan hoppe over

Kronen på verket

En mobil du kan ha lenge

Virker Pixel-magien også på det brettbare formatet?

Pen og tøff treningsklokke

Lyd & Bilde