TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: HTC One M8

HTC gjør det igjen

En av fjorårets beste Android-mobiler har blitt bedre på nesten alle punkter.

Av / 28.03.14 - 14:30
HTC One M8

Home mener

  • En oppdatering av fjorårets Android-favoritt, som gør det bedre på nesten alle områder. HTC One M8 er lynrask og kommer med en lekker design og nye, brukervenlige funktioner. Og kapasiteten kan nå utvides med opptil 128 gigabyte via microSD-kort.
  • HTC One M8 kommer kun med 16 gigabyte innebygd lagring i Norden, og det nye kameraet skuffer i lyse omgivelser.

NO gullikon 2014.indd

I fjor tok den første HTC One mobilverdenen med storm. Her var endelig en high-end Android- smarttelefon som kunne konkurrere med Apples iPhone når det kom til design og ren X-faktor. HTC One var et stykke sexy industridesign, som vi hadde vanskelig for å slippe ut av hendene.

Utseende og design
Men hvordan kan du forbedre perfeksjon? HTCs designavdeling har møtt litt av en oppgave i utviklingen av årets HTC One , som heter HTC One M8 for å skille det fra fjorårets modell, og det blir umiddelbart klart at HTC har valgt å fortsette i samme retning som det forrige flaggskipet HTC One (som nå har fått tilnavnet M7) allerede hadde kartlagt.

HTC One M8 er faktisk litt større enn forgjengeren, men den grunnleggende designen er den samme, med stereohøyttalere og en kropp laget av ett stykke aluminium. Det samme gjelder ”puteformen”, som gjør at telefonen er litt tykkere på midten enn ved kantene. Men denne gangen er kantene blitt mer avrundet, og formen mykere, noe som faktisk gjør HTC One M8 mer behagelig å holde i, selv om den er større og tyngre enn sin forgjenger.

HTC One M8 har også fått en ny børstet metalloverflate med en slags pinstripe mønster som gir telefonen litt tekstur og faktisk får den til å ligge bedre i hånden.

Annonse

Skærmbillede 2014-03-28 kl. 03.35.42

Den første gangen er alltid spesiell, og HTC One M8 klarer ikke helt ta pusten fra oss på samme måte som forgjengeren, men vi anser HTC for å være designmesteren på Androidmarkedet også i 2014: Den slanke og brukervennlige designen kombinert med kvalitetsfølelsen er noe mange av konkurrentene kunne lære av.

Bildekvalitet
HTC liker å gå egne veier, og den unike designen er et godt eksempel på det. Men på ett punkt har de valgt å gå med strømmen: HTC One M8 kommer med større skjerm enn forgjengeren (5″ i stedet for den tidligere 4,7″), men det er ingen reell forbedring fordi skjermoppløsningen er nøyaktig den samme (Full HD 1080p). Pikseltettheten blir dermed noe lavere på One M8 enn One M , men du skal ha skikkelig falkeblikk for å se det med det blotte øye.

HTC-M8-vs-M7-front

Vi har ellers ingen innvendinger mot skjermen på One M8. Bildekvaliteten er lyssterk og skarp, og etter vår mening gir Super LCD-teknologi en mer realistisk fargegjengivelse enn f.eks. Samsungs S-AMOLED.

Kamera
Med One M7 tok HTC et dristig valg, og introduserte det såkalte Ultrapixel-kameraet som hadde bare 4 MP oppløsning , men en sensor som kunne fange 300% mer lys. Kameraet hadde også sin egen bildeprosessor for å behandle bildene i sanntid, samt en stor blenderåpning og optisk bildestabilisering. Alt dette resulterte i flotte bilder selv i svakt lys, og HTC One M7 vant også vår test av mobilkameraer i fjor sommer.

Men selv om HTC One M8 kommer med samme Ultrapixel-kamera som forgjengeren, har HTC denne gangen valgt å droppe den optiske bildestabilisatoren til fordel for nye kamerafunksjoner. Vi snakker om det såkalte HTC Duo-kameraet med dobbel kameralinse, hvor linse nummer to utelukkende fungerer som en avstandsmåler. Dette gir rom for nye kamerafunksjoner som uFocus, som gjør det mulig å endre fokus etter at bildet er tatt. Det kan minne om samme funksjonen som i den kommende Samsung Galaxy S5 og Nokias overlegne kameratelefon Lumia 1020, men HTC understreker at deres løsning, som er hardwarebasert, ikke krever at det tas flere bilder for å samle nødvendig informasjon. Hvert bilde som er tatt med HTC One M8, vil inneholde den informasjon uFocus behøver.

IMAG0005

IMAG0005_1

Dette mesterverket, som kan kalles
Dette mesterverket, som kan kalles «Søppelkasse foran minnesmerke» ble tatt foran Marble Arch i London, og på de tre forskjellige versjonene kan vi se uFocus i aksjon. Det første bildet er originalen, mens det andre bildet har fokusert på søppelkassen i forgrunnen. På det siste bildet har vi skiftet fokus til to fotgjengere i bakgrunnen.

HTCs løsning fungerer imidlertid ikke når du for eksempel har brukt blits, eller under svært dårlige lysforhold. Bruker du blitsen, har du til gjengjeld fordel av den nye Dual Colour Flash, et blitslys med to forskjellige lystemperaturer, som bør gi mer naturtro bilder. En finesse den nye HTC One M8 også har til felles med iPhone 5S.

Dette nærbilde av engelsk terte er tatt med HTC One M8 . Merk at konturene av de overkokte grønnsaker i forgrunnen er skarp og fargene klare .
Dette nærbildet av engelsk terte er tatt med HTC One M8. Merk at konturene av de overkokte grønnsakene i forgrunnen er skarp og fargene klare .
I motsetning til dette bildet av den samme deilige , engelske rett. Bildet ble tatt med iPhone 5S, som ikke gir et like skarpt og godt opplyst resultat når du fotograferer på en engelsk pub på en regnfull, overskyet dag i London.
I motsetning til dette bildet av den samme deilige, engelske retten. Bildet ble tatt med iPhone 5S, som ikke gir et like skarpt og godt opplyst resultat når du fotograferer på en engelsk pub på en regnfull, overskyet dag i London.

Og det er ingen tvil om at HTC One M8 fortsatt tar flotte bilder, spesielt hvis du står ganske nær motivet eller belysningen er under gjennomsnittet. På den annen side gjør den høye lysfølsomheten at kameraet gir et betydelig dårligere resultat enn for eksempel iPhone 5S hvis det er en sterk lyskilde i bildet.

uFocus-funksjonen fungerer heller ikke så godt i praksis, som vi hadde håpet. Elementer som du ønsker å fokusere på i forgrunnen, får ulne og uskarpe kanter. Vi er derfor ganske sikre på at HTC One M8 ikke blir årets kameramobil-konge.

IMAG0011

Disse to bildene tatt med henholdsvis HTC One M8 (øverst) og iPhone 5S (nederst) viser i sin tur hvor dårlig HTCs Ultrapixel kamera takler en sterk lyskilde, som denne reklameveggen ved Piccadilly Circus.
Disse to bildene tatt med henholdsvis HTC One M8 (øverst) og iPhone 5S (nederst) viser i sin tur hvor dårlig HTCs Ultrapixel kamera takler en sterk lyskilde, som denne reklameveggen ved Piccadilly Circus.

Lydkvalitet
Det er imidlertid en god sjanse for at den vil bli lydkonge: HTC One M7 hadde den desidert beste lyden på markedet, ikke minst takket være samarbeidet med Beats Audio, men selv om Beats-logoen ikke lenger er å finne på baksiden av HTCs telefoner, gjør HTC det nesten like bra. Vi kan riktignok høre at M8 mangler litt av forgjengerens presisjon og detaljer fra hodetelefonutgangen, men til gjengjeld har de innebygde stereohøyttalerne blitt enda bedre. Hvis du vil spille musikk fra mobilen uten å bruke hodetelefoner, er HTC One M8 rett mann for jobben.

Ytelse og funksjoner
Noen av de nye funksjonene som er verdt å nevne er Motion Launch, som gjør det mulig å vekke telefonen fra dvale bare ved å trykke to ganger på skjermen, akkurat slik vi kjenner det fra LG G2 og G Flex. Du kan også starte kameraet lynraskt for å ta et bilde ved å holde telefonen horisontalt og deretter trykke på volumknappen.

M8 har også fått en ny versjon av brukergrensesnittet HTC Sense, hvor navigasjonsknappene (inkludert Home and Back) er flyttet inn på startskjermen. En kul funksjon er den nye strømsparemodusen Extreme Power Saving mode, som ved 5 % gjenværende strøm vil stenge alt unntatt de essensielle funksjonene. På denne måten skal HTC One kunne holde det gående i ytterligere 15 timer, selv når batteriet er nesten dødt.

Noe som for øvrig tar lengre tid enn før, da M8 har fått den nye strømbesparende Snapdragon 801-prosessoren bak skjermen. HTC One M8 skal kunne holde strøm 40% lenger på en oppladning. Det avhenger selvsagt av personlig innstillinger og bruksmønster, men vår erfaring var i hvert fall at den holder til litt av hvert i løpet av dagen uten å gå tom.

Skærmbillede 2014-03-28 kl. 03.35.14

Og det går definitivt ikke på bekostning av ytelsen. Som man forventer av en high-end smarttelefon, går alt veldig fort med nye HTC One M8. Navigering gjennom menyer og mellom startskjermene går som kniv gjennom smør, og selv store apper åpnes umiddelbart og kjører feilfritt. HTC One M8 gir også overlegne resultater i våre tester. 975 poeng (single-core) og 2964 poeng (multi -core) i Geekbench 3! Det klarer ikke engang iPhone 5S med sin 64-bits prosessor å hamle opp med, og sammenlignet med HTC One M7 er det også en markant forbedring.

HTC One M8 leveres egentlig i to forskjellige versjoner med 16 og 32 gigabyte innebygd lagring, men for det nordiske markedet har HTC valgt å kun tilby den «lille» modellen med 16 gigabyte. Den støtter, i motsetning til forgjengeren, utvidbart minne via microSD-kort opp til 128 gigabyte.

Konklusjon
HTC One M8 klarer ikke helt å smelte våre hjerter slik forgjengeren M7 klarte å gjøre. Den nye HTC One er ikke like nyskapende og revolusjonerende som M7-eren var i 2013. Men det er som kjent vanskelig å heve listen ytterligere når den allerede er satt så høyt, og HTC One M8 gjør det tross alt litt bedre enn HTC One på nesten alle områder.

Vi er ikke helt overbevist om at det nye Duo-kameraet er så fantastisk som HTC hevder, men vi nøler likevel ikke med å gi HTC One M8 vår anbefaling. Om den ender opp med å bli årets absolutte Android-konge er for tidlig å si, men en mer vakker og funksjonell high-end mobil skal du lete lenge etter!

Også i denne testen:

Huawei Ascend P7

Den kinesiske kanin

Med Ascend P7 drar Huawei virkelig en kanin opp av tryllehatten. Denne smartmobilen hadde vi ikke forventet!

Meget slank og elegant, men likevel robust design, en glimrende skjerm og det beste frontkameraet vi har sett på noen mobil, gjør Huawei Ascend P7 til et verdig medlem i klubben for high-end smartmobiler.
Ytelsen kunne vært enda bedre, og det er synd at telefonen kun støtter microSD opp til 32 gigabyte. Og hvorfor sitter høyttaleren til ringetonen på baksiden slik at man ikke kan høre den ringer når den ligger på bordet?
Les hele testen

Samsung Galaxy S5

Vanntett prestasjonsmonster

Galaxy S5 gir både overraskelser og skuffelser, men sluttsummen er positiv.

Endelig en støv- og vanntett Galaxy. Praktisk fingeravtrykkleser gir bedre sikkerhet. Skjermen er helt fantastisk og batteritiden meget bra.
Den føles ikke som en premiummodell med baksiden på grensen til det ubehagelige. Kameraet er ikke blant de bedre i dårlige lysforhold.
Les hele testen

Sony Xperia Z2 D6503

Kraft og stil

Xperia Z2 byr på små, men mange forbedringer og slåss om førsteplassen blant toppmodellene.

Fortsatt støv- og vanntett og med samme utmerkede kamera som tidligere. Betydelig bedre skjerm enn forgjengeren. Utmerket ytelse og batteritid.
Litt ubekvem i hånden på grunn av størrelse og kanter.
Les hele testen

Sony Xperia Z Ultra

En kjempeseier for Sony

Testens største phablet er ikke bare den best: Den har også en pris de fleste kan ta seg råd til.

Lyden er utmerket, også når man telefonerer! Skjermen er bestemt pen å se på, og telefonen er rask å bruke. Det skader heller ikke at prisen så absolutt er rimelig.
Den er virkelig stor, selv til phablet å være. Og kameraet er middelmådig.
Les hele testen

Samsung Galaxy Note 3

Best på produktivitet

Samsungs hybrid av nettbrett og mobil er den mest finpussede og praktiske hittil.

Den enorme skjermen er skarp og gjengir fargene korrekt. Pennen gjør enheten mer brukervennlig, og ytelsen er høy.
Kameraet er ikke det beste i svakt lyd, og kvalitetsfølelsen kunne vært bedre prisen tatt i betraktning.
Les hele testen

Nokia Lumia 1520

Fotografens yndling

Nokia Lumia 1520 krever kanskje tilvenning hvis man ikke er kjent med Windows Phone-plattformen, men ellers er vi nære ved å ha funnet testens beste phablet

Skjermen byr på Full HD-oppløsning og er virkelig flott, men kameraet tar enda flottere bilder og gir brukeren mengder av muligheter. Designen er robust og kvaliteten høy.
Windows Phone plattformen byr ikke på så mange apper som konkurrentene Android og iOS.
Les hele testen

HTC One Max

Alle gode ting er tre

HTC One max er tredje inkarnasjon av flaggskipmodellen til det taiwanske firma. Denne gangen med både små og store forbedringer i forhold til originalen.

Man kan nesten bli avhengig av den store og flotte full HD skjermen på 5,9”, og da lagerkapasiteten nå også endelig kan utvides med microSD-kort får man også plass til alt man trenger.
Beats Audio har droppet samarbeidet med HTC, og det kan høres på lydkvaliteten. Fingeravtrykkskanneren er en god idé, men den er upraktisk plassert og virker derfor ikke helt etter hensikten.
Les hele testen

LG Nexus 5

Kjapp og rimelig

Etterlengtede Nexus 5 viser hvor skapet skal stå, men lider av barnesykdommer.

Takket være kraftfull maskinvare og ny Android-versjon er den lynrask.
Til tross for avansert teknikk imponerer ikke kameraets bildekvalitet og batteriet er vel dårlig. Man tilbyr bare modellen med 16 GB i butikk, og det kan ikke bygges ut med minnekort.
Les hele testen

Nokia Lumia 1020 kamera

Kamerakongen

Nokias innovative teknikk og utmerkede betjening gjør at den blir beste blant mobilkameraene.

En monstersensor som gjør underverker med bildene enten det er sollys eller mørkt. Enkelt å ta bra bilder i dårlig lys takket være bildestabiliseringen eller Xenon-blitsen.
Tar tid å starte opp og har vel lang ventetid mellom bildene.
Les hele testen

Apple iPhone 5S

S som i Superrask

En lynrask iPhone med den nyeste teknikken, og finesser vi ikke engang visste vi behøvde.

Lynrask Klasseledende kvalitetsfølelse Det meste har blitt oppgradert
Liten skjerm sammenlignet med konkurrentene Høy pris
Les hele testen
Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Populært!

Årets beste tilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr

LB+Total måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Tilbake på toppen

Det perfekte kompromisset?

Brettbar magi?

For sent og for dyrt

Enda smidigere til å ha kontroll på helsen

En iPhone du godt kan hoppe over

Kronen på verket

En mobil du kan ha lenge

Virker Pixel-magien også på det brettbare formatet?

Pen og tøff treningsklokke

Flere forbedringer i samme pakke

For godt til å være sant?