TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: CMF by Nothing Phone 1

Den beste budsjettmobilen vi noensinne har testet

CMF by Nothing Phone 1 er selvfølgelig ikke den beste mobilen på markedet. Men til denne prisen er det ingen over og ingen ved siden.

Av / 11.09.24 - 09:14
CMF by Nothing Phone 1

Home mener

  • Lekker, fargerik og genial praktisk design. Stor lyssterk og fargerik S-AMOLED-skjerm med 120 Hz oppdateringsfrekvens. Godt hovedkamera med velfungerende portrettfunksjon. Imponerende god ytelse til prisen, og batteritiden er nærmest uovervinnelig.
  • Kameraet må unnvære bildestabilisering og optisk zoom. Det har heller ingen ultravidvinkel-linse. Mobilen har heller ikke NFC, og må for øvrig nøye seg med IP52-sertifisering.

CMF er et selvstendig budsjettmerke fra teknologivirksomheten Nothing. Carl Pei, medstifter til mobilprodusenten OnePlus, står bak Nothing, som sist har lansert den relativt prisgunstige mobilen Phone (2a).

Men med CMF ønsker Nothing å introdusere “ren og tidløs design til budsjettkategorien”, og da de første produktene – CMF Watch Pro og CMF Buds Pro – ble lansert i 2023, lovet Carl Pei høyere kvalitet enn normalt for prisklassen.

Den første mobilen fra budsjettmerket, CMF by Nothing Phone 1, lever i den grad opp til det løftet. Faktisk er Phone 1 tett på å være en bedre mobil enn førnevnte Nothing Phone (2a), som er mer enn 1000 kroner dyrere. Og helt sikkert er det at CMF-mobilen er et vesentlig bedre kjøp enn alle andre mobiler i samme prisklasse. Her får man så mye mobil for pengene at vi har vanskelig for å få armene ned.

CMF Phone 1
CMF Phone 1 ligner litt på en iPhone med sin helt flate skjerm og avrundede hjørner. Det samme gjelder knappenes utforming og plassering på mobilen. (Foto: Peter Gotschalk)

Design og konstruksjon

Sett forfra ser CMF Phone 1 ut som sine Nothing-kollegaer. Den ligner altså litt på en iPhone med sin helt flate skjerm og avrundede hjørner. Det samme gjelder knappenes utforming og plassering på mobilen.

CMF Phone 1
Vårt testeksemplar har en matt sort bakside, men CMF Phone 1 fås også i fargene blå, grønn og oransje, og det sitter til og med små skruer langs sidene på coveret bak så man kan skifte det ut med et cover i en annen farge. (Foto: Peter Gotschalk)

Baksiden er en annen sak. Vekk er Nothings sedvanlige Glyph Interface, som kan ses gjennom transparent plast. Vårt testeksemplar har i stedet en matt sort bakside, men CMF Phone 1 fås også i fargene blå, grønn og oransje, og det sitter til og med små skruer langs sidene på coveret bak, så man kan skifte det med et cover i en annen farge. En liten skrutrekker følger med de utskiftbare baksidene.

Annonse

I nederste høyre hjørne finner man dessuten det som ved første øyekast kan ligne en slags dreibar kontroll, men faktisk bare er en stor skrue man kan fjerne for i stedet å feste enten en støttefot eller en nøkkelsnor til mobilen. Det er svært praktisk og ikke mindre enn genialt. Sjelden har en mobil føltes så solid og anvendelig.

CMF Phone 1
I nederste høyre hjørne finner man det som ved første øyekast kan ligne på en slags dreibar kontroll, men faktisk bare er en stor skrue. (Foto: Peter Gotschalk)

Pass imidlertid på å ikke ta med CMF Phone 1 på badet eller utendørs hvis det regner mye. Mobilen må nøye seg med en IP52-sertifisering så den tåler bare litt støv og vannsprut.

cmfphone1_fod cmfphone1_ring
<
>
Man kan fjerne skruen for i stedet å feste enten en støttefot eller en nøkkelsnor til mobilen. Det er veldig praktisk og ikke mindre enn genialt. (Foto: Peter Gotschalk)

Skjerm og lyd

Til tross for den lave prisen kommer CMF Phone 1 med S-AMOLED-skjerm. Har til og med en oppdateringsfrekvens på 120 Hz og en maksimal lysstyrke på 2000 nit, noe som er vanvittig til prisen.

Skjermbildet er fargerikt og står skarpt, og takket være HDR+ er det heller ikke noe å utsette på kontrasten. Kort og godt er nivået langt over hva vi hadde forventet. Merk imidlertid at skjermen ikke er beskyttet av noen form for Gorilla Glass eller lignende forsterket glass.

CMF Phone 1
CMF Phone 1 kommer med S-AMOLED-skjerm, med en oppdateringsfrekvens på 120 Hz og en maksimal lysstyrke på 2000 nit. (Foto: Peter Gotschalk)

På lydsiden må man nøye seg med én innebygd høyttaler, så det er ingen stereolyd hvis man gamer eller ser video uten hodetelefoner.

Kamera

Kameraet er ikke på noen måte fancy. Det primære kameraet er på 50 megapiksler og støttes av en dybdesensor, mens selfie-kameraet er på 16 megapiksler.

Ingen av linsene har optisk zoom eller bildestabilisering, og man må også unnvære ultravidvinkel, men likevel blir bildene gode med tilstrekkelig dynamikk og kontrast, så lenge man ikke utsetter kameraet for dårlige lysforhold. Portrettfunksjonen, støttet av dybdesensoren, gir også pene resultater.

CMF Phone 1
Det primære kameraet er på 50 megapiksler og støttes av en dybdesensor. (Foto: Peter Gotschalk)

Ytelse og funksjoner

Til prisen kan man ikke forvente den dyreste og nyeste Snapdragon-prosessoren fra Qualcomm. I stedet har Nothing utstyrt CMF Phone 1 med samme MediaTek Dimensity 7300 som sitter i den dobbelt så dyre Edge 50 Neo, som Motorola nettopp har lansert i Beograd.

Vi har selvfølgelig utsatt Phone 1 for litt av hvert, inkludert YouTube-videoer, surfing på nettsider og et par av de største og mest grafikkrevende spillene vi kunne finne i Google Play-butikken. Og ikke på noe tidspunkt ble mobilen brennende varm eller begynte å oppføre seg merkelig.

CMF by Nothing Phone 1 1
Når lysforholdene er gode, tar CMF Phone 1 glimrende bilder med gode farger og kontrast. (Foto: Peter Gotschalk)

I Benchmark-testene våre presterer CMF Phone 1 helt på nivå med den førnevnte og vesentlig dyrere Nothing Phone (2a), og blant andre sammenlignbare mobiler kan vi nevne Honor Magic6 Lite, som vel å merke også koster en tredjedel mer enn Phone 1. Vi må helt opp og betale det dobbelte for en premium-mobil som OnePlus Nord 4, før CMF Phone 1 ikke henger med lenger. Bortsett fra batteritiden, hvor Phone 1 med sitt 5000 mAh batteri kan klare seg minst like lenge uten lading som vesentlig dyrere modeller.

Mobilen kommer med Android 14 samt den nyeste versjonen av Nothing OS, som har sitt helt eget designspråk og estetiske uttrykk. Og overflødige apper er det heller ingen av. Fans av en helt ren Android-opplevelse bør altså se til CMF Phone 1, for den er utstyrt med en nærmest minimalistisk versjon av operativsystemet, stort sett utelukkende med Googles egne apper. Men brukergrensesnittet fremstår i den svært særegne Nothing OS-designen bestående av blant annet egne skrifttyper og widgets tegnet med prikker i en sort-hvit fargekombinasjon.

CMF by Nothing Phone 1 2
Takket være dybdesensoren tar CMF Phone 1 også gode portrettbilder med bokeh-effekt. (Foto: Peter Gotschalk)

Imidlertid må man nøye seg med å oppdatere operativsystemet to ganger, mens Nothing lover tre års sikkerhetsoppdateringer. Og mobilen har ikke NFC, så den kan altså ikke brukes til å betale trådløst via Google Wallet.

Til gjengjeld kan det innebygde minnet utvides med opptil to ytterligere terabyte via microSD-kort, noe som ikke så mange andre mobiler klarer nå for tiden.

Kameraet er ikke spesielt fancy, men det kan ta opp video i slow motion. (Video: Peter Gotschalk)

Konklusjon

Selvfølgelig er CMF by Nothing Phone 1 ikke den beste mobilen i verden. Den må nøye seg med en MediaTek Dimensity 7300-prosessor, IP52-sertifisering, én 50 megapiksler kameralinse og én innebygd høyttaler. Og så må den unnvære NFC samt optisk zoom og bildestabilisering.

Men kameraet klarer likevel oppgaven mer enn tilfredsstillende, S-AMOLED-skjermen har et knivskarpt og lyssterkt skjermbilde samt en oppdateringsfrekvens på 120 HZ, og det kjempestore 5000 mAh-batteriet holder strøm i flere dager, hvor man altså ikke trenger å lade mobilen. Og den lekre designen med utskiftbare baksider samt den store skruen man kan fjerne for i stedet å feste enten en støttefot eller en nøkkelsnor til mobilen, er så praktisk og gjennomtenkt at det må kalles genialt. Android-entusiaster vil for øvrig elske Nothing OS-brukergrensesnittet.

Og når man tar prisen i betraktning, burde det slett ikke være mulig. CMF Phone 1 (med 256 gigabyte innebygd lager, modellen med 128 gigabyte er enda billigere!) selges til bare vel 3000 kroner, og i den prisklassen er vi vant til elendige mobiler som HMD Pulse Pro, som er så middelmådig at man nærmest er bedre tjent med en gammeldags mobil i nye klær som Nokia 3210.

Men CMF Phone 1 beviser at en fremragende mobil ikke trenger å koste mye penger. Den er i skrivende stund bedre enn alle andre mobiler i samme prisklasse, og gir så mye verdi for pengene at det nesten er for godt til å være sant.

CMF by Nothing Phone 1 kan for tiden ikke bestilles fra Nothings nettbutikk for levering i Norge. Det er imidlertid mulig å skrive seg på en liste slik at man blir kontaktet når mobilen blir tilgjengelig. I mellomtiden må norske forbrukere kjøpe mobilen i utlandet. CMFs produkter kan blant annet kjøpes hos diverse svenske butikkjeder.

Karakter
CMF by Nothing Phone 1
Basic
Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Apple iPad mini 7 har masser av krefter, men mangler innovasjon

Årets basis-iPhone haler innpå Pro-serien

Tilbake på toppen

Det perfekte kompromisset?

Brettbar magi?

For sent og for dyrt

Enda smidigere til å ha kontroll på helsen

En iPhone du godt kan hoppe over

Kronen på verket

En mobil du kan ha lenge

Virker Pixel-magien også på det brettbare formatet?

Pen og tøff treningsklokke

Lyd & Bilde