TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Asus Zenfone 9

Miniatyrslagskip fra Asus

Zenfone 9 viser alle merkevaremobilene bakhjulet med en ytelse i high end-klassen til premiumpris. Og kameraet er vilt.

Av / 28.07.22 - 15:30
Asus Zenfone 9

Home mener

  • Den nest raskeste mobilen vi har testet (kun passert av Asus’ egen ROG Phone). Superstabil video med gimbal! Et funn til prisen.
  • Ingen teleoptikk. Lagerplassen kan ikke utvides med microSD-kort. Ingen trådløs lading.

Asus har de siste årene forsøkt seg som mobilprodusent. De har bygget en rekke mobiler, som alle har vært veldig forskjellige. Ikke bare innbyrdes, men også sammenlignet med gjennomsnittet av mobiltelefoner.

Asus Zenfone 9, som nettopp er lansert, skiller seg også ut fra normen på flere punkter. For det første er den liten.

ZF9 white 16
Asus Zenfone 9 er en kompakt telefon med en ytelse som viser selv de tyngste konkurrentene bakhjulet. (Foto: Asus)

Da jeg fulgte Asus pressebriefing på nettet for kort tid siden, hvor det også ble lagt vekt på den kompakte størrelsen, var jeg litt skeptisk. For Zenfone 9 har tross alt et diagonalmål på nesten seks tommer. Det er jo en kjempe ved siden av min første iPhone 4S, som bare var 3,5” diagonalt. Men sammenlignet med andre merkers toppmodeller, og med Asus egen ROG Phone 6 Pro på 6,8”, er Zenfone 9 faktisk tydelig mindre. Det gjelder også i bukselommen, hvor telefonen ikke merkes tydelig ved hver bevegelse.

Utover den mindre størrelsen, ser Zenfone 9 forholdsvis alminnelig ut: en avlang enhet med skjerm i 20:9-format, som dekker stort sett hele fronten. Det er de vanlige knappene. Men også en analog hodetelefonutgang. Noe som bare vil glede få, men til gjengjeld gleder den mye, da kablede hodetelefoner fortsatt er lydmessig overlegne.

ASUS Zenfone9 Commercial KV Stills 96
Asus Zenfone 9 har som en av få telefoner en analog utgang til kablede hodetelefoner. (Foto: Asus)

Baksiden i matt plast domineres totalt av kameraene. Som er enorme runde ”koøyer” på 21 mm i bredden. Hovedkameraet stikker et par millimeter ut fra bakplaten.

Annonse
ZF9 white 17
Hovedkameraet stikker et par millimeter ut fra bakpladen. (Foto: Asus)

Steadicam i lommen

Asus kan tilsynelatende ikke gjøre noe så ordinært som bare å putte kameraer i en mobil. Tidligere utgaver av Zenfone gjorde seg bemerket ved å ha en roterende kamerabro, som snudde bakkameraene til fronten. Det ga mulighet for selfies i superoppløsning, men den primære årsaken til det finurlige arrangementet var å unngå et hull i skjermen til frontkameraet. Asus Zenfone 9 har et alminnelig selfiekamera som titter ut gjennom et hull i skjermen. Men hovedkameraet er til gjengjeld alt annet enn alminnelig.

ZF9 white 04
Det er bare to bakkameraer på Zenfone 9, men hovedkameraet er til gjengjeld spesielt. Det er montert i en stabiliserende gimbal. (Foto: Asus)

De to bakkameraene er som nevnt kjempestore. Og det er det en grunn til. Hovedkameraet er nemlig hengt opp i en gimbal! Gimbals er noe vi normalt forbinder med droner eller med profesjonelle steadycams. Men det har altså lyktes Asus å fremstille en som er tilstrekkelig liten til å få plass i en mobiltelefon.

På grunn av størrelsen er det grenser for hvor mye den kan korrigere rystelser og brå bevegelser. Men ifølge Asus gir gimbalen tre graders stabilisering på alle seks akser. Til sammenligning klarer en vanlig optisk stabilisator en grads korreksjon på fire akser.

Når man slår på kameraet og ser på baksiden mens man beveger telefonen, kan man faktisk med det blotte øye se kameralinsen bevege seg når man svinger mobilen!

Hovedkameraet er en 50 Mp vidvinkellinse. Det sekundære kameraet er en 12 Mp ultravidvinkel, som også fungerer som makro. Det er ingen teleoptikk, noe jeg ser som en mangel. Men de to kameraene opptar så stor plass i den lille telefonen at det er et forståelig kompromiss. Og teleoptikken er den linsen jeg lettest ville unnvære. Det er en noenlunde digitalzoom på 8x.

ASUS Zenfone9 Commercial KV Stills 203
Telefonen er vanntett med en beskyttelsesgrad på IP68. (Foto: Asus)

Først med Snapdragon 8+

Det altavgjørende for en mobils hastighet er prosessoren. Og, sammen med den, grafikkprosessoren, da grafikk og hovedprosessor vanligvis leveres som én integrert enhet, en SoC (System on a Chip). Og det mest populære valget her er Qualcomms Snapdragon-familie. Asus Zenfone 9 er blant de aller første på markedet med den helt nye toppmodellen, Snapdragon 8+ Gen 1. Vi har hittil bare hatt en annen mobil i hånden med samme åttekjernede 3,2 GHz-prosessor, nemlig Asus ROG Phone 6. Og den løp i sirkler rundt alle mobilene vi har testet tidligere!

Zenfone 9 kommer i tre varianter (men ingen Pro eller Max-utgaver). Den fås med enten åtte eller 16 GB RAM, og enten 128 GB eller 256 GB lager.

Valget av lagerplass er låst, da lageret ikke kan utvides med microSD-kort. Men det er plass til to nano SIM-kort, så man kan ha privat- og arbeidstelefon i én enhet.

ASUS Zenfone9 Commercial KV Stills 286
Takket være gimbalen kan man ta rolige bilder og videoer i selv dårlig belysning. (Foto: Asus)

Batteriet er på 4300 mAh, og det følger med en 30 W lynlader. Asus poengterer at det er den kraftigste laderen på markedet i en mobil under 6 tommer. Noe som utvilsomt er like sant som det er irrelevant. Prosessoren er kraftig og bruker en masse strøm, og derfor trengs det en kraftig lader. Men skjermens størrelse gjør relativt liten forskjell i det regnestykket. Asus skal imidlertid ha ros for å levere med en skikkelig lader, mens flere andre produsenter (som Apple og Samsung) dropper laderen.

Til gjengjeld er det etter hvert et særsyn blant premiummobiler, når Zenfone ikke har trådløs lading. Angivelig for å spare plass i den lille enheten.

Skarp og rask skjerm

Som det skal være i en moderne toppmobil, er skjermen av AMOLED-typen og både rask og lyssterk. Oppløsningen er FHD+ (2400 x 1080 piksler), som er akkurat det samme som den langt større Asus ROG Phone 6. Imidlertid må Zenfone 9 nøye seg med en oppdateringshastighet på 120 Hz. Det er imidlertid helt tilstrekkelig, kan vi bekrefte. Brukergrensesnittet kjører helt strømløst, og skjermen er klar og fargerik. Den virker ikke så imponerende som for eksempel ROG Phones-skjermen, men det skyldes sannsynligvis størrelsesforskjellen.

Lett å ta gode bilder

Selv om nostalgien legger et rosa skjær over fortiden, var en av de store utfordringene med analoge filmkameraer å få skarpe bilder uten rystelser. Jeg har slept kilovis av stativer og enda flere kilo optikk med overalt i Europa. Den slags er ikke nødvendig med kameraer som de i Zenfone 9. Gimbalen gjør det stort sett umulig å få uskarpe bilder. Og det gjelder i enda høyere på grad på video, hvor gimbalen sammen med elektronisk kompensasjon gir rolige opptak.

P 20220719 102619 P 20220719 101047 P 20220719 104430 P 20220719 105914 1
<
>
Turistsnapshots blir nesten alltid klare og fargerike uten å virke kunstige. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)

En smart detalj er hjelpestreker i kamerasøkeren (altså på skjermen), hvor man hele tiden kan se om horisonten er vannrett og om kameraet heller. Man kan selvfølgelig godt ta skjeve bilder – men da skjer det med vilje!

Bildekvaliteten er god, men uten å være eksepsjonell. Turistsnapshots blir nesten alltid klare og fargerike uten å virke kunstige.

Telefotos ut over to-tre ganger forstørrelse skal man holde seg bort fra. Det er ikke et spesielt Asus-problem, men med full 8x digital zoom blir bildene pikselerte i en grad så de ligner mosaikk.

Selfiekameraet utfører til gjengjeld en glimrende jobb, som ikke kan gjøres bedre med det foreliggende motivet.

P 20220719 101215 P 20220719 101732 P 20220721 163039
<
>
Selfiekameraet utfører til gjengjeld en glimrende jobb, som ikke kan gjøres bedre med det foreliggende motivet. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)

Benchmark

Asus Zenfone 9 er en av de første telefonene med Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1. Og det utgjør en kjempeforskjell. Den er ikke bare raskere enn andre telefoner i sin klasse. På de fleste punktene er den raskere enn alle mobiler vi tidligere har testet. Jepp. Også dobbelt så dyre supermodeller som iPhone 13 Pro Max. Faktisk har vi kun sett lignende resultater med Asus ROG Phone 6 Pro, som bygger på samme prosessor. Men den er langt dyrere, og beregnet på et snevert publikum av gaming-entusiaster. Dette er superytelse til en pris og en størrelse som taler til et bredere publikum.

For å begynne i det små er en Geekbench-score på 1321 i single-core og 4005 i multi-core ganske utmerket, men ikke uhørt. Her er iPhone 13 Pro Max for eksempel litt bedre.

Men så tar det av. En AnTuTu 9-grafikktest med et resultat på en million er bare sett med Snapdragon 8+ Gen 1. Det samme gjelder GFX Bench T-Rex-testen, som lander på 6692 frames. Noe som er omkring dobbelt så bra som de fleste raske mobiler.

Batteritesten ender med et resultat på 8:46 timer. Det er fint, men kun ca. tre fjerdedeler av batteritiden på Asus ROG Phone 6. Men den har et batteri som er tilsvarende større. I praksis holder Asus’ påstand om at Zenfone 9 har en batteritid på like under to dager, glimrende.

ASUS Zenfone9 Commercial KV Stills 339
Asus Zenfone 9 er ikke en gamingmobil. Men den er rask nok til selv de tyngste mobilspillene. (Foto: Asus)

Konklusjon

Asus Zenfone 9 er en formidabel liten mobil, til en pris man bare kan bli begeistret for. I skrivende stund er Zenfone 9 raskere enn alle konkurrentenes mobiler på stort sett alle felter. Det skyldes rimeligvis at Asus er først ute med en mobil basert på Snapdragon 8+ Gen 1. Men det betyr fortsatt at alle eksisterende modeller gir mindre rå ytelse.

Zenfone 9 er for øvrig en fiks liten sak som passer i de fleste bukselommer. Skjermen er fargerik og lekker. Men for liten hvis du liker å se film på mobilen. Å montere et mobilkamera på en gimbal er så usedvanlig at kun Asus kunne finne på det. Men det virker faktisk, og det kan både stabilisere videoopptak og gi skarpere stillbilder i mørket. Alt i alt er Asus Zenfone 9 en av de mest attraktive mobiltelefonene akkurat nå. Det vil neppe endre Asus’ status som nisjeprodusent. Men vurder å gå mot strømmen ved å kjøpe en.

ASUS Zenfone9 Commercial KV Stills 44
Frontkameraet kan ta glimrende selfies (og doggies). (Foto: Asus)

Karakter
Asus Zenfone 9
Premium
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

1 hendelser på “Asus Zenfone 9”

  1. Torbjörn Hallqvist

    Något som borde stå med i testet är att Asus bara erbjuder 2 års uppdateringar. Det är riktigt dåligt!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Apple iPad mini 7 har masser av krefter, men mangler innovasjon

Årets basis-iPhone haler innpå Pro-serien

Tilbake på toppen

Det perfekte kompromisset?

Brettbar magi?

For sent og for dyrt

Enda smidigere til å ha kontroll på helsen

En iPhone du godt kan hoppe over

Kronen på verket

En mobil du kan ha lenge

Virker Pixel-magien også på det brettbare formatet?

Pen og tøff treningsklokke

Lyd & Bilde