TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Asus ROG Phone 8 Pro

Du finner ikke en raskere mobil

Hvis hastighet er alfa og omega, er en gaming-mobil svaret. Asus ROG Phone 8 er akkurat nå den raskeste mobilen i verden.

Av / 29.01.24 - 11:50
Asus ROG Phone 8 Pro

Home mener

  • Den absolutt kraftigste mobilen på markedet. Raskere enn de fleste laptops. Det mer diskré ytre vil tiltale mange.
  • Hvis du bruker mobilen uten den eksterne kjøleren, blir den varm! Dyrere enn de fleste laptops.

Mens Asus’ fremragende Zenfone-mobiler for alltid vil forbli en hemmelighet for de fleste, går det litt bedre med ROG-modellene. Her er Asus nemlig på hjemmebane, og de snakker til et publikum som allerede kjenner dem som produsent av solid gaming-utstyr.

Asus ROG Phone 8 ble presentert på CES-messen i Las Vegas i begynnelsen av januar, og vi har hatt mulighet til å kjenne litt nærmere på den. Inkludert å oppklare spørsmålet om hvem som har bruk for en så spesiell og ekstrem mobil.

Asus ROG Phone 8 Pro 1
ROG Phone 8 Pro er selvfølgelig vanntett etter IP68. (Foto: Asus)

Diskré utseende

Designmessig skiller ROG Phone 8 seg markant fra sine forgjengere. Den er nemlig overhodet ikke markant i designen. Borte er sci-fi-aktige fargevalg, RGB-lys og baksidedisplay. Bare Anime Vision, som er et matrixdisplay av 341 LED-lys, lyser opp på kommando, og avslører hva som gjemmer seg under panseret. Men når den ligger i hånden, ligner den enhver annen high end-mobil.

Skjermen på ROG Phone 8 er en lekker og flott AMOLED-skjerm på 6,8 tommer.

Asus ROG Phone 8 Pro 2
(Foto: Asus)

Sammenlignet med tidligere utgaver av ROG Phone er den hverken blitt større eller mer høyoppløst. Heller ikke raskere. Men 2448 x 1080 piksler og 165 Hz oppdateringshastighet er sånn sett også helt tilstrekkelig. Asus har i stedet brukt alt kruttet på å gjøre skjermen lyssterk. Den har fått et fleksibelt panel fra Samsung med en lysstyrke på 1600 nit i gjennomsnitt og hele 2500 nit maksimum!

Annonse
ROG Phone Daglys wide ROG Phone Dagslys normal ROG Phone Nat2 ROG Phone nat1 ROG Phone indendørs
<
>
Innendørsbilde. Mobilen ble lansert på CES-messen i Las Vegas. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B Home)

Teleoptikk – til slutt

Tidligere generasjoner av ROG Phone har fått kritikk for å mangle den dedikerte teleoptikken, men den mangelen er nå blitt utbedret med en 32 Mp optikk med 3x optisk zoom og piksel binning. I tillegg er det opptil 32 ganger digital zoom. De digitalt oppskalerte bildene er ikke knivskarpe, men absolutt brukbare. Og det er i seg selv en sjeldenhet.

De øvrige kameraene følger oppskriften fra tidligere modeller: en 50 Mp vidvinkeloptikk med 120 graders synsfelt til det meste. Og en 13 Mp supervidvinkel til landskap og andre situasjoner hvor alt skal være med.

Les også OnePlus 12 går ett skritt videre OnePlus 12 har mye å leve opp til. Heldigvis lever den - nesten - opp til forventningene.

Frontkameraet på 32 megapiksler er heller ikke overraskende. Men hvorfor endre på en fungerende oppskrift? Og Asus ROG Phone 8 er en mobil som vil bli kjøpt for hastigheten fremfor fotografiske kvaliteter.

Det kunne ha vært spennende hvis Asus hadde kopiert det oppfinnsomme gimbalsystemet fra Zenfone 10. Men den er fortsatt alene om å kunne filme super-steady video.

ROG Phone Zoom 0.7 ROG Phone Zoom 1 ROG Phone Zoom 2 ROG Phone Zoom 3 ROG Phone Zoom 10D ROG Phone Zoom 30D
<
>
10x digital zoom gir fortsatt et brukbart resultat. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B Home)

Ekstern kjøler – når det går hett for seg

Varme er et problem for alle gaming-enheter. For den raske prosessoren og grafikkortet (som i mobiltelefonen er integrert i prosessoren) bruker masser av strøm. Det å få spillvarmen vekk kan være vanskelig nok på en laptop. Men det er enda vanskeligere i en mobil, hvor det ikke er plass til kjøleplater og vifter.

Asus ROG Phone 8 Pro 3
Når det skal games kan en ekstern kjøler holde temperaturen i sjakk. (Foto: Asus)

Asus’ løsning heter AeroActive Cooler X, og er en ekstern vifte som klikkes på baksiden av mobilen og får strøm fra den midterste USB-porten. Kjøleren inneholder ikke bare en vifte, men også et peltier-element, som er en elektronisk komponent som flytter varme fra den ene siden til den andre når det kobles strøm på elementet. Kjøleren kan drives av mobilens batterier, men skal det games hardt, må USB-laderen kobles til. Ved siden av kjøling gir AeroActive Cooler også mobilen fysiske trigger-knapper til spill.

Ingen trådløs lading

Asus har utstyrt ROG Phone 8 med et batteri på 5500 mAh. Det tilsvarer omtrent tidligere modeller. Dessverre har man heller ikke denne gangen fått plass til å gi mobilen trådløs lading. Til gjengjeld får man en lader med i esken, noe som etterhvert er en sjeldenhet. Den lades med 30 W, som er akseptabelt, men bare halvparten så mye som de raskeste konkurrentene.

Benchmark

Det er ikke første gangen underdogen Asus har stukket av med seieren når det gjelder mobilhastighet. Det skjedde med Zenfone 10 i fjor sommer. Men ingen har gjort det så overbevisende som ROG Phone 8.

I prosessortesten Geekbench 6 oppnår ROG Phone 8 et resultat på 2264 i single-core og 7204 i multi-core. Spesielt sistnevnte er flott da det er ca. 20 % bedre enn Zenfone 10 (med Snapdragon 8 Gen 2) oppnådde i samme test. Og den var den gang markedets raskeste Android-mobil.

Det som virkelig skiller klinten fra hveten, er imidlertid 3D-grafikktesten AnTuTu 10, hvor ROG Phone 8 sprenger skalaen med et resultat på 2,1 millioner. Det er en tredjedel høyere enn Zenfone 10s gamle rekord, som i rettferdighetens navn er blitt slått i etterkant.

Les også Bare liten på utsiden Zenfone 10 befester Asus’ posisjon som kongen av kompakte flaggskipmobiler. Til gjengjeld er den lite revolusjonerende.

Ifølge AnTuTus egen rekordliste er iPad Pro 6 den eneste som har oppnådd høyere score. Så man kan med rette si at ROG Phone 8 i skrivende stund er den raskeste mobilen i verden.

Også i GFXBench T-Rex-testen slår ROG Phone 8 alle, med et resultat på 9312 frames, som er en tredjedel høyere enn Snapdragon Gen 2-baserte mobiler.

ROG Phone selfie Rog Phone Macro
<
>
Makrobilder er ikke fantastiske, men helt OK. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B Home)

Batteritesten ender med et mer gjennomsnittlig resultat på 7:56 timer. Det gir i praksis en til to dagers bruk, og er på linje med konkurrentenes flaggskip.

Konklusjon

Asus ROG Phone 8 befester Asus’ posisjon som leverandør av de raskeste mobiltelefonene på markedet. Den ekstreme hastigheten skyldes først og fremst Snapdragon 8 Gen 3-prosessoren, som er et betydelig steg fremover i forhold til andre generasjon av samme prosessor.

Da Snapdragon-prosessorene er blant de mest populære hos mobilprodusentene, vil det naturligvis komme like raske mobiler på markedet i løpet av året. Inntil det kommer en ny prosessorgenerasjon på slutten av året – hvor vi da vil se kappløpet gjenta seg.

Noe kan imidlertid bli annerledes denne gangen, da Snapdragon 8 Gen 3 er så dyr at flere mobilprodusenter har valgt å bruke andre og billigere prosessorer. I hvert fall til alt annet enn den absolutte toppmodellen.

De tidligere ROG Phones har vært veldig spesialiserte mobiler. ROG Phone 8 har også de ekstra features, som virtuelle ”Air” triggere og en virkelig spesiell viftekjøling. Men designmessig har Asus denne gangen valgt å nedtone gaming til fordel for et diskré ytre. Så kan man håpe at Asus kanskje dermed kan nå ut til et litt bredere publikum.

Karakter
Asus ROG Phone 8 Pro
High End
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

1 hendelser på “Asus ROG Phone 8 Pro”

  1. Håvard Langørgen

    Au da, dette ble vel litt feil.

    “Dessverre har man heller ikke denne gangen fått plass til å gi mobilen trådløs lading. Til gjengjeld får man en lader med i esken, noe som etterhvert er en sjeldenhet. Den lades med 30 W”

    telefonen lader trådløst med 15W og med hele 65W med den medfølgende USB-C-laderen.

    Jeg har brukt min i noen dager nå og er utrolig imponert av hva de har klart å pakke inn. Synes den fortjener ekstra skryt for skjerm og lyd. Fulgte med 2 deksel også.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Apple iPad mini 7 har masser av krefter, men mangler innovasjon

Årets basis-iPhone haler innpå Pro-serien

Tilbake på toppen

Det perfekte kompromisset?

Brettbar magi?

For sent og for dyrt

Enda smidigere til å ha kontroll på helsen

En iPhone du godt kan hoppe over

Kronen på verket

En mobil du kan ha lenge

Virker Pixel-magien også på det brettbare formatet?

Pen og tøff treningsklokke

Lyd & Bilde