La det være sagt med en gang. Vi ønsker ikke å diskriminere. Apple Watch Ultra 2 kan naturligvis benyttes av alle mennesker. Men det er en skikkelig sak av en klokke, og krever at brukeren har et kraftig håndledd.
Apple Watch Ultra 2 er nemlig akkurat like stor og tung som sin forgjenger, og dessuten er den mer robust enn de fleste andre smartklokkene på markedet, ikke minst samtlige andre Apple Watch-utgaver, også den nyeste Series 9 som vi testet nylig.
Dermed er den bedre egnet for folk som synes at de fleste andre smartklokkene er for små og tar for lite plass på håndleddet.
Det var den første Apple Watch Ultra også, og det er rettferdig nok bare ganske få forskjeller på den nye Apple Watch Ultra 2 og fjorårets modell. Også Apple Watch Ultra 2 markedsføres et stykke på veien til ekstremsportsutøvere, takket være smartklokkens flate skjerm av safirkrystall, titaniumhus, vanntetthet ned til 100 meter, og en konstruksjon som kan klare temperaturer mellom -20 og 55 grader celsius. Dessuten lover smartklokken 36 timers batteritid – eller helt opptil 72 timer med energisparende funksjon – noe som selvfølgelig er praktisk hvis man er på fottur i villmarken, dykker med delfiner og haier, eller kaster seg ut fra fjelltopper i en hangglider.
La det være sagt med en gang: Slik har vi ikke testet Apple Watch Ultra 2, for de fleste virkelige nyhetene er på innsiden av klokken. Det må imidlertid nevnes at skjermen også er blitt mer lyssterk og nå byr på en lysstyrke på opptil 3000 nit, som gjør klokken enda lettere å lese i sollys.
Raskere prosessor, større minne
Men først og fremst er Apple Watch Ultra 2 utstyrt med en ny prosessor med navn Apple S9 SiP (System in Package). Den inneholder en prosessor som har 60 prosent flere transistorer enn forgjengeren, og en grafikkprosessor som er opptil 30 prosent raskere. Den har også en Neural Engine med fire kjerner til maskinlæring. Dessuten har Apple Watch Ultra 2 hele 64 gigabyte innebygd minne i motsetning til forgjengerens 32 gigabyte.
De større musklene brukes til å kjøre Siri direkte på smartklokken. Tidligere måtte det man sa, sendes opp i skyen for å bli analysert av Apple, og så kom svaret tilbake. Det var derfor det noen ganger føltes litt langsomt å få svar fra Siri, eller at det av og til ikke virket hvis man hadde en dårlig forbindelse. Nå kan Apple Watch Ultra 2 selv svare deg, og trenger ikke å gå via nettet for å lete etter svaret.
Bedre sporing
Apple Watch Ultra 2 inneholder også en ny annengenerasjons Ultra Wideband-chip, akkurat som den nye iPhone 15 og iPhone 15 Pro. Dermed får man presisjonssøking hvis man ikke finner mobilen. Ikke bare et ringesignal som tidligere, men et kompass som viser deg hvilken vei du må lete, og hvor langt vekk telefonen er. Som hvis du skulle spore en Airtag.
Og som fjorårets modell byr også Apple Watch Ultra 2 på den såkalte Car Crash Detection – registrering av ulykke på norsk – som kan registrere det hvis man kommer ut for en alvorlig bilulykke. Det er mulig takket være klokkens akselerometer, gyroskop og barometer – samt de innebygde mikrofonene som hjelper med å fastslå om det er snakk om en ulykke som krever assistanse.
Skulle det være tilfelle, ringer klokken selv til alarmsentralen og eventuelle nødkontakter med melding om plasseringen din.
Sunnhet og sport
Selvfølgelig er Apple Watch Ultra 2 også spekket med diverse helsefunksjoner. Inkludert automatisk gjenkjenning og registrering av fysisk aktivitet, fallregistrering, EKG, oksygennivå i blodet, søvnregistrering samt en temperatursensor, som både hjelper kvinner med å måle og følge med i menstruasjonssyklusen og også generelt måler temperaturen din om natten, hvis du har klokken på armen mens du sover.
I tillegg kommer muligheten for å kunne registrere helt spesielle former for sportsaktiviteter som intervalltrening, multisport (et annet ord for triatlon), svømming og dykking.
Dobbelttrykk
Allerede ved lanseringen av de nye Apple Watch-modellene lovet Apple at en ny funksjon var på vei. Nemlig det såkalte dobbelttrykket som ville komme sammen med en oppdatering av klokkenes operativsystem, watchOS 10.
Og selv om vi har hatt Apple Watch Ultra 2 liggende på hyllen i noen uker, valgte vi å vente med testen til oppdateringen var klar, slik at vi kunne teste den nye måten å betjene smartklokken på.
Fint om dobbelttrykket hadde fungert like upåklagelig som i Apples reklamevideo.
I all sin enkelhet lar dobbelttrykket brukeren betjene Apple Watch Ultra 2 uten å røre klokken. I stedet trykker man pekefinger og tommelfinger sammen to ganger som om man dobbeltklikker på en mus. Tanken er at bevegelsen skal aktivere den mest opplagte funksjonen i en bestemt situasjon, som for eksempel å besvare et anrop, sette musikken på pause eller snooze en alarm.
Men har det vært verdt ventetiden? Er dobbelttrykk et revolusjonerende nytt grensesnitt som vil forandre menneskets interaksjon med teknologien for evig? Øh, nei.
For det første er dobbelttrykk slett ingen ny funksjon; det var allerede tidligere en del av tilgjengelighetsfunksjonene som generelt skal gjøre betjeningen av Apple-produkter enklere for mennesker med diverse handicap. For det andre virker det ikke spesielt godt. Cirka hver annen gang må man utføre bevegelsen adskillige ganger før klokken reagerer, og det er så irriterende at man raskt slutter å prøve.
Konklusjon
Men for å unngå misforståelser: Til tross for vår skuffelse over dobbelttrykk-funksjonen synes vi fortsatt at Apple Watch Ultra 2 er et fint produkt. Smartklokken har alle de samme funksjonene som den første Apple Watch Ultra, og i tillegg kommer større muskler slik at Siri kan kontaktes direkte på klokken. Den har en mer lyssterk skjerm, og sist, men ikke minst, den oppdaterte Ultra Wideband-chip-en, som gjør sporing av andre Apple-produkter langt mer brukervennlig.
Android-brukere trenger selvfølgelig ikke å vurdere et kjøp av Apple Watch Ultra 2, for den virker stort sett ikke sammen med Android-baserte mobiler. Og er man allerede den lykkelige eier av en Apple Watch Ultra fra fjoråret, er det en personlig beslutning om man synes de få oppgraderingene er verdt pengene.
Les videre med LB+
Årets beste tilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr
LB+Total måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser