TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: Apple Watch

Når det beste ikke er godt nok

Apple Watch er et lekkert produkt fullt av barnesykdommer.

Av / 19.05.15 - 13:42
Apple Watch

Home mener

  • Den mest brukervennlige smartklokken til nå, med nye, innovative ideer som digital krone og force touch. Innebygget pulsmåler, haptiske tilbakemeldinger samt elegant design og overlegen kvalitetsfølelse er andre kvaliteter ved klokken.
  • Virker kun med iPhone og er den dyreste smartklokken på markedet. Litt for mange småfeil og barnesykdommer.

I en artikkel i det amerikanske magasinet Wired, «iPhone killer: The Secret History of the Apple Watch», forteller Kevin Lynch, visedirektør i Apple og hovedansvarlig for utviklingen av Apple Watch, at hovedmålet med smartklokken er å forhindre mobilen i å ødelegge livet ditt! Mobilen er blitt for oppmerksomhetskrevende, forklarer han, og Apple Watch skal bygge bro mellom iPhone og brukeren ved å flytte den viktigste informasjonen og varslene ut på håndleddet, slik at telefonen kan forbli i lommen.

Med nettopp den tanken i bakhodet begynner ikke bare Apple Watch, men i grunnen smartklokker generelt, å gi bedre mening. Klokken er ikke en forminsket versjon av smarttelefonen din, men i stedet et filter som gir deg det vesentlige overblikket og rask tilgang til sentrale funksjoner, favorittkontakter og yndlings-apper. I tillegg kommer måling og overvåkning av helse, aktivitetsnivå og trening, og smartklokken blir til et ganske intimt produkt som du ikke kan unnvære. Utrolig smart og personlig, altså.

 

Helhetsinntrykket koster

Slik ser det i hvert fall ut i produsentenes drømmeverden. Med Apple Watch kommer elektronikkgiganten fra Cupertino ikke helt i mål, men kommer likevel lengre enn konkurrentene. Apple kan først og fremst takke helhetsinntrykket for at resultatet blir slik.

Skærmbillede-2015-05-18-kl.-14.49.28
«Vårt testeksemplar: Apple Watch (42 mm) med Milanese Loop klokkerem. Veier 91 gram og koster 799 euro.»

Annonse

Fysisk er Apple Watch i en klasse for seg. Smartklokken kommer i to størrelser – 38 mm og 42 mm – og i tre forskjellige utgaver – Watch, Watch Edition og Watch Sport – med seks typer klokkeremmer, som igjen kan fås i et utall farger og materialer.

Selve klokken er mindre enn vi hadde forventet (og vi tester ellers den store 42 mm-versjonen), mens design, kvalitetsfølelse og sans for detaljer ikke overraskende er uovertruffent.

Men kvalitet koster, og vi kan sannelig underskrive på at vi har måttet betale i dyre dommer for vårt testeksemplar som er den vanlige Watch-modellen med safirglass og magnetisk Milanese Loop-klokkerem – både klokken og remmen er laget av rustfritt stål.

En slik modell koster 799 euro (dvs. rundt 6700 kroner, de offisielle norske prisene er ikke kjent ennå), men det kan gjøres billigere. En Watch Sport, som er laget av aluminium og forsterket aluminosilikatglass, og som dermed er lettere enn de andre modellene, får man fra «kun» 399 euro for 38 mm-modellen. Dermed er selv den billigste Apple Watch-en dyrere enn de fleste av konkurrentene.

Skærmbillede-2015-05-18-kl.-14.49.55
«Apple Watch Sport er laget av aluminium med glass av forsterket aluminosilikatglas.»

 

Brukergrensesnittet er nytt og velkjent

Tross alt får man noe for pengene. Når vi roser designet opp i skyene, tenker vi på annet og mer enn det rent estetiske uttrykket, for med Apple Watch er det også tatt høyde for brukervennlighet. På klokkens høyre side finner man, som på et analogt armbåndsur, en krone, og denne er ikke bare til pynt. Kronen bruker du i kombinasjon med touch-skjermen til å navigere rundt i de mange menyene og appene, og med den såkalte force touch-funksjonen i tillegg, som fungerer som et slags høyreklikk når du trykker hardt på skjermen, har vi fått den mest intuitive smartklokken til nå.

Umiddelbart kan det høres litt komplisert ut at man må bruke både fingerbevegelser og den digitale kronen til å styre klokken, men i praksis blir man vant til det i løpet av få minutter. Som en motsetning strever vi fortsatt med å finne ut av hvordan Android Wear egentlig skal fungere …

Selvfølgelig kan man også bruke stemmekommandoer via Siri til å styre Apple Watch, men Apple-klokken er ikke like avhengig av Siri som Android Wear er av stemmestyring via Google Now for å fungere. Og takk og pris for det. Vi tror fremdeles ikke på at folk flest har noe til overs for å snakke med klokken sin. Derfor er det også en litt ubrukelig fordel for Apple Watch at det stort sett er den eneste smartklokken på markedet som man både kan ta telefoner og ringe med.

I videoen nedenfor kan du se en gjennomgang av grensesnittet og de viktigste funksjonene i Apple Watch:

Desto mer praktisk er det at det på undersiden av Apple Watch befinner seg en pulsmåler som jevnlig måler hjerteslagene dine, og som selvfølgelig er til stor hjelp under sport og trening. Under klokken finner du også en annen funksjon, nemlig den såkalte «taptic engine», som er Apple-språk for små haptiske bevegelser du kan merke på håndleddet. På den måten kan du for eksempel slå av lyden, men fortsatt bli gjort oppmerksom på varsler om nye e-poster, meldinger og anrop.

Batteriet skal kunne holde i opptil 18 timer på én opplading, noe som umiddelbart kan høres lite ut. Men selv om vi har brukt klokken flittig, har vi ikke på noe tidspunkt opplevd at vi holdt på å gå tom for strøm.

Apple Watch er ikke noen klokke for dykking, men med sin IPX7-sertifisering er den vannavstøtende og bør kunne tas med en tur i dusjen.

DSC01898

 

Flere småfeil

Dessverre er Apple Watch langt fra fri for barnesykdommer. De fleste av dem er heldigvis av typen som kan rettes opp ved en senere programvareoppdatering, men de blir ikke mindre irriterende av den grunn.

For eksempel er det meningen at man skal kunne svare på tekstmeldinger direkte fra Apple Watch, men det fikk vi ikke til å fungere til å begynne med, og vi måtte avslutte og starte iMessage på iPhonen for å få meldingsfunksjonen til å virke slik den skulle, på klokken.

Vi opplevede også problemer med å koble visse Bluetooth-hodetelefoner til klokken, noe som er nødvendig hvis man vil høre musikk direkte fra Apple Watch. Det var ingen umiddelbare logiske grunner til at tilkoblingen virket med det ene settet hodetelefoner (Monster Purity Pro) og ikke med det andre (Philips Fidelio M1).

Den mest irriterende feilen var at skjermen ikke alltid slår seg på selv når man løfter håndleddet. Det er meningen, for Apple Watch er jo i bunn og grunn en klokke, og man må kunne bruke den til raskt å finne ut hva klokken er. Når man derfor annenhver gang er nødt til å pirke borti skjermen for å få den til å slå seg på, er det mer enn bare en bagatellmessig feil.

 

«It’s not a bug, it’s a feature!»

Og så har vi den typen irritasjonsmomenter som Apple utsetter oss for med vilje. Man får både varsler om mottatte meldinger og e-poster opp på Apple Watch-skjermen. Meldinger kan man svare på med både tekst og emojier, men man kan verken svare på e-poster eller sende nye fra Apple-klokken. Apples argument er at e-poster typisk er lengre enn tekstmeldinger, og at det vil gi en dårlig brukeropplevelse å skulle skrive en e-post uten tastatur, men hvorfor kan vi ikke få lov til å bestemme det selv?

Galleri: Slik ser appene ut på Apple Watch

IMG_2040 IMG_2041 IMG_2042 IMG_2043 IMG_2044 IMG_2045
<
>
Menyen «Innstillinger» på Apple Watch. Noen innstillinger kan kun gjøres fra Apple Watch-appen på iPhonen.

 

Konklusjon

Apple Watch koster skjorta, og den er full av småfeil som forhåpentlig vil bli rettet i månedene fremover, men som ikke desto mindre er irriterende her og nå. Det er tydelig for oss at Apple har en klar visjon om hva en smartklokke skal kunne gjøre, og hva vi som forbrukere overhodet skal med den, men programvaren og funksjonaliteten mangler den siste finpussen.

Likevel må vi gi Apples smartklokke vår spesielle anbefaling. Med ideer som force touch, den digitale kronen og et operativsystem som lener seg kraftig opp mot iOS, men som også er tilpasset klokkens helt nye form, er Apple Watch blitt den mest brukervennlige smartklokken på markedet. Den fungerer kun sammen med iPhone, men Android Wear-klokkene virker kun sammen med Android-smarttelefoner, så Apple og Google er like gode til å ødelegge for hverandre.

Vi synes ikke den er helt god nok, men du finner ikke noen bedre smartklokke på markedet i skrivende stund. Vil du ha en smartklokke her og nå, er det Apple Watch du skal kjøpe.

 

Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Populært!

Årets beste tilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr

LB+Total måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Tilbake på toppen

Det perfekte kompromisset?

Brettbar magi?

For sent og for dyrt

Enda smidigere til å ha kontroll på helsen

En iPhone du godt kan hoppe over

Kronen på verket

En mobil du kan ha lenge

Virker Pixel-magien også på det brettbare formatet?

Pen og tøff treningsklokke

Flere forbedringer i samme pakke

For godt til å være sant?