TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Apple iPhone 16 Pro Max

Den overflødige iPhone Pro

Apple iPhone 16 Pro Max er selvfølgelig et glimrende produkt i høy kvalitet og med skyhøy ytelse. Men ideene mangler, ikke minst fordi Apple Intelligence foreløpig glimrer med sitt fravær.

Av / 07.10.24 - 13:00
Apple iPhone 16 Pro Max

Home mener

  • Skyhøy ytelse takket være ny Apple A18 Pro. Største skjerm på en iPhone noensinne, med lyssterkt og krystallklart bilde. Fremragende kamera med ny 48 megapiksler ultravidvinkel.
  • Ingen Apple Intelligence i skrivende stund, og uansett hvor man bor, kommer de nye funksjonene langt fra alle sammen i nær fremtid. Ny dedikert kameraknapp er for langsomt og vanskelig å bruke. Hele iPhone Pro-serien skriker etterhvert på en redesign.

Man sier at forventningens glede er den største, og slik er det i hvert fall når det gjelder iPhone 16 Pro og iPhone 16 Pro Max. Apple lovet i juni måned, i forbindelse med WWDC, gull og grønne skoger i form av et hav av AI-funksjoner – Apple Intelligence på Apples eget marketingspråk – en del av iOS 18 som ville komme til å definere den nye iPhone 16-serien.

Men da Apple for et par uker siden lettet på sløret for de nye iPhone-modellene, iPhone 16 Pro og iPhone 16 Pro Max, ble det klart at Apple Intelligence ikke var klar. Kjøper man en mobil fra iPhone 16-serien i dag, når denne testen kommer ut, følger det ingen Apple Intelligence med, og selv om Apple lover at de første funksjonene vil finne veien til produktene sammen med en oppgradering av programvaren til iOS versjon 18.1, har vi gjennomført denne testen uten å kunne teste noe som helst som en gang minner om AI. Mer om det senere i artikkelen.

iPhone 16 Pro Max
Apples iPhone 16 Pro Max har med sitt 6,9” store Super Retina-display den største skjermen på en iPhone noensinne. Rammen rundt skjermen er også blitt smalere enn på tidligere modeller. (Foto: Peter Gotschalk)

For i tillegg til at Apple Intelligence altså glimrer med sitt fravær, er endringene i forhold til fjorårets iPhone 15 Pro-modeller så små at de kan oppsummeres på ganske få linjer:

  • Begge modellene har fått litt større skjerm, iPhone 16 Pro Max med 6,9” og iPhone 16 Pro med 6,3”.
  • Både iPhone 16 Pro og iPhone 16 Pro Max har fått Apples nyeste A18 Pro-prosessor innebygd. Mobilene støtter nå blant annet Wi-Fi 7.
  • De har dessuten fått en dedikert kameraknapp som Apple kaller for ‘Kamerabetjening’.
  • Og så har det skjedd en fornyelse av selve kameraet, så begge Pro-modellene nå støtter 5x optisk zoom. Ultravidvinkel-linsen er nå på 48 megapiksler, noe som blant annet muliggjør bedre makrobilder.

Selvfølgelig er det mange flere små nyheter, som vi straks kommer nærmere inn på, men når selv de største forandringene i bunn og grunn er mindre oppgraderinger, er det ganske lett å styre begeistringen.

Til denne artikkelen har vi helt konkret testet iPhone 16 Pro Max i den helt dyre versjonen med 1 terabyte lager. Men i år er 16 Pro og 16 Pro Max-modellene helt identiske bortsett fra skjermstørrelsen og så selvfølgelig batteriet, som har flere mAh i Max-utgaven. Så når du leser denne testen, kan du regne med at våre konklusjoner også gjelder den fysisk mindre iPhone 16 Pro-modellen.

Annonse

Utseende og konstruksjon

Designmessig er det vitterlig heller ikke mye nytt under solen i denne omgangen. Apple har introdusert en ny farge til iPhone 16 Pro-serien, sandfarget titanium, og så er den smale sorte kanten rundt skjermen blitt mye tynnere enn i fjor, men det er så også omtrent det.

Faktisk har Apple ikke endret en tøddel på designen på iPhone Pro-modellene på årevis. I hvert fall ikke siden iPhone 12 Pro-serien, som så dagens lys for fire år siden i oktober 2020.

I fjor begynte Apple imidlertid å bruke titanium til å fremstille deler av iPhone 15 Pro-modellene, inkludert rammen og mobilens chassis, og det er også tilfellet i år, som betyr at for eksempel iPhone 16 Pro Max fortsatt er cirka 13 gram lettere enn fjorårets iPhone 14 Pro Max, selv om den nye mobilen er flere millimeter både lengre og tykkere enn forgjengeren.

iPhone 16 Pro Max
Apple har introdusert en ny farge til iPhone 16 Pro-serien, sandfarget titanium, men den skriker etter et friskt pust når det kommer til iPhone-designen. (Foto: Peter Gotschalk)

Men iPhone-designen skriker etter et friskt pust. Spesielt når så mange brukere i den grad betrakter sin iPhone som et assessorie.

Det er ingen tvil om at Apple som vanlig har valgt de beste materialene til fremstillingen av iPhone 16 Pro Max. Kvaliteten er høy, mobilen er IP68-sertifisert, og skjermen beskyttes av en ny generasjon av ‘Ceramic Shield’, som ifølge Apple skal være 50 % sterkere enn tidligere. Men kreativitet og nytenkning ser annerledes ut.

Skjerm og lyd

Også når det gjelder skjermen, må man frem med lupen for å kunne se avgjørende forskjeller på iPhone 16 Pro Max og dens forgjenger. Jo, skjermstørrelsen har økt litt fra 6,7” til 6,9”, noe som gir 16 Pro Max den største iPhone-skjermen noensinne. Og dermed har iPhone 16 Pro Max også fått litt flere piksler å gjøre det bra med (2868 x 1320 mot tidligere 2796 x 1290), mens pikseltettheten er akkurat den samme.

Men ellers er det snakk om akkurat samme type fremragende LTPO OLED-skjerm med opptil 2000 nit lysstyrke, dynamisk 120 Hz oppdateringsfrekvens og muligheten for å holde skjermen “alltid på” med kraftig redusert lysstyrke og en oppdateringsfrekvens ned til 1 Hz.

iPhone 16 Pro Max
En markant forbedring i forhold til forgjengeren er det nye 48 megapiksel ultravidvinkelkameraet, som nå matcher hovedkameraets oppløsning. (Foto: Peter Gotschalk)

Lyden fra de innebygde høyttalerne er som vanlig glimrende.

Kamera

Apples iPhone Pro-modeller har alltid hatt stort fokus på kameraet, og det er også tilfellet med iPhone 16 Pro Max, som helt overordnet tar fantastisk gode bilder under forskjellige forhold, enten det er i dagslys eller mørke, tett på motivet eller på lang avstand.

En markant forbedring i forhold til forgjengeren er det nye 48 megapiksel ultravidvinkelkameraet, som nå matcher hovedkameraets oppløsning. Ultravidvinkelkameraet inkluderer en makrofunksjon som lar deg ta bedre makrobilder med iPhone 16 Pro Max enn med noen tidligere iPhone-modeller.

For øvrig har zoom-funksjonaliteten blitt oppgradert når det gjelder iPhone 16 Pro-modellen, så begge Pro-modellene tilbyr nå fire zoom-nivåer: 0,5x, 1x, 2x og 5x, hvor sistnevnte tidligere var forbeholdt Pro Max-versjonen.

iPhone 16 Pro Max
Den største nyheten på kamerafronten må være den dedikerte kameraknappen som Apple har døpt ‘Kamerabetjening’. Kamera-appen åpner når du klikker på knappen, men kameraet fokuserer ikke automatisk på motivet når du vil ta et bilde. (Foto: Peter Gotschalk)

En annen nyhet er den utvidede ‘fotostil’-funksjonen. Antallet filtre har steget fra 10 til 15, og hvert enkelt kan nå manuelt finjusteres etter dine preferanser, og kan lagres til fremtidig bruk.

For de mer teknisk orienterte fotografene støtter både iPhone 16 Pro og iPhone 16 Pro Max nå JPEG-XL Lossless og JPEG-XL Lossy. Dette er spesielt relevant for deg som ofte bruker Apples ProRaw-format, da det muliggjør mindre filstørrelser uten kvalitetstap.

 

På videofronten har iPhone 16 Pro Max tatt et lite kvantesprang. Mobilen kan nå ta opp i 4K-oppløsning med 120 bilder i sekundet. Dette åpner for omfattende redigeringsmuligheter, inkludert muligheten for å zoome inn på 4K-opptak uten kvalitetstap, selv når sluttproduktet skal være i 1080p. Dessuten kan avspillingshastigheten reduseres til 24 bilder i sekundet, noe som gir en imponerende 5x slowmotion-effekt uten hakking.

iPhone 16 Pro Max
Når du sveper med fingeren over knappen, aktiveres zoom-funksjonen, mens et dobbelt lett trykk åpner forskjellige andre kamerainnstillinger, som du kan svepe mellom. (Foto: Peter Gotschalk)

Den største nyheten på kamerafronten må imidlertid være den dedikerte kameraknappen, som Apple har døpt ‘Kamerabetjening’. Det er vel nærmest bare Sony, som med modeller som Xperia 1 VI hittil har utstyrt sine mobiler med en for øvrig ganske fantastisk dedikert kameraknapp, men nå vil Apple altså også være med.

Kameraknappen på Sony Xperia-modellene fungerer akkurat som en utløserknapp på et ekte kamera. Det vil si at kameraet fokuserer på motivet når du trykker den fysiske knappen halvt ned, og tar bildet når knappen blir trykt helt i bunn, men det er dessverre ikke tilfellet med Apples ‘kamerabetjening’.

iPhone16ProMax_05xzoom iPhone16ProMax_1xzoom iPhone16ProMax_2xzoom iPhone16ProMax_5xzoom
<
>
Begge Pro-modellene tilbyr nå fire zoom-nivåer: 0,5x, 1x, 2x og 5x, hvor sistnevnte tidligere var forbeholdt Pro Max-versjonen. Her er et eksempel på hvert av de nevnte zoom-nivåene fotografert i Shanghai i Kina. (Foto: Peter Gotschalk)

Kamera-appen åpner når du klikker på knappen, men det fokuserer ikke automatisk på motivet når du vil ta bilde. Knappen har nemlig ikke noe halvt trykk. Du må i stedet bruke autofokus eller markere på skjermen hvor fokus skal plasseres.

Når du sveper med fingeren over knappen, aktiveres zoom-funksjonen, mens et dobbelt lett trykk åpner forskjellige andre kamerainnstillinger som du kan svepe mellom. Det låter fint, hvis det hadde virket i praksis.

Apple iPhone 16 Pro Max 1
Med den utvidede ‘Fotostil’-funksjonen har antallet filtre økt fra 10 til 15, og hver enkelt kan nå manuelt finjusteres etter dine preferanser. Her skal Shanghai se enda mer dramatisk ut enn det gjør i utgangspunktet. (Screenshot: iOS 18)

Ideen er kanskje god, men det er for langsomt og vanskelig å bruke i en faktisk fotosituasjon.

Den eneste virkelig nye funksjonen som ifølge Apple vil bli tilføyd til kameraknappen på et senere tidspunkt, er AI-funksjonen ‘Visual Intelligence’, som vil la deg ta et bilde av hva som helst, og der den kunstige intelligensen så skal kunne gi deg informasjon om det du har fotografert. Altså i samme stil som de allerede eksisterende Google-funksjonene som ‘Circle to Search’ og ‘Google Lens’.

Men som nevnt innledningsvis kommer alle Apples AI-funksjoner på et senere tidspunkt, og det gjelder også ‘Visual Intelligence’.

Funksjoner

For i skrivende stund er iPhone 16 Pro Max et uferdig produkt. Annerledes kan det ikke formuleres. Den helt store nyheten i år er jo Apple Intelligence, men de mange nye AI-funksjonene var som nevnt ikke klare da Apple lanserte de nye iPhone-modellene i begynnelsen av september.

Apple iPhone 16 Pro Max 2
Og slik blir det dramatiske resultatet … (Foto: Peter Gotschalk)

De første funksjonene vil bli rullet ut til de nyeste iPhone-modellene i en betaversjon som en del av iOS 18.1 i løpet av oktober måned, men i første omgang vil Apple Intelligence bare fungere på amerikansk engelsk, mens andre store språk som kinesisk og japansk blir tilgjengelige “i løpet av 2025”.

Som det ser ut akkurat nå, blir Apple Intelligence ikke tilgjengelig for brukere som bor i EU-land som Danmark og Sverige. Vi trodde feilaktig at dette også ville gjelde brukere i Norge, ettersom norsk lovgivning ofte er tilpasset EU-regler, men det er faktisk ikke tilfelle, og derfor kan du glede deg til å komme i gang med Apple Intelligence når iOS 18.1 blir rullet ut i løpet av de kommende ukene.

Apple iPhone 16 Pro Max 3
‘Shanghai by night’. Ja, iPhone 16 Pro Max tar også glimrende bilder i mørke omgivelser. (Foto: Peter Gotschalk)

Men vær klar over at mange av de lovede AI-funksjonene, inkludert den førnevnte kamerafunksjonen ‘Visual Intelligence’, altså først kommer til din iPhone på et langt senere tidspunkt. Sannsynligvis i begynnelsen av 2025.

Apple Intelligence kommer til å inkludere muligheten for automatisk å omskrive tekst – for eksempel i meldinger og mailer, skape nye emojis basert på unike beskrivelser, finne bilder i Fotos-appen bare ved å beskrive bildets motiv, og så skal Siri også bli langt mer intelligent, lover Apple. Først og fremst skal Apples personlige assistent bli bedre til å forstå alminnelig talespråk. Og med utgangspunkt i brukerens egen personlige kontekst (alle opplysninger om brukeren som den kunstige intelligensen kan lære via meldinger, mailer, bilder, kalenderavtaler, etc.) skal Siri bli langt bedre til å styre iPhone, og finne rundt i og anvende brukerens informasjon til å utføre et bredt spekter av oppgaver. Apple lover at brukerens private opplysninger forblir private, uansett om en funksjon avvikles på den mobile enheten eller i skyen. De første Apple Intelligence-funksjonene, inkludert hjelpeverktøy til å skrive og omformulere mail og meldinger, AI-basert søk ved hjelp av naturlig språk i Fotos-appen, oppsummeringer av meldinger og utvidede Siri-funksjoner, vil bli tilgjengelige i en betaversjon som en del av iOS 18.1, som blir rullet ut til de nye iPhones samt iPhone 15 Pro og iPhone 15 Pro Max i løpet av oktober måned.

Men der alle brukere altså kommer til å vente kortere eller lengre tid på å få fornøyelsen av Apple Intelligence, får du til gjengjeld adgang til de nye funksjonene i iOS 18 fra dag én. Det inkluderer blant annet:

  • Personlig tilpassing

Du kan nå tilpasse hjemskjermen, låst skjerm og kontrollsenteret på nye måter. Du har mulighet for å plassere apper og widgets hvor som helst på hjemskjermen, like over Dock for enkel adgang eller for å passe til bakgrunnen din. App-symboler og widgets kan endres med mørke eller fargede effekter, og du kan justere størrelsen for å skape en personlig layout.

  • Ny design til kontrollsenter

Kontrollsenteret har fått en ny design som gir deg lettere adgang til ofte brukte funksjoner. Du kan nå tilpasse layout etter behovene dine. Den nye designen gir deg rask adgang til grupper av betjeningsfunksjoner, som for eksempel medieavspilling, smart home-styring og forbindelser. Du kan svepe mellom de enkelte funksjonene for å finne det du skal bruke.

  • Redesign a Fotos-app

Fotos-appen har fått en ny design som skal gjøre det lettere for deg å finne og gjenoppleve bildene dine. Den nye oversikten bruker et gitterformat, og med de nye samlingene kan du se bilder etter tema uten å organisere dem i album. Du kan også sette fast favorittsamlingene dine for hurtig adgang. En ny karuselloversikt viser dessuten daglig oppdaterte høydepunkter med personer, kjæledyr og steder du ofte fotograferer.

  • Adgangskoder

Den nye appen Adgangskoder er en videreutvikling av Nøkkelring, som ble introdusert til Mac for over 25 år siden. Med denne appen kan du lett få adgang til adgangskoder, log in-nøkler, Wi-Fi-adgangskoder og bekreftelseskoder.

  • Nye anonymitetsfunksjoner

iOS 18 gir deg flere muligheter til å styre hvem som kan se appene dine, hvordan kontaktene dine deles, og hvordan iPhone kobler til tilbehør. Med funksjonen Låste og skjulte apper kan du beskytte privat informasjon, som meldinger og appinnhold, mot uønsket adgang. Du kan nå låse en app, og hvis du ønsker ytterligere diskresjon, kan du skjule den i en låst mappe med andre skjulte apper.

Apple iPhone 16 Pro Max 4
Nei, dette er ikke et portrettbilde, det er et makrobilde tatt med den nye 48 megapiksler ultravidvinkel-linsen. Motivet er en bitte liten figur vi fant i en potteplante. (Foto: Peter Gotschalk)

Ytelse

Nåvel, også eldre iPhone-modeller vil bli oppdatert med iOS 18, så sistnevnte funksjoner er ikke unike for iPhone 16 Pro Max, men det er til gjengjeld den nye Apple A18 Pro-prosessoren, som uten sammenligning er den raskeste mobilprosessoren vi noensinne har testet.

Når Apple Intelligence en vakker dag når frem til din nye iPhone, kan Apple A18 Pro helt sikkert levere varene hvis vi skal tro på våre Benchmark-tester, inkludert Geekbench AI, hvor iPhone 16 Pro Max oppnår det høyeste resultatet vi noensinne har målt. Det samme gjelder i andre Benchmark-tester, som måler så vel grafikkytelse som den generelle ytelsen fra prosessoren.

Og det vel å merke uten at det tærer på batteritiden. Over ti timer kan iPhone 16 Pro Max holde, selv om den blir hardt straffet, og det er nok det beste resultatet fra en iPhone til dags dato.

Apple iPhone 16 Pro Max 5
Men selve portrettfunksjonen med bokeh-effekt feiler det heller ikke noe. (Foto: Peter Gotschalk)

Konklusjon

Likevel er iPhone 16 Pro Max litt skuffende. Den helt store nyheten, Apple Intelligence, glimrer med sitt fravær i skrivende stund, og når det gjelder de fleste spesifikasjonene, har det bare skjedd ganske små forbedringer i forhold til fjorårets modell, selv om vi er glade for det nye 48 megapiksler ultravidvinkelkameraet.

Den helt nye dedikerte kameraknappen, ‘Kamerabetjening’, er litt av en flopp, og gjør ikke kameraopplevelsen reelt bedre for brukeren. Vi spår at knappen like stille vil forsvinne i løpet av et par år, med mindre Apple endrer konseptet markant.

Ytelsen er selvfølgelig på topp, og det er ingen tvil om at hvis du er lojal iPhone-bruker og ikke har skiftet ut iPhone Pro siden 2021 eller 2022, så er iPhone 16 Pro Max mobilen du bør kjøpe hvis du har penger nok. Men alle andre kan like godt hoppe over denne gangen, og sammen med oss håpe på at Apple har gjemt alle de nye spennende ideene til neste år.

Karakter
Apple iPhone 16 Pro Max
High End
Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Apple iPad mini 7 har masser av krefter, men mangler innovasjon

Årets basis-iPhone haler innpå Pro-serien

Tilbake på toppen

Det perfekte kompromisset?

Brettbar magi?

For sent og for dyrt

Enda smidigere til å ha kontroll på helsen

En iPhone du godt kan hoppe over

Kronen på verket

En mobil du kan ha lenge

Virker Pixel-magien også på det brettbare formatet?

Pen og tøff treningsklokke

Lyd & Bilde