TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Apple iPhone 16 Plus

Ikke helt Pro, men smaker litt på det

Apple iPhone 16 Plus byr kanskje ikke på de store nyskapelsene, men ender likevel med å lokke på grunn av et forsvinnende lite gap opp til Pro-serien.

Av / 20.11.24 - 08:45
Apple iPhone 16 Plus

Home mener

  • Den nye A18-chip-en, god batteritid, makrofotografering.
  • Bare 60 Hz oppdateringshastighet, ingen telefotolinse, buggy programvare.

Enda et år – enda en iPhone. Denne gangen drevet av Apple Intelligence, som imidlertid lar vente på seg i EU. Selv om Apple har åpnet litt opp for Mac-folket, må vi vente til april 2025 i de europeiske landene før vi for alvor kan kalle våre iPhones for ”intelligente” – nei, Siri teller ikke.

Den delen vil jeg imidlertid ikke bruke for mye krutt på da vi allerede har dekket det grundig i vår test av årets toppmodell, iPhone 16 Pro Max.

Her skal det i stedet handle om den vanlige iPhone, eller nærmere bestemt iPhone 16 Plus, som jeg har hatt fornøyelsen av å bruke som min daglige forbindelse til omverdenen den siste måneden.

Apple iPhone 16 Plus 1
Slik ser nye iPhone 16 ut fra siden. Legg merke til den nye kameraknappen samt action-knappen. (Foto: Apple)

Som etter hvert har blitt standard, lanserer Apple hvert år en line-up av iPhone-modeller, hvor den kraftige Pro-modellen stikker av med det meste av oppmerksomheten. Det gir da også god mening, da den er utstyrt med nyeste teknologi og oftest er alene om å få helt nye funksjoner, som først år senere drysser ned på de øvrige modellene. I år er det litt annerledes.

Standardutgavene av iPhone 16 har fått litt mer kjærlighet enn det som ellers gis til de mindre modellene, og halter derfor ikke så mye etter de større Pro-modellene. Prisene tatt i betraktning er det da også helt rimelig at vi ikke igjen avspises med gamle chips og funksjoner, som har vært standard i Pro-modellene gjennom flere generasjoner.

Annonse
Apple iPhone 16 Plus 2
Apples iPhone 16 og 16 Plus kommer i motsetning til Pro-serien i en rekke frekke pangfarger. Vår testmodell var den nye grønne Teal. Nydelig. (Foto: Apple)

Ligner seg selv

Ser vi først på designen, er det imidlertid ikke mye nytt å spore. Iphone 16 ligner til forveksling iPhone 15 – med få forskjeller. Her er det fortsatt snakk om en ramme av aluminium og glass på for- og bakside. iPhone 16 er fortsatt 6,1 tommer, og iPhone 16 Plus er 6,7 tommer. Skjermen er fortsatt utstyrt med Dynamic Island, som ble introdusert med iPhone 14 Pro, og vi avspises enda en gang med en oppdateringshastighet på 60 Hz – mer om det senere.

Men der stopper også de synlige likhetene. Det er blitt plass til litt nytenkning, selv om det reelt sett bare er et av de tre tiltakene som er helt nytt – ved siden av de nye pangfargene. De småkjedelige oppdateringene først. Action-knappen fra iPhone 15 Pro finner man nå også på 16. Personlig likte jeg godt den gamle mute-knappen, men potensialet i en programmerbar knapp er likevel interessant, så det er fint at den har kommet med på basismodellene. På baksiden er det flyttet litt rundt på kameraene, så de er nå plassert i forlengelsen av hverandre. Samme design så vi på iPhone 12, men begrunnelsen skulle denne gang være Spatial Video til 3D-opptak – en funksjon som er kompatibel med Apple Vision Pro-headsettet.

Apple iPhone 16 Plus 3
Den største og mest reelle nyheten på iPhone 16 er kameraknappen. Den er litt merkelig plassert og virker overflødig. Det er nok en smakssak om man overhodet kommer til å bruke den. (Foto: Apple)

Og nå kommer vi til årets reelle nye tiltak – kameraknappen på høyre side. Som vi også nevner i vår anmeldelse av iPhone 16 Pro Max, fungerer den som utløser og til justering av innstillingene i kamera-appen. I likhet med redaktøren er jeg imidlertid ikke spesielt begeistret. Den er treg i bruk og ganske likegyldig. Fingeren på skjermen har virket fint i årevis, så jeg kan ikke helt se behovet for en dedikert knapp. Kanskje det endrer seg med tiden, men nå er jeg ganske likegyldig.

Nå med A18-chip!

Også under panseret har det skjedd litt, der Apple naturligvis har oppgradert hjertet i mobilene – deres system-on-a-chip, A-prosessoren. Og her overrasker amerikanerne litt, selv om det nok er en mening med galskapen. I stedet for å utstyre iPhone 16 med A17 Pro, som satt i iPhone 15 Pro og 15 Pro Max, har iPhone 16 og 16 Plus begge fått den helt nye A18-chipen. Årsaken til det er ukjent, men det kan kanskje ha noe med Apple Intelligence og Pro-merkelappen å gjøre. Uansett er det imidlertid en kjærkommen utvikling at årets basismodell er på utviklingsmessig bølgelengde med årets toppmodell. Spranget fra A16 Bionic i iPhone 15 til A18 i iPhone 16 betyr vel 30 prosent raskere prosessorkraft og 40 prosent raskere GPU.

Også de innebygde batteriene er blitt oppgradert, og de nye modellene skal ha vel 10 prosent større batterikapasitet enn forrige generasjon, opptil 27 timers videoavspilling på iPhone 16 Plus og 22 timer på iPhone 16.

Ladehastigheten er også forbedret med MagSafe-lading opptil 25 watt på iPhone 16, sammenlignet med 15 watt på iPhone 15.

Til slutt er det kameraet, som i store trekk er identisk med fjorårets modell. Vi får samme 48 megapiksler hovedkamera, men iPhone 16 har også makrofotografering på ultravidvinkel-linsen. Mobilen er født med iOS 18.

Fin ytelse med litt knas i maskineriet

Fordi iPhone 16 er født med nyeste generasjonen av Apples prosessor, er ytelsen helt på topp. Det ses tydelig i vår Benchmark-test. Vi er ikke langt unna ytelsen på A18 Pro-prosessoren, og iPhone 16 Plus suser av sted, uansett hva du kaster etter den. Dessverre holdes den raske prosessoren tilbake på et vesentlig punkt. Skjermen på iPhone 16 og 16 Plus har en oppdateringshastighet på bare 60 Hz. I praksis betyr det at selv om telefonen er lynrask, oppleves den til tider sløv og uskarp. Det er rett og slett ikke ok i 2024. Ser vi kort til konkurrenter som Google, Samsung og OnePlus har de over en bred kam innført 120 eller minimum 90 Hz som standard, så det er ikke i greit at Apples kunder fortsatt avspises med en langsom skjerm.

Heldigvis går det bedre på batterifronten. iPhone 16 Plus lover opptil 27 timers levetid, og sammenlignet med min opplevelse av telefonen i bruk er det nok riktig. Jeg får uten problemer en hel dag og mer ut av en full lading, og som batteritesten avslører, får man 12 timers skjermtid ut av den største modellen. Hvis spesielt batteritiden betyr mye, har man her det beste argumentet for å velge Plus fremfor den vanlige modellen.

iPhone16Plus_traer iPhone16Plus_traer_2X_zoom iPhone16Plus_traer_ultrawide iPhone16Plus_isbjoern_makro iPhone16Plus_portræt
<
>
Bildet her er tatt med hovedkameraet med 2x optisklignende zoom. Resultatet er ikke dårlig, men bladene står knapt så skarpt som om bildet hadde vært tatt med en Pro-modell med ekte zoom. (Foto: Mikael Hansen)

Til slutt har vi som sagt kameraet, som i store trekk er identisk med fjorårets iPhone 15. Hovedkameraet på 48 megapiksler tar skarpe og fargerike bilder under de fleste lysforhold. De mange nye filtrene gir fin mulighet for å være kreativ. Da vi her dessverre ikke har en dedikert telefotolinse, må vi nøye oss med en form for digital zoom. Her kjemper kameraet en anelse under dårlig belysning, og jeg savner ekte zoom som vi finner i Pro-modellene. I stedet får vi et lett oppgradert ultravidvinkelkamera som nå har fått autofokus, en litt raskere linse og mulighet for å ta makrobilder ned til 2 cm avstand fra objektivet. Sistnevnte gir overraskende gode resultater som avslører selv de minste støvkorn.

Konklusjon

Apple iPhone 16 er ingen revolusjon, men kommer likevel til å selge godt på grunn av den pene designen og på papiret utmerkede spesifikasjoner. Her må spesielt ytelsen fra A18-chipen, Action-knappen og den nye kameraknappen fremheves – selv om sistnevnte er ganske likegyldig. Kameraene er gode, og spesielt hovedkameraet på 48 megapiksler produserer skarpe og fargerike bilder. Går du som jeg fra en Pro-modell, vil du nok savne et dedikert telefotokamera, men litt forskjell må det være på Pro og ikke-pro-modellene. Batteritiden er godkjent – spesielt på den større Plus-modellen.

Dessverre er det også et kjempeminus. Den ellers så glimrende skjermen med flotte farger og høy oppløsning er født med en oppdateringshastighet på ynkelige 60 Hz. Det hører ingen steder hjemme i 2024, og får en ellers rask mobil til å virke sløv. Rykter går på at Apple putter 120 Hz-skjermer i basismodellene til neste år, så kan du vente litt, ville jeg nok hoppet over iPhone 16 Plus, selv om den på de andre parametere er en glimrende mobil.

Karakter
Apple iPhone 16 Plus
High End
Mikael Hansen
(f.1982): Frilansjournalist i L&B Home. Mikael begynte som teknologijournalist i Gamereactor i 2006. Derfra gikk han til magasinet GEAR, der han også fikk bred erfaring foran kamera. En mastergrad senere kom han tilbake som journalist i Lyd & Bilde og senere som redaktør for TechRadar. Mikael skriver om alt fra PC-er til smartmobiler, smart home, lyd og gaming.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Apple iPad mini 7 har masser av krefter, men mangler innovasjon

Årets basis-iPhone haler innpå Pro-serien

Tilbake på toppen

Det perfekte kompromisset?

Brettbar magi?

For sent og for dyrt

Enda smidigere til å ha kontroll på helsen

En iPhone du godt kan hoppe over

Kronen på verket

En mobil du kan ha lenge

Virker Pixel-magien også på det brettbare formatet?

Pen og tøff treningsklokke

Lyd & Bilde