Etter årets store Apple-jippo, det vil si september-lanseringen av de nye iPhone-modellene, hadde vi litt blandede følelser. Det føltes som om grunnmodellene fikk mange av fjorårets Pro-finesser, som den lyssterke skjermen og Dynamic Island samt 48 Mp-kameraet. Mens Pro-modellene bare fikk en nye prosessor og nytt materiale. Samt at alle fikk USB-C selvfølgelig. Men Pro Max fikk jo også et nytt tele-kamera, noe som tyder på at Apple forsetter forsøket på å differensiere modellene for å finne ulike målgrupper med ulike behov og budsjett. Nå ser vi Pro Max etter i sømmene for å se om den har noen andre ess i ermet.
Utseende og konstruksjon
Den store nyheten med utseendet er at den nå er laget av titan i stedet for rustfritt stål. Titan er meget robust, men samtidig lett materiale som gjør at Pro Max faktisk har blitt 10 prosent lettere! Sidene har en pen børstet metallook, og vårt testeksemplar i naturlig titanfarge synes vi er meget pent, selv om vi også kunne tenkt oss det blå.
Skjermen har også fått en smalere kant, som har gjort telefonen noen millimeter mindre i stedet for å gjøre skjermen større. Den har imidlertid blitt litt tykkere, trolig på grunn av det nye kameraet. Resultatet er at man må kjøpe et nytt deksel. Men mobilen har også fått litt mer avrundede kaner, som gjør den bedre å holde i hånden om man ikke vil ha et deksel.
Skjerm
Ikke nok med at skjermen ikke ble større; den er akkurat lik skjermen til fjorårets iPhone 14 Pro. Men den var da oppgradert fra 13 Pro med en betydelig bedre lysstyrke, en ”alltid på”-skjerm samt at oppdateringsfrekvensen kunne gå ned til 1 Hz for å spare strøm. Apples skjermer har imidlertid alltid vært bra, med utmerket fargegjengivelse, så vi har egentlig ikke noe å bemerke når det gjelder skjermen.
Kamera
Apple mener at kameraet nå tilsvarer syv objektiver, men det er å strekke det litt langt. Vi har ultravidvinkel-objektivet (0,5 zoom, 13 mm), hovedkameraet (1x, 24 mm) samt telefoto-objektivet (5x, 120 mm). Det er tre. Men så regner Apple med karomodusen, som jo bruker ultravidvinkel-linsen. Samt den nye muligheten til å velge mellom 24, 28 og 35 mm for hovedkameraet, men det er den samme optikken selv om bildene beskjæres. Dessuten den såkalte 2x, som ikke er et objektiv, men bare en zoom-modus. Det er jo en 12 megapikslers nedsamling av hovedkameraets 48 megapikslers sensor.
Hovedkameraet har den samme 48 megapikslers sensoren som i 14, noe som da var en stor oppgradering fra 12 megapikslers-sensoren i 13-serien. Det som har hendt, handler om nye prosessorer og nye algoritmer. Takket være en oppgradert Photonic Engine får vi nå 24 megapikslers bilder som standard uten merkbart redusert bildekvalitet. For proffene kan man jo skyte 48 Mp bilder i HEIF og ProRAW, og ha det som hurtigvalg i kameraappen.
Resultatet er overhodet ikke dumt. Mørkeytelsen har blitt forbedret, med bedre fokus og flere bevarte detaljer. Den nye HDR-algoritmen gir en mindre aggressiv opplysning av skygger og mer naturlige farger. Vi er også mer begeistret for de ulike brennviddealternativene enn vi hadde trodd, da man ikke trenger å beskjære i etterkant. Vi liker også at man nå kan legge på portrettmodus i ettertid om man glemte det da man tok bildet.
Den store nyheten er i stedet den nye telelinsen. Den har faktisk ikke den forventede periskopdesignen som konkurrentene benytter, men et tetraprisme hvor lyset reflekteres fire ganger for å oppnå 120 mm brennvidde. Med lengre tele økes imidlertid risikoen for bevegelser, og derfor har den en ny bildestabilisering der hele sensoren flyttes tredimensjonalt for å kompensere for bevegelser Etter å ha testet den mot konkurrentene med stor optisk zoom må vi si at Apple har lykkes utmerket. Den er fullt på høyde med Google Pixel 7 Pro, faktisk noe bedre!
Det som derimot begynner å kjennes litt gammel, er ultravidvinkelen som henger igjen ved 12 megapiksler, og det uten noen bildestabilisering. La oss gjette at den får en oppgradering til neste års modell.
Videoinnspillinger har også fått hyggelige oppgraderinger for dem som vil benytte iPhone profesjonelt. Man kan nå velge Log-koding når man skyter ProRes-video, for senere fargegradering. Og takket være USB-C porten kan man nå spille inn i 4K60 til ekstern SSD-lagring. Man kan nå også låse hvitbalansen når man skyter video, samt benytte digital zoom i cinematisk modus.
Bruk
En liten nyhet som imidlertid gjør hverdagen litt enklere, er at den game ring/stille-omkobleren nå er erstattet av en hurtigknapp. Som standard gjør den akkurat samme sak, men man kan endre funksjonen i innstillingene. For eksempel for å slå på lommelykten, bytte til en bestemt fokusmodus, starte en stemmeinnspilling, eller hvorfor ikke starte kameraet. Den kan da også benyttes som utløserknapp. Mer kraftig er det å knytte den til en snarvei, som da kan gjøre alt fra å åpne favorittappen til å starte en automatisering i det smarte hjemmet ditt. Det tok virkelig ingen tid å venne seg til dette. Men vi håper på en programvareoppdatering som gjør at man kan aktivere ulike funksjoner, for eksempel med dobbelttrykk.
Den nye USB-C-kontakten betyr foruten at man kan bruke samme ladeledning som til Mac og iPad, faktisk nye bruksmuligheter. Man kan for eksempel lade Apple Watch eller AirPods fra kontakten, med opptil 4,5 watt. Kontakten støtter også Displayport. Noe som gjør at du kan koble iPhone 15 Pro Max til en skjerm og vise opptil 4K60 video med HDR. Bruker man en Thunderbolt 4-ledning, får man opptil 20 ganger raskere ytelse enn med Lightning, noe som gir helt nye muligheter som ovenfor med videoinnspilling til SSD.
Akkurat som nye Apple Watch Series 9 og Ultra 2 inneholder iPhone 15 andre generasjons Ultra Wideband-krets. Den har tre ganger lengre rekkevidde, som gjør det praktisk mulig å bruke den for å finne en venn (med en iPhone 15) i en folkemasse. Vi hadde ikke hatt noe imot en oppgradert Airtag med samme teknikk.
For oss som har pakket oss inn i det smarte hjemmet, fant vi blant fininnstillingene at iPhone 15 Pro faktisk er den første mobilen som støtter Thread-standarden. Det innebærer at man i fremtiden, etter en kommende oppdatering, ikke trenger noen hub for å koble til en smart enhet med Thread-støtte. En av de teknikkene som inngår i Matter-standarden.
Ytelse
På innsiden finner vi den nye A17 Pro-systemkretsen. Den er bygd med ny 3 nm-teknikk, og skal ha en dobbelt så rask Neutral Engine (for maskininnlæring), noe som skal gi totalt 10 prosent bedre ytelse. At 15 Pro har fått mer minne bør også bidra til at alt føles raskere. Ifølge ytelsestesten Geekbench er det litt beskjedent. Med en kjerne er den 18 prosent raskere, og med alle kjernene 16 prosent. Ikke dårlig!
En større forandring i systemkretsen er at grafikkprosessoren har fått enda en kjerne, og sies å være helt rekonstruert. Den støtter nå maskinvareakselereret ray-tracing, og har lånt teknikken fra Mac for høyere kvalitet med lavere strømforbruk. Dette skal gi et ytelsesløft på 20 prosent. Ifølge grafikkytelsestesten 3Dmark Wild stemmer det utmerket, noe som må sies å være en betydelig ytelsesforbedring.
All ære til syntetiske tester, men også i mer virkelighetsbaserte tester som Basemark Web og Antutu HTML5, som måler nettleserytelse, fikk vi 20–25 prosent høyere resultat.
Apple snakket i presentasjonen sin også om at A17 Pro skal være betydelig mer energibesparende. Noe etterlengtet da iPhone 14 Pro Max faktisk hadde dårligere batteritid enn 13 Pro Max. Skal vi være positive, kan vi si at batteritiden nå er tilbake på 13 Pro Max-nivå, noe som faktisk er veldig bra. Men mer realistisk kan man undre seg over hvorfor batteritiden ikke er bedre enn på en to år gammel modell?
Med den nye USB-C-kontakten kunne man forvente seg offisiell Power Delivery-støtte, med mulighet til hurtiglading med tredjepartsladere. Men så morsomt skal vi ikke ha det. 15 Pro Max lader med samme middelmådige 27 watt som de gamle Lightning-modellene. Visst gir det 50 % lading på 30 minutter. Men det er akkurat den samme ladehastigheten som 13 Pro Max. Vi målte.
Vi kan imidlertid glede oss over at iPhone Pro nå støtter Wi-Fi 6E, det vi si 6 GHz-båndet, slik at den virkelig kan få ut den høyeste trådløse hastigheten uten å måtte konkurrere med alle enhetene på 5 GHz-bandet.
Konklusjon
Vårt første inntrykk av at iPhone 15 Pro Max bare hadde enkelte forbedringer, har blitt erstattet av en fornøyd følelse. Det viser seg at alle små ting til sammen faktisk gir en bra opplevelse. Vi liker den lettere designen og hverdagslige bekvemmeligheter som hurtigknappen, å slippe å lete etter en Lightning-ledning når man skal lade, og at batteritiden er tilbake på et bra nivå. Vi er også imponert over ytelsesløftet og det nye telefoto-kameraet. Etter fjorårets skuffelse er Pro Max tilbake i kampen!
1 hendelser på “Apple iPhone 15 Pro Max”
Legg igjen en kommentar
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser
Absolutt ikke verdt 17 000 for å oppgradere fra iPhone 14 Pro.