La oss bare innrømme det, ingen vil savne Apples Lightning-kontakt. Den proprietære kontakten er endelig forkastet til fordel for USB-C og alle fordelene det gir. Men det er ikke det eneste som er nytt på iPhone 15-generasjonen.
Som alltid når det lanseres en ny iPhone-modell, kommer de med små og store oppdateringer. Nye og bedre kameraer for eksempel, som ikke alltid er en grunn til å bytte iPhone. Kanskje med unntak for 15 Pro Max, som er den første og eneste iPhone-modellen med 5x optisk zoom.
Det får man ikke på iPhone 15 eller 15 Plus, men også her er kameraene blitt bedre.
I år som i fjor, er det størrelsen og batteritiden som er forskjellen mellom de to rimeligste iPhone-modellene. 15 Plus har en 6,7-tommers skjerm, iPhone 15 6,1 tommer, og begge har en oppløsning på 460 punkter per tomme.
Alt annet er likt. Kameraene også.
Her får man en ultravidvinkel med 12 megapiksler, og en brennvidde på 13mm med blender 2.4. Hovedkameraet med 26mm brennvidde og blender 1.6, er den store nyheten. Med hele 48 Mp har det fire ganger oppløsningen til 12 Mp kameraet på iPhone 14, men mer om det straks.
Ny prosessor og formfaktor
iPhone 15 og 15 Plus, har ikke samme A17-prosessor som Pro-modellene, men Apples A16 Bionic-prosessor. Som vi kjenner fra testen av iPhone 14 Pro, med større minnebåndbredde og lavere strømforbruk enn A15-prosessoren iPhone 14 har.
A16-prosessoren har gjort iPhone 15 raskere, men ikke like rask som pro-modellenes A17-prosessor. Likevel, ytelsestester i Geekbench 6 viste en score på 2636 i singelkjernetesten, og 6666 i flerkjernetesten. I grafikktesten i Geekbench, oppnådde mobilen en score på 22.884.
Skjermen på 6,7 tommer er like stor som på iPhone 14 Plus, men lysstyrken på 1600 nits – opptil 2000 utendørs – er merkbart bedre. Oppdateringsfrekvensen er dessverre ‘bare’ 60 Hz, og ikke dynamisk opp til 120 Hz. Som på Pro-modellene.
Men iPhone 15 og 15 Plus har fått den samme dynamiske øyen som tilpasser innholdet til en aktuell app. For eksempel musikkavspilling, nedtelling eller en parkeringsapp.
Det kantede designet er slipt ned med en behagelig avrunding av kantene på siden, som helt klart gjør mobilen mer komfortabel å holde. Glasset foran er forsterket med et keramisk belegg, og glasset bak er farget i en av fem farger. Sort, blått, gult, grønt eller rosa.
Det følger med en ladekabel til USB-C kontakten, men ingen lader. Det er ekstrautstyr og her må vi gjøre oppmerksom på at det finnes to originale Apple-ladere til iPhone 15. Den kompakte 20 W laderen som mange kjenner fra før, og en 35 watts lader med to USB-C-porter. Da har vi ikke glemt USB-C-laderen på 30 watt, som leveres med MacBook Air, men kan kjøpes separat.
Mobilen kan også lades med Apples magnetiske 15 W Magsafe-lader, som suger seg fast på baksiden av mobilen, eller på et mobildeksel med MagSafe.
I vår test av iPhone 15 Pro Max, målte vi maks ladehastighet til 27 W. Ikke akkurat hurtiglading, så en kraftigere lader enn USB-C-laderen på 30 watt er det ikke noe poeng å kjøpe.
iPhone 15 og 15 Plus kan også lade en Apple Watch med USB-C-hurtigladingskabelen, og de nye AirPods Pro (andre generasjon), fra USB-kontakten til MagSafe-etuiet som har USB-C-kontakt.
Batteritiden er oppgitt til 26 timer – med video, seks timer mer enn iPhone 15. Erfaringen viser at man skal bruke iPhone 15 Plus veldig aktivt før man opplever at batterisymbolet lyser rødt på slutten av dagen.
Videoopptak
Det er bare Pro-modellene som støtter Apple ProRes og ProRaw-videoformatene, som bare brukes av ja nettopp, proffotografer og stort sett ingen andre. Sånn sett er det neppe et savn for de fleste, at pro-formatene mangler her. Men det betyr ikke at videokvaliteten lider. Langt ifra.
iPhone 15 kan ta opp 4K-video i meget høy kvalitet, og støtter Dolby Vision med HDR, som gir utvidet bildedynamikk. I Action Mode får man også digital bildestabilisering i tillegg til optisk, som gjør videoopptaket mer stabilt, og med 4K Cinematic Mode kan man zoome inn og velge fokuspunkt enten under eller etter opptaket.
Jeg vet ikke hvor mange som faktisk bruker Cinematic Mode på en iPhone, men min beskjedne forskning viser at flere burde bruke Cinematic Mode oftere. Det er faktisk en veldig kul funksjon, som kan gjøre videoene dine mer interessante å se på.
Zoom, dog bare 2 x zoom, fungerer både på video og stillbilder. Man kan velge om man vil endre brennvidde sømløst eller bare tappe på skjermen for å veksle mellom brennviddene. På stillbilder får man utnyttet det nye kameraets mye høyere oppløsning også når man zoomer. Da beskjæres nemlig bildeflaten på bildebrikken for å gi et utsnitt som tilsvarer 52 mm brennvidde.
Stillbilder i 48 Mp
Hovedkameraets 48 Mp er egentlig 24 Mp, hvor pikslene er gruppert i et (Quad-bayer) mønster hvor flere av pikslene slås sammen når kameraet registrerer at det er lite lys tilgjengelig. I den såkalte nattmodusen betyr det at kameraet slår sammen pikslene til 12 Mp oppløsning – piksel binning altså – for å bedre følsomheten og redusere bildestøy.
Når det er nok lys, velger kameraet 24 Mp for høyere oppløsning og skarpere detaljer, og hvis man går inn i kamerainnstillingene på mobilen, kan man velge Oppløsningskontroll. Da kan kameraet ta bilder med en oppløsning som tilsvarer 48 Mp.
Stillbildene fra en iPhone 15 og 15 Plus, kan ikke lagres I RAW-format. Det er bare pro-modellene som kan, det betyr null og niks for de fleste uansett, for bildekvaliteten kan bli enda bedre hvis man velger å lagre i HEIF i stedet for jpeg-format. Da velger man High Efficiency under formater i kamerainnstillingene. Da får man også HEVC på video (H.265), som er et mer effektivt komprimeringsformat, med bedre kvalitet enn H.264.
Den største forskjellen i bildekvalitet, sammenlignet med iPhone 14, er hvor mye bedre 48 MP-kameraet tegner detaljer. Linjer og små detaljer ser skarpere ut med 24 og 48 Mp enn forgjengerens 12 Mp, og den økte oppløsningen gir også bedre bildedynamikk. Det er synligere detaljer i mørke partier på bildene, og bilder i lite lys blir renere enn før med mindre synlig pikselstøy.
Kameraet foran ser ut til å være samme som sist, bare med bedre bildeprosessering, som gir litt skarpere selfies med renere hudtoner, særlig i lys. Men det har også portrett-innstillingen i iOS 17. Se etter en liten f i en gul sirkel, ta selfien, gå til rediger bilder og velg portrett. Da kan du selv justere skarphetsdybden på bildet i etterkant. Fiffig og fint.
Portrett-innstillingen fungere også på kameraene bak, og den tror jeg mange vil bli begeistret over. Her kan man velge hvem i en gruppe som skal være i fokus, og justere skarphetsdybden på enkeltportretter.
Det skal legges til at man ikke merker så mye til A16-prosessoren i iPhone 15, før man åpner kameraappen. Da går alt fortere enn før. Redigering av bilder og spesielt video, betydde tidligere en irriterende ventetid på flere sekunder før prosessoren var ferdig. I tillegg måtte man redigere ett og ett bilde. Nå flyr endringene over skjermen i en faderlig fart, og man kan merke flere bilde for samtidig redigering.
Konklusjon
Man merker umiddelbart at Apple har tenkt på brukerne når man plukker opp en iPhone 15. Den er mer behagelig å holde, og har endelig fått USB-C, som ‘alle’ bruker. Mobilen som kommer i to størrelser, har fått den største oppgraderingen av hovedkameraet på lenge. Med opptil 48 megapiksler får man skarpere og renere bilder enn før, og enda finere videokvalitet. Med funksjoner som Cinematic Mode og Portraits, får man også nyttige funksjoner, og i nattmodus slipper man mesteparten av den grumsete støyen som forgjengerens 12 Mp kamera hadde. iPhone 15 er kanskje det beste kjøpet for alle som ønsker seg en iPhone – og ikke trenger pro-kameraene, og 15 Plus er valget for de som trenger en iPhone med størst mulig skjerm.
Les videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser