I et forsøk på å omvende meg har jeg altså fått tilsendt to Apple-produkter fra et par av kollegene mine. Apple Watch 8 og, for å kunne bruke den, en iPhone 14 Plus.
Og allerede her, så vidt inne i andre avsnitt i innledningen, er det så tydelig hvorfor jeg velger bort Apple-produkter. Altså … for i det hele tatt å kunne teste Apple Watch 8 må jeg ha en mobil fra samme produsent. Hvor umoderne er ikke det?!
Bare det at de fortsetter å bruke sin egen standard (Lightning) når det kommer for eksempel ladere. Det merkelige er at jeg husker dette var omtalt allerede i 2012, før jeg tok en pause fra bransjen. Jeg kan ikke garantere at samtlige Android-produsenter gikk over til usb-c, men jeg vet med sikkerhet at Apple ikke gjorde det. De valgte å lage enda en ny, helt egen standard, og fortsatte dermed på kjent måte å låse fast brukerne i Apple-økosystemet.
Men for å kunne gi en rettferdig vurdering er det bare å brette opp skjorteermene og begynne.
Jeg begynner dermed arbeidsåret med iPhone 14 Plus (i fargen Starlight, 512 GB) i hånden. Nytt år – nye utfordringer. De siste årene har jeg levd lykkelig sammen med min Samsung S21, som har Android som operativsystem. Vi har opplevd det meste sammen, og jeg kan ikke påstå at jeg har noe spesielt å klage på. Men naturligvis skal jeg gi mobilen en sjanse!
Førsteinntrykket
Nå er det jo ikke slik at jeg aldri har sett en iPhone før. Jeg fant til og med en gammel Apple-mobil langt nede i en eske da jeg nylig var på flyttefot og skulle pakke. Men det har rent mye vann under broene siden den gang.
iPhone 14 Plus er pen. Men stor. Det er jo tross alt en Plus-modell som er 16 cm lang og 7,8 cm bred. Personlig hadde jeg nok aldri valgt en så stor mobil, men jeg tenker at det er en vanesak, som så mye annet. Rammen er laget av aluminium, noe som naturligvis bidrar til at den ikke blir fullt så tung og uhåndterlig som man kanskje skulle tro ved første øyekast.
Min første virkelige bekymring er at jeg ikke kan lade den. Det følger riktig nok med en ladekabel med Lightning (naturligvis) i den ene enden, men i den andre sitter en usb-c-kontakt. Og veggkontakt/adapter følger ikke med. Selv om vi har mobiler, klokker, høyttalere og til og med lamper som vi lader, så bruker alle disse produktene, uavhengig av produsent, usb-a. Dette begynner bra …
Når jeg endelig har løst ladeproblemet, er det på tide å flytte inn. Her finnes det virkelig ikke noe å klage på. Sett deg bare godt til rette, sørg for at du har litt tid, og ta det pent og rolig, steg for steg. Utrolig pedagogisk og brukervennlig. Men ikke unikt.
I dette tilfellet betyr stor mobil også stor skjerm, noe som selvsagt ikke er helt feil. Med sine 2778 x 1284 pikslers oppløsning er den dessuten herlig skarp. Tommel opp for det!
Noe jeg derimot ikke blir helt klok på, og som jeg ikke kan forstå, er hvorfor kameralinsene stikker ut. Det føles både merkelig og upraktisk. Når mobilen ligger på bordet, vipper den når jeg navigerer på skjermen fordi den ikke kan ligge helt flatt. Utrolig irriterende. Jeg lurer i mitt stille sinn på om det er en virkelig bra tanke bak dette, eller om det bare «ble slik». Jeg får kanskje google etter et svar, om jeg merker at det ødelegger nattesøvnen min.
Å leve med iPhone 14 Plus
Naturligvis er det utfordringer med å gå fra (i dette tilfellet) Samsung og Android til iPhone og iOS, men i selve håndteringen handler det jo først og fremst om at atferden som har satt seg i ryggmargen, må endres. Datteren min, som omtrent ble født med et eple i hånden og nå har det aller meste av i-duppeditter, har fått mange samtaler – og rett som det er en god latter – takket være mammas manglende tålmodighet og iblant utfordringer med å omstille hjernen til å tenke nytt.
Å bruke iPhone 14 Plus er virkelig ingen problem. Rask respons, pen, og når jeg har vent meg til det – logisk. Jeg venner meg raskt til å bruke den spesielle tommelbevegelsen for å lukke apper, noe jeg merke at jeg savner på Samsung-en min.
Både rykter og statistikk viser at appene som ble lastet ned mest i 2002, var Tik Tok, Instagram, Facebook, Messenger, WhatsApp og Snapchat (ikke nødvendigvis i den rekkefølgen). Og alle disse finner du i både Google Play-butikken og Apple Store.
Derimot finnes det andre apper som jeg ikke kan laste ned. Apple tillater verken konkurrerende butikker (Google Play) eller at apper installeres manuelt. Etter litt irritasjon, og kanskje til og med bruk av ord som ikke egner seg helt på trykk, var det altså bare å lete etter nye apper og lære seg å bruke dem. Heller ikke en feil – bare annerledes og en anelse irriterende.
Mulig jeg tar feil, men jeg opplever at det er betydelig flere apper i App Store som koster penger, enn hos Google Play. Men med tanke på at iPhone har litt status ved seg, og en høyere kulhetsfaktor enn andre mobiler, er det kanskje ikke så rart at appene koster penger. Smaker det, så koster det.
Kameraet på iPhone 14 Plus
Jeg nevnte tidligere kameraet på min nye følgesvenn. Og er det noe jeg gjør mye av, så er det å ta bilder. Jeg er absolutt ingen fotograf, men bruker bildene først og fremst til å skape minner, legge ut på Instagram og Facebook. Å gjøre en masse innstillinger og greier er ikke noe for meg; jeg tar bare opp mobilen og knipser et bilde. Enkelt og greit. Vil jeg bruke et filter eller pynte på virkeligheten, gjør jeg det etterpå.
Jeg er som sagt ingen fotograf, og bruker lite tid på å analysere bilder. Men generelt vil jeg nok påstå at Samsung-mobilen gjengir farger med mer varme enn iPhone. Virkeligheten ligger nok et sted midt imellom, vil jeg tro.
Hvorfor det ene eller det andre
Mitt oppdrag er jo å ha en mening om hvilket operativsystem jeg som «normalbruker» foretrekker. Og hvorfor. I fare for å gjenta enkelte momenter jeg allerede har nevnt, skal jeg prøve å komme frem til en konklusjon …
Jeg er ikke dummere enn at jeg forstår smidigheten med at enhetene snakker helt sømløst sammen. Noe i-duppedings-brukere ofte argumenterer med. Men samtidig tror jeg faktisk at det fungerer minst like bra med Android. Om man vil. Det krever kanskje litt mer anstrengelse i begynnelsen, men sluttresultatet blir det samme.
Androids programvare bygger på en åpen kildekode, som innebærer at du som bruker har større makt over mobilen din, hvordan den ser ut og hvordan den fungerer. Den er med andre ord mer fleksibel. Dessuten inkluderende. Litt mindre diktatur, rett og slett.
Ulempene med denne åpenheten er at systemet blir mer usikkert, og at det blir lettere for hackere å ta seg inn. Det forekommer jo innbrudd i iOS også, men ikke i samme omfang. Så med iOS kan du føle deg trygg på at Apple allerede fra starten har kontroll på sikkerheten, mens du selv må ta et betydelig større ansvar for dine handlinger og hvilke apper du velger å laste ned, om du har Android.
Fordeler Apple-brukere snakker om, er at kvaliteten på appene skal være bedre. Dette låter jo helt rimelig, ettersom utviklerne som jobber med iOS, utelukkende trenger å forholde seg til Apple-mobiler – noe som absolutt bør medføre høyere kvalitet. Android-utviklerne må derimot lage apper som skal fungere på en rekke ulike enheter, og det kan jo selvsagt være litt vanskelig. Jeg er en person med veldig begrenset tålmodighet, og hadde appene på mobilen min krasjet i tide og utide, hadde jeg definitivt tenkt på å bytte. Men jeg har ærlig talt ikke hatt noen bekymringer med det så lenge jeg har brukt Android-telefoner. På den andre siden er jeg svært forsiktig med hva jeg velger å installere.
Dette med å kunne bruke samme operativsystem på ulike typer mobiler er et stort pluss i min verden. Med Android kan man velge mellom veldig mange flere mobiler i ulike prisklasser. Er man en hel familie som ønsker å være i ett og samme økosystem, kan man komme betydelig billigere unna med Android, enn iOS.
Jeg tester ofte høretelefoner tilpasset trening og smarte treningsklokker, og de fleste av disse har begrensninger når de skal fungere sammen med en iPhone. Det kan hende at de ikke fungerer i samtale, eller at automatsvar på meldinger ikke går an å sende. Konsekvensen av måten Apple gjør det på, er altså at du tvinges til å kjøpe deres egne høretelefoner og klokker for at du skal få det beste ut av produktene og få alt til å fungere optimalt. Du blir sannsynligvis kjempefornøyd, men det kan bli ganske kostbart for en hel familie, og det gir begrensinger.
Konklusjon
Er det på tide å bytte mobil? Eller egentlig handler det ikke om å bytte mobil. Det handler om å bytte operativsystem. Etter å ha levd med iPhone 14 Plus en periode er svaret mitt: Nope, jeg personlig ser ingen grunn til å bytte. Jeg vil påstå at ulikhetene, for folk flest, ikke er så store, og at likhetene blir stadig flere ettersom tiden går. Det hele handler mest om meninger, smak og økonomi.
Vil du ha større fleksibilitet, er klar for å ta litt ansvar selv, og vil ha muligheten til å bruke penger på andre ting: Velg Android.
Ønsker du «tut og kjør» og å ikke måtte tenke så mye selv, og heller ikke har problemer med at det kan gjøre et større innhugg i lommeboken: Velg iOS.
3 hendelser på “Apple iPhone 14 Plus”
Legg igjen en kommentar
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser
Dette er en test på om forfatteren synes telefonen passer for hennes bruk. For de som har akkurat samme behov og bruksmåte, kan det kanskje være verdifullt. For de som har andre preferanser, sier testen veldig lite. Selv opplagte testmoment, som hvor lenge batteriet varer eller hvordan kvaliteten er på videoopptak, er utelatt. Ingen info om hvor godt værbeskyttet den er, og heller ikke hvor mye den tåler av støt og fall. Heller ingen info om videosamtaler. Apple sin Facetime regnes av mange som overlegent det Samsung tilbyr, men det er ikke nevnt her.
En test som har verdi for andre enn den som tester, må inneholde vurdering av de mest brukte funksjonene, uten vekting. Så blir det opp til den enkelte å vekte de ulike egenskapene, og ta sitt valg basert på det.
Dette var en rar artikkel. Jeg trengte ikke å lese mer en et eller to avsnitt før det var klart hvor det bar. Det startet og sluttet 80/20 i fordel Google, og det var aldri meningen at det skulle bli noe annet. Kunne fungert som en litt kjedelig Mail til en venninne, kanskje?
Exactly !!!