TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Apple iPhone 12 Pro

Mobil for fotoentusiaster

Nye iPhone 12 Pro feier gulvet med konkurrentene, og har det beste kameraet vi har sett til nå.

Av / 29.10.20 - 11:00
Apple iPhone 12 Pro

Home mener

  • Den råeste ytelsen på markedet, synlig bedre bilde- og videokvalitet, rask 5G, mer solid enn før og svært lyssterk skjerm. Fiffig magnetløsning.
  • Lader er ekstrautstyr. Kostbar med mye lagring.

Den forrige iPhone-generasjonen var blant de raskeste mobilene, men nå vippes den av pinnen av nye iPhone 12 Pro. Som ikke bare er den raskeste så langt, men den leverer også mye bedre bildekvalitet enn iPhone 11, som våre lesere nylig kåret til den beste kameramobilen i en blindtest.

Det siste er litt oppsiktsvekkende. For i våre tester har de siste iPhone-generasjonene ligget litt bak de beste blant konkurrentenes mobiler – Huawei P40 Pro+ for eksempel – på bildekvalitet.

Slik er det ikke lenger, for ikke bare har iPhone 12 Pro et mye bedre kamera enn forgjengeren, den er også bedre på alle vesentlige områder, og definitivt en av de aller beste mobilene man kan kjøpe nå.

Den nye iPhone 12-generasjonen består av fire modeller, alle med lynrask 5G-støtte og samme A14 Bionic prosessor, super retina OLED-skjerm, bedre kameraer og en ‘ny’ formfaktor.

Apple iPhone 12 Pro 1
iPhone 12 Pro Max. 12 Pro, 12 og 12 mini. Foto: Apple

Det glatte, avrundede kantene vi kjenner fra 11 Pro og eldre iPhone-modeller, er borte. Isteden er den kantede formfaktoren vi finner i nye iPad Pro, og forrige generasjon iPhone SE, tilbake på alle iPhone 12-modellene.

Annonse

Noen vil kanskje rynke på nesen og mene at den er blitt mindre komfortabel i hånden. Mitt inntrykk er det motsatte, og jeg erfarte at de rette kantene ga meg et sikrere grep om mobilen.

Apple iPhone 12 Pro 2
iPhone 11 Pro i midten, er ikke like god å holde i som 12 og 12 Pro. Foto: Lasse Svendsen

Mobilen er også vanntett ned til seks meter i 30 minutter, mot forgjengerens fire meter i 30 minutter, og inntrykket er at Apple har anstrengt seg for å løfte kvaliteten enda et hakk på iPhone 12.

Apple iPhone 12 Pro 3
iPhone 12 Pro er vanntett med IP68-sertifisering. Foto: Lasse Svendsen
Les også Så heftig blir 5G! Er 4G raskt nok? Ikke hvis fremtiden ser ut som Huawei forestiller seg den.

Større, mer lyssterke skjermer

De fire nye mobilene har alle fått nye, større, OLED-skjermer merkbart bedre lysstyrke. Opptil 1200 nits for 12 Pro som sammen med iPhone 12 har en 6,1-tommers super retina XDR-skjerm med en oppløsning på 460 punkter per tomme. Den større 12 Pro Max har en 6,7-tommers skjerm, mens 12 mini har en 5,4-tommers skjerm.

Apple hevder at glasset på de nye mobilene er fire ganger bedre beskyttet mot skade hvis man mister mobilen i bakken – og de har lagt til keramiske krystaller, et såkalt Ceramic Shield, i støpingen av glasset til mobilene for å gjøre mobilen mer robust. Glasset på baksiden er såkalt dobbelt ionisert for å gjøre det mer ripebestandig.

Apple iPhone 12 Pro 4
12 Pro har trolig markedets beste skjerm. Foto: Lasse Svendsen

Glasset på for- og baksiden ligger i tillegg plant med metallrammen rundt mobilen, som også beskytter glasset bedre enn på en mobil hvor glasset er buet i kantene.

Skarpheten og lysstyrken er fantastisk på de nye skjermene. Apple sier at skjermene har opptil 2 millioner til én i kontrast, og det er lett å tro på det når man ser skjermen. Det er et lite hint av varme i fargene, noe som vises på hudtoner, hvit tekst på sort bakgrunn og sånt, som ikke finnes på iPhone 11. Men for all del, bedre skjerm finner du ikke på en mobil.

Apple iPhone 12 Pro 5
Den kantede formfaktoren er det neppe alle som liker. Foto: Lasse Svendsen

Skjermene på iPhone 12-modellene har True Tone, som tilpasser hvitbalansen til lyset rundt deg, og støtter visning av video med HDR10, HLG og Dolby Vision, og kontrasten og fargegjengivelsen på film og video, ser fenomenalt bra ut. Video har aldri sett så bra ut på en mobilskjerm.

Apple iPhone 12 Pro 6
iPhone 12 Pro med 6,1-tommers skjerm, ligger godt i hånden. Foto: Lasse Svendsen

En ting Apple ikke har gjort med iPhone 12, er å bytte til skjermer som støtter høyere oppfriskningshastighet. De fleste av konkurrentenes dyrere mobiler kan kjøre med opptil 120 hz, mens her stopper det på 60 hz. Det spiller ingen rolle for kvaliteten på videoavspilling f.eks. men man kan merke at det hakker litt når man skroller i full fart på en nettside.

Bedre kameraer

Hvis man velger 12 Pro og Pro Max, får man tre kameraer med tilsammen fire og fem ganger zoom. 12 og 12 mini har to kameraer med tilsammen med to ganger zoom.

Det er annen, ikke uvesentlig forskjell på kameraene på de to Pro-modellene.

Apple iPhone 12 Pro 7
De tre kameraene, og Lidar-sensoren med blitsen er alle nye på 12 Pro. Foto: Lasse Svendsen

De har den samme 12 Mp 13mm f2.4, 120 grader brede vidvinkelen, og en 26mm f1.6 vidvinkel, men 12 Pro Max har en mer lysfølsom 12 Mp bildebrikke med større piksler på større flate (1,7 µm mot 1,4 µm) og bildestabilisering av bildebrikken. Pro Max har også mer tele: 65 mot 52mm på 12 Pro, med optisk bildestabilisering, og 2,5 x mot 2 x zoom på 12 Pro.

Tilsammen betyr det altså 4 x zoom for kameraene på 12 Pro, og 5 x zoom på en 12 Pro Max. Dermed får man større rekkevidde med mer telebrennvidde på en 12 Pro Max. Kameraene har også digital zoom opptil 10 x, men den bør brukes kun i nødstilfeller, ettersom den gir veldig grovkornede bilder.

Apple iPhone 12 Pro 8
Kameraene på iPhone 12 Pro, iPhone 12 (i rødt), og iPhone 11 Pro. Foto: Lasse Svendsen

Frontkameraet, eller selfiekameraet, kalles True Depth camera på Apple-språk, og foruten at det støtter FaceID som identifiserer brukeren av mobilen, har det samme 12 Mp oppløsning som de andre kameraene, og støtte for 4K/30p video med Dolby Vision HDR (High Dynamic Range) – som utvider bildedynamikken på opptak. Her kan man også bruke kameraet til FaceTime-samtaler i HD-kvalitet.

Den innebyggede blitsen har meget begrenset rekkevidde, men er litt kraftigere enn på 11 Pro og rekker litt lengre.

Apple iPhone 12 Pro 9
Alle iPhone 12-modellene støtter trådløs lading. Foto: Lasse Svendsen

Lidar-skanner

Denne er litt artig. Lidar er kort for Light Detection and Ranging, som er måling av lysrefleksjon. Her brukes den til å skanne pikseldybden i motivet. Dette har ikke Apple gjort før på en iPhone, og fordelen med Lidar er at kameraet fokuserer bedre i lite lys (seks ganger raskere, sier Apple) og at portretter tatt med vidvinkel i lite lys, blir jevnere belyst og bedre eksponert.

Lidar-skanningen virker ikke på lange avstander, men fungerer fint særlig når det er mørkt og motivet er nært nok. Lidar brukes også hvis man vil skanne og måle opp et rom for eksempel i AR – utvidet virkelighet – hvor man kan leke seg med festlige effekter i AR-apper.

Apple iPhone 12 Pro 10
Sorthvitt portrett. Foto: Hedda Hjortdahl

Det er flere begrepet som kan trenge en forklaring. Som Deep Fusion. Her analyserer prosessorens Neural Engine resultatet av flere bilder som har ulike eksponeringsverdier, og setter dem sammen etter at hver eneste piksel er analysert, til et bilde som skal ha optimal skarphet, fargegjengivelse og dynamikk. En slags turbo-drevet HDR på fullt turtall altså, og Deep Fusion passer selv på når det er behov for piksel-for-piksel analyser. For eksempel når det er lite lys i motivet.

Mer avansert video

Apple har også forbedret videoegenskapene, og kvaliteten er merkbart bedre fra 12 Pro sammenlignet med 11 Pro. Videoopptak kan gjøres i 4K60 med 10-bits HDR og Dolby Vision, som gir bedre fargedybde og dynamikk på opptakene. Filene lagres med metadata som man kan nyttiggjøre seg i etterbehandling av opptakene.

iMovie-appen på mobilen støtter Dolby Vision, så kan kan redigere i full kvalitet på mobilen, eller øverføre opptaket til Final Cut Pro, som får støtte for Dolby Vision senere i år.

Man kan også ta opp sakte-film i full HD, med 120 fps eller 240 fps, som gir rom for virkelig saaakte film, og time lapse-sekvenser med bildestabilisering – og som på mange kameraer, kan man ta bilder i åtte Mp oppløsning mens man tar opp video i 4K.

Ytelse

Innvendig har den som nevnt den samme A14 prosessoren, som er med på å gi iPhone 12 den fantastiske ytelsen som banker konkurrentenes mobiler i våre tester.

Apple sier at man kan oppleve opptil 50 prosent raskere ytelse med A14-prosessoren i iPhone 12, og det er ikke bare målingene våre som viser at de har sine ord i behold. Mobilen er merkbart raskere på å åpne apper, laste inn nettsider og utføre oppgaver i apper, som å legge på bildeeffekter f.eks.

Prosessoren er utviklet av Apple selv og skal være 80 prosent raskere på maskinlæring, og har to pluss fire prossessorkjerner som kjører på en 5 nm-arkitektur, med fire grafikkjerner som skal holde koken oppe når man enten gamer, redigerer video eller lager AR-rendering.

Apple iPhone 12 Pro 11
Sammenligning av de viktigste data på iPhone 12-modellene. Ill. Lasse Svendsen.

iPhone 12 Pro knuser 11 Pro i Geekbench-testene med god margin, og parkerer konkurrentens high-end-modeller på ren fart. Grafikkytelsen er også bedre på 12 Pro enn på forgjengeren, men på 3D-testen ligger 12 Pro såvidt bak Huawei P40 Pro og Samsung Galaxy Note S20 Ultra 5G.

5G er ikke veldig godt utbygget ennå, og i vår test har vi bare hatt sporadiske muligheter for å koble til 5G-nettet, men fordelene vil etter hvert bli åpenbare for alle med 5G-mobiler. Netthastigheten kan mangedobles og datakrevende oppgaver som nedlasting av hele sesonger med tv-serier, går lynraskt sammenlignet med 4G.

Bildekvaliteten

Våre tester og våre lesere er ikke helt enige. Kameraet i iPhone 11 er hårfint bedre enn kameraet i en Huawei P40 Pro på mange, men ikke alle motiver, og P40 Pro har bedre egenskaper i lite lys.

Kameraet i iPhone 12 Pro derimot, er enda bedre og særlig på motiver med lite lys.

Les også Her er lesernes overraskende vinner av den store kamerablindtesten! Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.

For mens man før vegret seg for å forstørre bildene tatt i lite lys fra en iPhone, kan man fint blåse opp bildene fra 12 Pro. Uten å gremmes over grovkornet bildestøy. Det betyr ikke at bildene er støyfrie. Det er fremdeles synlig kornstøy i skyggepartier og overganger til mellomtoner og i høylys, det er bare mindre synlig enn før.

Samtidig er fargegjengivelsen mye bedre på 12 Pro. Hvis man flytter bildene over til en kalibrert skjerm med stort fargerom, ser man at bildene fra 12 Pro har mer dybde, de ser skarpere ut og det er lavere bildestøy.

iPhone 12 Pro trees iPhone 12 Pro nattmodus iPhone 12 Pro nattmodus III iPhone 12 Pro nattmodus II iPhone 12 Pro leaves iPhone 12 Pro dybde iPhone 12 Pro filtereffekt iPhone 12 Pro landskap iPhone 12 Pro HDR
<
>
Ultravidvinkel gir stgor dybde i bildene. Foto: Lasse Svendsen

Kameraets HDR-egenskaper kommer godt med på landskapsbilder, og har til dato den beste gjengivelsen av hudtoner i dagslys, fra noe mobilkamera. Portrettmodusen er litt bedre her, med tydeligere skille mellom personen på bildet og bakgrunnen, og med bedre definerte detaljer som hår, øyenvipper o.l. enn før.

Mens video lagres i HEVC-format og H.264, kan stillbilder lagres i jpeg eller HEIF. Sistnevnte er et nyere format for bildekomprimering, som er basert på H.265 som vi kjenner fra video. HEIF har lager ikke noe mindre bildefiler i MB, men har mer skånsom komprimering og større fargedybde med opptil 16-bit mot 8-bit på jpeg. Det gir mye jevnere toner og blant annet kan landskapsbilder med mye kontrast, ha stor fordel av å lagres som HEIF.

Kameraene på en iPhone 12 kan snart ta bilder i et nytt råformat Apple ProRAW er annonsert og kommer senere til iPhone 12. Da får man et råfilformat som er godt egnet til etterbehandling av farger, skarphet, dynamikk og hvitbalanse, men ProRAW bruker Deep Fusion og HDR på toppen for å gi fotografen et bilde som ikke ser helt flatt ut med blasse farger.

Leveres uten lader

Den lille USB-laderen vi kjenner fra tidligere iPhone-modeller, leveres ikke med noen av iPhone 12-modellene. Den kjente Lightning til USB-kabelen følger med, men lader må altså kjøpes separat.

Apple iPhone 12 Pro 12
Den nye trådløse MagSafe-adapteren smekkes på baksiden med en magnet, og MagSafe-dekselet har magnet for å feste ekstrautstyr. Foto: Lasse Svendsen

Som Apples nylig lansert MagSafe-lader. En trådløs lader med en rund Qi-ladeplate som er magnetisk og fester seg til baksiden av en iPhone 12. Alternativt kan man kjøpe et deksel med MagSafe integrert, som man også kan feste annet tilbehør til. For eksempel Apples kortholder i skinn, som finnes i fire farger, og skjermer kortene mot magneten på dekselet.

MagSafe-laderen koster 479 kr, mens et MagSafe-deksel koster 579 kr.

Konklusjon

Med unntak for batteritiden, som ikke er forbedret sammenlignet med iPhone 11 Pro, er stort sett alt med iPhone 12 Pro bedre. Den nye skjermen har merkbart mer lys og kontrast, og er helt fantastisk å se bilder og film på. Ytelsen er formidabel og plasserer iPhone 12 et godt stykke foran konkurrentene, og når man kan bruke 5G på ordentlig, har man en styggrask mobil i hånden. Personlig liker jeg det kantede designet godt, fordi det gir et bedre grep om mobilen blant annet når man tar bilder. De nye kameraene på iPhone 12 Pro gir et markant løft i bildekvalitet, ikke bare i lite lys, men kontrasten og fargegjengivelsen i bildene, er helt i toppklassen og gir fotoentusiastene et kraftig verktøy i lomma. Egentlig er det bare prisen vi ikke er begeistret for. En iPhone 12 Pro koster 3000 kr mer enn en iPhone 12. Da får man riktignok dobbelt så mye lagringsplass, men 13000 kr er uansett veldig mye penger for en mobiltelefon. Om den har aldri så bra kamera.

Karakter
Apple iPhone 12 Pro
High End
Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Populært!

Årets beste tilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr

LB+Total måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Tilbake på toppen

Det perfekte kompromisset?

Brettbar magi?

For sent og for dyrt

Enda smidigere til å ha kontroll på helsen

En iPhone du godt kan hoppe over

Kronen på verket

En mobil du kan ha lenge

Virker Pixel-magien også på det brettbare formatet?

Pen og tøff treningsklokke

Flere forbedringer i samme pakke

For godt til å være sant?