Apples iPad Pro har helt siden lanseringen av den første modellen i 2015 vært for nettbrett det Audi S- og RS er for personbiler: større, sterkere, raskere og generelt bare bedre på alle punkter.
Og det gjelder selvfølgelig også for 2021-versjonen av den store iPad Pro med 12,9” skjerm. Bare for å øke forventningene og hva som er utgangspunktet for denne testen.
Som sine seneste forgjengere kommer den nye iPad Pro med FaceID, fem mikrofoner, fire innebygde høyttalere og støtte for Apple Pencil. Og nyhetene fra 2020-modellen som Wi-Fi 6-støtte og LiDAR-skanner er her enda.
Likevel er det ikke for mye å si at 2021-versjonen av iPad Pro er den største og viktigste oppdateringen av Apples profesjonelle nettbrett til dags dato. Spesielt tre store nyheter gjør at vi sperrer opp øynene: iPad Pro støtter endelig 5G, og dessuten kommer den med Apples nye M1-prosessor samt med såkalt Liquid Retina XDR-skjerm av typen mini-LED.
De tre tingene til sammen gjør den nye iPad Pro så kraftig, lekker og lynrask at det er vanskelig å gå tilbake til et hvilket som helst annet nettbrett, når man først har hatt det i hendene.
M1
Apple lanserte den nye M1-prosessoren i november i fjor. Til nå har vi testet tre Mac-maskiner basert på den nye prosessoren – MacBook Pro 13″ M1, MacBook Air 13″ M1 samt iMac 24” M1 – og alle tre maskinene har tatt oss med storm med deres vanvittig hurtige ytelse.
Ettersom M1-prosessoren er bygget på en ARM-basert prosessorarkitektur (og blant annet kommer med 16 milliarder transistorer, 16-core Neural Engine samt åtte prosessor- og åtte grafikk-kjerner), fungerer den like godt under iPadOS som med macOS, operativsystemet til Apples “vanlige” maskiner.
Og vi skal love at også iPad Pro har fått opp speeden med M1. Hvis vi tar utgangspunkt i Benchmark-verktøyet Geekbench 5, er 2021-utgaven av iPad Pro mer enn 30 % raskere enn fjorårets forgjenger, og når det gjelder den grafiske ytelsen, er forskjellen enda større. Og naturligvis er det ingen av nettbrett-konkurrentene fra andre produsenter – for eksempel hverken Samsung Galaxy Tab S7+ 5G eller Microsoft Surface Pro X – som når iPad Pro med M1 til anklene.
Kort og godt tørker Apples nye chip rett og slett gulvet med alt som konkurrentene kan diske opp med. Alt!
Det betyr naturligvis også at iPad Pro er bedre enn noensinne til både bildebehandling og videoredigering. Der er overhodet ingen ventetid når vi leker med filtre eller justerer farger, og både rendering og eksport av videofiler går også lynraskt.
Liquid Retina XDR
Som nevnt sitter det også en helt ny type skjerm i den nye iPad Pro. Den er basert på et nytt mini-LED-design, som bruker over 10 000 lysdioder på tvers av hele baksiden av skjermen. Det nye Liquid Retina XDR-displayet kan derfor by på en lysstyrke på 1000 nit på full skjerm, 1600 nit peak-lysstyrke og en kontrast på 1:1 million.
I praksis viser teknologien seg i det flotteste skjermbildet og den beste bildekvaliteten vi til dags dato har sett på en iPad. Alt står sylskarpt, og når man for eksempel ser høyoppløst video (4K HDR) er både kontrasten i bildet og fargerikdommen rett og slett slående.
Den høye peak-lysstyrken betyr at solskinn, reflekser i vannoverflater, snølandskap, etc. lyser opp og skaper et mer realistisk og fengende bilde enn vi før har sett på en mobil eller et nettbrett. Legger man for eksempel den nye iPad Pro side om side med iPad Air fra i fjor, er forskjellen tydelig.
Kamera
Med den nyeste iPad Pro lanserte Apple også funksjonen I fokus (Center Stage), som ved hjelp av kunstig intelligens benytter det nye front-ultravidvinkelkameraet til å følge den personen som snakker når man holder videokonferanser med jobben eller besteforeldrene via FaceTime, Skype eller Zoom. Hvis man befinner seg midt i bildet, blir man så å si fulgt av kameraet i opptil cirka 2,5 meter til både høyre og venstre, og effekten fungerer upåklagelig og virker meget naturlig i daglig bruk.
Eneste kritikkpunkt må være at kameraet ikke følger helt med hvis man beveger seg for raskt.
Hovedkameraet er som fjorårets modell utstyrt med en såkalt LiDAR-skanner, som står for Light Detection And Ranging. Den sender et lys mot gjenstander opptil 5 meter borte, og måler avstanden til kameraet med stor presisjon.
LiDAR-teknologien fører blant annet til at Augmented Reality – “forsterket virkelighet” – blir mye raskere og mer nøyaktig enn før. For å prøve hvordan IKEA-møbler passer inn i hjemmet, eller spille Angry Birds AR, trenger man ikke lenger å skanne rommet; det fungerer bare med det samme. Det gjør også det virtuelle metermålet mer presist.
Et par kritikkpunkter
Selvfølgelig vokser trærne ikke inn i himmelen, og selv om den nye iPad Pro på de fleste punktene er den hittil beste vi har testet, kommer den med én stor skavank: Batteriet henger ikke med lenger.
Bruker man Apple-nettbrettet i bare fire til fem timer til å se en film, spille et spill og redigere noen bilder eller en video, er den døden nær, og man må hurtigst mulig finne en stikkontakt. Og med bare 20 W lading tar det også lang tid å lade den opp igjen, der mange mobile produkter fra konkurrerende selskaper kan lades nesten helt opp på en times tid.
Og la oss endelig heller ikke glemme at selv om 12,9” iPad Pro koster skjorta, så må man kaste enda flere penger etter ekstrautstyr hvis man vil ha det fulle utbyttet av nettbrettet.
Først og fremst bør man investere i et Magic Keyboard til omtrent 4000 kroner, og jobber man kreativt med bildebehandling eller design, er en Apple Pencil til omkring 1500 kroner også et must. Dermed kommer den samlede prisen for en 12,9” iPad Pro i den testede konfigurasjonen, pluss Magic Keyboard og Apple Pencil, opp på nesten 23 000 kroner. Prisen for en 13” MacBook Pro med M1 og samme mengde lager og minne som den testede iPad Pro, er 15 000 kroner … Just sayin’.
Konklusjon
Der kan ikke være tvil om at hvis man skal kjøpe nytt nettbrett, og man er av den typen som ikke trenger å spørre om prisen, er den nye 12,9” iPad Pro en absolutt no-brainer. Det er nemlig ingen grenser for hvor dyr den kan bli. For den absolutte toppmodellen med 2 TB innebygd lager samt Apple Pencil og Magic Keyboard som tilbehør blir prisen 27 190 kroner. Takk for det, men man kan jo kjøpe en bruktbil for de samme pengene.
Men for pengene får man da også det beste nettbrettet som noensinne har eksistert i det kjente universet. Kun batteriet (og laderen) trekker i feil retning når det gjelder karakteren, som også er grunnen til at 2021-modellen må nøye seg med fem stjerner, der tidligere års forgjengere har fått toppkarakter.
Det betyr ikke at M1-utgaven er et dårligere produkt, for det er den ikke. Den er bedre. Og kanskje er det snakk om et programvare-problem, for på for eksempel M1-utgaven av MacBook Air betydde den nye prosessoren faktisk at maskinen fikk en lengre batteritid enn noensinne. Derfor har man lov å håpe på at Apple etter hvert løser problemene.
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser