Den siste generasjonen av iPad Air så dagens lys for to år siden, så det var på tide med den oppdateringen vi endelig fikk da Apple lanserte nye nettbrett i mai måned i år.
Det aller meste av oppmerksomheten i forbindelse med lanseringen fikk den oppdaterte iPad Pro med Apples nye M4-chip, og det er forståelig, for de nye iPad Air-modellene bød ellers ikke på mye nytt under solen.
2024-modellene er utstyrt med Apples M2-chip (som vi kjenner fra fjorårets MacBook Air), og iPad Air støtter nå Wi-Fi 6E. Dessuten fås nettbrettet nå i fire forskjellige varianter når det gjelder minnet, nemlig med 128 gigabyte, 256 gigabyte, 512 gigabyte og 1 terabyte. Vi har testet den dyreste modellen med hele 1 terabyte lagringsplass.
13-tommer skjerm
Rent optisk har det stort sett ikke skjedd noe siden 2022. Den oppdaterte iPad Air har samme “gamle” design med skarpe linjer og kanter kombinert med avrundede hjørner, som får nettbrettet til å ligne en forvokst utgave av iPhone 4 og iPhone 5.
Eneste vesentlige nyhet er at iPad Air nå fås i to størrelser, hvor den største versjonen har 13-tommer skjerm. Selv om iPad Air nå fås i en versjon med større skjerm, er skjermteknologien fortsatt den samme. Apple kaller skjermtypen for Liquid Retina, men det er snakk om en IPS-skjerm, noe som i praksis betyr at lysstyrken (11 tommer = 500 nit / 13 tommer = 600 nit) alltid oppleves som litt for lav, og kontrast og sortnivå kunne også ha vært bedre. Vi kunne ønsket oss at Apple hadde utstyrt den nyeste iPad Air med den samme Mini-LED-skjermteknologien som iPad Pro.
Det skrev vi også for to år siden, og her i 2024 har vi enda vanskeligere for å forstå at Apple fortsatt holder fast ved den gamle skjermteknologien. Den nyeste iPad Air er langt fra et budsjettprodukt, noe som egentlig er det eneste som kunne rettferdiggjort den tvilsomme beslutningen.
Kameraet har vært på flyttefot
Face ID har heller ikke funnet veien til nye iPad Air. I stedet sitter Touch ID-fingeravtrykkleseren på samme sted som for to (og fire!) år siden, nemlig i power-knappen, akkurat som den nyeste iPad Air har innebygde stereohøyttalere som på den siste modellen sitter horisontalt. På den måten får man god stereolyd, uansett om man spiller spill eller ser video på nettbrettet.
Frontkameraet på 12 megapiksler har vært på flyttefot, og sitter nå på den lange siden av skjermkanten, noe som plasserer linsen akkurat på midten når nettbrettet holdes horisontalt.
Det fungerer godt sammen med funksjonen ‘I Fokus’, som ved hjelp av kunstig intelligens benytter frontkameraet til å følge den personen som snakker når man holder videokonferanser på jobben eller snakker med besteforeldrene via FaceTime, Skype eller Zoom.
Hvis man befinner seg midt i bildet, blir man så å si fulgt av kameraet opp til ca. to og en halv meter både til høyre og venstre, og effekten fungerer upåklagelig og virker veldig naturlig i daglig bruk.
I bruk
Apple vil veldig gjerne at brukerne benytter iPaden som en slags bærbar datamaskin. Derfor promoterer de for eksempel Magic Keyboard til iPad i stor stil, men kjensgjerningen er at iPad som laptop-erstatning gir langt mer mening når vi snakker om iPad Pro, som faktisk blir brukt av mange profesjonelle i jobbsammenheng.
En iPad Air er derimot et nettbrett til underholdning, gaming, bøker, videoer, etc., og det brukes mer som et vanlig nettbrett, ikke minst av mange barn, og holdes i hånden mens man har det med i sofaen, sengen, bilen eller på terrassen.
Derfor er det selvfølgelig et godt spørsmål om det også fungerer i praksis når nettbrettet har fått vokseverk takket være den nye 13-tommer-skjermen.
Og svaret er, at ja, det fungerer overraskende bra. Apple har nemlig sørget for at den store iPad Air ikke er for tung (5G-modellen veier bare 618 gram), og den er også like slank (6,1 mm) som den mindre versjonen, som gjør den lett å håndtere.
Om det er grunnen til at det ikke lenger er plass til et fysisk SIM-kort i årets nye iPad Air-modeller (uansett skjermstørrelse), kan vi ikke gi et konkret svar på. Men faktum er at iPad Air nå bare støtter eSIM, noe som helt sikkert vil være til irritasjon for noen brukere.
Fartsmonster
Når alt kommer til alt, er det når det gjelder hastighet og muskler at den nyeste iPad Air imponerer. Som nevnt har den nå Apples egen M2-chip sittende under panseret. Derfor er det veldig få nettbrett på markedet som er raskere enn iPad Air. Det er faktisk bare ett produkt vi kjenner til, og det er iPad Pro. Ellers tørker 2024-utgaven av iPad Air gulv med både sin egen forgjenger og til og med også den nærmeste konkurrenten, Samsung Galaxy Tab S9 Ultra fra 2023.
I forhold til Galaxy Tab S9 Ultra er iPad Air derfor dobbelt så rask når vi måler CPU-en med Benchmark-verktøyet Geekbench 6 (10 024 point i multi-core ytelse vs. 5536 point), mens målinger av den grafiske ytelsen med verktøy som AnTuTu 10 (2 071 446 point vs. 1 532 930 point) og 3DMark Solar Bay unlimited (7834 point vs. 5586 point) også snakker sitt eget tydelige språk.
Konklusjon
Selvfølgelig er 2024-versjonen av iPad Air den beste av sorten til dags dato. Den er veldig nær å være like god som den noe dyrere iPad Pro, og hvis man allerede er Apple-bruker og vant til å bevege seg i selskapets økosystem av apper og tjenester, er iPad Air faktisk det mest opplagte valget hvis man er på utkikk etter et nettbrett akkurat nå.
Den nye, store skjermstørrelsen fungerer fremragende i det daglige. Så derfor mye mer frustrerende at Apple ikke har tatt skrittet helt ut når det gjelder skjermteknologi. Det er helt åpenlyst at den lekre, slanke og lynraske iPad Air fortjener en skjerm med Mini-LED. La oss håpe at det kommer med neste oppdatering.
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser