TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi
PÅSKE TILBUD - 6 uker for kun 6 kr!

TEST: Apple iPad Air 11” (2025)

Full fart med AI på nye iPad Air

Årets iPad Air er ikke spesielt spennende, men likevel bra på det meste.

Av / 15.04.25 - 11:00
Apple iPad Air 11” (2025)

Home mener

  • Bra ytelse, henger med for AI. Bra Facetime-kamera. Forbedret tastatur (tilbehør).
  • Skjermen føles gammel. Ingen Face-ID. Oppgraderte spesifikasjoner blir raskt dyrt.

Mellommodellen Air er et lite problembarn for Apple, som ikke helt virker å vite hva de vil gjøre med den. Den første modellen kom i 2013, og det påfølgende året en oppfølger. Men siden tok det hele fem år før treeren kom, som raskt ble etterfulgt av fireren. Men så ble det et gap på to år til 2022 før femmeren kom, som var den første med Apples M-kretser. Den ble etterfulgt av M2-modellen i fjor, og nå er vi altså tilbake til årlig release med denne M3-modellen.

Les også TEST: Apple MacBook Air 15” M4 (2025) En lett datamaskin med lang batteritid og utmerket ytelse, hva mer kan man ønske seg?

Apple slapp samtidig en oppdatert standardmodell av iPad, hvor den eneste nyheten var at den hadde fått A16 Bionic systemkrets. Og det er litt det samme med Air-modellen. Den siste store oppgraderingen i serien var mellom M1- og M2-modellene. Årets modell har fått en M3-prosessor, men er ellers identisk. Teorien er at Apple må oppgradere prosessorene selv i sine enklere modeller slik at de skal kunne kjøre Apple Intelligence, når det nå kommer. Men de vil ikke forbedre dem mer, da de da vil stjele salget av iPad Pro.

Derfor kommer dette til å bli en ganske kort test, for det finnes helt enkelt ikke så mye å si som vi ikke allerede har sagt om iPad Air M2.

Apple iPad Air 11” (2025) 1
Det nye tastaturet gjør iPad Air til en helt ok laptop for jobbing på reise. (Foto: Apple)

Utseende og konstruksjon

Designen er identisk med tidligere modell med skarpe kanter, men avrundede hjørner. Akkurat som i fjor kan man nå få iPad Air i to størrelser, 13 og 11 tommer, hvor vi har testet den mindre modellen. Den passer mer for å ta med på reise, mens vi foretrekker den større modellen om den mest skal være hjemme på sofabordet. Skjermteknikken er fortsatt IPS, og lysstyrken ikke spesielt imponerende 500 nit (600 for 13-tommeren). Den har dessuten ikke raskere skjermoppdatering, som nå etter hvert er standard på mobiler, og noe som forsterker inntrykket av at det er på høy tid å oppgradere skjermen. Dette er jo ikke akkurat en budsjettmodell.

Apple iPad Air 11” (2025) 2
M3-kretsen gir raskere Apple Intelligence. (Foto: Apple)

Bruk

Irriterende nok har Apple ennå ikke latt Air komme inn i den moderne tiden med et FaceID-kamera, men vi må nøye oss med fingeravtrykk på den dårlig plasserte strømknappen. Som for fem år siden. Derimot har nettbrettet det nye 12 Mp Center Stage-kameraet, som har utmerket kvalitet for videosamtaler, og som sentrerer kameraet på ansiktet ditt. Det sitter også på rett sted, det vil si på langsiden, slik at kameraet er sentrert når man setter opp brettet for Facetime.

Annonse

Brettet kan som tidligere bruke Apple Pencil Pro, men er også kompatibelt med vanlige USB-C-varianter av Apple Pencil. Noe kreative brukere setter stor pris på for å lage skisser, men også praktisk for prosjekter hvor man sender dokumenter for kommentarer, og kan tegne og forklare hvordan man tenker.

Apple iPad Air 11” (2025) 3
(Foto: Apple)

Enda mer praktisk er det nye Magic Keyboard, som er en større forbedring enn nettbrettet. Det har nå en større styreplate, som gjør det mye enklere å gjøre store bevegelser og få bedre presisjon. Men fremfor alt har det fått en rad med 14 funksjonstaster slik at man har rask tilgang til volum og lysstyrke samt medieavspillingskontroller. Majoriteten av denne artikkelen er skrevet på tastaturet, og det er fullt ut brukbart for jobbing på for eksempel toget, selv om vi ikke ville brukt det hele dagen.

Apple iPad Air 11” (2025) 4
De nye funksjonstastene gjør tastaturet bedre å bruke. (Foto: Jonas Ekelund)

Ytelse

Nå kan vi endelig begynne å snakke om noe som faktisk er nytt på 2025-modellen av iPad Air, nemlig M3-systemkretsen. Det er det første med en 3 nm produksjonsprosess, som gir flere transistorer, høyere ytelse og høyere effektivitet. Det har også fått nye grafikkretser som nå støtter maskinvareakselerert strålesporing, noe som gir avanserte spill penere og raskere grafikk.

Apple iPad Air 11” (2025) 5
Apple M3 (Foto: Apple)

Generelt kan man si at ytelsen med en prosessorkjerne har økt med 17 prosent, mens den har økt med 21 prosent med alle prosessorkjernene. Grafikken har blitt cirka 15 prosent raskere. Vær imidlertid klar over at iPad Air har en grafikkjerne mindre enn M3-modellene av MacBook Pro, MacBook Air og iMac. Det som ligger bak hele oppgraderingen er imidlertid AI, med forbedringen er ”bare” 15 prosent.

Apple iPad Air 11” (2025) 6
Ytelsen peker rett oppover når det gjelder iPad Air-utviklingen. (Grafikk: Jonas Ekelund)

Den oppgitte batteritiden på 10 timer stemte på minuttet med batteritesten i GFX Bench. Noter imidlertid at det ikke har mye hurtiglading, så det tar en god stund å lade det igjen.

Konklusjon

Det har generelt sett ikke skjedd mye med iPad Air siden i fjor. En ny systemkrets gjør den imidlertid virkelig rask, og den vil henge med når Apples AI etter hvert kommer. Har du fjorårets modell, er det imidlertid helt unødvendig å oppgradere. Sitter du derimot med et nettbrett med A-prosessor, begynner det å bli på høy tid, og da er årets iPad Air et utmerket valg. Velg selv om 11 eller 13 tommer passer best for deg. Det er tross alt det raskeste nettbrettet bortsett fra det betydelig dyrere iPad Pro.

Karakter
Apple iPad Air 11” (2025)
High End
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhetsredaktør. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud - 1 måned for kun 79,-

Tilgang til ALT innhold i 1 måned!

Populær

LB+ total 12 måneder

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

LB+ Total 6 måneder

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 79 ,-
154,- / mnd
154,- / mnd
Med et LB+ får du:
  • Tilgang til mer enn 7800 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Magsinet digitalt – ny utgave hver måned
  • Deaktiver annonser
  • L&B+ Video – bli med L&B redaksjonen behind the scenes, på de store tech-messene og mye mer!

OnePlus holder takten

Mange piksler for færre penger

Fint, men hypet nettbrett

Er Xiaomis nye toppmobil for dyr?

Mål blodtrykket med klokken

Kjøp den hvis du vil være beta-tester

Den beste mobilen du aldri ser

Honor Magic7 Pro zoomer inn der andre gir opp

Oneplus slår til med toppmobil

Apple iPad mini 7 har masser av krefter, men mangler innovasjon

Årets basis-iPhone haler innpå Pro-serien

Tilbake på toppen

Lyd & Bilde