I februar sto produsentene på rekke og rad på Mobile World Congress for å vise frem de seneste og beste av de kommende mobiltelefonene. Og plutselig føltes fjorårets modeller mosegrodde og foreldet. Siden den gang har vi, ikke spesielt tålmodige, gått og ventet på endelig å få legge hendene på dem i virkeligheten. De første begynte å dukke opp i april, mens den siste ikke kommer før i begynnelsen av juni. Heldigvis har vi lykkes å få fatt i alle, slik at vi allerede nå kan finne ut hvilke som er verdt dine surt opptjente penger.
Større og bedre skjermer
Den mest åpenbare trenden er at skjermene blir større. Det som tidligere ble kalt phablets, har nå blitt normalstørrelsen. Men jo større skjermene blir, desto mer uhåndterlig blir mobilen å håndtere. Derfor krympes også rammen rundt skjermen slik at så mye som mulig av fronten består av skjermen. En trend som er mest tydelig med Samsungs oppsiktsvekkende Galaxy S8, hvor det knapt finnes noen over- og underkant igjen. Selv LG har tatt det til seg, om enn ikke i samme ekstreme grad.
En ulempe med den alt større skjermen, er at det ikke lenger finnes mye plass igjen til noe annet. Fysiske knapper må vike for virtuelle skjermknapper, med varierende vellykkede resultater. Man må derfor også gi avkall på fingeravtrykkleseren på framsiden. Hvordan man lykkes med plasseringen på baksiden, er noe som skiller mobilene fra hverandre. De smale kantene gjør det også umulig å ha fremadrettede høyttalere av bra kvalitet. Vi får se mange eksperimenter med dette fremover.
Heldigvis blir skjermene ikke bare større, men også av bedre kvalitet. Hyggelig nok har produsentene satset på at gjengivelsen av både stillbilder og video skal tas til neste nivå. Halvparten av mobilene i testen er faktisk sertifisert for HDR. Det innebærer at lysstyrken har økt slik at man får en bedre kontrast. Men også fargeomfanget er blitt utvidet slik at skjermene kan gjengi alle nyanser selv i de lyseste og mørkeste partiene. En av mobilene har til og med en 4K-oppløst skjerm!
Ny teknikk og nye finesser
Flere av mobilene har den siste generasjons systemkretser. En åpenbar fordel er at ytelsen nå har nådd nivåer som begynner å bli på grensen til det absurde for håndholdte enheter. Men heldigvis er kretsene også mindre og mer energibesparende enn tidligere. Det medfører bedre batteritid, så lenge man ikke kjører dem med gassen i bunn. Vi har heller ikke merket noen varmeproblemer i løpet av testene, noe som tidligere var mer en regel enn unntak.
Nye kretser medfører også ny teknikk. Flere av mobilene støtter overføring av data på flere bånd samtidig, noe som gir en teoretisk nedlastingshastighet på en gigabyte per sekund. Selvfølgelig forutsatt at operatøren støtter det, og at man har utmerket mottak. Hurtiglading har også blitt standard slik at man kan forlenge livslengden betydelig med bare en dytt strøm. Vi ser også de første mobilene med Bluetooth 5.0, noe som imidlertid vil kreve nytt tilbehør for å komme til sin rett.
Huawei P10 Plus
Versting med potensiale
Store forbedringer gir høye forhåpninger, men et kranglete kamera er en skuffelse.
Sony Xperia XZ Premium
Monsterskjerm og slowmotion
Sony drar til med en verstingmodell med det beste av det meste.
LG G6
Sjenert, men imponerende
LG kaster ut alle dumme gimmicker, og satser på en bra, hederlig mobil.
Samsung Galaxy S8+
Samsungs storE revansj
Etter sviktende tillit viser Samsung med Galaxy S8 hvor skapet skal stå.
HTC U Ultra
Tar risiko og er smart
Ultra er HTCs beste mobil på lenge, men det er for lite og for sent.
Apple iPhone 7 Plus
Eldes med verdighet
Tross at den ble sluppet i fjor henger iPhone fortsatt med på mange områder.