Dagens mobiler er ofte ganske teknisk avanserte og inneholder betydelig flere funksjoner og finesser enn hva mange egentlig behøver. Har du dessuten problemer med hender og/eller fingre er smartmobilene med sine pekeskjermer ikke et spesielt bra alternativ. Men naturligvis skal man ikke diskrimineres for at man begynner å få krampe eller begynner å bli litt tilårskommen, man skal kunne fortsette å leve et aktivt liv og holde kontakt med familie og venner på en enkel og grei måte.
Tidligere var seniormobilene noen klumpete mursteiner som mange ganger ble oppfattet som diskriminerende på grunn av sin mangel på design. I dag finnes det faktisk mange mobiler med forskjellig utseende å velge mellom, og de skriker ikke ut at ”jeg-er-en-seniormobil” på langt hold. Du kan velge mellom skyvelokk, vippelokk eller holde deg til en mobil helt uten lokk. Mange av modellene finnes i flere ulike farger, og du kan selv velge om du vil kunne sende og ta imot bilder eller om du er fornøyd så lenge du kan ringe, ta imot en samtale og kanskje sende en sms. De fleste mobiler har også en form for alarmfunksjon som gjør at du kan forprogrammere inn valgte nummer som hurtigvalg, om ulykken skulle være ute.
Ikke bare seniorer
Nå refererer vi først og fremst til seniorer i denne testen, men det er naturligvis ikke bare eldre personer som har nytte av en noe enklere mobil med større (og fremfor alt skikkelige) taster og et tydelig display. For de som har noen form av funksjonshemming kan det være gull verdt å ha en mobil som er lettere å holde, har tydeligere display og et mer funksjonelt tastatur.
Tips & Råd
- Prøv mobilen i butikken slik at du sjekke taster, display og menysystem.
- Tenk over dine behov og ikke kjøp en mobil med funksjoner som du ikke kommer til å benytte.
- Bla gjennom bruksanvisningen for å se om den er forståelig før du kjøper.
- Om det er mulig, vær selv med når du skal kjøpe mobil. Dine barn eller barnebarn har trolig en helt annen referanseramme enn hva du selv har, og det er tross alt du som skal benytte mobilen.
- Alle mobiler er ikke kompatible med høreapparat, noe som resulterer i at du i noen tilfeller må ta av høreapparatet, andre ganger ikke. Sjekk dette før du kjøper.
Panasonic KX-TU301
Den klumpete
Fra Panasonic kommer testens største mobil, som mest av alt minner om en vanlig håndenhet til en trådløs hjemmetelefon og som passer for deg som ikke vil ha en masse ”ekstra-av-alt” som bare kompliserer det hele.
Doro PhoneEasy 715
Den finesserike
Doro 715 er en nett liten mobil med skyvbart lokk som passer for deg som vil ha litt flere finesser. Den er utformet på en måte som gjør at den ligger stødig i hånden og fås i svart eller hvit.
Doro 612
Den gjennomtenkte
Denne vippbare mobilen føles robust og vel gjennomtenkt med mange bra funksjoner, blant annet kan du endre tekststørrelsen. Takket være den litt matte overflaten risikerer du ikke at den sklir så lett ut av hånden.
MyPhone 5300 Forte
Den snakkende
MyPhone 5300 er en mobil for deg som ikke er ute etter avveksling i form av spill eller kamera, den savner også SOS-funksjonen, noe som kan være viktig for noen. Tastene er store og godt adskilt.
MyPhone 1070 Chiaro
Den enkle
MyPhones første bidrag til testen heter 1070 Chiaro og er den første i ”Simple life-serien”. En mobilserie tiltenkt de som vil ha en mobil som er brukervennlig uten en masse dill dall.
Les videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser