Nexus 9 (produsert av HTC) er den tredje i rekken av Nexus nettbrett fra Google. Som kjent er Nexus-produktene referansemodeller som skal demonstrere nye versjoner av Android operativsystem, uten noen form for tilpasninger og endringer av grensesnittet fra maskinvareprodusentenes side. Vi har tidligere med stor begeistring testet nettbrettet Nexus 7 som ble produsert for Google av Asus, men vi var en hel del mindre begeistret for Nexus 10, som Samsung sto for. Begge disse produktene er nå utgått, for Google har kommet til versjon 5.0 av Android, også kalt Lollipop, og det er nå opp til Nexus 9 å overbevise oss om at den nyeste Android-versjonen også er velegnet til nettbrettformatet.
KONKURRANSE: Vinn Årets Beste Produkter
iPad-killer eller iPad-kopi?
Den er faktisk ikke første gang HTC produserer et Nexus-produkt for Google. Helt tilbake i 2010 da den første Nexus smartmobil, Google Nexus One, så dagens lys, var det også HTC som sto for produksjonen. Men hvor HTC må sies å ha stor erfaring med smartmobiler, har vi hittil kun sett et eneste nettbrett fra HTC, men HTC Flyer fra 2011, som ikke var noen ubetinget suksess.
Derfor er det kanskje litt av en ”gamble” fra Google sin side å la nettopp HTC stå for maskinvaredelen av Nexus 9. Ikke minst fordi formatet også her helt nytt. Der de tidligere Nexus nettbrettene kom med enten 7” eller 10” skjerm, plasserer Nexus 9 seg midt i mellom med en 8,9” skjerm i 4:3 format, noe som (kanskje ikke helt tilfeldig) er samme format og nesten samme skjermstørrelse som vi kjenner fra Apples iPad.
Selv om Nexus 9 ikke har noen ambisjoner om å være noen ”iPad killer” er det derfor selvfølgelig å ikke bare sammenligne den med andre Android nettbrett, men og med Apples nyeste iPad Air 2. Mange forbrukere vil helt sikkert stå overfor valget mellom å kjøpe enten den nyeste iPad eller Nexus 9 med siste Android-versjon som sitt neste nettbrett. Selv om det er en prisforskjell på ca 1.000 kroner i Nexus sin favør, er sammenligningen ikke urimelig, for på mange punkter kan Nexus 9 faktisk følge med iPad Air 2, som vi jo for øvrig mener er markedets beste tablett for øyeblikket.
Lyd og bilde
På papiret skal skjermen på Nexus 9 faktisk være bedre enn iPadens ditto. Skjermoppløsningen på 2048 x 1536 piksler har de to nettbrettene til felles, men Nexus 9 skjermen på 8,9” er en del mindre en iPadens 9,7” skjerm. Det gir Nexus 9 høyere pikseltetthet, men i virkelighetens verden er det iPaden som trekker det lengste strå.
Når det gjelder skarphet og oppløsning kan Nexus 9 selvfølgelig ikke følge med Samsung Galaxy Tab S, som utvilsomt har den beste skjermen på markedet, men også iPad Air 2 slår Nexus 9 når det gjelder skjermens lysstyrke og skarphet. Apple har eliminert luftlaget mellom det trykkfølsomme lag og selve LCD-skjermen, noe som gir brukeren opplevelsen av at skjermbildet er klistret til glasset, og det gir Apples nettbrett en avgjørende fordel når man sammenlignet de to skjermene side om side. Nexus 9 skjermbildet oppleves som å være litt lenger vekk fra brukeren, noe som forsterkes av den lille backlight bleeding, som vi også kan konstatere på Nexus 9 og som gjør at sort aldri blir helt sort.
Det er ikke fordi vi har noe å utsette på Nexus 9 skjermen som sådan. Den er skarp, kontrasten er god og fargetemperaturen er varm og fargene naturtro, og forannevnte backlight bleeding er ikke verre enn at man knapt nok legger merke til det. Nei, skjermen på Nexus 9 er når alt kommer til alt fremragende, den er bare ikke spektakulær.
Det er til gjengjeld lyden. For det første kommer Nexus 9 med den samme typen av BoomSound høyttalere som vi kjenner fra HTC One M8, noe som vi si fremadrettede stereohøyttalere som har en bedre lyd enn noe annet vi har hørt fra et nettbrett. Selv om de innebygde høyttalerne er så tynne og uanselig at man knapt nok kan finne dem, er lydbildet rundt og fyldig, og det er like før man kan holde ut å se et avsnitt av si9n yndlings TV-serie eller spille en omgang action-spill uten å gripe til hodetelefonene, så godt lyder de.
For det andre er lyden, hvis man kobler til et par skikkelige hodetelefoner ikke mindre enn sublim. Det er masser med volum og godt med rom til bassen, samtidig med at de høyere frekvensområdene får masser av plass. Det samlede lydbilde er både rundt og presist, og vi må bare kaste inn håndkledet og konstatere at vi aldri før har hørt så god lyd fra et nettbrett. God gjort, HTC!
Når det gjelder kameraet leverer Nexus 9 fine bilder, og nettbrettet klarer faktisk å levere akseptable resultater uten så mye bildestøy som vi hadde forventet, også i dårlig belysning.
Ytelse og design
Det mest interessante ved Nexus 9 er i virkeligheten operativsystemet, Android versjon 5.0, men det kommer vi tilbake til. I første omgang må vi se på de fysiske egenskapene som Google og HTC til gjengjeld ikke har prioritert like høyt. Designen er litt kantet og ikke akkurat elegant, og selv om Nexus 9 har en metallramme rundt skjermen er baksiden av plast, som nok er behagelig å holde i og ikke samler på fingermerker, men som også gir litt etter når man har et godt tak i nettbrettet. Med andre ord kunne kvalitetsfølelsen godt ha vært litt bedre, spesielt til prisen.
Hva ytelsen angår får Nexus 9 glimrende resultater ut av den 2,3 GHz dual-core 64 bit NVIDIA Tegra K1-prosessor som sitter under skjermen. I vår Benchmark test (Geekbench 3) oppnår den et resultat på henholdsvis 1735 point (single core) og 2.847 point (multi core) hvor den samlede ytelsen er helt på nivå med et topprodukt som Samsung Galaxy Tab S. Faktisk er det stort sett kun iPad Air 2 som med en multi core score på 4.477 point er klart raskere enn Nexus 9.
I daglig bruk opplever vi da heller ingen slinger i valsen. Apper åpner lynhurtig og for eksempel kan vi i nettleseren navigere mellom sider og zoome inn og ut like hurtig som med den mer kraftige iPad. Også et tungt spill som Asphalt 8 kjører som i olje.
Skal vi likevel kritisere Nexus 9 når det gjelder de fysiske spesifikasjonene må det bli for at den kun kommer i to utgaver med henholdsvis 16 eller 32 gigabyte lagerkapasitet. Vel å merke uten mulighet for å utvide via microSD-kort. Nåvel, Apples iPad lar seg heller ikke utvide, men den fås i det minste med opp til 128 gigabyte lagerkapasitet.
Uansett hvor mye plass Google gir brukeren i skyen, og uansett hvor mye man strømmer er fysisk lagringsplass likevel en god ting som man nesten ikke kan få nok av. Og det gjør man altså ikke med Nexus 9. Synd.
Lollipop
Som vi skrev til å begynne med er Nexus 9 først og fremst satt til verden for å vise verden den nyeste inkarnasjonen av Googles mobile operativsystem uten alle de dikkedarer som de forskjellige maskinvareprodusenter ellers har det med å hive på Android for å skille seg ut fra hverandre.
Derfor er en stor del av brukeropplevelsen med Nexus 9 i virkeligheten lik opplevelsen av Android 5.0., også kjent som Lollipop, og denne versjonen av Android har overrasket oss positivt. Hvor Android tidligere har hatt et rotete og fargesprakende designspråk er Lollipop konsekvent, enkelt og meget, meget brukervennlig. Google kaller selv det nye utseende for ”Material Design”, men det er snakk om annet og mer enn bare et mer dempet fargeskjema og redesignede ikoner. Det er simpelthen en konsekvens og en logikk innebygget i det nye grensesnittet som betyr at brukeren aldri er i tvil om hvor han befinner seg, hvor han kom fra, og hvilken oppgave han holder på å løse.
Blant andre nyheter kan vi nevne muligheten for å opprette forskjellige brukere slik at en hel familie kan dele på et nettbrett uten at arbeidsdokumenter kommer i faresonen når ungene vil spille Candy Crush, mens en annen nevneverdig nyhet er at meldinger har fått en helt ny design samtidig med at brukeren i langt høyere grad enn tidligere kan tilpasse hvilke meldinger han mottar og hvordan de prioriteres samtidig som meldingene nå også kan bli vist på låseskjermen.
Og så er Lollipop den første versjonen av Googles mobilplattform som støtter 64 bit arkitektur, noe som bringer Android opp på siden av iOS, som har støttet dette siden versjon 7.
Konklusjon
Google Nexus 9 er produsert av HTC, og det taiwaneserne kommet godt fra deg. De fysiske egenskapene, blant annet design, byggekvalitet og skjerm får oss ikke helt opp å stå, men må nøyes med et anerkjennende nikk. Til gjengjeld er lyden helt uovertruffen, ytelsen er på nivå med de beste nettbrettene på markedet, og Googles nyeste Android-versjon fortjener stor ros for å være både konsekvent og brukervennlig.
Kun på et punkt er vi utilfredse, og det er når man kommer til den innebygde lagringskapasiteten. Et ekte flaggskipsprodukt hadde fortjent mer lagringsplass enn maksimalt 32 gigabyte, eller i det minste ha mulighet for å utvide plassen med microSD-kort.
Men ingen roser uten torner, som man sier, og manglende lagringsplass til tross nøler vi ikke med å gi Nexus 9 vår spesielle anbefaling!
Les videre med LB+
Årets beste tilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr
LB+Total måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser