TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Miele Triflex HX2 Cat & Dog

Genial konstruksjon, men upraktisk håndtering

På papiret ser alt veldig lovende ut, men i praksis klarer den ikke det som blir lovet.

Av / 05.06.24 - 12:20
Miele Triflex HX2 Cat & Dog

Home mener

  • Kan ha motoren nederst for mer bekvem støvsuging, og kan da stå oppreist uten støtte. Praktisk tilbehørsholder for støvsugerskaftet. Lang batteritid.
  • Veggholderen føles billig, og det meste er plastaktig. Møbelmunnstykket kan ikke tas fra hverandre for rengjøring. Motormunnstykket kjørte seg fast på et helt vanlig teppe.

Miele har et rykte på seg for å være av holdbar tysk kvalitet, spesielt når det handlet om gode gamle støvsugere som holdt i evigheter. Vi ble derfor overrasket når denne ikke spesielt billige støvsugeren var så plastaktig. De to billigste støvsugerne, Electrolux og Philips, hadde faktisk betydelig mer metalldeler. Vi sier ikke at det uten videre betyr at de holder lenger, men det gir jo ikke akkurat noen premium-følelse. Det som derimot stikker seg ut, er muligheten til å bruke den i tre ulike konfigurasjoner. Det føles smart!

Miele Triflex HX2 Cat & Dog 1
Foto: Miele

Tilbehør

I esken finner vi foruten motorenheten og skaftet, et motormunnstykke med roterende børster som skal fungere på alle underlag. Eller nesten alle, for vi får også et Carpet Care Tool, som er en mykere børste man kan montere på motormunnstykket for ”følsomme tepper”. Vi får også et lite motormunnstykke som på nettsiden beskrives som passende for å ta bort dyrehår fra møblene. Slår vi det derimot opp som tilbehør, beskrives det som laget for bilseter og trapper, og i instruksjonsboken står det at man bør bruke det lille manuelle munnstykket til møbler. Forvirrende. Vi får også med et smalt munnstykke for trange mellomrom, og en børste for å tørke støv. En enkel plastbeholder kan skrus fast på veggen, og ladeledningen kan klemmes fast i den. Det føles som en budsjettløsning sammenlignet med Electrolux ladestasjon. I likhet med den kan man imidlertid klemme fast tilbehøret i holderen.

Miele Triflex HX2 Cat & Dog 2
Foto: Jonas Ekelund, L&B Home

Bruk

Ved håndtering sitter en liten skyveknapp som er veldig lett å komme til med tommelen, der man kan velge mellom minimal, eco eller maksimal sugestyrke. Derimot finnes det ikke en automatisk som hos mange andre. Støvsugeren er dessverre blant de tyngste i testen, og om den brukes som de andre, blir man sliten i armen. Men heldigvis er Mieles unike finesse at man kan konfigurere om støvsugeren. At man kan ta bort skaftet og sette munnstykket direkte på motoren for håndholdt rengjøring fungerer med de fleste. Man at man så kan sette skaftet oppå motoren slik at støvsugeren får et lavt tyngdepunkt, er unikt. Det er mindre anstrengende for armen, og innebærer også at støvsugeren kan stå alene om man trenger en pause.

Miele Triflex HX2 Cat & Dog 3
Det fester seg mye dyrehår som må klippes løs med en saks (!). (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Tilbehørene har skikkelige knapper å trykke inn for å koble dem på, men iblant blir det litt feil, spesielt med håndtaket. Det er noe som dessverre bare forsterker det plastaktige inntrykket av støvsugeren. Enda merkeligere er det at man ikke kan ta bort børstevalsen på møbelmotormunnstykket eller Electro Compact-håndbørsten, som Miele kaller det, for rengjøring. I stedet anbefales det å klippe av tråder og hår med en saks (!), og støvsuge opp restene. Det er så enormt upraktisk om man har pelsdyr at tilbehøret i prinsippet er ubrukelig. Vi er heller ikke fornøyde med veggholderen, som synes å være av billigst mulig plast og konstruksjon, noe man ikke forventer i denne prisklassen.

Miele Triflex HX2 Cat & Dog 4
Det er litt vel kronglete å tømme støvbeholderen. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

For å tømme støvbeholderen vrir man på et hjul, drar løs støvbeholderen og fortsetter å vri slik at lokket åpner seg over søppelposen. Det er imidlertid mer en regel enn unntak at man må dra ut støvklumper og hår som har festet seg i beholderen. Miele har imidlertid et fiffig system for å rengjøre finstøvfilteret, der man bare trenger å vri på et ratt. Filtrene er imidlertid ikke vaskbare som hos visse konkurrenter.

Annonse
skaftdammsugare charging time chart Skaftdammsugare battery time chart
<
>
Grafikk: Jonas Ekelund, L&B Home

Støvsuging

Motormunnstykket har naturligvis en LED-lampe slik at man ser støvet lettere, og på parkettgulv fungerer det riktig bra. Enda mer effektivt hadde nok vært om ”soft-vals for harde gulv”, som finnes som tilbehør, hadde vært inkludert. I Skandinavia hadde det nok vært mer naturlig enn å ha to ulike børster for ulike typer tepper. Merkelig nok kjører imidlertid standardbørsten seg fast på et helt vanlig teppe! Vi måtte slå av og på støvsugeren for at den skulle komme i gang igjen, men ble leie etter et par forsøk. Til slutt måtte vi bytte til den mykere børsten.

miele rug test miele dust
<
>
Det ene munnstykket kjørte seg fast i teppet, og det andre gjorde ikke helt rent. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Møbelmotormunnstykket fikk lett bort hår fra møblene, men som beskrevet tidligere, er det et mareritt å gjøre det rent. Den lille støvbørsten gjør jobben sin og spissmunnstykket kommer til i trange mellomrom, selv om vi ønsket at det var litt lenger. Det vi virkelig liker med dem, er at det finnes en holder man klemmer fast på støvsugerskaftet slik at man alltid har ekstramunnstykkene med seg. Slutt på å springe og lete etter dem når det trengs!

Miele Triflex HX2 Cat & Dog 5
Så enkel og smart måte for å alltid ha med seg munnstykkene. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Konklusjon

Mieles Triflex-konsept er genialt, da støvsugeren kan konfigureres for lettere å komme til på vanskelige steder, eller for å gi en mer bekvem støvsuging. Man kan da også sette fra seg støvsugeren uten støtte. Vi liker også at man kan ha med seg tilbehøret, og at batteriet holder lenge. Derimot faller alt på at motormunnstykket kjører seg fast på tepper, og at man ikke kan ta motormunnstykket for møbler fra hverandre og rengjøre det. Dessuten føles alt overraskende plastaktig med tanke på prisklassen.

Karakter
Miele Triflex HX2 Cat & Dog
High End

Også i denne testen:

Samsung Bespoke Jet Plus Complete VS20B95843W

Støvallergikerens beste venn

Endelig en skaftstøvsuger der man får en dekorativ pose med støv å kaste.

Tømmestasjon for støvet. Gjennomtenkte tilbehør med et bra stativ for å oppbevare dem. Utmerket husdyrsmunnstykke for møbler. Smidig og effektiv rengjøring.
Høylytt. Ingen lampe på teppemunnstykket. Dyre støvsugerposer. Måtelig batteritid.
Les hele testen

Dyson gen5detect Absolute

Smidig high tech-rengjøring med laser

Dyson fortsetter å imponere med teknikk, men har også sine svakheter.

Bra tilbehør og smidig å bruke. Forholdsvis stille. Filter og munnstykke er vaskbare. Bra leselampe for å se støvet.
Holder knapt 7 minutter i turbomodus. Hår fester seg i standardmunnstykket. Støvtømmingen er ikke optimal. Mangler skikkelig ladestativ. Gyselige farger.
Les hele testen

Philips Aqua Plus XC8057

Full av smarte og fungerende løsninger

For en gangs skyld en brukervennlig våtmoppstøvsuger som fungerer.

Utmerket batteritid. Letteste maskinen. Støvsuger og mopper (riktig bra) samtidig. Belysning i nesten alle munnstykkene! Fornuftige tilbehør som er lette å rengjøre.
Dårlig veggholder for lading. Ingen oppbevaringsløsing for tilbehørene. Støvsuger ikke spesielt godt.
Les hele testen

Electrolux Hygienic 800

Snublende nærme en fulltreffer

Kunne blitt beste kjøp om bare de nødvendige tilbehørene var inkludert.

Utmerket ladestasjon med oppbevaring. Lader raskt. Stabil konstruksjon, og tilbehøret er lett å bytte ut.
Liten støvbeholder. Holder bare knapt 7 minutter i turbomodus. Skurebøtten som trengs for å bruke moppen, følger ikke med. Motor-møbelmunnstykke er ekstra tilbehør.
Les hele testen
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhetsredaktør. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Sølemiks på tanken

Gulvlampe med disko-stil

Bra i teorien, mindre bra i praksis

Billig babymonitor som funker som fy

Trakter og kvern i perfekt symbiose

Ny design og smartere teknologi

Smart overvåkning i 4K og farger

Et effektivt farvel til smuss og dyrehår

Ny toppmodell fra Sage imponerer

Lettinstallert og drives av sollys

Prisvennlig pizzaovn til både inne og ute

Du kan ikke ha det travelt

Lyd & Bilde
[]