Selv om de fleste PC-er fortsatt er ganske uniforme enheter med en skjerm og et tastatur som er samlet med et hengsel, har livet som PC-tester denne våren vært litt mer spennende enn vanlig.
Lenovo Yoga Book 9i er dermed den tredje PC-en innen kort tid som bryter med normen ved å ha skjerm på hele arealet. De forrige var Asus Zenbook Duo med to 14-tommer skjermer og Lenovo ThinkPad X1 Fold med foldbar 16-tommer OLED-skjerm.
Yoga Book 9i har, som Zenbook Duo, to separate skjermer med et hengsel i midten. Skjermene er begge i 3K-oppløsning (2880 x 1800 piksler). Som hos Asus. Oppdateringshastigheten på de for øvrig lekre OLED-skjermene er imidlertid bare halvparten, nemlig 60 Hz.
Selv om det er mulig å få frem et virtuelt tastatur på den ene touchskjermen, får man naturligvis også et fysisk tastatur med i pakken. Det kan legges foran maskinen eller oppå den nederste skjermen, som da blir halvt dekket.
Ingen touchpad
Tastaturet er greit, men det mangler en helt vesentlig ting: Det er ingen touchpad! Man kan innvende at man er dekket inn med både touch-funksjonalitet og en medfølgende penn. Men den tilsynelatende enkle operasjonen med å dra et vindu fra den ene skjermen til den andre – over hengslet – er nærmest umulig med så vel finger som tegnepenn.
Hvis man legger tastaturet på den øverste halvdelen av den nederste skjermen, får man frem en virtuell touchpad. Men da er det ikke lenger relevant å flytte vinduer mellom skjermene …
Brukeropplevelsen er generelt behagelig og flott, og den doble OLED-skjermen er superklar og fargerik. Men også litt nølende, noe som nok både kan skyldes den integrerte Intel Iris Xe-grafikken og Intel Core i7-1355U-prosessoren, som er designet med mer hensyn til lavt strømforbruk enn høy hastighet.
Magnetisk stativ
Med i esken er også et brettbart stativ med innebygde magneter flere steder, som gjør det mulig å sette opp maskinen i forskjellige stillinger slik at de to skjermene kan brukes side om side eller over hverandre. Samtidig med at tastaturet holdes på plass.
Systemet virker, og man må beundre det sindige systemet av magneter og brettelinjer. Men det ligner mer en meget komplisert måte å utføre den samme oppgaven på, som en innebygd støttefot kunne ha løst helt enkelt.
Utvalget av porter er begrenset, noe som er stort sett tilgivelig da de to kabinetthalvdelene er så tynne at hverken HDMI eller USB-A ville ha fått plass der. I stedet får man tre USB-C-porter, selvfølgelig med Thunderbolt 4 – og dermed støtte for flere skjermer, lading, med mer. Men var det virkelig ikke plass til en 3,5 mm lydkontakt?
Benchmark
Lenovo Yoga Book 9i er en lekkert designet PC, men innmaten på testeksemplaret levde ikke helt opp til det strålende ytret. Prosessoren var en Intel Core i7-1355U på 1,7 GHz. Altså en forholdsvis økonomisk CPU fra fjoråret. Og med bare 10 kjerner og 12 tråder var det ikke lagt opp til de store fartsopplevelsene.
16 gigabyte RAM og 1 terabyte SSD er også mer nedskalert enn man forventer å finne i prisklassen. Men de to høyoppløste skjermene har rimeligvis lagt beslag på en større del av budsjettet.
I prosessortesten Geekbench 6 får Yoga Book 9i en score på 2099 i single-core, som er helt ok. Men 5418 i multi-core-testen er bare halvparten så mye som på typiske laptops med årets Intel Core Ultra-prosessorer, som har lavere arbeidsfrekvens, men mange flere prosessorkjerner til å dele på jobben. HP Spectre x360 14 og Asus Zenbook 14 OLED er nye eksempler på dette. Men faktisk er selv en to år gammel Acer Swift 5 dobbelt så rask som Yoga Book 9i på det punktet! Og halvparten så dyr opprinnelig.
Kontorsimuleringen PC Mark 10 viser litt av den samme tendensen: 5678 er ikke noen dårlig score, men langt etter dagens konkurrenter.
Foreldet grafikk
Den største umiddelbare forbedringen ved introduksjonen av Intel Ultra-prosessorene er den innebygde grafikkprosessoren, Intel Arc, som faktisk er rask nok til å tåle sammenligning med de billigste separate grafikkprosessorene fra Nvidia.
Men den er ikke13. generasjons Core i7-prosessoren i Lenovo Yoga book 9i utstyrt med. Noe som betyr at grafikkytelsen her i gjennomsnitt ligger på halvparten av hva vi har sett i bærbare PC-er med en av årets prosessorer. Og flere tester kunne ikke avvikles, da de inneholder raytracing som ikke støttes av Iris Xe-grafikken i eldre Intel-prosessorer.
Batteritesten på Yoga Book 9i overrasker til gjengjeld positivt. Med to strålende OLED-skjermer i et superslankt kabinett kunne man frykte for brukstiden. Men selv med begge skjermene aktive rundet den intensive kontorsimuleringen fem timers bruk før batteriet var tomt. I praksis rikelig til en hel arbeidsdag.
Konklusjon
Lenovo Yoga Book 9i er ikke så ekstrem som ThinkPad X1 Fold fra samme selskap, som vi nylig testet. Til gjengjeld koster den bare halvparten – og den fungerer bedre. De to lekre 3K OLED-skjermene gir deg arbeidsplass for alle pengene. Dessverre var den testede utgaven utstyrt med en altfor langsom prosessor. Løsningen med det eksterne tastaturet og ditto støttefot var heller ikke like elegant løst som på Asus Zenbook Duo. Og det mangler en fysisk touchpad.
Les videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser