Klart en lommeprojektor har mange bruksområder. Spesielt om den går på batteri. Sitt på toget eller flyet, koble mobiltelefonen eller mediespilleren til, skyt bildet mot seteryggen foran deg, og nyt filmen. Lyd kommer fra den innebygde høyttaleren, eller bruk hodetelefonutgangen for ikke å sjenere andre. Det du må passe på, er at veggen du skyter mot er lys nok, helst hvit.
Fordeler og begrensninger
En projektor i lommeformat kan bestandig være med uansett hvor du skal. Du har dermed alltid tilgang på store bilder, enten det være seg lysbildepresentasjon av feriebildene dine, små videosnutter du har filmet, eller en film. Mange kan vise bilder opp til 60-80 tommer, men da er gjerne lysutbyttet for dårlig, det er nemlig ikke sterke lamper på slike. Noe stort mer enn 30 tommer skal godt la seg gjøre i praksis, med mindre man er i bekmørke omgivelser. Vekt og størrelse spiller selvfølgelig en stor rolle i spørsmålet om hvor ofte man bærer med seg en slik projektor. Noen har batteridrift, disse er dermed ekstra mobile. For å få en projektor så liten, er man avhengig av at lampa ikke avgir mye varme, da den ellers vil skade de indre komponentene. Skal projektoren i tillegg kunne gå på batteri, må den heller ikke være strømkrevende.
LED
Løsningen på begge disse utfordringene er bruk av LED-teknologi (lysdioder), i stedet for vanlig halogenlampe. I forhold til lysstyrken avgir LED langt mindre varme og bruker mye mindre strøm enn halogenlamper. Dette eliminerer behovet for vifte! Hvor kult er ikke det – en projektor uten vifte! En fin bonus er at en LED-lampe også varer mye lenger – omtrent ti ganger lenger! Mens en normal projektor må skifte pære etter 2000-3000 timer, holder LED-pærene over 20 000 timer. Eller omtrent 20 år ved tre timers bruk hver dag! Og pæra er såpass dyr, at når det er tid for utskifting, velger mange å kjøpe ny projektor i stedet. Så lampetid er i enkelte tilfeller lik produktets levetid, noe som gir LED-projektorer et stort forsprang på halogen-projektorene.
Hittil er det likevel kun de små projektorene som har fått LED-lamper, da det er en del utfordringer med LED i de store projektorene som krever kraftigere lamper. For å få LED lyssterkt nok trengs nemlig et kluster med mange små dioder. For mange dioder gjør det vrient å få jevnt nok lysstyrke over hele bildet, så produsentene vegrer seg inntil videre før de begir seg ut på LED-bølgen i de seriøse hjemmekinoprojektorene.
Samsung SP400B
Flotte bilder, supert format
I klassen lommeprojektorer stiller denne fra Samsung blant de største. Den passer ikke i de fleste lommer, men har til gjengjeld mye bedre bildekvalitet.
Optoma Pico PK101
60 tommer på innerlomma
Ikke større enn en mobiltelefon, men med mulighet for å vise 60” store bilder bør denne projektoren på hot-lista til dings-freaksa!
Les videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser