I dag er datamaskinen kanskje den viktigste musikkilden – i hvert fall for den yngre delen av befolkningen. Dataen kan strømme, lagre musikk, rippe CD, laste ned musikk fra nettet, spille nettradio, spille musikkvideoer og film og alt fra Youtube – bare for å ta noen eksempler. Fleksibelt er bare fornavnet. Problemet er bare at lyden skal videre til et par høyttalere. Ja, en laptop har sant nok innebygde høyttalere, men skal vi ikke bare konstatere at det er en nødløsning, i hvert fall når vi snakker om musikk.
Nå kan man ta lyden videre fra datamaskinen via USB, noe som åpner helt nye muligheter for å få bedre lyd fra dataen. En annen mulighet som finnes i den digitale verden er å anvende DSP (Digital Sound Processing) for å optimere gjengivelsen innenfor rimelige økonomiske rammer. Om man kombinerer disse to burde det være mulig å få bedre lyd for lite penger, eller hva? Det er det som XTZ har gjort.
System i tre deler
Det svenske firmaet XTZ, som opp gjennom årene har blitt kjent for sitt gode pris og prestasjonsforhold, har lenge arbeidet med DSP-løsninger sammen med DSP-spesialisten Dirac fra Uppsala. Man har for eksempel en meget dyr DSP-subwoofer i sitt program. Man har også i lang tid arbeidet på et lite DSP-basert system med både programvare, digitalkonverter – DAC, forsterkere og høyttalere – jeg fikk selv lov å høre på en prototype ved et besøk hos XTZ i utviklingsfasen.
MH800 heter systemet . Det består av et par små toveis lukkede høyttalere med elementer fra Peerless, et bredbåndselement og en nedadrettet bass, en klasse D forsterker på 2 x 40 watt med linje- og USB-inngang til en innebygd DAC samt Dirac HD Sound Speaker Optimization Software. Programvaren fungerer både på PC med Windows XP og nyere samt Intelbaserte Mac med OSX 10.4 og nyere.
Systemet finnes både i sort og hvitt. Mitt testsystem var mattsvart med en meget lekker finish. Høyttalerne er tunge og virker veldig solid bygd. Bassystemet er nedadrettet og åpningen for basselementets output er fremadrettet mellom foten og selve kabinettet. Foran bredbåndselementet sitter tre bøyler som beskyttelse – enkelt og faktisk riktig pent. Forsterkeren er en diminutiv boks i metall med avrundede sider. På fronten finner man volumratt (med en ganske diskret blålysende ring rundt når apparatet er på), hodetelefonutgang og bryter for valg mellom linje- og USB-inngang. Baksiden rommer på/av, USB-inngang, linje inn og utgang, høyttalerterminaler og faktisk en nettbrønn for en ”riktig” strømkabel. Alt i god kvalitet. Programvaren er meget enkel – følg instruksjonene og du er i gang. Jeg forsøkte med min gamle MacBook Pro, programmet åpner og du har mulighet til å velge mellom 10 ulike lydinnstillinger. Innstillingene har navn som følger: Bass Reduction, Bright 1, Bright 2, Desk, Flat to 40 Hz, Flat to 50 Hz, Loudness, Punch, Wall samt Wall Bright. Du kan omtrent gjette på forhånd hvordan de vil passe. Du kan ha fire valg inne samtidig i systemet, men det er meget enkelt å bytte en innstilling mot en annen.
Hvilken innstilling har du?
Hvilken innstilling du velger avhenger i høy grad av hvor og hvorledes du har satt opp systemet. Jeg har forsøkt alle innstillingene med systemet satt opp på forskjellige måter, og kan konstatere at det ikke er noe problem å finne en innstilling som passer fint for plasseringen. Deretter avhenger det jo litt av hvilken musikk man spiller også. Sønnen, som spiller en del karibisk musikk både live og på skive, ønsket en kompetent bassgjengivelse fra et par av platene med jamaicansk folkemusikk – og det fikk han virkelig med innstillingen Punch. Jo, det ble et overraskende kompetent resultat med både ren og tung bass!
Anlegget har fått arbeide med alt fra strømmet film via Youtube til musikk av alle typer. Taleforståelsen er utmerket og musikkgjengivelsen er mer enn tilfredsstillende for et så lite anlegg. På skrivebordet fungerte innstillingen Wall Bright best hos meg, mens en plassering som anlegg i stuen stoppet på Bright 2 som beste innstilling. Men det er jo i høyeste grad individuelt. Mer interessant er imidlertid at systemet faktisk kan fungere som et lite hjemmeanlegg med et resultat som er overraskende kompetent. Ok, jeg bød det på både et par gode høyttalerkabler (slinkylinks) og USB-kabler av klasse (Nordost og Audioquest), men det er også et kvalitetsbevis at anlegget også svarer tilbake på bedre kabler og gir et (enda) bedre resultat.
Svært nyttig
Det her er et bra, artig og svært nyttig lite anlegg. Jeg tror det er vanskelig å finne et komplett anlegg til samme pris som kan komme i nærheten av hva man kan få ut av XTZ MH-800. Sammenlignet med hvilke som helst av plastaktige datahøyttalere eller småsatellitter med subwoofer – og slike kan faktisk koste en hel del – eller de kompaktanlegg du kan få for tilsvarende pris. Dessuten, det behøver ikke stoppe med de 10 innstillingene – kommer det flere er det jo bare å laste ned og legge til! Hvem vet hvor bra det kan bli? Jeg lar det i hvert fall få fast parkeringsplass på mitt skrivebord!
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser