TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: XTZ 99.26 mk II

Forbedringens vanskelige kunst

Det er ikke alltid en enkel oppgave å oppdatere et eksisterende produkt. Er det en god idé å forandre på en velprøvd suksessoppskrift? XTZ ga seg i kast med vanskelighetene, og lyktes. Bassen virker subjektivt å gå dypere og renere enn forgjengeren, men det er fremfor alt roen, selvfølgeligheten, som er bedre.

Av / 24.10.11 - 13:20
XTZ 99.26 mk II

Lyd & Bilde mener

  • Kvalitet både på konstruksjon og lyd Fleksibel
  • Vanskelig å være negativ til denne prisen

Har man en bra høyttaler er det et lite vågestykke å gi seg i kast med å forsøke forbedre den.  Se nå bare på XTZ 99.26, som gjennom årene har manifestert seg som noe av en statement for firmaet.  Det er en stativhøyttaler som har fått mange lovord internasjonalt for et ”lysende pris/prestasjonsforhold”.

Sistnevnte er nøkkelordet for hele konstruksjonsfilosofien hos XTZ, og man arbeider målbevisst og steinhardt i hallandske Torup for å holde det i hevd.  XTZ skal være en garanti for at kunden skal få mest mulig for pengene sine, sier Olle Eliasson, som er den sterke mannen som drar i alle trådene hos XTZ.

Begrenset levetid
Men høyttalere har tross alt bare en viss levetid på markedet, og 99.26 har vært på markedet lenge.  Det skal jo komme nytt med jevne mellomrom, men ettersom 99.26 hadde vist seg å være et vellykket konsept, ville Olle gjerne undersøke om det skulle kunne gå å gjøre den enda bedre uten å endre på det med pris/prestasjon, og dermed kunne komme med en mk II.  For ikke å stirre seg blind på sine gamle løsninger søkte man ekstern hjelp for å få nye impulser og se på det hele med nye øyne.

Derfor har man under flere måneder samarbeidet med to eksterne firmaer, et italiensk og et tysk, for å forsøke og optimere konstruksjonen så mye som mulig.  ”Jeg vil påstå at det er ekstremt vanskelig å få mer ut av denne konstruksjonen enn vi har lykkes med”, sier Olle Eliasson.  Denne påstanden bør jo kontrolleres, og jeg fikk et tidlig og innspilt par å leke meg med i et par uker.

Liten og fleksibel
XTZ 99.26 mk II er i grunnen samme høyttaler som mk I.  Det er en relativt liten stativhøyttaler med målene 234 x 375 x 350 mm (BxHxD) og med en matchvekt på 10 kg.  Boksen er i 25 mm MDF som er pianolakkert med åtte lag klarlakk.  Det er en toveiskonstruksjon som via propper kan stille om fra bassrefleks til lukket konstruksjon.  Dessuten kan diskantnivået justeres i fire trinn om man har slike tilbøyeligheter.  Med andre ord, det er en meget fleksibel høyttaler som kan tilpasses de fleste rom og preferanser.  Det er biwiring/biamping-terminaler av utmerket kvalitet, og delefilteret har polypropylenkondensatorer, mox-resistorer, og de viktige spolene er luftavkjølt.  Følsomheten er på 88 dB, noe som nå etter hvert er ganske lavt.  Utstyret er et 6,5-tommer element fra SEAS Excel-serien og en High End bånddiskant fra Fountek – et aldeles utmerket element som du også kan finne i temmelig mange flere høyttalere som er betydelig dyrere enn XTZ.  Jeg har både testet en del og lyttet til en del av dem….

Annonse

XTZ 99.26 mk II 1

På både mk I og mk II har man arbeidet etter grunntesene om en kontrollert frekvensgang, minimal forvrengning samt opprettholdelse av følsomheten.  Man har optimert delefilteret etter alle kunstens regler, og det har krevd mange og lange lyttetester for å komme så langt man bare kan, sier Olle Eliasson.  Man har dessuten økt dempingsmaterialet og gjort kabinettet mer stabilt for å minske resonanser.  Selv internkablingen har man gitt seg i kast med og forbedret. Man har lykkes med kontrollert frekvensgang, den målingskurven jeg har sett er absolutt overbevisende.  Kabinettet er svært dødt, selv når man spiller høyt med basstung musikk og store dynamiske utladninger.  Dessuten er byggkvaliteten i absolutt toppklasse.

Sand i Sahara
XTZ 99.26 mk II er temmelig enkel å sette opp og få en riktig bra lyd fra.  Det lønner seg imidlertid så absolutt å legge litt tid på å optimere.  Det finnes flere innstillingsmuligheter å leke med, og avstanden til bakveggen påvirker bassgjengivelsen ganske reelt.  Til å begynne med stilte jeg dem for eksempel helt fritt ute i rommet, helt opp til to meter fra bakveggen.  Selv det klarte de særdeles fint!

Høyttaleren spiller med en fin homogenitet.  Diskantgjengivelsen hører til den typen der det finnes all den energi som kreves, men den er der bare når den skal være der.  For meg er det en kvalitetsbetegnelse.  Det gjør fantastisk mye for hvordan man opplever naturligheten i det som spilles.  Det er et bra diskantelement, og etter min smak et meget bra valg for denne typen høyttalere.  For å få en dome med samme potensiale må man betale vesentlig mer, noe som bare resulterer i en dyrere høyttaler.

At man har valgt SEAS Excel bass/mellomregisterelement fra Norge kan kanskje virke underlig, ettersom høyttalerne produseres i Kina, og at man følgelig må sende høyttalerelement fra Norge til Kina – en bakvendt måte i dag, litt som å selge sand i Sahara.  Men hos XTZ hevder man at det ikke var mulig å finne element av tilsvarende kvalitet fra en kinesisk produsent, så for å bevare sine lydmessige idealer  har man valgt denne litt vanskelige fremgangsmåten.

SEAS-elementet har også definitivt sine kvaliteter.  Stemmer oppleves som naturlige og fremfor alt med den rette sonoriteten, noe som også gjelder gjengivelsen av instrumenter.  De får den så viktige bunnen i klangen, som er det fundamentet som de karakterbestemmende overtonene skal hvile på.

Bassen er både stor og hurtig, og høyttaleren oppleves å gå vesentlig dypere i bassen enn den egentlig burde kunne.  Her betyr din plassering av høyttaleren en del, men takket være at bassen er så rapp blir det sjelden grøtete eller buldrende selv når høyttaleren står mindre idealistisk plassert.

Billig og dyrt
Jeg koblet til både billig og (opp til meget) dyr elektronikk.  Den spiller fint med elektronikk i tilsvarende prisklasse, men den svarer også overraskende fint opp mot betydelig dyrere elektronikk.  Under testperioden hadde jeg til eksempel et komplett Linn Akurate anlegg tilgjengelig, og det var en meget vellykket kombinasjon med XTZ 99.26 mk II sammen med relativt moderat prissatte kabler fra Slinkylinks og Atlas.  De spilte helt enkelt kanonbra sammen!  Ikke i High End referanseklasse, men med den følelsen som gjør at det bare er herlig å lytte til.  Det resulterte i at jeg spilte ganske mye bare for moro skyld, og det er virkelig ikke alltid jeg gjør det med mine testobjekter.

Det som kanskje er mest imponerende er at man har lykkes med å forbedre bassgjengivelsen fra den forrige modellen.  Egentlig er det en slik forbedring som du kanskje ikke umiddelbart legger merke til, men takket være at bassen er mer stabil, roligere og renere utleder den også til forbedringer i de høyere frekvensområdene.  Slik pleier det å henge samme, mer kontroll i ett frekvensområde merkes også i de øvrige.  Bassen virker subjektivt å gå dypere og renere, men det er fremfor alt roen, selvfølgeligheten, som er bedre. Det gir hele høyttaleren en rettere rygg, større selvsikkerhet og ro.

Jeg hadde vanskeligheter med å lokke den ut på virkelig dypt vann.  Nei, en høyttaler til åtte tusen skal naturligvis ikke kunne alt, men med tanke på prislappen er det vanskelig å klage for mye.  Du får et sjenerøst lydbilde, en homogen gjengivelse, god detaljrikdom, og når alt kommer til alt er det en høyttaler man gjerne lytter til musikk på.

Jeg synes det er litt ubegripelig at man får disse kvalitetene til denne prislappen, men det skal jo bare forbrukerne være glade for.  XTZ 99.26 mk II er et konsept det er vanskelig å slå….

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)

LB+Total måned / 185,-

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

55.50,- / mnd
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

En åpenbaring

Sonos Arc Ultra tar lyden til nye høyder

Muskelbunt i skreddersøm

Lyden av dansk storhet

Latterlig bra retrohøyttaler

Lydplanke, høyttaler og møbel: Tre ting på én gang

Technics knock out

Blåser ørene av deg

Årets beste lydplanke fra Samsung?

Dynamitt i bokhylla

6 billige lydplanker

Lyngdorf til lavpris?