TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Trianglé Antal EX

Spisset triangel

Jeg ble overrasket over franske Trianglé, som med sin Antal Ex har fått til spennende lyd i en relativt lite spennende innpakning.

Av / 20.03.13 - 05:05
Trianglé Antal EX

Lyd & Bilde mener

  • Livaktig og engasjerende
  • Krever bra oppstilling

Den franske høyttalerprodusenten Trianglé har holdt på med å produsere høyttalere i over 30 år. Det var heller ikke et ukjent firma for meg da sjefredaktøren spurte om jeg ikke hadde lyst til å se nærmere på deres modell i Esprit-serien som heter Antal Ex. Vanligvis pleier jeg alltid å ha hatt en prøvelytting på en høyttaler før jeg takker ja til å teste, men ettersom jeg hadde hørt et par modeller spille aldeles utmerket på utstillinger, og selv hatt en liten stativmodell i noen år, selv om det var lenge siden, så sa jeg ja.

Ex er den femte generasjon av Antal og det finnes også en Anniversary-modell som kom i forbindelse med firmaets 30-årsjubileum.

Stor, men lett
Det er en ganske lett høyttaler i et typisk høyt firkantet foliekledd kabinett, fire elementer, fremoverrettet bassport og en bred fot i et eller annet sammensatt materiale. Bankeprøven tyder på et relativt udempet kabinett i ikke altfor tykk MDF. Det ser egentlig litt ut som en rockehøyttaler. Spikes er tilgjengelig og et merkelig ekstra ben som vi kommer tilbake til. Bak sitter bi-wiring-tilkoblingen av standardtype på en standardplate.Fire elementer var det. To bass med membran av papir/glassfiber, et mellomregister og en titandiskant med kompresjonskammer montert i et lite horn. På mange måter er det etter min mening, en utseendemessig ganske usexy høyttaler. Med alt dette i mente gruet jeg meg litt for hvordan denne testen skulle gå. Høyttalere av denne typen pleier egentlig ikke å være min kopp te.

Innspilling
Paret jeg fikk til test var meget lite spilt på. Jeg koblet dem derfor for innspilling, dvs. man stiller høyttalerne med frontene tett mot hverandre, kobler den ene høyttaleren i motfase, og høyttalerne utfaser så i stor grad hverandre. Et pledd over, og det kommer ikke spesielt mye lyd fra den pakken. På med radio eller noe annet, og glem dem et par dager.

Ofte kan man imidlertid merkelig nok høre en hel del om hva høyttalerne har å by på allerede på grunnlag av den lyden som kommer ut i rommet. KEF LS 50 fortalte for eksempel allerede her om at det var en kanonhøyttaler.

Annonse

Til å begynne med var imidlertid den lyden som lekket ut fra Antal Ex ganske grusom. Diskanten og mellomregisteret virkelig skrek ut sin misnøye over å spille, og bassen ville helst gjemme seg. På kvelden et par dager senere låt det helt annerledes – nå var de mer ferdigbakte, det var en helt annen lyd i skallene og det kunne være på tide å begynne lyttingen! En litt spesiell advarsel angående diskanten – gi den god tid til innspilling og lytte for guds skyld ikke på et uinnspilt eksemplar.

Oppstilling med omsorg
Antal Ex er ikke helt enkel å sette opp. Den virker ikke til å like å stå for nære sidevegger om den ikke kan stå symmetrisk mot disse veggene. Den skal også vinkles omsorgsfullt mot lytteren for å få ut det optimale – prøv deg frem. Høyttaleren vokser virkelig i prestasjon om man legger ned litt av den jobben som (alltid – etter min mening) skal legges ned for å plassere en høyttaler ordentlig. Ellers får man ganske raskt en ubalanse i lyden. Bra oppstilt får man til gjengjeld et overraskende, virkelig utmerket perspektiv og et riktig stort og ikke minst veldefinert lydbilde.

Når det gjelder de avtakbare stoffrontene opplever jeg de mer som en beskyttelse som skal brukes når høyttalerne ikke blir spilt på.

På spissen
Det sitter et justerbart ben fra kabinettet – ikke foten altså – som skal skrus ned mot gulvet og fungere som vibrasjonsavledning. En slags stor spiss som avsluttes med en plate mot gulvet. Og det fungerer faktisk. Hele gjengivelsen blir fastere, renere og får mer tyngde. Etter min mening bør den benyttes, og systemet fungerer bra på mitt tregulv som normalt virkelig ikke synes om spikes. Vær oppmerksom på at dette må gjøres likt på begge høyttalerne, ellers går den fine balansen i lyden tapt.

Slank – eller?
Trianglé Esprit Antal Ex har en livaktig gjengivelse. Mange høyttalere i denne og lavere prisklasser oppleves litt vel passive i spillestilen, andre altfor aktive. Antal Ex finner en utmerket balanse og gjør høyttaleren meget engasjerende å lytte til. Den spiller med stor letthet og med smittende spilleglede. Virkelig bra.

Dette kan noen sikkert lese som en slank gjengivelse, men det er ikke tilfellet. Snarere er det slik at den etter min mening, har en virkelig fin balanse mellom kropp og sjel, til denne prisklasse å være. Jeg har satt stor pris på hvordan den spiller klassisk musikk på en lettflytende og spenstig måte uten som så ofte for prisklassen, å trykke på med en for tung og svulstig bass. Slik er det også med jazzmusikk, spesielt kanskje liveinnspilt triojazz som ofte ellers kan være kjempekjedelig å lytte til, om ikke høyttaleren kan formidle engasjement. Men det kan denne høyttaleren i rikt monn.

Spiller man rock eller andre typer ”tyngre” musikk, svarer høyttaleren med en kropp og en bassgjengivelse som både er kjapp og dypere enn man skulle tro. Jeg liker, til mine store overraskelse, sjelen i hvordan denne høyttaleren tar seg av musikken. Utseende bedrar…

Med mindre high-end
Det forannevnte gjelder nå man kobler høyttalerne til ypperlige lekekamerater i high-end klassen. Vi kan altså konstatere at det finnes en masse av potensiale i Antal Ex. Men det er jo knappest denne høyttaleren man kjøper om man har high-end elektronikk og kabler til disposisjon. Med en mer moderat – men i og for seg utmerket – PowerDAC i en prisklasse klart i underkant av hva en enste Antal Ex koster, mister vi en hel del av den livaktige og åpne gjengivelsen, soundstage blir vesentlig mindre, og det er langt fra så engasjerende å lytte. Ikke slik at det låter dårlig, man har det bare ikke like artig lenger.

Det er egentlig en god bedømmelse av høyttaleren, som faktisk gjør at den kan berømmes for å få til et utmerket signal. Den behandler det som kommer inn på beste måte ut fra forutsetningene. Som vanlig leker like barn best, og Antal Ex fortjener absolutt bra elektronikk. Som man også kan få i passende prisklasse, men den spiller bestemt ikke like bra med alt.

I løpet av testen hadde jeg dessverre ikke mulighet til å prøve høyttaleren med en passende rørforsterker, men jeg formoder at det skulle kunne være en aldeles utmerket kombinasjon. Antal Ex kan nemlig yte rettferdighet til det som pleier å være rørforsterkerens beste egenskaper, nemlig følelsen av nærvær og engasjement.

Konklusjon
Trianglé Esprit Antal Ex har vært en klar overraskelse. Den lurte meg med sitt utseende og viste seg være både engasjerende – det liker jeg – og lettlyttet musikkformidler. Den er samtidig litt krevende både angående oppstilling og lekekamerater og bør etter min mening prøvelyttes med sine tiltenkte partnere. Velger du kamerater til Antal Ex med omsorg kan du få en gjengivelse som du vil sette stor pris på i mange år.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Slanke dansker imponerer

Ekstrem kruttpakke fra Sørlandet

Her får du den beste lyden

Bærbar partyhøyttaler

Tre premium lydplanker som løfter filmopplevelsen

Milepæl for Buchardt

Tung high-end fra Dali i nettere format

Ny leder i budsjett-klassen

En åpenbaring

Sonos Arc Ultra tar lyden til nye høyder

Muskelbunt i skreddersøm

Lyden av dansk storhet

Lyd & Bilde