TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Test av PC-høyttalere

Hi-Fi på skrivebordet

Du trenger ikke inngå all verdens kompromisser selv om du vil ha høyttalere til datamaskinen din. Her er kvalitet like viktig og like mulig som i stua.

Av / 04.05.10 - 17:11
Test av PC-høyttalere

En stadig større del av musikksamlingen til folk flest befinner seg på en datamaskin. Så lenge man har digitalisert med fornuft og bevart lydkvaliteten, er det ikke noe galt med en slik strategi. Kombinerer man dette med å legge musikken tilgjengelig slik at alle medlemmene av husstanden kan bruke den, er det faktisk en meget fornuftig måte å distribuere musikk på. Man kan ha mange flere brukere enn det en enkel CD kan gi muligheten for. Dette fører også til at det gjerne høres musikk over hele huset, også i de delene av huset der man ikke har et fullverdig musikkanlegg.

Musikk er så mangt
At musikk kan være så mangt er vel noe de fleste av oss kan være enige om. Noen liker Rammstein og andre Vikingarna, det er smak og behag og kan i liten grad diskuteres på en fornuftig måte. Det som derimot kan diskuteres, er kvaliteten på selve lyden. Mange tar fullstendig knekken på lyden når de overfører den til digitalt format. Det komprimeres og det samples med så liten bitrate at det kort og godt låter dynge. I det følgende skal vi faktisk forutsette at du har gjort alt riktig og at lydfilene du endte opp med er av glimrende kvalitet.

Små høyttalere
Dette er utgangspunktet for denne testen. Om dette er på gutterommet eller arbeidsrommet eller kanskje på hytta, spiller liten rolle. Faktum er at du er på jakt etter et relativt lite høyttaleranlegg som du kan koble rett på en datamaskin og få god lyd. Av en eller annen merkelig grunn har det tradisjonelt alltid vært slik at skal du koble høyttalere til en datamaskin, så har disse gjerne vært av dårlig standard. Det har vokst opp en hel industri rundt datamaskinene som laget all verdens ekstrautstyr, deriblant også høyttalere. Nitti prosent av disse låt som om man hadde satt en lydkabel i en colaboks. Med andre ord ikke spesielt bra, for å si det mildt. Det er noen hederlige eksempler fra dataindustrien på at man også kan lage brukbare høyttalere, men stort sett er standarden begredelig.

Det underlige er at den vanlige lydindustrien som virkelig kan lage lyd har holdt seg mer eller mindre unna hele dette markedet. Litt underlig, tatt i betraktning hvor stort dette markedet er. Det er mulig det rett og slett ikke har vært vilje i dette markedet til å bruke de ekstra pengene som kvalitet faktisk koster.

Ikke helt tomt
Selv om lydprodusenter med et godt renommé ikke akkurat står i kø for å levere produkter til dette markedet, så finnes det faktisk noen gode produkteksempler. Vi har hentet inn et lite knippe produkter fra produsenter av tradisjonelt høy kvalitet, og som har sitt hovednedslagsfelt utenfor lydindustrien. De har likevel valgt å lage produkter myntet på datamarkedet. I tillegg har vi hentet inn et produkt fra en produsent som har hele sitt virke i databransjen. Vi har riktignok hentet inn et produkt som er i toppen av produsentens produktlinje.

Annonse

Ikke surroundlyd
Vi har valgt å kun se på 2.1-anlegg. Ikke fordi vi har noe imot surroundanleggene, men rett og slett fordi vi først og fremst ville teste musikk, og da det ikke naturlig å dra til med 5.1-anlegg. En av tingene vi ønsket å finne ut var selvfølgelig om det er verdt å investere i de ekstra hundrelappene slike høyttalere gjerne koster sammenliknet de billige alternativene fra dataindustrien. I tillegg var det interessant å se om det var stor forskjell på de anleggene som kom sammen med en subwoofer og anleggene som bare besto av to høyttalere. Rommene som disse anleggene skal inn i er gjerne ikke altfor store, og all plass man kan spare er gjerne verdt det. Prismessig varier disse anleggene ganske mye. Det er også slik det stort sett er der ute. Hovedsakelig ligger imidlertid disse anleggene i et prisleie fra rundt 2000 kroner og oppover. Det er stort sett ikke noe øvre tak på hva du kan få lov å betale for slike heller, men noen tusenlapper bør du nok regne med for å komme på et vettugt nivå.

Logitech Z-2300

Logitech Z-2300

Svært billig God lyd Godt balansert
Ikke noe design
Les hele testen

Harman Kardon GLA-55

Harman Kardon GLA-55

Glimrende lyd
Ekstremt dyrt Underlig design
Les hele testen

Bose Companion 5

Bose Companion 5

God lyd Forvrenger ikke Hendig kontrollenhet
Dyrt Litt underlig lydbilde
Les hele testen

Bowers & Wilkins MM-1

Bowers & Wilkins MM-1

Fantastisk lyd Svært lite og diskré Pent
Ingenting!
Les hele testen

Altec Lansing Expessionist Ultra MX6021

Kraftpakke med problemer

Aux-inngang på kontrollenhet God subwoofer Gode diskantenheter
Forvrenger ved høyt volum
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Slanke dansker imponerer

Ekstrem kruttpakke fra Sørlandet

Her får du den beste lyden

Bærbar partyhøyttaler

Tre premium lydplanker som løfter filmopplevelsen

Milepæl for Buchardt

Tung high-end fra Dali i nettere format

Ny leder i budsjett-klassen

En åpenbaring

Sonos Arc Ultra tar lyden til nye høyder

Muskelbunt i skreddersøm

Lyden av dansk storhet

Lyd & Bilde
[]