TCL har gang på gang vist oss at det er mulig å lage kvalitet til en rimelig penge. Også innen lydplanker, derfor er vi veldig spent på hva C935U har å by på. Ikke minst i Atmos-avdelingen.
TCL C935U
Lydplanken er fin å se på, trukket i stoff, og ser dyrere ut enn den faktisk er. Her finner du hele to HDMI-innganger på baksiden, i tillegg til en utgang med eARC som støtter høyoppløst Dolby Atmos og DTS:X, blant annet.
TCL har dessuten funnet plass i budsjettet til å inkludere WiFi-tilkobling som støtter både Google Chromecast og Apple AirPlay, og som via Play-Fi kan kobles i multirom sammen med andre Play-Fi-produkter – på tvers av merker.
Lydplanken støtter både Dolby Atmos og DTS:X, men i stedet for separate topphøyttalere gjøres trylleriene både gjennom prosessering, men også mekanisk gjennom nøye kalkulerte former og vinkler inne i kabinettet. TCL kaller den akustiske teknologien Ray-Danz, fordi lydbølger kontrolleres i stråler som “danser” rundt inne i kabinettet og faseforskyves på sin ferd ut til lytteren.
Fjernkontrollen ligger bra i hånda, og gir informasjon om funksjonene du trykker på med tekst på et lite display øverst. Fiffig, og en uvant detalj i dette prissjiktet.
Lyd
TCL-planken har klare dialoger, og man hører tydelig ordlyden mellom de ulike sjåførene og laglederne, der de kjefter på hverandre så busta fyker i Netflix-serien Formula 1: Drive to Survive. Stemmene er bare litt slanke, fordi lydplanken ikke har noe særlig energi lenger ned i mellomtoneområdet.
Subwooferen bidrar i bassregisteret der bilene dundrer inn i autovernet, men den oppfører seg ikke helt kontrollert. Bassen oppleves som noe farget, noe vi også fryktet den skulle da vi løftet og kjente på subwooferen. Den veier nemlig ikke stort, med sine tynne kabinettvegger og mangelfulle demping.
Lyden generelt er litt tynn, slik at lydplanke og subwoofer ikke helt hekter seg på hverandre lydmessig. Det blir et “hull” mellom dem.
– Jeg synes heller ikke det er all verdens surround-følelse her, bryter Geir inn. Audun sier seg enig.
Vi har hatt god erfaring med Ray-Danz teknologien tidligere, men vi føler ikke at den har blitt utnyttet til sitt fulle potensial her. Lydbildet er litt snevrere enn vi forventer fra en lydplanke i denne klassen.
Musikk
Musikk i stereo avslører ytterligere det mangelfulle samspillet mellom lydplanke og subwoofer. Charlie av Tones and I er i seg selv en underholdende og drivende poplåt, men med TCL rumler bassen av gårde på egenhånd, lydplanken mangler dynamikk i mellomtonen og diskanten er ikke spesielt luftig. Det er lite liv i perkusjonen, og selv om det er mye bass får vi lite lyst til å danse.
Når bassgitaren slider oppover båndene på First Aid Kits countryrock, går den fra å ha mye kropp nederst, til at vi nesten tror det er tynne gitarstrenger i dens lyseste toner. Det mangler helt klart informasjon i øvre bassområde her.
Konklusjon
TCL C935U har det meste man ser etter i en lydplanke på papiret. Hele to HDMI-innganger i tillegg til en utgang med eARC gir god fleksibilitet, og den kan dessuten strømme musikk over nettverk. Med en ryddig fjernkontroll, og med støtte for både Dolby Atmos og DTS:X.
Lydkvaliteten er helt middels. Det er klare nok dialoger, og subwooferen bidrar greit i bassregionen. Dessverre er det ikke nok energi i nedre mellomtone og øvre bass, så du får et hull mellom lydplanke og subwoofer. Man hører det hele tiden, men det er spesielt merkbart på musikk. I tillegg synes vi ikke surroundeffekten er noe å skryte av.
Også i denne testen:
Sonos Ray + Sub Mini
Godt samspill – men mangler noe viktig
Sonos' billigste lydplanke klarer seg ikke spesielt bra på egenhånd. Men hva når den får hjelp av subwooferen Sub Mini?
Klipsch Cinema 400
Litt røff i kantene
Klipsch Cinema 400 kan spille høyt og rent med kraftig bass, men den store surround-følelsen uteblir.
JBL Bar 500
Amerikanske muskler
Denne lydplanken fra JBL leverer et stort og mektig lydbilde med knalltøff bass!
Samsung HW-Q610B
Livner opp TV-stua
Samsung HW-Q610B stor lyd for pengene, og viser hvor viktig det er med en subwoofer. Men den fungerer bedre til film enn musikk.