TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Technics SC-CX700

Endelig en seriøs utfordrer

Technics SC-CX700 er kanskje de trådløse høyttalerne du har lett etter lenge.

Av / 23.10.24 - 12:01
Technics SC-CX700

Lyd & Bilde mener

  • Forbløffende energiske og dynamiske til å være så små. Alt innebygget, inkludert DAC, HDMI og platespillerinngang. Smart romkorreksjon gir bedre lyd.
  • Det finnes mer raffinement og høyere detaljnivå andre steder. Enkelte bugs.

Kanskje er det litt urettferdig at Technics er best kjent for platespillere og stort sett bare det. De færreste husker at de også pleide å lage knallgode kassettspillere og spolebåndspillere i referanseklassen, og at de har en lang rekke med svært gode forsterkere bak seg. Men det hører fortiden til, eller gjør det det?

Technics gjenoppstod som en fugl Fønix for 10 år siden, og siden har de lansert en rekke platespillere basert på den legendariske SL-1200-serien, og satt en ny standard for lydkvalitet i mange prisklasser. 

Akkurat som i gamle dager, har Technics forsøkt å finne ut hvordan de best kan utnytte teknologiske fremskritt, for å gi oss bedre lyd. Et eksempel er Technics nyere forsterkere, som bruker pulsbreddemodulerte kretser (PWM) for å øke båndbredden, senke støygulvet og forvrengning, og til slutt gi oss bedre lyd.

Men høyttalerne, de har ikke vært gjenstand for den samme innovative gleden, som forsterkerne fra Technics. OK, Technics er blant de ytterst få som lager gode koaksiale høyttalerelementer, noe vi har hørt med egne ører i testene våre av Technics nyere høyttalergenerasjoner. Altså de som ble presentert i 2014, og senere.

Technics SC-CX700 1
Foto: Technics

Den samme teknologien som Technics bruker i sine dyrere høyttalere – og her snakker vi igjen om koaksiale elementer med diskanten plassert i sentrum av en bass/mellomtone – finner vi også i deres kanskje første aktive stereohøyttalere.

Annonse

Technics SC-CX700 forener deres høyttalerteknologi, med deres PWM-teknologi i en forsterkermodul som er boltet fast på baksiden av høyttalerkabinettet, og adskilt fra det akustiske kammeret som koaksialelementet sitter i.

Den aktive SC-CX700 er trådløs, har HDMI-inngang for TV lyd, og til og med inngang for platespillere med moving magnet pickup. 

Høyttaleren sikter seg rett inn i et marked som lenge har vært dominert av KEF, med LS50 Wireless II. En referanse for kompakte trådløse høyttalere, og som har veivet vekk de fleste konkurrentene som har prøvd seg.   

Technics ønsker å gjøre noe med denne dominansen, og har jo selvfølgelig sett hvor stor suksess KEF har hatt med sine trådløse høyttalere i LS-serien. Det er derfor ikke det minste rart at Technics også vil ha en del av det markedet, som har vokst mye de senere årene.

At de trådløse høyttalerne er populære, er ikke vanskelig å forstå. For hvem vil vel ikke ha en høyttaler som ikke tar plass, funker med Bluetooth og Wi-Fi, og kan kobles til TV-en om nødvendig – og som samtidig gir deg skikkelig god lyd. I stereo.

Technics SC-CX700 2
Alt innebygget, inkludert DAC, HDMI og platespillerinngang. Foto: Technics

Orchestration Concept

Alt dette gjør Technics-høyttalerne, pluss litt til. Kjernen SC-CX700, er det nevnte koaksialelementet, som her er bruket i en ringdiskant – ikke en klassisk kalott – med en faseplugg plassert i sentrum. Den skal gi jevnere spredning av høye frekvenser, og den 19 mm store ringdiskanten, har en raskere pulsrespons med færre avvik, enn en kalottmembran, ifølge Technics. 

Rundt diskanten sitter det en 15 cm stor bass/mellomtone, med en invertert ring limt i ytterkanten som holder membranen fast i kurven. På undersiden av kantringen, er det montert små forsterkninger som demper resonanser, og på oversiden er det plassert en  gummiring som er vinklet mot membranen for å gi mer presis fasekarakteristikk og jevnere spredning av lydbølgene. 

Technics sier at de har jobbet mye med å redusere diffraksjon, også på baksiden av elementet, og at de har klart å jevne ut frekvensresponsen blant annet som følge av det.

Delefrekvensen er rett under 3 kHz.

Todelt kabinett

Jeg nevnte innledningsvis at høyttalerelementet er adskilt fra forsterkeren. Elementet sitter i et akustisk kammer, hvor det koaksiale elementet er montert på en 15 mm frontplate. På innsiden er magnetsystemet festet til en 21 mm tykk plate, og undersiden av kurven bak frontplaten er støttet opp av en 19 mm plate, skåret til for å passe perfekt til kurvens diameter. Det skal ifølge Technics gjøre kabinettet stivere og dempe resonanser, som ellers ville påvirket høyttalerelementet og dermed lydkvaliteten. 

Technics SC-CX700 3
Forsterkermodulen, og all elektronikken som skal til for at høyttalerne skal fungere, er montert på baksiden av kabinettet. Foto: Technics

En rektangulær bassrefleksport er vinklet innover, og både åpningen og utgangen er bøyd som bladene på en blomst, for å fjerne diffraksjon når lave frekvenser skyves ut gjennom porten. Porten er tunet til 50 Hz. Det vil si at det er rundt 50 Hz at bassporten jevner ut bassresponsen i høyttalerne.

På baksiden av kabinettet har Technics montert forsterkermodulen, og all elektronikken som skal til for at høyttalerne skal fungere. Strømforsyningen er plassert for seg, og det finnes en egen strømforsyning kun for de digitale kretsene. Forsterkermodulene leverer til sammen 100 W effekt til hver høyttaler, som kobles sammen med en ethernet-kabel. 

Høyttalerne støtter 24-bit/192 kHz, både over kabel, og via Wi-Fi.

Technics SC-CX700 4
Kabinettene er trukket i et mikrofibermateriale som kalles Dinamica. Foto: Technics

Space Tune romkorreksjon

Technics SC-CX700 gir et godt kvalitetsinntrykk. De er knappe 28 cm høye, og virker både solid og pent bygget. Kabinettene er trukket i et mikrofiber som kalles Dinamica, som er laget av resirkulert polyester og minner om alcantara. Stoffet er vannavstøtende og flekker kan enkelt tørkes av. Høyttalerne kan leveres i sort, lys grå, eller som våre testhøyttalere, i terrakottabrunt. Det følger også med runde griller som smettes på foran elementet, med usynlige magneter.

Høyttalerne støtter det aller meste av strømmetjenester, som Tidal Connect, Spotify Connect, Deezer, Amazon Music HD, Qobuz, og i appen finner man også Internet Radio.

Der kan man også aktivere Space Tune. Det er en enkel måte å korrigere lyden fra høyttalerne på, i forhold til hvor de står plassert i rommet. Man kan velge mellom ferdige innstillinger, som hjørneplassering, inntil vegg, og så videre og man kan aktivere en måling i appen, som sender ut lydsignaler i høyre og venstre kanal. Som plukkes opp av en innebygget mikrofon, som så analyserer testtonen, og deretter kompenser det for store avvik.

Space Tune er ikke like nøyaktig som for eksempel Dirac, men gjør en aldeles utmerket jobb med å bringe balanse i lyden, og da er det ikke fullt så kritisk hvor høyttalerne er plassert. 

Med HDMI ARC, kan man jo koble til TV lyden og her har høyttaleren har lite triks. Det er nemlig slik at videosignaler også overføres til høyttalere. Det er selvfølgelig bare tull, det har ingenting der å gjøre, så for at digitale videosignaler ikke skal skape støy, er det bygget inn et slags filter som slukker den digitale verdien til videosignalet

JENO Engine

Forsterkeren i høyttalerne er bygget rundt Technics såkalte Jeno Engine, altså en pulsbreddemodulert konverterings krets (PWM), som bruker en klokkestyrt generator som igjen sender signalet til en konverter, deretter gjennom PWM, og så til forsterkerdelen i høyttalerne. Technics sier at denne måten å gjøre det på, fjerner jitter-støyen i signalet, og bevarer lydkvaliteten til det innkommende signalet, helt fram til elementene.

Lyd

Hvis man tar en titt på markedet for trådløse stereohøyttalere som disse, er ikke utvalget så stort som man kanskje tror. De nevnte KEF-høyttalerne er selvsagt den aller nærmeste konkurrenten til Technics-høyttalerne, men bortsett fra dem, er de fleste høyttalere mye billigere, eller mye dyrere. Alternativene fra kjente merket som Dynaudio, Sonus faber, eller Bowers & Wilkins, koster mye mer enn Technics-høyttalerne.

Dermed står vi igjen med KEF-høyttalerne som den eneste reelle konkurrenten i denne prisklassen.

Etter å ha trykket litt frem og tilbake i Space Tune i appen, ble lyden når jeg brukte testtonene, den soleklart beste. Det finnes én metode til, og det er å bruke mikrofonen på mobilen samtidig som testtonene spilles, for å optimalisere lyden til lytteposisjon. Det fikk jeg aldri til å fungere, men den opprinnelige målingen med testene fungerte så bra, at jeg ikke brydde meg noe særlig om dét problemet.

De små Technics-høyttalerne kan spille høyt. Mye høyere, og mye tøffere enn man skulle tro. De er jo ikke særlig store, men de har rikelig med krefter, og nok kontroll til at man kan både spille høyt og få et klart og godt definert lydbilde.

IMG_1409 IMG_1390 IMG_1389 IMG_1388 IMG_1387 IMG_1386 IMG_1385
<
>

På Lady Gaga og  Bruno Mars balladehit, Die With A Smile, er lydbildet stort og godt fokusert, med svært tydelig vokalgjengivelse. Det er ikke all verdens med bass i denne låten, men lyden er fyldig og fin. Det tar en liten stund for Khalids Owe To You kommer skikkelig i gang, men når den gjør det kjenner man hvordan høyttalerne pusher ut bass med en energi som er forbausende kraftfull, størrelsen på høyttaleren tatt i betraktning.

Live versjon av The Weeknds Dancing In The Flames, brettes ut i et kjempestort lydbilde, og livefølelsen er gledelig til stede. Det er liten tvil om at Technics-høyttalerne har både kraft og kontroll, det viser seg at de faktisk også har tilstrekkelig grad av finesse og raffinement, til at musikk som bygger mye på klanger og kontraster, også fungerer godt.

Det er naturligvis ikke særlig mye dyp bass i de små høyttalerne, og et par LEF LS 50 Wireless II, har litt mer dybde og fylde i bassen enn Technics-høyttalerne, etter vår erfaring. 

Men de mangler platespillerinngang, noe som for hvertfall noen vil være en stor bonus ved Technics-høyttalerne. Med en Technics platespiller koblet til phonotrinnet i høyttalerne, må jeg innrømme at jeg ikke hadde de helt store forventningene til lyden, men det fungerte faktisk bedre enn fryktet.

Bassen fra slagverket og bassgitaren på Sades Turn My Back On You, helt klart fått både mer kraft og trøkk med en subwoofer, men høyttalere klarer seg forbausende bra. Tross av at bassen ikke går særlig dypt, er det godt med vekt og energi bak slagene på slagverket.

Et bytte til Jan Gunnar Hoffs album Polarity, viste at høyttalernes fokus på detaljnivå ikke er helt på linje med KEF LS50 Wireless II, men Steinway-flygelet klinger fritt og fint i det godt fokuserte lydbildet.

Her er det lite å sette fingeren på.

Konklusjon

Det er liten tvil om at det er gledelig at det finnes et alternativ til KEF utmerkede LS 50 Wireless II. De nye Technics-høyttalerne er en sterk rival til KEFs suksesshøyttalere, og med romkorreksjon kombinert med platespiller inngang, har de noen egenskaper man ikke finner andre steder i denne klassen. Høyttalerne ser bra ut, mye bedre enn på bilder, og det ikke noe å utsette på utførelse eller kvalitetsinntrykk. Det er også lite å utsette på lydkvaliteten, som oppleves som veldig godt fokusert, med en forbløffende energi og dynamikk, som vi stort sett aldri forbinder med små høyttalere. Uansett hva slags forsterker de er tilkoblet. Her er alt innebygget, og med HDMI inngang kan man oppgradere lyden fra TV-en og få en opplevelse som gir musikk, film og TV-serier, en helt ny dimensjon. Glem lydplanker. De er ikke i nærheten av lydkvaliteten, selv om de nok kan levere nok lydkvantitet. Technics SC-CX700 er et friskt pust hva lydkvalitet angår, og et kjærkommen alternativ i markedet. Varmt anbefalt.

Les også Trådløst mirakel i stereo Trådløs musikk i stereo blir ikke bedre enn med KEFs små høyttalere.
Karakter
Technics SC-CX700
Premium
Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

1 hendelser på “Technics SC-CX700”

  1. Dere skriver 18hz-36khz. hvordan det kan bli
    «Tross av at bassen ikke går særlig dypt, er det godt med vekt og energi bak slagene på slagverket.»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Populært!

Årets beste tilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr

LB+Total måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Sonos Arc Ultra tar lyden til nye høyder

Muskelbunt i skreddersøm

Lyden av dansk storhet

Latterlig bra retrohøyttaler

Lydplanke, høyttaler og møbel: Tre ting på én gang

Technics knock out

Blåser ørene av deg

Årets beste lydplanke fra Samsung?

Dynamitt i bokhylla

6 billige lydplanker

Lyngdorf til lavpris?

Kulerund høyttaler i reiseformat