Synes du lyden fra TV-en din er tynn, fislete og utydelig? Da er det på tide å ”gå planken”, eller rettere sagt oppgradere lydopplevelsen med en lydplanke!
TV-produsentene har blitt flinke til å gjøre skjermene sine pene å se på, men lydopplevelsen kommer som oftest i annen rekke. Det slanke TV-kabinettet gir liten plass til overs for skikkelige høyttalere. Derfor kan selv en enkel, frittstående lydplanke gi massiv lydforbedring.
Kinesiske TCL har etter vår erfaring oppnådd ganske brukbar lyd i flere av sine TV-modeller. Modeller som X10 og C815 kommer med lydløsninger fra Onkyo. Men noen modeller har også betydelig spinklere lydutstyr, og det er disse TV-ene TS8111 er ment for!
TCL TS8111
Denne modellen er TCLs bud på en prisgunstig lydplanke uten noe overflødig stæsj. Den 100 centimeter brede lydplanken er en helintegrert løsning uten separat basshøyttaler. Den kan dermed settes på benken eller henges på veggen, uten for mye ledninger og styr.
TCL-planken støtter 3D-lyd i form av Dolby Atmos på papiret, men i dette tilfellet dreier det seg om den virtuelle varianten. Høyttalerkonfigurasjonen er av typen 2.1 (stereo pluss bass-kanal). Den har altså ikke egne høydekanaler (høyttalere som reflekterer lyd via taket) eller senterkanal. Den baserer seg heller på noen DSP-triks for å oppnå noe av den samme effekten.
TS8111 må som nevnt også klare seg uten separat subwoofer: TCL hevder i stedet at deres innebygde basshøyttalere skal gi en fullgod opplevelse.
Enkel å sette opp
TCL TS8111 er en mellomstor lydplanke, omtrent på størrelse med den nå utgåtte Sonos Playbar, og matcher bra til TV-er som er 50” eller større. Den er i likhet med Sonos-høyttaleren trukket i svart tekstil, som får den til å se diskré og pen ut (ingen speilblank plast her). På toppen sitter det praktiske touch-knapper. Det sitter også en liten LED-skjerm på midten foran, som lyser opp når man gjør innstillinger, volumjustering og lignende, men slukkes igjen kort tid etterpå.
Planken er relativt slank i formen, men også ganske lang/bred (nøyaktig en meter). Derfor er det verdt å sjekke at den faktisk får plass foran/under TV-en, og eventuelt mellom bena. I vårt tilfelle forsøkte vi å pare den med en TCL 55P815 som vi også hadde inne til test. Her opplevde vi at planken kom litt i konflikt med sokkelen, men dette kan løses ved å sette den litt lenger foran eller henge den på veggen. Veggbraketter følger for øvrig med i esken.
TCL TS8111 er en relativt enkel planke rent utstyrsmessig: Foruten Bluetooth har den ingen trådløse tilkoblingsmuligheter, slik som Wi-Fi, AirPlay eller lignende. De fysiske tilkoblingsmulighetene er til gjengjeld gode: Her finnes både HDMI inn- og utgang, slik at du kan koble en ekstern lydkilde (f.eks. Blu-ray spiller) inn via lydplanken.
Oppsettet går kjapt, og lydplanken synket umiddelbart med TV-en når vi koblet den til via HDMI-utgangen. Så lenge du har aktivert HDMI CEC vil også volumstyringen fungere via TV-ens fjernkontroll. Det følger også med en egen fjernkontroll til planken, men den er mest til å gjøre finjusteringer og kildevalg.
Lydkvalitet
– Jeg hører du maler hus, sier fagforeningsleder Jimmy Hoffa (Al Pacino) med en karakteristisk, autoritær stemme til mafia-håndlangeren Frank (Robert De Niro) gjennom telefonen. Vi kikker på Netflix-storfilmen The Irishman, som serveres i glitrende Dolby Atmos lydformat! Det er en sann fornøyelse både å se og høre ordvekslingene mellom herrene De Niro, Pacino og Pesci. Handlingen i regi av Martin Scorsese legger stor vekt på dialogen mellom rollefigurene. Nettopp derfor er det særs viktig med klar og tydelig lyd!
Her får vi umiddelbart et positivt førsteinntrykk av TCL-planken: Lyden fra TS8111 er både sterk og klar, med et fyldig og fint mellomtoneregister som bidrar til god taleforståelse. Selv om denne lydplanken ikke har noen dedikert senterkanal, synes vi at dialogene er klart og tydelig lokalisert i midten. Synkroniseringen mellom lyden og bildet på skjermen (lip sync) er også meget bra.
Vi syntes i starten at klangen var en anelse mørk i toppen, men løste dette ved å gå et par hakk opp på diskantjusteringen. TCL-planken har også tre ulike EQ klanginnstillinger (Movie/Music/TV), og her fant vi at det var filminnstillingen som ga den beste klangbalansen.
Brukbar bass
TS8111 må som nevnt klare seg uten separat subwoofer, men baserer seg i stedet på to små, innebygde bassdrivere (pluss to passive radiatorer) for å gi tilstrekkelig fundament.
Her i L&B-redaksjonen er vi umiddelbart skeptiske til lydplanker som hevder å klare seg fint uten subwoofer, da nettopp dypbassen er en viktig dimensjon i både film- og musikksammenheng. Fysikkens lover tilsier også at to bittesmå basselementer aldri vil kunne erstatte en dedikert subwoofer med eget kabinett og stor bassmembran. Bass handler tross alt om å flytte luft!
Når det er sagt, synes vi TCL har fått til et bra resultat i dette tilfellet. TS8111 går ikke kjellerdypt i bassen, men har rikelig med trøkk i lydeffektene når det virkelig gjelder. Bevares – det blafrer ikke akkurat i buksebena når Frank sprenger noen drosjer, men det er definitivt merkbart, og får det til å riste skikkelig i TV-reolen. Bassfylden har også en positiv innvirkning på musikklytting, der synthbass og trommer får en fast og fin tyngde.
Begrenset 3D-effekt
TCL-planken må sies å fungere overraskende bra til tale, musikk og generelle lydeffekter: her synes vi faktisk den låter vel så bra som den dyrere TS9030 Ray-Danz fra samme produsent.
Derimot skorter det litt på surroundeffekten: Mens den generelle lydkvaliteten er fyldig og fin, opplever vi ikke at TS8111 har noe spesielt helomsluttende lydbilde. Noe annet er egentlig ikke å forvente heller, gitt den nokså enkle ”2.1” høyttalerbestykningen.
Formel 1-dokumentaren Drive to Survive er full av heseblesende lydeffekter. På sitt beste skal man oppleve at lydbildet fyller rommet og flytter seg fysisk når kameraet panorerer eller F1-bilene suser forbi. Her opplever vi at TCL TS8111 låter litt flatt, spesielt sammenlignet med mer påkostede Atmos-planker med dedikerte høyde- og sidedrivere. Lydbildet er stort, klart og tydelig, men fyller ikke rommet slik en fullblods Atmos-planke med høydekanaler kan gjøre. Med det sagt, så låter det langt bedre enn en vanlig TV kan drømme om!
Konkurrenter?
Markedet er etter hvert propp fullt av lydplanker, også av relativt rimelig prisklasse – men det er langt mellom de virkelig gode. Sonos Beam er vår kompakte favoritt til 4500 kroner: den kan tilby god, distinkt lyd i en mer kompakt fasong enn TCL. Den har også innebygd multirom funksjonalitet via Sonos-systemet. Derimot mangler den TCLs kraftfulle bass, og kan heller ikke skilte med Atmos –støtte. Også var det dette med prisen da – hele to tusen kroner mer enn TS8111! Hvilket bare understreker at TCL har klart å skvise ut en planke til svært konkurransedyktig pris.
Konklusjon
TS8111 er ment å være en billig oppgradering fra TV-ens innebygde lydsystem, og her synes vi TCL har truffet midt i blinken. For rett i overkant av to tusen kroner får du en lydplanke som bokstavelig talt gir TV-lyden en ny dimensjon. TS8111 har et stort og klart lydbilde med strek og klangrik stemmegjengivelse. Takket være dedikerte basshøyttalere greier den også å få til en brukbart fyldig bassgjengivelse. Den fyller ikke rommet slik en fullblods Atmos-planke med høydekanaler kan gjøre, men til denne prisen må vi si oss godt fornøyd.