TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Stortest av 7 subwoofere

Brutale basskanoner

Hvis du synes hi-fi eller hjemmekinoanlegget ditt låter litt blodfattig og spinkelt, kan det skyldes akutt underskudd på BASS. Vi har testet 7 potente subwoofere som kan gi anlegget ditt en lydmessig kickstart!

Av / 19.02.18 - 15:30
Stortest av 7 subwoofere

Subwoofer. Sub. Basskasse. Jordskjelv-maskin og Low Frequency Effects (LFE). Kjært barn har mange navn, og du kommer ikke utenom en eller flere slike om du vil ha en skikkelig hjemmekino. Det mange ikke vet, er at subwooferen også kan gi en ekstra dimensjon til musikklytting. Bass er nemlig like essensielt når du lytter til favorittmusikken, som når du benker deg med en Hollywood-blockbuster hjemme i sofaen.

Lite er så deilig som å kjenne stolryggen riste når Vin Diesel trykker klampen i bånn på en Chevy V8. Film blir ikke ordentlig moro før eksplosjoner og geværskudd føles på kroppen, og det skal helst knirke litt i gulvplankene når King Kong tramper over en uskyldig stakkar. Det samme med musikk – trommene skal slå og bassgitaren bør dirre i brystet, hvis ikke blir det en temmelig anonym opplevelse.

Vanlige høyttalere klarer fint å gjengi bassfrekvenser ned til 50 hertz eller lavere, men det holder ikke bare å høre dem, du vil føle dem også! Dette krever en dedikert høyttaler, og det er subwooferens jobb å ta over der alminnelige høyttalere må gi tapt.

Stortest av 7 subwoofere 1

Annonse

Størrelsen teller

Produsentene jobber hele tiden på spreng med å lage mer effektive subwoofere. De tar i bruk kraftigere forsterkere, avanserte equalizere, DSP-teknikk og eksotiske materialer for å skvise ut mest mulig lyd per liter kassevolum. Likevel er det er ingen tvil om at kubikk fortsatt teller når det kommer til bass. Subwoofere har i grunn bare en jobb, og det er å flytte massevis av luft! Jo dypere frekvenser som skal gjengis, desto større må høyttaleren være. En svær fryseboks full av bassmembraner har derfor mye bedre forutsetninger enn en liten terning. Hvis du har plass nok til å la lydhobbyen utfolde seg fritt, er det ingen grunn til nøle: Gå for den største subwooferen du har plass (og råd) til!

Dessverre er det de færreste forunt å ha et dedikert lytterom eller kjellerstue med ubegrenset plass. Praktiske hensyn som plassbehov er fortsatt reelle faktorer for de fleste av oss. I tillegg er det noe attraktivt ved en subwoofer som leverer høy ytelse i forhold til størrelsen. På den måten er det jo enklere å få plass til enda flere!

Kraft og finesse

Det handler ikke bare om hvilken subwoofer som kan spille høyest og dypest. Kvalitet er like viktig som kvantitet. Bassen må kunne starte og stoppe når den skal, og gjengi rene toner uten resonans eller blafrelyder. Dette er spesielt viktig dersom suben skal brukes til musikk, og pares med kresne hi-fi høyttalere. Det hjelper ikke hvor mye muskler og dypbass man har til rådighet, hvis timingen ikke sitter! Takt og tone teller like mye som hvor tøff subwooferen er på maks lydtrykk.

 

Stortest av 7 subwoofere 2

Testen

I denne testen leter vi etter subwooferne som gir mest og best bass, med færrest mulig kompromisser. Vi har trålet markedet etter de mest potente nyhetene. Vi har bevisst gått etter de større modellene, gjerne med 12” basselement eller større for ytelsens skyld. Samtidig har vi styrt unna de aller største beistene, som man neppe ville fått aksept for i vanlig stue.

Testen er gjennomført med utvalgte musikk, filmkutt og testfrekvenser. Til filmlyd har vi brukt våre Procella P6/P15 kinohøyttalere som medspillere, delt ved 80 Hz for å overlate den viktige dypbassen til subwooferne. Til musikklytting, og for å avsløre subwoofernes samspill med ekte hi-fi høyttalere, har vi benyttet oss av de glimrende Bowers & Wilkins 702 S2. Vi har brukt en Marantz SR8012 hjemmekinoforsterker for å korrigere nivå og avstand for hver subwoofer.

 

Arendal Sound 1723 Subwoofer 2

Jordskjelv på boks!

Når det kommer til ren og uanstrengt dypbass har vi knapt hørt det bedre enn denne ”dommedagsmaskinen” fra Arendal.

Her får du en massiv, stram og kontant dypbass som ikke bøyer av, selv på de mest utfordrende musikk- og filmsekvensene.
Vokt deg for naboen…
Les hele testen

Sumiko S.10

Elegant muskelbunt

Når det kommer til subwoofere må man ofte velge mellom kraft og presisjon, men Sumiko har begge deler i fullt monn.

Her får du massevis av tung, mektig og deilig dypbass som kjennetegner en real subwoofer, uten noen dårlige unnskyldninger.
Prisen for inngangsbillett er noe høyere enn de andre testdeltakerne.
Les hele testen

B&W DB4S

Teknologisk vidunder

Hvis NASA skulle laget subwoofere, ville de gjort det på denne måten.

En bass så ren, kontant og vel integrert fra et så lite fotavtrykk vil vi gjette blir en hit blant mange. Pluss for appstyring og digital romkorreksjon.
Ikke det siste ordet på ren muskelkraft.
Les hele testen

Yamaha NS-SW1000

Gjør det den skal

Yamahas subwoofer har nok kraft til å trøkke løs, og den er rask nok på musikk. Den har bare ett problem.

Lydtrykket er absolutt akseptabelt, og subwooferen henger med på det som skjer. Det være seg musikk som film.
Hørbar turbulens i bassrefleksporten fra 40 Hz og ned gjør at man ikke kan dra på så mye vi ønsker. Basstonene på musikk er ikke de mest nyanserte.
Les hele testen

Monitor Audio Silver W12

Når musikken er viktigst

Denne er for deg som først og fremst trenger en kompakt subwoofer som låter utmerket på musikk.

Svært kompakte mål og dessuten digital romkorreksjon gjør denne subwooferen meget lett å plassere. Den låter dessuten meget godt på musikk.
Vi savner litt futt og fart, det hele blir litt forsiktig.
Les hele testen

M&K Sound V12

Rask og presis

Vil du ha dyp, slagkraftig bass fra en kompakt og lettplassert subwoofer, er V12-eren fra M&K klart blant de beste.

M&K er kompakt, lettplassert og serverer en stram og punchy dypbass som vi aldri går lei av.
Mye vil ha mer, og M&K-suben mangler litt skyv for å henge med de beste, spesielt i store lytterom.
Les hele testen

XTZ SUB 1X12

Samme moroa til halve prisen

Subwooferen fra XTZ koster bare halvparten av hva de andre krever for tilsvarende størrelse og slagkraft. Og den viker ikke for noen!

Lynkjapp, distinkt og meget kraftig gjør XTZ SUB 1X12 til en topp subwoofer, til både musikk og film. Den er dessuten ganske enkel å plassere. Og: den koster halvparten av konkurrentene!
Det finnes enda kraftigere subwoofere, men de koster mye mer.
Les hele testen
Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

1 hendelser på “Stortest av 7 subwoofere”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Sonos Arc Ultra tar lyden til nye høyder

Muskelbunt i skreddersøm

Lyden av dansk storhet

Latterlig bra retrohøyttaler

Lydplanke, høyttaler og møbel: Tre ting på én gang

Technics knock out

Blåser ørene av deg

Årets beste lydplanke fra Samsung?

Dynamitt i bokhylla

6 billige lydplanker

Lyngdorf til lavpris?

Kulerund høyttaler i reiseformat