TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Sony SRS-XB43

Party på farten

Sonys nye generasjon trådløse høyttalere med ekstra bass låter enda bedre enn før.

Av / 06.11.20 - 07:00
Sony SRS-XB43

Lyd & Bilde mener

  • SRS-XB33 gir overraskende fyldig og god lyd for å være såpass kompakt. Den større XB43 har enda mer av alt, og dessuten renere stemmer og instrumenter.
  • SRS-XB33 låter litt flatt når den tvinges til å spille høyt, og det er begrenset med basstrykk. SRS-XB43 er for stor for håndvesken, og selv om den er kraftigere er det ikke forskjellen natt og dag.

Sony har oppdatert sine bærbare Extra Bass-høyttalere. SRS-XB32 stakk like greit av med seieren i vår gruppetest av bærbare høyttalere i fjor høst, med sin lange batteritid på 24 timer og gode lyd. Men verken den eller dens søsken hadde USB C-lading, det er derimot på plass i den nye serien. I tillegg til en USB-utgang som kan lade mobiltelefonen, som også forgjengerne hadde.

Mer robuste

De nye høyttalerne har samme batteritid og virker dessuten mer robuste enn forgjengerne, som med sin myke overflate lett fikk riper. Den nye serien er trukket I impregnert stoff, som virker mer motstandsdyktig mot riper.

Det er fortsatt ikke støtte for aptX over Bluetooth, men Android-brukere kan derimot glede seg over Sonys LDAC-kodek. Denne har mye høyere båndbredde og dermed også bedre lyd – tett opp mot ukomprimert kvalitet.

Sony SRS-XB33 har overraskende potent lyd til størrelsen. Foto: Sony
Sony SRS-XB33 har overraskende potent lyd til størrelsen. Foto: Sony

SRS-XB33: Midten av klassen

SRS-XB33 er Extra Bass-familiens mellomste familiemedlem, det finnes nemlig også en mindre XB23. XB33 er ikke blant de aller minste bærbare høyttalerne, men den går fint ned i en ryggsekk og tar ikke veldig stor plass i håndbagasjen.

Les også Partylyd ved bassenget Syv forslag til høyttalere som gjør din staycation mye hyggeligere

Høyttalerelementene på SRS-XB33 er såkalte fulltoneelementer, det betyr at både hele frekvensområdet gjengis av de samme elementene. I tillegg til de to frontrettede fulltoneelementer sitter et par passive radiatorbasser på hver side av kabinettet. På SRS-XB32 satt disse på baksiden. Hvorvidt det har noen lydmessig hensikt gjenstår å se.

Annonse
SRS-XB43 er stor, og følger opp med kraftig og god lyd. Foto: Sony
SRS-XB43 er stor, og følger opp med kraftig og god lyd. Foto: Sony

SRS-XB43: Den største

Hvis du ikke liker kompromisset med å få all lyd gjengitt fra to små fulltoneelementer, så skal du heller vurdere den større SRS-XB43. Denne er vesentlig større og nesten tre ganger så tung som lillebror XB33, og har dermed bedre forutsetninger for kraftig lyd med større dynamikkområde. Men dens fordel kan også fort bli en ulempe, ved at den tar stor plass i bagasjen – og den går slettes ikke ned i en vanlig håndveske. Den er likevel innenfor grensen for hva jeg vil kalle bærbart; den er jo tross alt liten sammenlignet med Bose S1 Pro og den gigantiske Soundboks – som også betraktes som bærbare høyttalere.

Tilkobling

Android-brukere kan enkelt koble til høyttalerne med NFC, altså du legger bare telefonen inntil NFC-logoen på høyttaleren. iPhone-brukere må sammenkoble på den vanlige metoden, med å finne høyttaleren i Bluetooth-listen på telefonen.

Høyttalerne kan spille i partymodus, som betyr at høyttalerne er trådløst sammenkoblet og spiller samme musikken. Man kan også sammenkoble to i stereo, men da må du ha samme høyttalermodell. Jeg har bare en av hver, og XB33 og XB43 kan ikke kobles som et stereopar. Det ville jeg uansett ikke anbefalt, da det er et poeng at de to låter likt.

Det skal nevnes at XB43 er den eneste av de to med analog AUX-inngang, skulle du ha behov for å koble til noe med kabel.

Sony SRS-XB43 lifestyle 2
Sonys Extra Bass-høyttalere har lys som blinker i takt med musikken. Om du ønsker det. Foto: Sony

Blinkende lys

Som alle Extra Bass-høyttalere har både XB33 og XB43 innebygde partylys. Disse kan du endre farge og rytme på i appen Sony Music Center, og heldigvis kan de også slås av helt.

Lyden av Extra Bass

Høyttalerne star i Extra Bass lydmodus som standard, og selv om jeg normalt foretrekker å deaktivere alle ekstra lydeffekter, låter høyttalerne for flatt og kjedelig uten denne. Spesielt den minste X33 mister nesten all bass, så behold Extra Bass på. Da blir det fyldig og fint.

Begge høyttalerne har en fyldig og varm klangbalanse. Det er også meningen, for å få mest mulig “feststemning” ut av kompakte mål.

Jeg foretrekker helt klart lyden med Android-mobil og LDAC-kodeken, da den åpner seg et godt hakk i diskantområdet. Lydbildet blir mer luftig og oppløst, hvor det kan oppleves noe innestengt og småtamt med vanlig AAC-kodek.

Lydinnstillinger i app

Har du iPhone eller andre kilder som ikke støtter LDAC, kan du med fordel gå inn i lydinnstillingene i appen, og justere opp diskanten et par hakk. Jeg synes bassen er ørlite svulstig for min smak, så jeg drar denne ned et hakk. Er jeg derimot i situasjoner som inkluderer noe ekstra godt i glasset, er det morsommere med den ekstra bassen høyttalerne gir rett ut av esken. Selv om det altså låter litt farget.

Sony Music Center app
Med appen Sony Music Center kan du gjøre lydinnstillinger, men også velge hva slags lyseffekter du ønsker – hvis noen. Foto: skjermbilde

Begeistrer

Jeg må si jeg lar meg begeistre av den spreke lyden. Spesielt fra den minste XB33, som låter nesten like fyldig og bra som den store XB43. XB43 ha markant bedre dynamikk når man drar opp lyden, og den har også mer utstrakt bass og en mer distinkt diskant. Men så er den da også såpass mye større at den er upraktisk å ta med seg rundt. Med sitt mye mindre fotavtrykk er SRS-XB33 mye mer praktisk.

Sony SRS-XB33 colors
Sony SRS-XB33 kommer i fire farger: svart, rød, gråbrun og blå. Foto: Sony

Konkurrenter

I mine ører er XB33 også bedre enn JBL Charge 4, og stemmegjengivelsen er åpnere og klarere enn med forgjenger XB32, som vi også likte men som låter noe mer nasalt i forhold til den nye. XB33 separerer også instrumenter og stemmer bedre fra hverandre. Den er rett og slett mye bedre balansert enn XB32, som vi også likte.

Både den mellomstore SRS-XB33 og den større SRS-XB43 ligner hverandre i klangbalansen. Hvis du ønsker ekstra kraften så kan jeg absolutt anbefale SRS-XB43. Den har som nevnt vesentlig mer overskudd i hele frekvensregisteret og separerer tonene enda bedre fra hverandre enn lillebror.

XB43 puster ikke akkurat lydtrykkmonsteret JBL Boombox 2 i nakken, men så er da også prisen godt under halvparten. Som betyr at du kan få to Sonyer og koble dem i stereo, og da er det straks sayonara til Boombox-en. Stereolyden du får fra to høyttalere plassert et par meter fra hverandre totalt overkjører lyden fra en enkelt boomblaster. Sony må nok likevel se et stykke etter lyden fra et par enda større – og dyrere – Ultimate Ears Hyperboom. Den låter både større og klarere, med enda bedre dynamikk.

Sony SRS XB43 colors
SRS-XB43 kommer i fargene svart og blå. Foto: Sony

Konklusjon

SRS-XB33 og SRS-XB43 er levende bevis på at Sony mestrer kunsten å pakke inn imponerende fyldig og god bass fra kompakte og rimelige bærbarhøyttalere. Skjønt, den største XB43 er ikke superkompakt, men den låter likevel enda større enn den ser ut. Mest imponerende er likevel XB33, som med langt mer praktisk størrelse gir veldig mye av hva storebror XB43 har å by på. De kan begge spille i partymodus med andre Extra Bass-høyttalere, og to like høyttalere kan lenkes i stereo.

Last ned appen for å få det meste ut av høyttalerne, her kan du gjøre ulike lydinnstillinger og endre rytme, mønster og farge på de blinkende lysene. Eller skru dem helt av.

Både XB33 og XB43 er i det hele tatt gode, bærbare høyttalere for veldig mange anledninger.

Karakter
Sony SRS-XB43
Basic
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Slanke dansker imponerer

Ekstrem kruttpakke fra Sørlandet

Her får du den beste lyden

Bærbar partyhøyttaler

Tre premium lydplanker som løfter filmopplevelsen

Milepæl for Buchardt

Tung high-end fra Dali i nettere format

Ny leder i budsjett-klassen

En åpenbaring

Sonos Arc Ultra tar lyden til nye høyder

Muskelbunt i skreddersøm

Lyden av dansk storhet

Lyd & Bilde
[]